ULUSLARARASI GEMİLERDE ÇALIŞACAK ‘ARA ELEMAN’ İSTİHDAMI DENİZCİLİK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI İÇİN ACİL UYARI SİNYALİ VERİYOR
19 Eylül 2022, Pazartesi 11:35Denizcilik sektörünün günümüzde karşı karşıya kaldığı sorun; kısa dönemde yeni gemi insanlarının sektöre çekilmesi, uzun dönemde ise kaliteli gemi insanlarının meslekte kalmasının sağlanmasıdır.
Sonuç olarak günümüzde tayfa ve zabit görevlerine olan talebin azalması, mürettebatın farklı ülke kimlik ve kültürünü taşıması, modern teknoloji ve yük elleçleme ekipmanlarının izin verdiği şekilde limanlarda işlemlerin hızlı ve kısa sürede gerçekleşmesi, gemide ve limanda güvenlik ile ilgili konular, limanlarda yapılan çok sayıdaki kontroller ve mesleğin bir parçası haline gelen yalnızlık ve tecrit edilme, denizcilik mesleğini olumsuz yönde etkilemeye başlamıştır.
Birçok denizcilik okullarında üniformalı eğitim verilmekte ve askeri denizcilik standartlarında bir disiplin tesis edilmeye çalışılmalıdır. Ancak bu konu tamamen kurumsal hale getirilemediği takdirde bunun faydasından çok olumsuz sonuçları olduğu gözlenmektedir. Denizcilik eğitimi veren okulların liseden itibaren askeri denizcilik eğitimi veren okullara benzer bir disiplin içinde olmaları, uygulamanın büyük faydaları olacağı düşünülebilir. Denizcilik okullarımızda arzu edilen seviyede disiplin sağlanmış olacak ve eğitim kalitesi yükselecektir. Denizcilik eğitim planlamasının geliştirilmesi günümüz ihtiyaçlarına değil aynı zamanda ileriye dönük olması gerektiğinden zor ve istenen sonuca ulaşılması güçtür. Denizi denizde öğrenmeli, yaşanılan tecrübe ve uygulamalı eğitim sürecini iyi değerlendirip staj bitimi sonrası bu mesleği yapıp yapmayacağınıza doğru karar vermeniz gerekmektedir.
Geleceğimiz olan çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesi seçecekleri mesleği severek yapması için hep birlikte yeteneklerini keşfedeceğiz Onlara denizciliği sevdireceğiz, heveslendireceğiz. Geleceğe yönelik hedeflerinin oluşmasına katkı sağlayacağız… Hayalleri, hedefleri olan ve bu hedeflere inanan, çalışan öğrencilerimiz doğal olarak başaracaklardır. Türk Deniz Ticaret filosuna, kendilerine güvenen aklı başında sizlere, insanlığa faydalı Genç Barboroslar, Turgut Reisler yetişecektir.
Denizcilik Türkiye’de değil dünyanın da olmazsa olmaz sektörüdür. Üç önemli unsur var;
Deniz, Gemi ve İnsan. Sektörün en önemli unsuru da gemi insanlarıdır.
Her öğrencinin kendine göre bir düşüncesi vardır.. Direk söyleyemediği gibi ya hayatı akışına bırakıp gittiği yöne doğru gider ya da hedefini belirleyip rüzgarın yönünü kendi belirleyip kendi belirlediği yöne gider.
Stajyer gemide izlenimleri sonucu, biri ilk seferine çıkıyor ve geminin dönüşünde artık denizde çalışmayacağını söylüyor. Biri Meslek Yüksek Okulunu geçiyor okurken bu mesleği yapmayacağını söyleyip sonra ayrılıp farklı sektöre geçenler oluyor. Mezun olupta tamamen farklı alanlarda çalışanlar, mezun olup mesleğine sıkı sıkı sarılıp başarılı olanlar oluyor. Yakın,kıyısal seferde çalışmak isteyenler denizcilik mesleğine geçiş aşamalarında farklılık olduğu gözlemlenmekte. Bu faklılık,teorikte anlatılanlarla gemide yapılan işlerin uygulamadaki yapılan işlerin farklı olması hayalleri ile uyuşmamasından kaynaklaklı olabilir düşüncesindeyim.
Herkesin kendine göre bir düşüncesi var, tabi ki saygım var.. Fakat bu mesleği yapmak isteyip yapamayan öğrencilerin de hakkını da kollamak lazım.
Armatörlerimizin öğrencilerin stajları sırasında yardımlarını esirgemeyip, geleceğin zabitlerinin yetişmesinde gemilerine alıp imkan sağlamaları olum verici bir konudur .
