Yunan Adalarında Kapıda ‘Kolay Vize’ Pek de Kolay Değil
09 Nisan 2024, Salı 10:05Türkiye ve Yunanistan arasında varılan anlaşma uyarınca “Kapıda kolay vize” uygulaması 3 Nisan itibarı ile başladı. Şimdilik 5 Yunan adasını kapsayan uygulamada sayının Haziran ayına kadar 10 adaya yükselmesi bekleniyor.
Acenteler, bayram haftası için yoğun taleple karşılaştıklarını söylüyor ama planların boşa çıkmaması için başvuru süresi çok önemli.
Schengen vizesinde yaşanan sıkıntılardan sonra Yunanistan’ın Ege’deki 10 adasına Türkiye’den gelecek yolculara “kapıda vize” uygulaması ile kolaylık sağlayacağı yolundaki haberler büyük sevinç yarattı.
Ancak daha sonra “bazı aksaklıkların düzeltilmesi” için Mart ayında başlaması planlanan uygulama ertelendi.
ÖN BAŞVURU İÇİN GEREKEN BELGELER
Önceleri pek çok kişi, bu uygulamayı “pasaportlarını ceplerine koyarak belirtilen adalara gidip, polis noktasında vize alarak giriş yapabilecekleri” şeklinde “okudu”. Ancak zaman ilerledikçe bunun hem “öyle” hem de “kolay” olmadığı ortaya çıktı.
Schengen vizesi kadar karmaşık olmasa da Yunan adaları için geçerli “kapıda vize” uygulamasında “ön işlemler” için bazı belgelerin toplanması gerekiyor. Gereken belgeler şöyle:
- Son 10 yılda alınmış ve en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaport.
(Bu pasaportta KKTC giriş mührü bulunmamalı) - Daha önce alınmış Shengen Vizesi varsa, bu sayfaların fotokopileri.
- 2 biyometrik fotoğraf.
- Seyahat masraflarını karşılamaya yetecek (en az 400 €) bakiyenin bulunduğunu belgeleyen 3 aylık ıslak imzalı banka hesap dökümü.
- Otel rezervasyonu ve ödeme belgesi
- Feribot gidiş-dönüş bileti ve ödeme belgesi
- Yolcu sağlık sigortası
(Poliçe, her bir başvuru sahibi kişi için konaklama süresini kapsayan, gidiş gününden bir gün önce başlayacak şekilde yapılmış olmalı. 30 bin Euro teminat içeren sigorta bedeli de 15 Euro tutuyor.) - Arkalı önlü kimlik fotokopisi
- Başvuru formu (örneği haberin ekinde)
- Kapıda vize için konsolosluk ödemesi 60 Euro. Ancak aracı kurumlara ödenecek tutarla bu bedel kişi başı 80 Euroya kadar yükseliyor.
- Aracı ile adaya giriş yapmak isteyenlerden ayrıca “Yeşil Sigorta” ve mevcut ehliyeti “çipli” değilse TURİNG’den alınacak uluslararası ehliyet isteniyor.
BAŞVURU SÜRESİ VE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
İstenen evrakların yolculuk hizmeti alacakları feribot acentelerine sunulması gerekiyor. Bu belgeler daha sonra acente tarafından konsolosluğa ulaştırılıyor. Cevaplanma süresi ise 7-15 iş günü arasında değişiyor.
Dolayısıyla sonradan “tatsız” bir sürprizle karşılaşmamak için seyahat planlaması yapılırken bu sürelere dikkat edilmesi ön koşul. Aksi takdirde seyahatin gerçekleşmemesi ile feribot biletleri ve ödemesi yapılan otel rezervasyon ücretlerinin “yanması” söz konusu.
Vize onayı geldikten sonra belirlenen adaya giriş kapısında pasaport polisi evrakları inceleyecekl, gerekli gördüğü durumlarda parmak izi kaydı alacak ve “kapıda vize” damgasını pasaporta vuracak. Bu aşamada pasaport polisinin yolcuyu “geri çevirme” hakkı bulunduğunu da hatırlatalım.
ADADAN ADAYA GEÇİŞ OLMAYACAK
Bu arada önemli bir nokta da, başvurunun “tek bir ada” ile sınırlı tutulması. Dolayısıyla gidilen bir adadan alınan vize ile başka bir adaya ya da anakaraya geçebilmek söz konusu değil. Bazı uygulamalarda “çift giriş” yapılabileceği belirtiliyor ama ayrıntıları net değil.
Başvuruda seyahat günübirlik yapılabileceği gibi en çok 7 gün ile sınırlandırılıyor.
5 ADA İLE BAŞLADI, SAYI 10’A YÜKSELECEK
Kapıda Vize’nin Ege’deki 10 Yunan adası için geçerli olacağı belirtilmişti. Ancak 3 Nisan tarihi itibarıyla başlayan vize başvurularının ilk aşamada 5 adayı kapsayacağı açıklandı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “alt yapının oturması” ve “sistemin test edilmesi” amacıyla uygulamanın İstanköy (Kos), Midilli (Lesvos), Rodos, Sisam (Samos) ve Sakız (Chios) adalarında başlatıldığını açıkladı.
HER ADANIN BİR KOTASI VAR
Ayrıca “şimdilik” kaydı ile adalara “kota” da belirlenmiş durumda.
Ayvalık-Midilli hattı için seyahat acentesi başına 80 kişilik kota belirlendi. Çeşme-Sakız hattında ise bu sayı şirket başına 30 kişi. Acenteler, sistemin kontrollü bir şekilde yürütülebilmesi için böyle bir sınırlama getirildiğini, daha sonra bu sayıların artmasını ya da sınırlamanın kaldırılmasını umduklarını ifade ediyorlar.
“Test" aşamasındaki programa daha sonra İleryoz (Leros), Limni (Limnos), Kelemez (Kalimnos), Meis (Kastelorizo) ve Sömbeki’nin (Simi) ekleneceği belirtildi. Çeşitli kaynaklara göre çalışmaların Kurban Bayramı’na kadar tamamlanması hedefleniyor.
NOT:
Yeşil Pasaport, Hizmet Pasaportu veya geçerli Shengen Vizesi bulunan kişilerbu uygulamadan muaf tutuluyor.
Kaynaklar: euronews. / Vize Merkezi / Etstur / Jolly
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.