Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
24 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

YELKENLİ GEMİDE EĞİTİM DERNEĞİ - YEGED

18 Ekim 2019, Cuma 20:07

 

Üç tarafı denizlerle çevrili ve güzel bir iç denize sahip Türkiye'nin Denizcilik adına her biri kendi alanındaki en iyi profesyonellerden seçilen bir ekip, 15.10.2019 tarihinde İstanbul / Haliç Koç Müzesi'nde toplandı

 

Fotoğraf: YEGED© Copyright - İstanbul / Haliç Koç Müzesi Fenerbahçe vapuru , yuvarlak masa toplantısı)

 

 Fotoğraf: YEGED © Copyright

 

Fotoğraf: YEGED© Copyright

 

Fotoğraf: YEGED © Copyright

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) ev sahipliği yaptığı Koç Müzesi Fenerbahçe vapuru toplantısının asıl amacı, Kaptan Ferit Biren başkanlığında bir grup denizcinin kurduğu Yelkenli Gemide Eğitim Derneği olan (YEGED)'in Ülkemiz’de gönlü deniz olanların bu güzel coğrafya da deniz kültürünün oluşması, yayılması ve fiilen yaşanmasına katkı sağlamaktır.

Günümüz Dünyasında pek çok ülkenin bünyesinde büyük yelkenli okul gemileri içlerinde neredeyse bir yüzyıldır Dünya denizlerinde ve bölgesel planlı seyirler ile dolaşıp yerel, kültürel deniz eğitimleri vermektedir. Bu yelken eğitim gemileri aktif olarak seyir halinde ve çeşitli organizasyonlarla deniz yaşamını canlı yaşadıkları neredeyse geleneksel bir eğitim şablonuna dönüşmüşlerdir. Genellikle Saç ve Ahşap gövdeli bir birinden farklı yelken arması bulunan bu yelken eğitimi veren bu gemilerden bir örneği ülkemiz ve Dünya sularında da Türk Bayrağı'nı dalgalandırarak yeni yetişen tüm Türk gençlerine farklı denizlere sahip ülkemiz sularında bir  farkındalık oluşturup eğitimler, organizasyonlar yapılmasını sağlamak üzere kurulan (YEGED) artık düğmeye basmıştır.

İşte size Dünya denizlerini her yıl dolaşan bir örnek; Yelkenli Gemide Eğitim Programı uygulayan İngiliz Yelken Okul Gemisi PICTON CASTLE.

 

(Fotoğraf : Picton – Castle –web sayfasından alıntıdır. / YELKEN OKUL GEMİSİNE BİR ÖRNEK : PICTON CASTLE  - YELKENLİ EĞİTİM GEMİSİ : Dünyanın çevresini her yıl dolaşan bir deniz eğitimi veren İngiliz okul gemisidir.)

 

(Fotoğraf : Picton – Castle –web sayfasından alıntıdır. /   PICTON CASTLE YELKEN OKULU , YELKENLİ EĞİTİM GEMİSİNDE TOPLU SOSYAL EĞİTİMLER)

 

(Fotoğraf : Picton – Castle –web sayfasından alıntıdır. /  PICTON CASTLE YELKENLİ EĞİTİM GEMİSİNDE, GELENEKSEL YELKEN SEYRİ HAZIRLIĞI)

(YEGED),  2009 yılında kurulmuş, yeni yetişen Türk denizci adaylarının veya ilk kez denize çıkacakların, hayali deniz olanların bundan sonraki hayatlarına  ruhen, bedenen gelişmesinde de büyük çevre bilinci ile tesiri olacak, bu deniz kültürünün oluşması için çocuk, genç, yetişkinler için çaba gösteren birbirinden güzel fikirlerin  organizasyonların oluştuğu deniz adına bu konuları masaya yatırıp belli kararlar almıştır. Türk vatandaşının,  Türk gençlerinin karadan denize bakarak hayallerle geçtiği yılların ardından, bunun yerine artık denizden ufuklara bakacağı yeni seyirlere, seferlere çıkacağı deniz sevgisi ve kültürü aşılamak üzere Türk bayrağını tüm Dünya denizlerinde sularda bu manada dalgalandırmak gayesinde dir. Düşünsenize her yıl bizimde bayrağımız bize ait büyük bir yelkenli okul gemisinde tüm Dünya denizlerinde dalgalandığını.

