Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

TYF ORC'yi BAUISC'den Aldı, 'Kopyala-Yapıştır' Yaptı

05 Mart 2021, Cuma 18:58
reklam yerim makale içi

Türkiye’de yat sınıfında ORC sistemini geçen yıl ilk kez kullanan BAUISC, katılımcılardan ücret talep etmediği sertifikalandırma çalışmalarını da gönüllü üstlendi.

Ancak bu yıl gençler bir sürprizle karşılaştı. İlkbahar Trofesi’nin başlamasına üç hafta kala TYF, ORC sertifika yetkisini üzerine aldı. Yayınladığı form ise fazlasıyla “intihal” içeriyordu.

 



Bahçeşehir Üniversitesi çatısı altında kurulan ve Türkiye’nin federe ilk üniversite yelken kulübü olan BAUISC’yi yöneten gençler, yelkenciliğe taze ve “yenilikçi” bir soluk kazandırmaya çalışıyor.
 

Bu düşünce ile geçen yıl dördüncüsünü düzenledikleri İlkbahar Trofesi’nde IRC steminin yanı sıra Türkiye Yelken Federasyonu’nun rızasını da alarak ORC’yi ilk kez yat sınıfında uyguladı.

Böylece yarışan yatlar her iki reyting sistemine göre ayrı ayrı değerlendirildi.

O güne kadar Türkiye’de sadece SportsBoat sınıfının kullandığı ORC (Offshore Racing Congress) yaygın olarak IRC’ye kıyasla “daha adil bir sistem” olarak değerlendiriliyor.

Gençler bu deneme ile iki sistem arasındaki farkı da ortaya koymayı hedefledi.

Yurt dışından gelen uzmanlarla yatçıları birleştirdi, ORC sisteminin tanıtımı için konferanslar düzenledi. Ardından ORC Club sertifikası ve gereken ölçümlerin maliyetini de üstlendi, bunu tekne sahiplerine yansıtmadı.

Sistemin yaygın kullanımı için ve şartları kolaylaştırmak adına BAUISC’nin isteği TYF gözetiminde “ORC sertifikası verebilecek” yetkiye kavuşmaktı. Bu düşüncelerini de federasyon yönetimi ile paylaştılar ama herhangi bir geri dönüş alamadılar.


3 MART SÜRPRİZİ

Pandemi kısıtlamalarının gölgesinde 2021 programını hazırlarken, ORC Club sertifikalarının yenilenmesi de ilgilendikleri konulardan biri idi. Ama 3 Mart’ta ve ilan ettikleri İlkbahar Trofesi’nin başlamasına üç hafta kala bir sürprizle karşılaştılar.



TYF, 3 Mart’ta yayınladığı duyuruda, “ORC Club Sertifikası 2021 yılı yenileme süreci, mevcutların yenilenmesi ve geçerli IRC sertifikalarının ORC Club sertifikalarına dönüştürülmesi ile Federasyonumuz tarafından gerçekleştirilecektir” dedi.

Bu duyuru ile Türkiye’de ORC sertifikasyonu yetkilerini üzerine alan TYF, BAUISC’yi “dışarıda” bırakmış oldu.

ORC’yi kullanan SportsBoat sınıfı ise, ücretlendirme aşamasını TYF’ye bırakmakla birlikte, üyelerini, “TYF web sitesinde yayınlanan sertifika başvuruları ‘YAT ’sınıfına uyan büyük tekneler içindir” açıklaması ile başvuruların kendilerine yapılması yönünde uyardı.



BAUISC tarafından geçen yıl hazırlanan ORC Club sertifikası başvuru formundan...


“KOPYALA-YAPIŞTIR” BAŞVURU FORMU

Bu aşamada sertifikanın kim tarafından verileceği fazla bir önem taşımıyor. Asıl soru, TYF’nin bu işlemleri başlamasına üç hafta kalan yarışa yetiştirip yetiştiremeyeceği… Sertifikalar yetişmediği takdirde BAUISC, İlkbahar Trofesi’ni IRC sistemine göre yapmaya mecbur kalacak.

Öte yandan, bu hazırlığın biraz da “aceleye” getirildiği anlaşılıyor. Zira TYF tarafından hazırlanan başvuru formu fazlasıyla “intihal” içeriyor. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine yapılan atama ile Türkiye’nin gündemine oturan “intihal” deyimi, kabaca “aşırma” anlamına geliyor.




TYF duyurusunda link verilerek yönlendirilen ORC sertifikası başvuru formu görselleri...


Formun içeriği, dosyada yer alan görseller BAUISC tarafından bir yıl önce hazırlanan formla birkaç ifade dışında tıpa tıp aynı.

Bakalım bu “acele hazırlık”, ORC Club sertifikalarının 20-21 Mart tarihindeki yarışa kadar yetiştirilmesini sağlayacak mı?

Elbette diğer bir konu da, bu yarışın yapılıp yapılamayacağı. Zira hafta sonu kısıtlamasında henüz Pazar günleri “serbest” bırakılmış değil.  

 

Alıntı: Turksail

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında