YENİ MEZUN OLMUŞ MESLEKTAŞLARIMA ÖNEMLİ ALTIN TAVSİYELER
06 Haziran 2022, Pazartesi 13:00Denizcilik sektörünü pek çok farklı yönü olan şahane bir sektör olduğunu belirtmeliyim. Özellikle mezun olduğum Gemi Makinaları İşl.Mühendisliği Bölümü benim her zaman idealim olan ve çok heyecanlandıran mesleğimi severek yaptığım bir kombinasyon oldu. Denizin“keşke”si,“belki”si,“bakalım”ı,“inşallah”ı, “ama”sı yoktur.Denizciler; mert olur.Korkusuz, yiğit, yardımsever, yürekli, düzgün,dürüst insanlardır denizciler.
Pek çoğumuz mesleğimizin ne kadar keyifli olduğunu ancak gemiye gidip işin pratiğine girdikten sonra anlarız.Tüm meslektaşlarımın mesleğini sevdiğini tahmin ederek her şart altında kendini çok iyi bir yönde geliştireceğine inanıyor, meslek hayatınızda başarılar diliyorum.
İşe başlamadan yeni mezun olmuş makine zabiti meslektaşlarımızın CV´sine yazacak etkileyici bir özgeçmişi olmadan doğrudan iş bulmalarının zor olduğunu görüyorum. Birkaç yıl ciddi bir kuruluşta mühendislik yapıp ehliyetlerini yükseltikten sonra ingilizcesini de iyice geliştirmeli sonra yurt dışı firma arayışlarına geçeceklerini de düşünüyorum. Benim gördüğüm; gençler internette araştırma yaparak dünya ülkelerin denizci taleplerini takip ediyor ve aracı kurumlara ulaşıp onlarla irtibata geçerek daha iyi şartlarda iş bulup kariyerlerini bu yönde değerlendirmeye almaya çalışıyorlar kanatindeyim.
Denizcilik firmalarında iş bulma konusu ise, şirketlerin o anki taleplerine göre bağımsız olarak farklı dinamikler barındırıyor diye düşünüyorum. Örneğin; doğru zamanda doğru yerde olmak, iş görüşmelerinde işyerinin ve işin niteliğini incelediğini karşı tarafa hissettirmiş olmak, görüşme sırasında özgüvenli ve bu işi gayet güzel başarabileceğini hissettirmek, samimi olmak, işyerine görüşmeye gidildiğinde uygun giyinmeye çalışmak, mülakat sırasında karşı mesleki mantıklı sorular da sormak vb. gereklidir Tabii ki mülakattan önce yazılı başvurular var. Gemi adamı iş başvuru formları örneğin bildiğin yabancı dil(ler), bilgisayar programları, sosyal yönler, hobiler ,.Mezun olduğunuz okul ,bildiği yabancı diller vs gb.
Bu arada denize çıkınca ingilizcenin denizciIikte ne kadar önemli bir yer tuttuğunu sefere çıkınca göreceksiniz. Bu nedenle meslektaşlarımın boş zamanlarını ingilizce öğrenmeye gayret etmelerinde fayda görüyorum.Gemi makineleri işletme mühendisleri açısından gerek ülkemizde gerekse dünyada hızla artan bir talep söz konusudur ve son yıllarda bu talep artarak devam etmektedir.
Bir Junior Engineer,meslektaşlarımızın gemiye yeni başladığında katılış ordinosu yazılıp gemiye katıldığında şüpheler, kafa karışıklığı ve insanların nasıl oldukları mürettabata uyum sağlayıp sağlayamacağı ile çevrilidir,çünkü bunları bende yaşadım .Bunun yanı sıra yeni makine zabitinin ilk işinde hata yapması çok normaldir. Bu nedenle, makine dairesindeki kıdemli makine zabitleri kendilerini biraz hoşgörülü tutar ve bir şeyleri özümsemek ve öğrenmek için daha taze alan ve zaman verir.Bu her zaman öyledir. Ancak, genç bir mühendis, bir şeyleri öğrenmek ve kavramak için sınırsız zaman beklememelidir. İlk aydan sonra veya muhtemelen 1 ay sonra, yeni makine zabitinin görevlerini bağımsız olarak hata yapmadan yerine getirmesi beklenir.