 

( Fotoğraf: YEGED© CopyrightGeçmiş dönemde, Marmaris’te düzenlenen üniversiteler arası Campus Cup'a YEGED çatısı altında katılan İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri, katıldıkları IRC 4 sınıfında şampiyon oldular.)    

(KUDENFOR) ve (YEGED) tarafından davet edildiğim Deniz Ticaret Gazetesi köşe yazarı, mensubu olduğum Yelkenci.org ve şahsım adına denizci mimar olarakkatıldığım, iştirak eden katılımcılar bu aynıçatı atında icra edilen  ve  Koç Müzesi Fenerbahçe vapurundaki toplantıdaTürkiye denizcilik sektöründe özenle seçilen her biri alanında en iyi profesyonellerden oluşan ekip üyeleri ortak almış olduğu kararlar neticesinde kısa, orta, uzun vadede artık vakit kaybetmeden belirlenen kalemlerin somutlaştırılması için  bir  iş programı  oluşumuna karar verdi.

Yelkenli Gemide Eğitim verebilmek için bu geminin oluşabilmesi için tam boyutu , tasarımı , arması ,  inşası , yapımı veya ,direkt satın alınması uzun vade gibi görünse de atılacak adımları üç kısma ayrıldı.

 

Kısa Vade Kararlar :

- (KUDENFOR)(YEGED) işbirliği için bir protokolü imzalanacak.

- Hızla Yelken Eğitimi verilebilecek güvenli ve daha stabil düşünülen  Filika yelkenli temini için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ilgili birimleri ile görüşülecek ayrıca (KUDENFOR) Filikasından istifade edilebilecek, bu eğitimlere Denizcilik Okulları öğrencilerinin katılması için ilgili okullar ile temas edilecek.

- Belirlenecek bir yelkenli filika modelinin prototip olarak yaptırılarak denize kıyısı olan ilçe belediyeleri tarafından temin edilip gençlerin hizmetine verilmesi konusu ilçe belediyelerinin dikkatine sunulacak

 

Orta Vade Kararlar :

- STS Bodrum’un Bodrum Belediyesi'nden alınarak İstanbul’da konuşlu Denizcilik Okulları öğrencilerinin eğitimi ve kalan zamanlarında da ticari olarak işletilebilmesi konusu incelenerek fizibıl olması durumunda girişimde bulunulacak

 

Uzun Vade Kararlar :

Türk Bayrağı'nı dünya denizlerinde dolaştıracak bir yelkenli tekne ihtiyacı , tekne tipi, muhtemel kullanım şekli ve işletme modelini kapsayan bir rapor hazırlanarak tüm ilgili kuruluşların (Dz.K.K.lığı,     Üniversiteler, DTO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi) dikkatine sunulacak, bir alternatif olarak (YEGED’in vakıfa dönüştürülerek) teknenin işletmesini üstlenmesi değerlendirilecek.

 

Bu oluşuma maddi, manevi destek olacak güzel insanların yaşadığı ülkemizde Türk Bayrağı'nın dalgalandığı Dünya denizlerinde olmak ümidi ve heyecan ile bekliyoruz.

 

BÜYÜK ÖNDER GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ün dediği gibi; ( TBMM II. Dönem , II. Toplantı Açılış Yılı Konuşması, 01 Kasım 1937 )

……Arkadaşlar ! En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyİ bilmeliyiz : denizciliği , Türkün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız….’’

 

 

Bir sonraki yazı dizimde görüşmek üzere sağlıcakla kalın…

Ömür ATİLA ( denizci & mimar) araştırmacı yazar.

 

Ömür ATİLA © Copyright