Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Türkiye’de Üretilen ilk Rafnar 1100 Botu Suya İndirildi

25 Kasım 2021, Perşembe 15:36

 

İzlandalı Rafnar Maritime tarafından en zorlu deniz koşullarında kullanılmak amacıyla geliştirilen, özel güverte ve omurga tasarımına sahip taktik botun Türkiye’de de üretimine başlandı. Şirketin Türkiye temsilcliğini yürüten Mels Giraud’un kurucusu ve sahibi olduğu Aquamarine LTD tarafından gerçekleştirilen üretimin ilk örmeği İzmir Marina’da denizle buluştu.

Kötü hava ve ağır deniz koşullarında farklı hizmetlerde kullanılmak amacıyla tasarlanan çok yönlü bir hizmet teknesi olan Rafnar 1100’ün geliştirilmesinde İzlanda Sahil Güvenlik Teşkilatı ile yürütülen yakın işbirliği kritik rol oynadı.

2005 yılında kurulan İzlandalı Rafnar Maritime tarafından üretilen üçüncü nesil bir taktik RIB olan Rafnar 1100’ün en büyük özelliği, dünya çapında patentli “ÖK Hull” güverte ve omurga tasarımı.

Zorlu testlerde bu formun, 11 metre boyundaki teknenin düşük ve yüksek hızda suyu kolaylıkla yararak, yanal dalgalar dahil olmak üzere yalpaya düşmeden, sıçrama ve çarpma yapmadan dengeli ve konforlu bir seyir sağladığı belgelendi.

Her koşulda yüksek manevra yeteneğini yitirmeyen Rafnar 1100’ün sağladığı bu konforun aynı zamanda mürettebatın güvenliği açısından da çok önemli bir artı değer olduğu vurgulandı.

Rafnar'ın Leiftur 1100 gösteri teknesi “Embla” Haziran 2016'da İzlanda'dan yola çıktı ve HSBO forumuna katılmak için İsveç'in Göteborg kentine gitti. Ardından bir yıl boyunca yaklaşık 4.500 deniz mili yol kat etti.





 

ARTIK TÜRKİYE’DE DE ÜRETİLİYOR

Hem uzun seyir denemeleri hem de İzlanda dışına tanıtım amaçlı bu yolculuklarda ticari, eğlence ve taktik kullanıcılardan olumlu deri dönüşler alan Rafnar 1100’ün Türkiye’de üretilen ilk gövdesi de geçtiğimiz günlerde İzmir’de denize indirildi.

Bu botun Türkiye macerası, merkezi Marmaris’te bulunan Aquamarine LTD’nin 2020 yılında temsilciliğini üstlenmesi ile başladı.



Megayat servis acentası ve satış şirketi olan Aquamarine LTD’nin kurucusu ve sahibi Melis Giraud, İzlandalı yat ve gövde tasarımcısı, aynı zamanda ÖK Hull Technology’nin yaratıcısı ve lisans sahibi Rafnar Maritime grubunun üyesi oldu.

Ardından Aquamarine ve Polkima’nın alan uzmanlıklarını birleştirmesi sonucu bu botun Türkiye’de üretimi konusunda anlaşmaya varıldı. Mümkün olduğunca yerli ve milli olanaklar kullanılarak üretilen ilk Rafnar botu 5 Kasım günü İzmir Marina’daki lansmanı sonrasında suya indirildi.





İlk gövdenin İzmir’de su ile tanışması sırasında şirketin İzlanda ve İspanya yöneticileri ile teknik ekipleri de yer aldı. Katılımcılardan Rafnar İspanya temsilcisi Anthony Just, Aquamarine’i kendi teknelerinin üreticisi olarak seçmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve şöyle konuştu:

“Melis ve ekibi, daha önce İzlanda Rafnar’ın ürettiği botlarla aynı kalite, dayanıklılık ve ruha sahip Türkiye’de muhteşem bir tekne ürettiler. Biz de Rafnar İspanya olarak, Aquamarine liderliğinde hem Türkiye hem de uluslararası pazar için Türkiye’de üretilecek olan Rafnar botlarının ortağı ve satış acentası olmaktan büyük gurur duyuyoruz. “

İzmir’de gerçekleşen “suya indirme” buluşması, Rafnar botlarının Türkiye’de seri üretime geçilmesiyle başlayacak olan yeni bir dinamik sürecin de habercisi oldu.


“ÖK HULL” GÖVDE YAPISI NE SAĞLIYOR?

Arama kurtarma başta olmak üzere kıyı devriyesi, güvenlik ve pilot botu olacak şekilde tasarlanan Rafnar 1100, bunlar dışında çok işlevli bir çalışma teknesi veya deniz sporları etkinlikleri için bir basın ve fotoğrafçılık RIB'i olarak da kullanılabiliyor.

Tekneye 8 Bofor'a kadar denize dayanıklılık olanağı sağlayan “ÖK Hull” gövde yapısının özellikleri de şöyle sıralanıyor:

- Normal gövde yapılarına oranla 20 kat azaltılmış çarpma ve zıplama etkisi

- Güvertede daha fazla personel emniyeti

- Hızdan ödün vermeden yüksek manevra yeteneği

- Yalpalamadan ani kumanda ve dönüş yeteneği

- Üzerinde hız olsun ya da olmasın rakipsiz denge ve stabilite

- Hızdan ödün vermeden daha fazla yük alma kapasitesi

- Bakım risk masraflarının azaltılması sonucunda daha uzun ve efektif kullanım ömrü

- Görev alanındaki sorumlulukları üzerinde en üst düzeyde kontrol



   
RAFNAR LEIFTUR 1100 TEKNİK ÖZELLİKLER
 

 Tam boy: 11.00 m
 Genişlik (max): 3.20 m
 Draft: 0.55 m
 Deplasman: 3.8 ton
 Hız (max): 40 - 50 knot
 Seyir hızı: 30 knot
 Yakıt tankı: 2 x 300 lt
 Motor: 500 - 800 HP
 Menzil: (seyir hızı ile):  230 deniz mili
 Klaslama: Özel Hizmet Teknesi (Lloyds) 



Alıntı: Turksail