Son yıllarda hızla büyüyen dünya ticaretiyle baglantılı olarak deniz taşımacılığı da büyük bir ilerleme kaydetmekte ve egitimli personele olan talep de artmaktadır. Özellikle sayıca az olan uzak yol vardiya mühendisi temininde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Bu sıkıntının giderilmesi için kaliteli makine zabitlerinin egitilmesi büyük bir önem arz etmektedir.
Yeni Makine Zabiti Meslektaşlarımıza Gemi Makinaları Operasyonları hakkında yardımcı olabilecek önemli Altın kuralları paylaşmak istedim.
Makinayı çalıştırma / Durdurma Prosedürlerini Anlayın
Her gemi farklıdır ve makine sistemleri de öyledir. Temel makine sistemleri tipi tüm gemiler için aynı kalsa da, çalıştırma ve bakım prosedürleri makinenin üreticisine ve gemi tipine göre farklılık gösterecektir
Bir Gemi Mak.Mühendisinin, diğer her şeyi yapmadan önce, makinelerinin çalıştırma ve durdurma prosedürlerini son derece iyi anlaması zorunludur. Bu, her bir makine sisteminin kullanım kılavuzunu kullanarak ve diğer makine dairesinde çalışan meslektaşlarına/kıdemlilerine sorular sorarak yapılabilir. (Çoğu zaman mühendisler, deneyimsiz ve aptal görüneceklerini düşündükleri için kıdemlilerden veya meslektaşlarından yardım istemekten korkarlar.
Gemilerdeki insanlar, bir kişinin bilgisini sorduğu soru türlerine göre yargılama eğiliminde olsalar da, bu tür endişeleri aşmak ve makineleriniz hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi ve ayrıntıları toplamak her zaman daha iyidir. Ayrıca, gemide her zaman sorulduğunda bilgilerini paylaşmaktan mutluluk duyacak görevliler vardır. Arıza veya acil durumlarda pişmanlık duymaktan ve sıkılmaktansa, makineniz hakkında her şeyi önceden bilmek her zaman daha iyidir.
Instruction Book
Gemide yapılacak survey, onarım, bakım tutum veya işletme görevleriniz her ünitenin Instruction Book (Danışma Kitabı)’na göre yapılmalıdır.
Mesleğinizdeki en iyi eğitimi/seviyeyi sizlere her biri farklı teknoloji olan Instruction Book okumak kazandırır.
Gemilerin donanım ve Makinaları farklıdır, her imalatçının Ar-Ge’si gizli olmasına rağmen imalatçı danışma kitabında kullanıcıya ana bilgileri sunmak ve her türlü sorunlarınıza cevap vermek zorundadır.
Ayrıca yeni kaideler (IMO/IACS) maintenance’ların (bakım/tutum) mutlaka imalatçının detaylı önerilerine göre yapılması gerektiğİni şart koşmaktadır.
Makine Kılavuzunu İyice Okuyun Yukarıda belirtildiği gibi, her makinenin kılavuzu, o belirli sistemi anlamanın kutsal kitabıdır. Bir mühendis olarak makine el kitabınızı “avucunuzun içi” gibi bilmelisiniz. Bakım programlarınızın ve sorun giderme tekniklerinizin temelini oluşturabileceğiniz bilgi tabanıdır. Sisteminizin yapısını/tasarımını bilmeden ve nasıl çalıştığını anlamadan, acil bir durumla uğraşırken “karanlıkta oklar” atıyor olacaksınız.Bu nedenle bir Gemi Mak.Mühendisinin, makine kılavuzunu bu yeteneklerin en iyisine göre okumalı, anlamalı ve ezberlemelidir.
