Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
31 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

SEN SEN OL YÜCE TÜRK MİLLETTİNİN BİR DENİZCİSİ OLDUĞUNU UNUTMA

24 Mart 2024, Pazar 17:14
SEN SEN OL YÜCE TÜRK MİLLETTİNİN BİR DENİZCİSİ OLDUĞUNU UNUTMA

SEN SEN OL YÜCE TÜRK MİLLETTİNİN BİR DENİZCİSİ OLDUĞUNU UNUTMA DAVRANIŞLARINIZDA AŞIRIYA KAÇIP DENİZ KURALLARINI İHLAL ETMEYELİM.

Değerli Denizci meslektaşlarım ,Gemilerde son zamanlarda yaşanan olumsuz davranışların Bazı Denizci Personellerin Gemillerde çıkardığı sıkıntılı hal ve hareketleri hakkında okuldan eski mezun ağabeylerimizle sohbet ederken Halit hoca hayatta olup denizciliği bu personellere anlatsaydı şimdi bu olaylar yaşanmazdı dediler , ağabeylerimizin anlatımına göre hocamız tabi bizim dönemimize denk gelmediği için hocamızın ismini çok duydum .“Yönetim, Liderlik ve Protokol”ve Denizcilik Örf ve adetleri derslerine giren Efsane lakaplı Halit Gürdeniz'Hoca’dan övgü dolu sözlerle bahsettiler Aynı zamanda Halit Hoca Mavi Vatan isim Babası Amiral Cem Gürdeniz’inde Babası olan Halit Hocamız gibi hocalar Türk Denizciliğine şimdi olduğu gibi saygı ve rahmetle anıyorum.Mekanı Cennet olsun .

Halit Hocamız gibi Deniz Örf ve adetlerini denizcinin nasıl olması gerektiğini anlatan bir hoca artık çok zor gelir düşüncesindeyim.Herkes haddini sınırını bilmesi gerekiyor aksi taktirde Deniz örf adetlerini yerine getirmeyen her kimse hemen Gemiinsanı disiplin komisyonuna şikayet giderse armatörlerden komisyon karar verip suçu işleyene gerekli cezai uygulamaları güncelliyorlar .Ticaret denizciliği fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da zorlu bir meslektir. Denizcilerin sadece çalışma saatlerinde değil, gemilerdeki boş zamanlarında da son derece disiplinli ve profesyonel olmaları gerekmektedir.

Denizcilerin sıklıkla elverişsiz çalışma koşullarında ve kapalı ortamlarda çalışmaları da gerekiyor; bu da onları mesleki strese ve zorlanmaya karşı daha duyarlı hale getiriyor. Bu nedenle, profesyonel anlamda, hatalardan kaçınmak için gemilerde disiplin bir zorunluluktur.

Gemi adamlarının belirli bir disiplin içerisinde hareket etmelerini, davranmalarını ve çalışmalarını sağlamak amacıyla denizcilerin ve yetkililerin disiplin konularında başvurabilecekleri bir referans/standart olması amacıyla ticaret gemilerinin ISM Sistemine sahip her gemide A dan Z ye davranış kuralları ISM Manuel’de hazırlanmıştır.
her denizcinin uyması gereken görev ve sorumluluklar kurallar bu manuelde yazmakta ve Gemide çalışacak Personellerin hepsi yapacağı görevi neyse iyi öğrenmeli hangi vardiya ya düştüyse vardiyasında yapması gereken herşeyi vardiyasını diğer vardiyadaki teslim ettiği mesai arkadaşının yanında biraz kalıp yada 10 dakika öncesinden vardiyasına inip çalışan ,çalışmayan cihazları test edip vardiyacıyla gezip ,Kaçıp gitmemeli sorunsuz vardiya teslim etmek gerekmektedir.

