İstanbul
27 Aralık, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Türkiye  Kendi Coğrafyasında  Yalnızlaşıyor mu

08 Aralık 2020, Salı 11:05

Türkiye  Kendi Coğrafyasında  Yalnızlaşıyor mu

 

Osmanlı imparatorluğu 1854 Kırım Savaşı'na kadar dünya siyasetinde ve askeri alanda hep tek kalmıştır yani tarih boyunca  bir müttefiki yoktur. Kırım savaşındada İngiltere, Fransa ile müttefik olmuşsada sonuçta esas avantajları. İngiltere ve Fransa almıştır Aynı şekilde zoraki olarak Enver Paşa'nın bir oldu bittisi ile Almanya ile yapılan müttefiklik anlaşmasıya Alman menfaatlerine hizmet ettiği için boş yere askerlerimiz Almanya'nın menfaatleri için şehit olmuşlardır.

 

Bu savaşta Almanya  galip gelseydi Türkiye'nin hiç bir avantajı olmayacak, ne kaybedilen yerler nede ekonomik kazanç Hatta bir yerde kapitülasyonların kaldırılması ile ilgili yazılı bir metin bile yoktur Savaş içinde Devlet kapitülasyonları kaldırdığı Zaman ilk itiraz eden kim olmuştu biliyormusunuz.

 

ALMANYA.....Atatürk dönemi içinde hem SSCB hemde  Fransa İngiltere ile anlaşma yapılmış ve sınırlar güvenceye alınma yoluna gidilmiştir. Ayrıca Bizzat öncülüğünü yaptığı Balkan Antantının ile bu bölgeyide güvence altında tutmuştur

 

Çok iyi bir denge politikası izlenmiş ve başarılıda olmuşlardır. 2. Dünya Savaşı'nda da bu politika devam etmiştir Harb  sonrası SSCB'liğinin  toprak talepleri Türkiye'yi NATO  anlaşmasına girmesine itmiştir. Ancak diyeti ağır olmuş Kore iç savaşına müdahil olunmuş ve sonunda NATO nun üyesi olmuştur

 

Bu güçlü ittifakla kendini güvence altına. alan Türkiye kendinden çok şey kaybetmiştir.

 

Bütün harp sanayini kapatmıştır Dışarıya muhtaç hale gelmiştir.

 

Ordu'sunun kiyafetinden yürüyüşüne kadar değiştirmiş ve devlet küçük Amerika olma yolunda adımlar atmıştır  Kominizm tehdidi olağanüstü fazla abartılarak Türkiye'nin komşuları ile dialogları kesilmiştir Her şey SSCB 'liğine odaklanmış Bu ülke ilede dostluk  İlişkileri kaybolmuştur. Üstelik Batının SSCB'ye karşı Jandarmalığını yapmasına rağmen başta ABD olmak üzere NATO üyeleri dost olarak gözükmemişlerdir. En güzel örnek 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra uygulanan ambargodur .sonuç itibarıyla Türkiye'nin menfaatleri değil büyük devletlerin politikası öne çıkmıştır. NATO'nun bu kanadının zafa uğrayacağını bile bile bu ambargo uygulanmıştır.

 

1950-1974 kadar NATO ve dünya siyasetinde  ve komşuları ıle olan temasları asgari seviyeye inmiştir aslında yine yalnızdır çünkü politikası ABD güdümüne göre olmaktadır.

1974 yılı bir değişim yılı olmuştur. Kıbrıs  Barış Harekatı Türkiye'ye özgüven kazandırmış hemde kendine özgü bir askeri harakatı hiç yardım almadan kendisi tarafından başarı ile yapmıştır AB giriş süreci göstermiştirki Askeri yönden topun ağzında SSCB ye karşı bir güç olarak duran tıpkı Kore'de Amerikan tugayının rahatlaması için ön planda harcanan kuvvetimiz gibi bir pozisyonları her zaman alkışlayanlar AB sürecinde ekonomi ve nüfüs değişimleri esas alındığında Türkiye'ye olan gerçek yüz ortaya çıkmıştır Sonuçta Türkiye kağıtta müttefikleri olsa bile aslında gerçekten yalnızdır Yanlızdır ama 2015 'e kadar yinede azda olsa yanında olan ülkeler vardı.2015'den sonra sert politikalar Bu ülkelerin bizden uzaklaşmasına sebep olmuştur.