Yabancı dil konusunda yetersizlikler olduğu da bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Gemiler düzenli olarak yurt dışı limanlarına giriş-çıkış yaptığından ve sürekli yabancı sörveyler tarafından ilgili gemi personelleriyle iletişime geçildiği, çalışanlar liman çalışanları ile sürekli irtibat iletişim halinde ve gemi hakkında bilgi istendiği bilinmektedir. Denizcilik mesleği yoğun mesleki ve teknik ingilizce bilgisi olması gerektiğinden yabancı dil öğrenimi önemlidir.
“Meslek dersi öğretmenlerinin okul dışında alanları ile ilgili olarak iş deneyimi kazanması önemlidir.”
Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği vasıtası ile mezun abileri olarak sürekli öğrencilerin yanında olmalı, destekleyici, engin, derin tecrübelerinizi öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılması uygun olacaktır.
Mentorluk sistemi uygulaması olsa öğrenciler için faydalı olacaktır. Okuyan öğrencilerle, eski mezun olmuş abilerinin öğrencinin mesleki karar vermesine ,etkili bir şekilde yapılan yönlendirmesi öğrencinin toplum içindeki rolünü ve yaşam biçimini mesleki alternatiflerini kolay iş bulabileceğini , yönlendirmeği, sevdiği ve yapabileceği mesleği seçmesinde olgunluk düzeyine ulaşmalarında yardımcı olabilmek için Mentorluk meslek seçimlerinde Karadaki Teknik Müdür / DPA / Güverte enspektörleri/ Operasyon Müdürleri /Broker /Makine enspektörleri ve diğer başarılı mezunların Mentorluk Yardımları vasıtası ile mezunlarla öğrencilerin tanışmaları ,sektörde tecrübeli insanların okuyan öğrencilerle bir araya geleceği ortam oluşturulmalıdır. Daha deneyimli, bilgili bir kişinin daha az bilgili bir kişiye rehberlik etmesine yardımcı olduğu mentor olan kişiden belirli bir uzmanlık alanına sahip olması gerekir. Geniş deneyime sahip biriyle öğrenmek isteyen biri arasında bir öğrenme ve gelişme ortaklığı kurulmalıdır.
Mentorluk sistemiyle, bu gençlerin tamamen yeni bir hayata hazırlanabilecekleri ve denizde onlar için çalışabilecekleri bir deniz ortamı yaratmak için gereklidir. Sorgulayıcı bir nesil yetişmelidir. Sonra sorgulama bilinci olmadığı için biat etme kültürünün kurbanı olursunuz.
İş hayatında devlete kapağı atmaktan başka amacın olmaması.. 'Maaşım tıkır tıkır yatsın, işim garanti olsun' mantığı var. Girişimci bir ruha sahip olanlar çok az. Standart Türk ailesi de bu yönde baskı yaptığı için birey de memurluğu cazip buluyor. Çeşitlilik azalıyor, 'düz insan' sayısı da fazla olmuş oluyor. Toplum bu kafada olunca ülkenin de kalkınması beklenemiyor.
Hepimizin aşağı yukarı başına gelmiştir.. Ailemiz tarafından küçük yaşlarda kendine olan güveninin kırılması. Ailenin 'Bırak sen yapamazsın' ikazıyla büyüyorsun. Yapabileceklerinin, yeteneklerinin farkında olamıyorsun. El âlem ne der korkusuyla yetiştiğin için özgüvenin kırılıyor.
Öğrencilerin sevdiği ortamlarda, sevdiği faaliyetleri yaparken oldukça özverili olurlar. Bu durum başarılı olmalarını sağlar. O halde, okulu sevmeleri ve okuldaki faaliyetlerden keyif almaları da aynı etkiyi sağlayacaktır. Öğrencilere okulu sevdirmek için aileler ve eğitimciler el ele vermelidir. Sırf mecbur olduğu için okula gidiyormuş gibi hissettirmeyin. Okulun güzel bir arkadaşlık yeri olduğunu, çok güzel bilgiler öğrenildiğini, el becerileri kazanıldırıldığını hatırlatın. Yani, daima güzel tarafından bakmasını sağlayın. Değerli öğretmenlerimiz zaten bu konuda oldukça istekli ve gönüllüler. Öğrenciler, okulu ve mesleklerini severse daha başarılı olacaklardır.
Eğitimin yanında gerekli olan bir diğer faktör ise etkin liderliktir. Çok uluslu, çok kültürlü ve 129 farklı dilleri konuşan çalışanlardan oluşan ortamda, liderlik oldukça büyük önem taşımaktadır. Bunun sağlanması ise ancak uluslararası standartlarda yetkinlik sağlayacak bir eğitim modeli ile mümkün olabilecektir. En üst düzeyde yetkin gemi insanlarının yetiştirilmesi ile ilgili anahtar nokta olarak kabul edilen husus uluslararası standartlardır. Bu kapsamda "temiz okyanuslarda temiz, güvenli ve etkin denizcilik" için eğitim sağlayıcılara, eğitmen ve değerlendiricilere büyük sorumluluk düşmektedir.
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.