Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

TAYK Karadeniz Kupası’nda Rota Şile

10 Eylül 2021, Cuma 12:42
reklam yerim makale içi

Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) tarafından ilki 2019 yılında düzenlenen Karadeniz Kupası’nın ikincisinde start 11 Eylül Cumartesi günü Poyrazköy’den verilecek.

IRC0’ların gidiş dönüş tek etapta tamamlayacağı mücadelede diğer sınıflar geceyi Şile Limanı’nda geçirecek. Karadeniz Kupası geçen yıl pandemi koşulları nedeniyle yapılamamıştı.


Filoyu Karadeniz sularında yarıştırmak isteyen TAYK, 2019 yılında İstanbul-Şile rotalı bir etkinik düzenledi. Aslında Karadeniz rotası eski yelkenciler için yabancı değildi zira defalarca yine TAYK tarafından planlanan Kefken rotasına yelken basmışlardı. Hatta Teoman Yelkencioğlu'nun Kefken'deki evinin bahçesi "sosyal buluşma"nın merkezi olmuştu.

Ancak yaklaşık 50 deniz mili mesafeli Kefken rotası “uzun” gelmiş olmalı ki, etap durağı Şile’ye çekildi, böylece mesafe de 22 deniz miline kısaltıldı.

Bu arada, 2019’daki ilk etkinlikte son anda bir değişikliğe gidildi. Şile Limanı IRC0’daki büyük teknelerin salma derinliğine uygun olmadığı gerekçesi ile, sadece bu sınıf Poyrazköy-Şile rotasını gidiş dönüş tek etap olarak uyguladı.   

Bu yıl ikincisi yapılacak Karadeniz Kupası’nda yine aynı yöntem uygulanacak.



START SAAT 12.00’DA POYRAZKÖY’DEN VERİLECEK

Filo, 11 Eylül Cumartesi günü yarışa İstanbul Boğazı’nın kuzey çıkışına yakın Poyrazköy’den başlayacak. Uyarı işareti ve start öncekinde olduğu gibi Poyrazköy Limanı mendireği üzerinden saat 12.00’da verilecek.

IRC0’da yer alan tekneler, yaklaşık 22 deniz mili mesafedeki Şile Limanı açıklarındaki şamandırayı iskelelerinde bırakıp 44 millik toplam rotalarını Poyrazköy’de tek etapta tamamlayacak.

Diğer sınıflar (IRC1-2-3-4-Gezi) ise ilk etabı Şile’de tamamlayacak ve geceyi Şile Limanı’nda geçirecek. Bu gruplardaki tekneler 12 Eylül Pazar günü saat 10.00’da Şile’den verilecek startla Poyrazköy rotalı ikinci etaba yelken basacaklar.

Bu arada IRC0’ın dışında kalan grupların ilk etap ödül töreni Şile Limanı’nda 11 Eylül Cumartesi günü düzenlenecek.


DÖNÜŞ ROTASI BCT KUPASI DIŞINDA

Yayınlanan Yarış İlanı’na göre filonun IRC0-1-2 ve IRC3-4 sınıflarında iki grupta değerlendirilen BCT (En İyi Düzeltilmiş Zaman) derecelendirmesinde dönüş etabı dikkate alınmayacak.

Dolayısıyla BCT sıralaması IRC0’lar tek etapta yarışacakları için sadece Poyrazköy-Şile rotasında geçerli olacak.


RÜZGARIN HIZI DÜŞECEK

Hava durumuna da göz atmakta yarar var.

Yurdun batı, kuzeybatı ve kuzeyinde günlerdir hakim olan ve gücü zaman zaman 25-30 knot’a ulaşarak hava sıcaklığını da aşağıya çeken güçlü poyraz yarış günlerinde düşecek.

Tahminler 11 Eylül Cumartesi günü start saatinde Poyrazköy ve Anadolufeneri arasında yıldız (kuzey) yönlü 7 knot’lık bir rüzgara işaret ediyor.

Saat 18.00’a doğru doğu ve kuzeydoğuya dirise etmesi beklenen rüzgarın hızı tahminlere göre 2 knot’a kadar gerileyecek. İlerleyen saatlerde güneybatı da 2-3 knot’lık esintilerle “sokulmaya” çalışacak.

IRC1-2-3-4 ve Gezi sınıflarının Şile’den başlayacakları ikinci ve dönüş etabında rüzgar yine kuzeye dönecek. 4.5 knot’la kendini gösterip kuzeybatı yönlü sağnaklarda 8-9 knot’a kadar yükselecek.


Alıntı: TurkSail       

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında