Tuzla Yelken Kulübü Harikalar Yaratıyor
11 Ocak 2023, Çarşamba 14:17Bugün güzel bir tekne yapım hikayesi dinlemek için Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’ne misafir oldum. İyi ki de oldum, çünkü bir teknenin etrafında toplanmış çok güzel üç hikaye daha dinleme şansı yakaladım.
Önce teknemizi tanıtalım; teknemiz Avustralyalı Michael Storer’ın tasarladığı Goat Island Skiff.
Pruvadan görünüş
Pruvadan görünüş
Teknik ölçüleri:
Uzunluk: 4.73 m
Genişlik: 1.52 m
Su çekimi: 0.07/0.8 m
Boş ağırlık: 100 kg
Yelken alanı: 9.75 m² (105 sq ft)
Max. Motor Gücü: 4 HP
Çok hafif, yapımı aşırı zor olmayan, yelkeni donatması ve aryası çok kolay, motorlu ve kürekli bir yelkenli. Hafifliği sayesinde rampa gerektirmeden düzgünce bir kıyıdan suya atılıp çekilebilir.
Eskizi bu şekilde - Yan Genel Görünüm
Tekneyi Mümtaz Ünel keşfediyor. Mümtaz Bey, çocukluğundan itibaren İstanbul Yelken Kulübü’nde denizci ve özellikle yelkenci olarak yetişiyor. Ülkemizde hareketli salmalı (centreboard) yelkenciliğin öncülerinden biri. Meslek olarak kaptanlığı seçiyor. Şimdi de gemi acentası sahibi. “Kıyıdan kolayca denize salıp yelken yapacak teknelerimiz yok” diyor. “Yelken kulüplerinin yelken yapabilecekleri, insanların kolaylıkla denize atıp çekebilecekleri ve yelken keyfini tadabilecekleri tekneler lazım” diye devam ediyor. Bu fikirle yola çıkarak burada yapabileceği bir tekne arayışına giriyor. Uzun araştırmalar sonucunda da Goat Island Skiff yelkenli teknesinin aradığı özelliklere sahip, dünyaca tanınmış bir tekne olduğunu görüp bu tekneyi yapmaya karar veriyor. Hemen tasarımcısından teknenin planlarını alıyor ve üretim için alternatifler araştırıyor.
Sermet Fındık, Tuzla Yelken ve Su Sporları Yelken Kulübü kurucularından ve başkanı. O da küçük yaştan itibaren denizci bir İstanbullu.
Birçoğumuz gibi kürekli sandalla başlıyor denizciliği. Daha sonra marin ahşap sektöründe çalışmaya başladığında motoryatçı oluyor. Bir gün Marmara Adası’nda tesadüfen yaptığı bir yelkenli seyri sonrası gönlünü yelkenlilere kaptırıyor. Bir şekilde sektörün de içinde olmanın verdiği olanaklarla kendi ahşap yelkenli yatlarını yapıyor ve bunlarla yarışıyor. Deniz Harp Okulu’na hibe ettiği tekneleri Alesta ve Orsa isimleri ile halen eğitim amaçlı olarak kullanılıyor.
Öncelikle doğayı, denizciliği seven insanlar yetiştirmek için kurdukları kulüplerinde hem tekne hem de maket yapım atölyeleri oluşturuyorlar. Mümtaz Bey, kulüpte Goat Island Skiff projesinden bahsettiğinde, teknenin üretimini kulüpte gerçekleştirmeyi kararlaştırıp kendi teknesini üreten öncü bir yelken kulübü olma yolunda önemli bir adım atıyorlar.
3 Çifte Ülküm - Geri planda kulüp gönderi
Ali Murat Devrez, eğitim hayatına diş hekimliği fakültesinde başlamış olmasına rağmen kapalı, dar alanlarda çalışmak yerine açık havayı ve engin mavilikleri tercih edip denizci oluyor. Pendik Yat Kulübü’nde sandalla denize çıkmaya başlamış ve arkasından Snipe sınıfı hareketli salma tekne ile yelken dünyasına girmiş. Daha sonra İstanbul Yelken Kulübü’nde ilk olimpik yelken yarışçımız rahmetli Harun Ülman’ın öğrencisi olmuş. Amatör olarak başladığı denizcilik serüvenine profesyonel kaptan olarak devam ederken bir yandan da tekne inşası ve özellikle yelken arma konularına girip Türkiye’nin önde gelen armadorlarından olmuş.
Yelkenlilerden biri atölyede
Mümtaz Bey ve Sermet Bey, Goat Island Skiff’i herhangi bir usta değil, asıl işi olmamasına rağmen detaycı ve özenerek yapmasını seven Murat Kaptan’a projeyi anlattıklarında o da zehiri almış ve böylece çok güzel bir tekneyi hayata geçirecek çok bilgili ve donanımlı ekibe inşacı olarak katılmış.
Ekip, yaklaşık 10 ay önce Tuzla Yelken ve Su Sporları Kulübü’nde 3 teknenin birden inşasına başlıyor. Boyut olarak plana tamamen sadık kalıyorlar ama işi epey bir ileriye götürüp planda olmayan estetik, fonksiyonel ve sağlamlık arz eden detayları da kendilerinden ekliyorlar. Aslında ‘’Eli yatkın birisi kitini ya da planını alarak kendisi de inşa eder ve yaklaşık 2500 avroya mal eder.’’ dedikleri teknelerini kendileri daha yüksek rakamlara mal ediyorlar ama film ve fotoğraflardan sizlerin de takdir edebileceği gibi ortaya çıkardıkları eserler her kuruşuna kadar maliyetlerinin hakkını veriyor. Tabii ortada sadece görünen maddi maliyetten çok daha değerli, görünmeyen alanlarda bile akla gelmeyecek en ince ayrıntıların da titizlikle çalışıldığını gösteren bir ustalık ve işçilik değeri olduğunu kesinlikle unutmamak gerekiyor.
İskele kıçomuzluktan pruvanın (baş kasara) görünüşü
3 adet Goat Island Skiff teknesinin yapım aşamalarını, başından itibaren https://www.facebook.com/groups/1132472364036383 adresindeki Goat Island Skiff Türkiye Facebook grubundan da takip edebilirsiniz.
''Ülküm'' sancak başomuzluktan görünüş
Yazı: Fatih Şenyüz
Fotoğraf ve Kamera: Fatih Şenyüz
Alıntı: Yelkencinin Gazetesi
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.