Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
31 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

TEHLİKELİ MAL MI? TEHLİKELİ YÜK MÜ? YOKSA İKİSİDE Mİ?

02 Ağustos 2018, Perşembe 20:54
TEHLİKELİ MAL MI?  TEHLİKELİ YÜK MÜ? YOKSA İKİSİDE Mİ?


Yanan bir sigara ile yarı beline kadar dolu bir benzin tankının içine girer misiniz?

Çok susasanız bile tuzruhu içer misiniz?

İçindekini bilmeseniz bile üzerinde kuru kafa resmi olan bir tanktan dışarıya sızıntı varsa günlük kıyafetleriniz ile “Durun ben gidip yakından bakayım” der misiniz?

Ya da aşağıdaki resimde görülen işaret sizi bu varilden uzak tutmaya yetmez mi?



Bu soruları daha çok uzatabilirim ama sizin cevabınız değişmez “Şüphesizki HAYIR…”

Çünkü bu mallar (maddeler), bildiğimiz ya da bir şekilde yaşamın içinde öğrendiğimiz tehlike kavramını bizlere anlatıyor. Yanabilir, zehirleyebilir, tahriş edebilir, bulaşabilir…… 

Kısacası bu mallar işinizin bir parçası değilse ne kadar uzak, o kadar huzurlu olursunuz.
 
Ya bu mallar işinizin bir parçasını oluşturursa işte o zaman bilmek, uygulamak ve kontrol etmek de işinizin bir parçasıdır. Tüm tehlikeli malları bilebilir misiniz? Çok zor her insanın harcı değil. Ama Ulaştırma Bakanlığımızın güzel bir tanımlaması var bunlar için “Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşme (MARPOL 73/78) Ek-I kapsamına giren petrol ve petrol ürünleri, Deniz yoluyla Taşınan Tehlikeli Yüklere İlişkin Uluslararası Kod (IMDG Kod) içinde listelenmiş paketli maddeler, Uluslararası Denizcilik Katı Dökme Yükler Kodu (IMSBC Kod) Ek-1’de verilen UN Numarasına sahip dökme maddeler, Dökme Halde Tehlikeli Kimyasalları Taşıyan Gemilerin İnşa ve Teçhizatı Hakkında Uluslararası Kod (IBC Kod) Bölüm 17’de verilen maddeler ile Dökme Halde Sıvılaşmış Gaz Taşıyan Gemilerin İnşa ve Teçhizatı Hakkında Uluslararası Kod (IGC Kod) Bölüm 19’da verilen maddeler”

Artık çok basitçe tehlikeli mallara ait bilgilere nereden  ulaşabiliriz biliyorsunuz.

Yeterli mi acaba…

Sorulara yenilerini ekleyelim.

Bir alışveriş poşetine kapağı  aşağıya gelecek şekilde 5 litrelik su şişesini koyar mısınız?

Ya da  alttan ışıklandırmalı el oyması masif ayaklı ve 5mm lik kalınlıktaki  cam tezgahlı masanızın üzerine aksesuvar diye tonoz demiri koyar mısınız?

Kendinizi emniyet kemeri ile bağlarken, aracınızın kasasındaki / bagajında ki yükleri doğru bir şekilde bağlamadan yola çıkar mısınız?

Biraz daha uç bir soru soralım; piyangodan para çıktı, çocukluk hayaliniz arabayı italyadan sipariş ettiniz. Lüks spor arabanızı denizyolu ile getirecekler, konteynere koydular ve el frenini çektiler. Sizin için yeterli mi?

Tabiki bunların hepsini yapabilirsiniz ama sonuç, her an değişikliğe açık bir beklenti ile tedirgin ve kaygılı bir süreç ile ilerler.

Acaba poşet yırtılır mı?

Acaba cam kırılır mı?

Acaba (resme bakın)



Acaba arabam nasıl gelecek?

İşte burada tehlike mallar tanımına bazı ilaveler yapılarak tehlikeli yük tanımı ortaya çıkıyor. “ Henüz listelere girmemiş ancak fiziksel, kimyasal özellikleri veya taşınma şekli sebebi ile taşıma sırasında can, mal ve çevreye veya diğer maddelere zarar verebilme potansiyeli taşıyan maddeleri, bu maddelerin taşındığı ve gerektiği şekilde temizlenmemiş ambalajları ve yük taşıma birimlerini tehlikeli yük olarak tanımlamaktadır.”

İşte bu tanım neticesinde ülkemizde mevzuat açısından tehlikeli madde ne, tehlikeli mal ne, tehlikeli yük ne anlaşılır hale gelmiştir. Şimdi bize düşen ise bunu anlatmak ve anlaşılmasını sağlamaktır.  Kısacası bir EMNİYET KÜLTÜRÜ oluşturmaktır.

Deniz ticaret41 yasında