Denizcilerin gemideki hayatlarının her alanında dakik olmaları gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım Liman izni veya vardiya görevleri için rapor verirken, denizciler gemilerde geçirilen zamana değer vermelidir. Herhangi bir operasyonun gecikmesi tüm geminin gecikmesine yol açarak hem zaman hem de para kaybına neden olabilir.Her denizcinin, görevlerini yeteneklerinin elverdiği ölçüde yerine getirmesi gerekmektedir. Gemi adamlarının görevlerini iyi anlamaları ve görev alanlarına giren tüm emir ve talimatlara uymaları gerekmektedir.Uygunsuz davranışlara ve antisosyal davranışlara tolerans gösterilmemeli. Irkçılık dahil olmak üzere küfürlü dil,din,siyaet, cinsel taciz, saldırgan tutum ve saldırgan kişisel alışkanlıklar gibi eylemlere karışan denizciler, iş sözleşmelerinin askıya alınması veya feshedilmesiyle karşı karşıya kalabilirler. Gemide çalışmanın çok kültürlü doğası nedeniyle, her denizcinin farklı bireylerin çeşitli ihtiyaçlarına ve geleneklerine uyum sağlaması ve işin verimliliğini artırmak için olumlu yönleri özümsemesi önemlidir.

Başkalarının sana yapmasını istemediği şeyi sende başkalarına yapma!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemiinsanları Disiplin kurulu nun Gemiinsanlarının Gemide uyması gereken Kuralları,uymayan personellere vermiş olduğu cezalar aşağıda sunulmuş olup ,Türk ticari gemilere yakışmayan yüksek disiplin standartlarını sağlamayı ve dolayısıyla bu gemilerde çalışan denizcilerin refahını artırmayı amaçlayan ilkeleri ortaya koyan köklü bir Denizci Milletin bir ferdi olarak . Gemi sahipleri ve denizcileriyle beraber sektöründe yapılan bu kayıtlı dengesiz davranışlar içinde bulunan personellerin diğer armatörlerin gemilerde de   aynı hatallarını tekrar peşinde götürüp hatalarını o gemide de devam ederlerse kendi oturduğu dalı kesmiş olurlar kendi ekmeğinden olur ve Denizci İstihdam Sözleşmelerinde de bu durumların sayısı artış gösterip sektörde dillenmeye başlarsa şayet armatörler sözleşmeye ek maddeler koydurabilir konuyla ilgili Ağır yaptırımlar getirip, Atıfta bulunulabilirler  Disiplin prosedürleri kurallara uymanın önemli bir unsurunu oluşturur ve özellikle bir denizcinin gemiden atılmayı gerektirecek kadar ciddi bir ihlalde bulunması halinde, önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Davranış Kuralları, güncel ve alakalı kalmasını sağlamak için yakın zamanda kapsamlı bir inceleme ve revize edilmesinede yol açılabilir. Türk bayrağı altında seyreden, gemilerin ve Türk Liman cüzdanı ile çalışan (Kaptanlar, Baş mühendisler, Gemi zabitleri, telsiz operatörleri), Gemi personnelleri deniz taşımacılığında disiplin yönetmeliğine tabidirler.Disiplin Cezaları uyarı, kınama, Liman cüzdanını işlediği suça bağlı askıya alınması. Gibi hoş olmayan durumlar yaşanabilir .Dikkatli olun .

Denizcilerin asgari eğitim düzeyine ilişkin 4 Nisan 2001 tarih ve 2001/25/EC sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi

Madde 8 Cezalar veya disiplin cezaları

  1. Üye Devletler, sertifika veya onay sahiplerinin denizde can veya mal güvenliğine veya deniz ortamına doğrudan tehdit oluşturabilecek rapor edilen herhangi bir yetersizlik, eylem veya ihmalin tarafsız bir şekilde soruşturulması için süreç ve prosedürler oluşturacaklardır. Sertifikalarına ilişkin görevlerin yerine getirilmesiyle bağlantılı olarak ve bu tür sertifikaların bu nedenle geri çekilmesi, askıya alınması ve iptali ve sahtekarlığın önlenmesi için söz konusu Üye Devlet tarafından verilen.

  2. Her Üye Devlet, bu Direktifi yürürlüğe koyan bu ulusal mevzuat hükümlerine, kendi bayrağını taşıma hakkına sahip gemiler veya bu Direktif tarafından usulüne uygun olarak sertifikalandırılmış denizciler açısından uyulmadığı durumlar için cezalar veya disiplin tedbirleri uygulayacaktır.