Makine Kayıtlarından Öğrenin
Her makine dairesi makinesinin, deniz mühendisleri tarafından etraflıca incelenmesi gereken bir geçmişi vardır. Bu tarih size büyük kazalar, problemler ve revizyon işlemleri dahil olmak üzere makinelerin geçmişte yaşadığı her şeyi anlatacaktır. Bu kayıtlara dayanarak, bir deniz mühendisi ayrıca rutin bakım prosedürlerini planlayabilecek ve sorun giderme yaklaşımını son derece kolaylıkla hazırlayabilecektir. Makinenizin ne zaman ve nasıl takıldığını veya bir sorunla karşılaştığını öğrenmek için son birkaç ayın kayıtlarını gözden geçirin. Buradaki veriler, makineniz hakkında çok şey öğrenmenize yardımcı olacaktır.
Tüm Büyük Bakımlarla İlgili Ayrıntıları Öğrenin
Geçmiş bakım raporları, mühendislerin makinelerin karşılaştığı temel sorunları ve sıklıkla yaşanan sorunların neler olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Bakım raporları, söz konusu makine sistemini kullanırken dikkate alınması gereken tüm önemli yorumları ve ipuçlarını da içerecektir. Deniz mühendisleri, bakım raporlarını yalnızca geçmiş sorunları anlamak için değil, aynı zamanda makinelerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını öğrenmek için de incelemelidir.
Çalışma Saatlerini Takip Edin
Makinenin çalışma saatlerine bağlı olarak, gemi mühendisi bir sonraki bakım prosedürünü planlayacak ve gerçekleştirecektir. Her türlü ani arıza veya makine arızasını önlemek için çalışma saatlerinin takip edilmesi son derece önemlidir. Deniz mühendisleri, makine sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak için üretici veya şirket tarafından belirtilen çalışma saatlerini uygun şekilde sağlamalı ve izlemelidir. Ayrıca, bir sonraki programlanmış kuru havuzda makinenin herhangi bir büyük bakımının planlanmasına da yardımcı olacaklardı.
Eski Kayıtlara Bakarak Kullanılmış Parçalarda Değişiklik Yapılmış Olup Olmadığını Kontrol Edin
Geminin makine sistemleri, sürekli olarak, genellikle büyük onarım işlerini içeren düzenli bakım prosedürlerinden geçmektedir. Bu tür prosedürler sırasında, bazı makine parçaları, onarım işlerini gerçekleştirmek için değiştirilecektir. Örneğin deniz motorunun krank mili piminde (taşlama yoluyla) herhangi bir büyük onarım yapıldığında, kovan yatakları gibi bitişik parçaların boyutları da değişir. Bu nedenle, bekleyen veya gelecekteki bakım veya onarım çalışmaları sırasında doğru türde yedek parçaların kullanıldığından emin olmak için makine parçalarında herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını öğrenmek için mühendislerin geçmiş kayıtları incelemesi önemlidir.
Gerekli Yedek Parçaları Bilin minumum yedek parça sökme takma aparatları Nerelerde
Bir Gemi Mak.İşl.mühendisi makineleri için gerekli olan tüm yedek parçalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu yedek parçaların özellikle ani arızalarda ve makine revizyonu planlanırken gemi envanterinde bulunması zorunludur. Bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmek için hangi parçaların gerekli olacağını öğrenmek için kılavuzları inceleyin. Gemilerde kalan yedek parça sayısını takip etmek için gemi envanterini çapraz kontrol edin. Gerektiğinde bir talepte bulunun.
Tüm Önemli Testleri Bilin
Tüm önemli makine dairesi makine ve sistemleri, sorunsuz çalışmaları için üzerlerine bir takım testler iliştirmiştir. Bir Gemi Mak.İşl.mühendisi olarak, bu testleri anlamak ve bunların nasıl yapıldığını ve gerekli numuneyi kıyıya göndermek için gerekli prosedürlerin neler olduğunu öğrenmek önemlidir. Kazan suyu testleri, jeneratör yağlama yağı testi vb. testler, mühendislerin içeriklerini, ilgili kimyasalları ve bulunan yaygın kirlilikleri bilmesini gerektirir. Makinenizin sorunsuz çalışmasını sağlamak için bu testlerin amacını ve prosedürlerini öğrenin.
