Tolga Pamir’den Türkiye Çevresinde Duraksız Solo Tur
30 Aralık 2020, Çarşamba 19:14
Denizlerdeki en zorlu solo yarış Vendée Globe’un kapısını aralayan Tolga Pamir, 2021 yılında Türkiye’nin çevresinde solo tur yapmaya hazırlanıyor. Artvin’den başlayıp hiç durmadan 8-11 günlük seyirle İskenderun’a varmayı planlayan yelkencimizin iki amacı var. Türkiye’de açık deniz mücadelesine zemin hazırlarken, dünyanın dikkatini de “Bu yeni rotaya” çekmek istiyor.
Tolga Ekrem Pamir’in Türkiye’de açık deniz yarışçılığını başlatma konusunda “Zenith” adını verdiği bir proje üzerinde çalıştığını geçtiğimiz Nisan ayında duyurmuştuk. Fransa’da yaşayan yelkencimiz, şimdi bu projeyi destekleyecek yeni bir adım attı.
Pamir, “Challenge4Seas” adlı yeni projesi kapsamında bir solo Türkiye turu yapmayı planlıyor.
Haziran ayında düşündüğü bu “duraksız” seyrin tahmini 8-11 gün süreceğini belirten Pamir, başlangıç yeri olarak Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki “en uç noktası” Artvin’i seçti. İlk referans noktası ise Sinop Burnu olacak.
BU YOLCULUK İÇİN SUNFEST 3300 KULLANACAK
Ardından İstanbul Boğazı’nı geçerek Marmara Denizi’ne, daha sonra da Çanakkale Boğazı’nı geride bırakıp Ege Denizi’ne açılacak. Sonraki referans noktaları Datça Burnu ve Kızey Kıbrıs Doğu Burnu (Karpaz) olacak. Pamir, seyrini İskenderun’da sonlandıracak.
Projede kullanacağı Jeanneau SunFast 3300’ü de Ocak ayında teslim alacağını söyleyen Pamir sorularımızı şöyle yanıtladı:
-Bu proje aklında nasıl şekillendi?
Türkiye'de ilk solo offshore seyir dışında bir amacı var mı?
Doğruyu söylemek gerekirse açık deniz yarışçılığı sınıfında ülkemizdeki algıyı ve katılımı arttırmak için nasıl yön gösterebileceğim konusunda girişimde bulunmak istiyordum.
Bilindiği gibi 2024 yılından itibaren offshore sınıfı, yelken dalında olimpiyatlarda yer alacak. Bizim de bunun için Türkiye’de harekete geçmemiz gerekiyordu. Bugüne kadar 3 kez Atlantik geçişi yaptım ama halen 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizi bu kadar iyi tanımıyorum.
Fransa ve İngiltere ağırlıklı bu branşı ihya eden ülkelerdeki örnekler arasında hem amatör hem profesyonel parkurlar mevcut. İngiltere turu, dünya turu gibi rekor parkurları var. Neden ülkemiz etrafında bu tip bir parkuru rekor için kullanmayalım diye düşündüm.
Hem denizlerimizi ve kıyılarımızı tanımak, tanıtmak ve değerlendirmek, hem de maceracı ve meydan okuma hisleriyle offshore’a dikkat çekmek için bir çözüm olarak şekillendi diyebiliriz.
-Challenge 4 Seas projesi, senin IMOCA sınıfındaki çalışmalarını nasıl etkileyecek?
IMOCA’da önümde artık tek bir basamak kaldı. Vendée Globe 2024…
Belki bu tip bir uyanış, hedeflediğim yolda bana yardımcı olabilir. Eğer başarılı bir proje haline getirebilirsem, dünya denizlerine açılmamız açısından iyi bir hareket noktası olacağına inanıyorum. Belki de markalarımızın bu kıtalar aşırı yelken yarışlarında yer almaları gibi bir meydan okuma duygusu yaratabilirim.
-Bu proje ile daha önce duyurduğumuz Zenith Projesi arasında bir ilişki var mı?
Dolayli olarak evet. Zenith Projesi’nde hedef önce offshore sınıfının yapılanması ve bu tip organizasyonların oluşmasına altyapı desteği sağlamak. Kulüpleri ve organizatörleri bu tip yarışları kurgulamaya çağırmak istiyorum.
Aynı zamanda TYF (Türkiye Yelken Federasyonu) ile çalışmalarıma devam ediyorum. Amaç bunu sadece bir kere yapmak değil. Ardından başka sporcuların da belirli kurallar eşliğinde bu parkuru amatör veya profesyonel olarak gerçekleştirmelerine imkan tanımak.
2021 yılı içerisinde henüz hazırlık aşamasında olan ikinci bir projeyi daha gerçekleştireceğiz. Zenith Projesi ile olan ilişkisi, bu ikinci proje ile daha netleşmiş olacak.
-Kullanacağını belirttiğin SunFast 3300’ü Türkiye'den mi sağlayacaksın? Jeanneau Türkiye Temsilcisi İskender Akbaş ile bir ortak çalışma söz konusu mu?
Jeanneau Türkiye ile projemi paylaştığımda tabii ki çok heyecanlandılar. İskender beyin kişisel olarak bu projeye ilgisi büyük… O da yelkenci biri ve Avrupa’daki örnekleri çok yakından takip ediyor. Bu projenin hayata geçiminde büyük etkisi oldu.
SunFast 3300 önümdeki 3 projeye de çok uygun bir tekneydi. Görüşmelerimiz doğrultusunda ortak bir noktada buluştuk. Ocak sonu İstanbul’da teknenin teslimatı gerçekleşecek ve hazırlıklara başlayacağım.
-Teknenin modifikasyonu gibi bir ön hazırlık süreci olacak mı?
SunFast 3300 gerçekten bu tip offshore yarışlar için tasarlanmış bir tekne. Verdier gibi IMOCA 60 tasarımlarından tanınan bir mimarın çizgisini taşıyor. Dolayısıyla teknede modifiye etmeyi gerektirecek bir konu yok.
Solo ve Duo için su an piyasadaki seri üretimler arasında en doğru ürün diyebiliriz. Ancak yıllardır açık deniz yarışlarından edindiğim tecrübeler ışığında elektronik ve diğer teknik malzemelerin hazırlığı söz konusu olacak. Bu aşamada en iyileri yan yana getirmeye çalışıyorum.
DESTEKÇİLER DE HEYECANLI
Öncelikle Nautix / MarineEffects firmasının desteği ile gövde hazırlığını tamamlayacağız. Quantum Sails Türkiye'nin desteği ile bu parkura uygun özel bir yelken takımı çalışması gerçekleştirdik.
Açık deniz yarışçılığının vazgeçilmezi elektronikler için de NKE Electronics / TALVEK’in desteğini aldım. ICOM / TELSAN ile telsiz iletişim konusunu tamamladık.
SW / MUSTO en doğru teknik kıyafet çözümü ile projede yer alan destekçiler arasında. Yakın zamanda projeye eklenecek markalar da olacak.
TYF İLE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Asıl hazırlık bu rekor formatının anayasasını yazmaktı. Bunu tamamladım ve su an TYF ile üzerinde çalışıyoruz. Sağlıktan güvenliğe, hakem kurulundan parkur kalifikasyonlarına, boğaz geçişlerinden rekor zamanı takibine kadar hassas ve detaylı bir çalışma yürütülüyor.
Belli mi olur, bakarsınız bu parkur dünya yelkencilerinin ilgisini çeker ve kullanacağım rotada yarışlar gerçekleştirmek için kıyılarımıza gelmeyi isteyebilirler. HazırTolga Pamir’den Türkiye çevresinde duraksız solo turlıklı olmak lazım.
Challenge4Seas ile ilgili gelişmeler #challenge4seas sosyal medya hesaplarından izlenebilir.
Alıntı: TurkSail