 

Bu tarihten sonra Türkiye çok farklı ülkeler ile siyasi ve askeri yakınlaşmaya gitmiştir.

 

Bu hareket tarzı ABD ve AB'de şaşkınlıklar yaratmıştır Çünkü Türkiye bu grubun menfaatlerine ortak oluyor ve hatta elinden alacak  bir duruma geliyordu.

 

Esas mesele budur paylaşılan bölgelerde bir başkasının pay kapması  Tüm batılı ülkeler bunu kendilerine  sindirememişlerdir. Hukuksızluğa rağmen bütün güçlerle Türkiyeye saldırılar başlamıştır.Yunanistanı bir piyon olarak kullanmaya başlamışlardır. Doğu Akdeniz'de hiç bir hak ve hukuku olmayan Yunanistan  bir takım anlaşmalar ile karşımıza çıkmaktadır Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de biç bir menfaati i olmamasına rağmen sanki kendisine tehdit unsuru olarak lanse edilmemiz kabul edilemezdir Türkiye coğrafi avantajını maalesef tarih boyunca pek kullanmamıştır diyebiliriz. Bu avantajımızı önce İngilizler 1.dünya Savaşı'nda Almanlar ve NATO'ya girdikten sonrada ABD kendi menfaatleri için bu coğrafyayı kullanmışlar biz ise bundan stratejik bir avantaj sağlayamadığımız gibi 1. Dünya savaşını kaybedip NATO ilede SSCB hedefi haline geldik Oysa Doğu ve Batı arasında köprü ,Orta doğu  Balkan'lar ve Kafkasya bölgesini devlet bazında kontrol eden Boğazlar vasıtası ilede Karadeniz'i kontrol eder bir durumda olmamızın bize kattığı avantajları bir siyasi koz olarak kullandığımız söylenemez.Osmanlı imparatorluğunun son döneminde bu avantajlarını kendisi kullanmasada İngiltere Rus çarlığına karşı boğazlar vasıtası ile Osmanlı imparatorluğunun çöküşünü uzatmıştır. Sadece müttefiksiz kalmak bir dezavantaj olarak görünse bile coğrafyayı kullanarak doğal müttefikler kendiliğinden ortaya çıkar

Atatürk bu düşünceyi kullanmıştır Möntrö anlaşmasının özü budur Boğaz'ların statüsü ile SSCB ve Batılı ülkeleri sularımızı  istedikleri ve serbest olarak kullanmalarının kesilmesi coğrafyanın verdiği avantajın bir anlaşma ile sonuçlanmasıdır.

 

Aslında coğrafyayı yani jeopolıtk ve jeostratejik bilimi dahilinde kullandığı Zaman bağlantısız bile  kalsanız diğer ülkelerin birbirleri ile uyuşmazlık ve menfaat çekişmesi

 

Sonucunda menfaat müttefiklerini bulmak hiçte zor değildir.

 

Sonuç olarak Türkiye ; lojistiğini kendisinin yaptığı batırılamaz dev bir hücüm uçak gemisidir.Bir yerde Girit ve Kıbrıs Ada'ları bir uçak gemisi olarak görülse bile batırılabılinırler bu çok önemli bir durumdur .Doğu Batı yönünde güçlü bir köprüdür Orta Asya enerji yollarının bir vanasıdır, Karadeniz ve Akdeniz'i dengeleyen bir terazisidir,Karadeniz ve Doğu Akdeniz'deki hidro karbon yataklarının kullanıcısı dolayısıyla ana musluğudur,Orta Doğunun  ve Balkan'ların siyasetine yön veren bir pusuladır, Böyle bir coğrafyada bulunan Türkiye'nin bu avantajlarını iyi kullanması için güçlü bir orduya ve dolayısı ile güçlü bir ekonomiye ihtiyacı vardır o Zaman kendi avantajlarını kendi payına harcama yüzdesi büyür

 

Ben siyaset bilimcileri ve ülkeyi yöneten kişilere tavsiyem önlerine Balkan'lar Kafkasya orta doğu bölgelerini  içeren bir haritaya her gün 5 dakika bakmalarını tavsiye ediyorum Bir süre sonra şunu diyeceklerdir "Hakikaten çok stratejik bir yerdeyiz"

 

Bu duruma geldiğimiz Zaman Türkiye tutulamaz

 

Özhan Bakkalbaşıoğlu

08/12/2020

google