Balast Sistemi
Balast bir geminin farklı nedenlerle tanklarına aldığı deniz suyudur. Limanda yükleme boşaltma esnasında gemiler balast alıp vermektedir. Balast almanın birçok sebebi vardır. Balast sistemi basit bir sisteme sahip olmakla beraber, balast alma operasyonunu yöneten zabitin dikkatli olması gerekir.
Balast Tankları
Doldurulmalarında havayı sıkıştırma ve boşaltılmalarında vakum oluşmasına engel olmak üzere balast tankları birer hava firar borusu ile donatılır.
Yapılan daha büyük gemiler daha büyük balast tanklarına sahip olmak zorundadır. Dabılbatım tankları yetmeyince sırf balast için ayrı tanklar yapılmaya başlanmıştır.
Ayrıca bu devasa tankları kısa sürede doldurabilecek ve kısa sürede de boşaltabilecek verimli pompalara ihtiyaç vardır.
Balast Pompaları
Tüm gemilerde balast pompası olarak merkezkaç (santrifüj) tip pompalar kullanılmaktadır. Ayrıca kullanılan bu merkezkaç pompaların dikine (vertical) olması gerekmektedir. Fakat birçok gemide yatay (horizontal) olarak da kullanmaktadır. Pompalar hareketini elektrik motoru sayesinde sağlar. Pompanın giriş devresinde bir vakum geyci, çıkısında bir basınç geyci ve hava alma musluğu bulunur. Pompanın alıcı devresinde mutlaka bir filtre süzgeç bulunur. Dolayısıyla denizden su alımı esnasında pompaya zarar verebilecek maddelerin pompa içerisine girmesi önlenir. Balast pompasının çalışma ilkesi çok basittir. Bernoulli prensibine dayanarak üretilen bu pompalar dar kesitten hızla geniş kesite doğru geçer. Sisteme lazım olmayan hız, geniş kesitte artık basınca dönüşmüştür. Bu kadar basit bir ilkeye göre çalışan bu tip pompalar bugün dünyanın birçok yerinde başta denizcilik olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir. Çalışma ilkeleri basittir, verimleri de yüksektir. Aynı zamanda yüksek debiye sahip olmaları balast tanklarında yaygın kullanılmalarını sağlar.
Geçmiş 3 Ay Kayıt Defteri Parametrelerini Bilinmesi
Seyir defteri, Gemi Mak.İşl.mühendisin her gün başvurmak zorunda oldukları böyle bir referanstır. Bunun dışında, ortak sorunları veya olağan operasyonlarında meydana gelen büyük değişiklikleri anlamak için, özellikle son üç aydaki makinelerinin kayıt defteri parametrelerini gözden geçirmek için zaman ayırmaları gerekir. Bir mühendis gemide yeniyse, seyir defteri, makine sistemini tanımaya ve anlamaya yardımcı olacak en iyi ve en hızlı referanstır.
Planlı Bakım Sistemlerinde
Tüm Makineler, yardımcılar ve elektrik donanımları ve ilgili alarm sistemlerinin planlı kontrol ve bakımları, Baş Mühendis gözetim ve sorumluluğu altında makine personeli tarafından yapılacaktır. Bu bakım ve kontroller manualde belirtilen zamanlarda yapılacaktır . Bakım yapılırken, şirket talimatları, klas kuralları ve üretici talimatları takip edilecektir. Bakım yapılırken emniyet ve deniz kirliliği ile ilgili tedbirler öncelikli olarak alınacaktır. Makine dairesindeki yangın söndürme teçhizatı, cihaz ile aparatları her an kullanıma hazır bulundurur.
Planlı Bakım Sistemine göre Makianaların çalışma saatlerini ISM Manuelde belirtilen forma işleyip kayıtlarını tutar .
Makinelerin performans raporları
Her ayın sonunda Kaptan ve Baş Mühendis ana makine, yardımcı makineler, yardımcılar ve gemi hakkında veri ve performans raporları ofise değerlendirilmek üzere göndereceklerdir.
Gemiye Yağ ve Yakıt Alımı
Makinelerin yağ ve yakıt harcamalarını hesaplayarak kaydeder, gemiye gelen yedek parça ve malzemelerin teslim alımı ile sayımını yapar. Yakıt alımında iskandil alarak yakıtın taşmasını önler.Alınan Yakıtın kalitesini sulpure kontrol eder Başında durararak Yakıt alımı bittikten sonra Baş Mühendise Rapor eder.
Yakıt ve yağlama yağı analizleri
Makinelerin ve sistemlerin arızalarını önlemek amacıyla yağlama yağı, kazan suyu, soğutucu devre suları ve gerektiğinde yakıtın düzenli tahlillerinin yapılması gerekir.
Kritik Ekipman ve Sistemler
Kritik ekipman ve sistem; arızalanması durumunda tehlikeli acil durumlara, geminin seyir / Manevra kabiliyetini kaybetmesi ve çevre kirliliği gibi sonuçlara neden olabilecek ekipman yada sistemlerdir.
Sürekli kullanımda olmayan (stand-by) teçhizat ve sistemler
Hazır durumda tutulan ve sürekli kullanımda olmayan teçhizat ve teknik sistemler uygulanabildiği ölçüde aşağıdakileri içermektedir;
FİLİKA MOTORU, KURTARMA BOTU MOTORU, EMERGENCY DIESEL GENERATÖR
EMERGENCY YANGIN POMPASI, EMERGENCY AKÜLER, GMDSS & GENEL HIZMET AKULERI, EMERCENSİ AYDINLATMALAR ,YANGIN ALGILAMA SİSTEMİ, YAKIT BUHARI ALGILAMA DEDEKTÖRÜ, OIL MIST DEDEKTÖRÜ, GENEL ALARM, YANGIN ALARMI, SEYİR FENERLERİ AMPUL KESME ALARMI, CO2 SERBEST BIRAKMA ALARMI, EMERGENCY AIR COMPRESSOR, EMERG. COMMUNICATION BTW E/R,ECR,W/H & STEER.ROOM, EMERCENSİ DÜMEN DONANIMI, FAN DAMPERLERİ KAPATMA GEREÇLERİ, SİNTİNE ALARMLARI, ÇABUK KAPAMA VALFLARI, ANA MAKİNA EMERCENSİ STOP BUTONLARI, EMERCENSİ SİNTİNE EMİCİ VALFLARI, GEMİ GÜVENLİK UYARI SİSTEMİ, KÖPRÜÜSTÜNDEKİ HABERLEŞME CİHAZLARI, GEMI DAHILI ANONS SISTEMI
Koruyucu ve Planlı Bakım
Gemi, Makine ve Teçhizaların planlı aralıklarla ve yapımcı firmanın tavsiyelerine uygun olarak bakımları yapılacaktır. Yapımcı firmanın bakım tavsiyelerinin yetersiz bulunduğunda şirket makine ve teçhizatın daha yüksek standartlarda bakımının yapılmasını sağlayacak prosedürleri geliştirir.
Değerli Meslektaşlarım
Her zaman önü açık, keyif verecek Gemi Mak.İşl.mühendisliği’ Bölümü Dünyada ölmeyecek meslek dallarından biridir .İnsan sevdiği mesleği mi olur, olduğu mesleği mi sever ? sorusuna verdiğim yanıttır. Örneğin ben Başka bir mesleği olmak istiyordum, ama Gemi Makinaları İşl.Mühendisi oldum ve sonrasında olduğum mesleği her şeyden çok sevdim. İçine girdikten sonra tüm mesleklerde keşfedilecek o kadar sınırsız konu ve alanlar var ki inanmazsın..!
Başarılı olmanın, insanın kendi kendine aldığı bir karar ve uygulama şekli olduğunu düşünüyorum. İsteyerek veya istemeyerek seçtiğimiz mesleki bir alanda ʺdeğil mi ki elimde bu var, ben de bunun en iyisi olacağım..!ʺ dersen; ki ben öyle yaptım; önünüzün her zaman açık olacağına Kariyer planlamalarınızın en üst düzeyde olacağına inanıyor ve başarılar diliyorum.
Selametle Kalın
