Tolga Pamir'in Solo Türkiye Turu Başlıyor
18 Haziran 2021, Cuma 11:34Türkiye’de açık deniz yelkenciliğini teşvik amacıyla TYF tarafından planlanan Solo Türkiye Turu için Tolga Pamir yarın (17 Haziran) Hopa limanından start alacak. Pamir’in hiç durmadan ve dış destek almadan kat edeceği yaklaşık 1.500 deniz mili mesafeli rotası İskenderun limanında sona erecek. Bu seyir aynı zamanda Solo Türkiye Turu Rekoru için de temel oluşturacak.
Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) tarafından Türk yelkenciliğini geliştirmek ve açık deniz yelkenciliğine teşvik etmek amacıyla planlanan Solo Türkiye Turu yarın (17 Haziran Perşembe) başlıyor.
Dünyanın en zorlu serüvenlerinden Vendée Globe’un kapısını aralayan Tolga Pamir’in yer aldığı proje aynı zamanda açık denizde güvenlik ve performans çalışmalarını sağlamayı, Türkiye’nin deniz kıyı sahasını tanımayı, tanıtmayı, sahiplenmeyi, deniz ve çevre bilincini genç kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
ROTADA 4 DENİZ, 2 BOĞAZ GEÇİŞİ VAR
Pamir’in SunFest 3300 tipi bir tekne ile gerçekleştireceği solo seyri Artvin’in Hopa limanından başlayacak ve yaklaşık 1.500 deniz mili mesafeli rota Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Ege Denizi ve Akdeniz geçişi ile İskenderun’da tamamlanacak.
Bu süre içinde hiç durmayacak ve dış destek almayacak Pamir’in yelken seyri ayrıca gelecekte aynı rotada yapılacak solo (tek kişi) veya duo (iki kişi) yarışlar için de bir “rekor ölçütü” oluşturacak.
Tolga Pamir, seyir öncesinde sorularımızı cevapladı:
SunFast 3300'ü teslim aldıktan sonra üzerinde değişiklik yaptın mı?
Yapısal değişiklikler yapmadım. Ancak gövde hazırlığından elektronik aksamına, gerekli güvenlik malzemesinden güverte hareketli donanımına kadar her şeyi şimdiye kadar edindiğim tecrübeler ve solo kullanım şekline göre yapılandırdım.
Bu hazırlıklarda bana destek olan tüm teknik partnerlerime tekrar teşekkür etmek istiyorum. En önemli parça "ikinci ben/kaptan" elektronik düzeni diyebiliriz. Uzun yıllardır hep çalıştığım NKE Marine Electronics kullandım. Sabit telsizim ise AIS datası paylaşımlı ICOM.
Can salından el fişeklerine kadar tüm güvenlik malzemelerini ise Fransa’da kullandığımız Açık Deniz Yarış Talimatı’na uygun hale getirdim. Kısaca tekne Fransa’daki tüm açık deniz yarışlarına hazır durumda.
Nasıl bir yelken gardırobu oluşturdun?
Yelkenler için Quantum Sails Turkiye ile çalıştık. Toplam 8 parça yelkenim var.
Asimetrik ve simetrik balon set-up’ının yanı sıra bir de çok düşük havalar için flying jib diyebileceğimiz yeni tip bir Code 0 deneyeceğiz. Hedef çok düşük havalarda dar açılarda biraz daha güç elde edebilmek.
Square top dediğimiz ana yelken kullanıyoruz. Runner sistemli direk dengeleyicileri ile bu tip kuzey kazancı sağlayabiliyoruz. Asimetrik tarafında çok tecrübem yoktu ama kullandıkça rahatlığını hissetmiyor değilim.
Tuzla'dan Hopa'ya tekneyi denizden götürdün sanıyorum. Durak yaptın mı yoksa non-stop mı gittin?
Sadece Sinop’ta durdum. Kefken-Sinop arası nerdeyse hiç hava yoktu. Motor için yakt ikmali yapmak durumundaydık.
Sonrasında da hava yer yer yanıktı diyebiliriz. Ama hiç görmediğimiz veya hayal edemeyeceğimiz bir Karadeniz seyri oldu. Doğruyu söylemek gerekirse, Karadeniz turu hayallerim arasına girdi diyebiliriz. Bu güzel coğrafyayı keşfetmek istiyorum.
Hopa-İskenderun seyrinde alınan güvenlik önlemlerinden söz eder misin?
Güvenlik ekipmanları, bahsettiğim gibi Mini Transat veya Figaro sınıfları ile eşdeğer düzeyde.
Ayrıca bu seyri herkesin canlı olarak izleyebilmesi için YB Tracker platformu üzerinde bir hazırlık yaptık.
Öte yandan, Sahil Güvenlik Komutanlığı birimleri ile parkur detaylarını görüştük. TYF’de oluşturulan bir komite ile bu parkurda seyir süresince gözlemleme kurgusu yapılacak. Zaten rota boyunca yerleştirdiğimiz “check-point”lerin sebebi biraz da gelişimi takip edebilecek imkanı yaratmak.
- Tolga Pamir’in Solo Türkiye Turu'nu izleyin! >>
"Rekor Anayayası" oluşturmaktan söz etmiştin. Bunun satır başları belli mi?
Türkiye Turu Rekoru Talimatı yakında TYF tarafından yayınlanmış olacak. Solo, Duo ve ekipli olarak bu rekor denemesini herkese açık bir formata getirmeyi amaçlıyoruz. Başlangıç-bitiş noktaları ile bu parkurdaki kesitlerin istatistiksel bilgilerini kayıt altına alabileceğiz.
Güvenlik malzemelerinden ekiplerin sorumluluklarına, ilk yardım çantasının malzeme listesinden evrak kontrol prosedürüne kadar gerekli kural ve teknik yönetmelikleri detaylandırılmış şekilde bir talimat hazırladık. Hakemlerden Teknik Kurul’a kadar Avrupa’daki örneklerine benzer ayrıntılar içeren bir yapı olduğunu söyleyebilirim.
Bu konu ile ilgili ilk haberimizde seyrin 8-11 gün süreceğini belirtmiştik. Bu süre içinde nasıl bir beslenme programı uygulayacaksın?
Şu an 9-13 gün gibi bir zamanlama planlıyorum. Doğu Karadeniz bölümü biraz kaprisli. Umarım aynı kapris diğer denizlerimizde de gerçekleşmez. Yanımda ilk 5 gün için meyve-sebze gibi taze besin olacak. Daha sonra hızlıca kuru mama stiline döneceğim.
Bol miktarda makarna ve konserve aldım. Hatta Fransa’daki yarışlardan kalan hazır yemek paketleri de getirdim. Tabii tekne oradaki yarılara göre çok lüks sayılabilir. Iki gözlü ocağım bile var :)
Kurutulmuş meyve ve atıştırmalıkların yanı sıra günde yaklaşık 5 litre su tüketme planlaması yaptım. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki sıcak havayı dikkate alarak 75 litre içme suyu depoladım.
Seyir bölgen hayli yoğun deniz trafiğine sahip.Uyku düzenini nasıl planladın?
Daha önce de bu tip alanlardan geçtim. Manş Denizi de trafiği çok olan bir bölge. Ancak aralık daha geniş. Boğazlar ve Ege parkurun zorlu bölümü olacak. Marmara’da uyku düzenim biraz altüst olabilir.
Özellikle Figaro sınıfında yarışırken 3-4 günlük uykusuz seyirlerim oldu. Ancak izleyeceğim yol, hata yapmaya itebilecek bir parkur. Elimden geldiğince dengeli bir ritmi önce Karadeniz’de oturtmaya çalışacağım. Kindos sonrası belki Kıbrıs’a kadar dinlenme imkanı bulabileceğimi sanıyorum.
Fransa'daki dostların bu seyir hakkında neler düşünüyor?
Ben İstanbul’a doğru yola çıkarken herkes proje hakkında çok olumlu konuşmuştu. Açık deniz konusunda haberleri işleyen bir medya kuruluşu bu konuda benimle iletişime geçti. Sanırım ilgi uyandırmayı başardık.
Bakarsınız yıllar içerisinde İrlanda, İngiltere turu gibi uluslararası katılımcıları da denizlerimizde görebiliriz. O zaman çok çalışmamız gerekecek rekoru kaptırmamak için. Ancak onlar da Karadeniz tarafına çok hakim değiller. Eğer iyi tanıyorsam şu an birkaç hayalperest denizci şimdiden hava durumunu ve takip ekranını bilgisayarına yerleştirmiştir bile.
Alıntı: Turksail