  1. Bu tür cezalar veya disiplin tedbirleri özellikle aşağıdaki durumlarda belirlenecek ve uygulanacaktır:

  2. bir şirket veya kaptanın bu Direktifin gerektirdiği sertifikaya sahip olmayan bir kişiyi işe alması;

  3. bir kaptanın, bu Direktif uyarınca uygun bir sertifikaya sahip bir kişi tarafından gerçekleştirilmesi gereken herhangi bir görev veya hizmetin, gerekli sertifikaya, geçerli bir muafiyete veya Yönetmelik tarafından gerekli görülen belgeli kanıta sahip olmayan bir kişi tarafından yerine getirilmesine izin vermesi. Madde 18(4); veya

  4. bir kişinin, bu Direktif uyarınca sertifika veya muafiyet sahibi bir kişi tarafından yerine getirilmesi veya doldurulması gereken herhangi bir işlevi yerine getirmek veya herhangi bir sıfatla hizmet etmek üzere sahtekarlık veya sahte belgeler yoluyla bir sözleşme elde etmesi.

  5. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü’ne bağlı Gemiinsanları Disiplin kurulu ‘nun Örnek 14.09.2023 Tarihinde Yapılan Gemiadamları Disiplin Komisyonu Kararları

         Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliğinin 64 üncü maddesine istinaden kurulan, Gemiadamları Disiplin Komisyonu tarafından 14/09/2023 tarihinde yapılan (2023/3) toplantı karar tutanağında imza altına alınan kararlar gereğince; 

    1 – Gemiyi, gemi personelini, geminin yükünü veya deniz çevresini tehlikeye atan davranışlarda bulunmak suçundan,

  6. Uzakyol Kaptan, Sınırlı Kaptan yeterlik belgesine sahip üç gemi insanına, yeterlik belgesinin 6 ay süre ile askıya alınma cezası,

  7. Uzakyol Başmühendis, Kaptan yeterlik belgesine sahip iki gemi insanına, yeterlik belgesinin 3 ay süre ile askıya alınma cezası,

  8.  2 - Kabul edilebilir sebepler haricinde; amiri tarafından göreve çağrıldığında göreve hazır bulunmamak, görevde olması gereken yerde bulunmamak, görev başında uyumak suçundan,

  9. Uzakyol Vardiya Mühendisi yeterlik belgesine sahip bir gemi insanına, ihtar cezası,

  10. 5- Kasten ve makul sebep olmaksızın gemiye hasar vermek, gemideki herhangi bir mala zarar vermek veya gemideki herhangi bir malı denize atmak suçundan,

  11. Usta Gemici yeterlik belgesine sahip bir gemi insanına, denizde çalışmaktan men edilmesi cezası,

  12. 6 – Belgede sahtecilik suçundan,

  13. Uzakyol Vardiya Zabiti,Usta Gemici, Makine Zabiti yeterlik belgesine sahip dört gemi insanına ihtar cezası ve 6 ay süre ile sınava girmeme cezası,kararları alınmıştır.

  14. 10 EKİM 2023

    Yukarda işlenen suç ve ceza haricinde risk önlemleri Gemide alınmazsa suça götüren hatalar zinciri oluşmadan önlemlerinizi baştan alın Tavsiyeler.

     

    Şirket ifade özgürlüğü politikası Bu politika tüm personellerin çalışanlarını kapsamaktadır.

    İş emniyeti değerlerimizin korunması için; etkili ve düşüncelerin özgür ifadesi ile iletişim kurmanın önemini bilmekteyiz. İyi bir iletişim içinde olmasını desteklemekte ve taahhüt edilmelidir. İş emniyeti konusundaki görüşlerin özgür ifade edilmesinin kazaları önlemekte iyi bir araç olduğunun herkes farkındadır.Diğer agenta, servis görevlilerinin emniyetli çalışmasını, emniyetsiz gördükleri durumları özgürce ifade etmelerini ve emniyetsiz koşullardaki işleri ret etmelerini, daha emniyetli çalışma koşulları oluşturmalarını, olası kazaları önlemek için, çalışanları desteklemek ve bu konuda cesaretlendirmektir.

    Gemiler çalışanların iş güvenliğinin verilecek hizmetten çok daha önemli olduğunu bilmelidirler. Personel olası riskler ve tehlikeler hakkındaki düşüncelerini özgürce ifade edebilmelidir.

    Herhangi bir işe başlamadan önce; çalışanlar ve amirler yapılacak işin çerçevesini belirlemek için toplantı yapmalıdır. Bu toplantıda işin nasıl yapılacağı ve potansiyel riskler ele alınmalı, tartışılmalıdır. Personel olası risklere karşı iş arkadaşlarını uyarmalıdır.Gemilerin çalışanları, bir iş ile ilgili risk gördüğünde bunu ifade etmeli ve risklere müsamaha etmemelidir.

  15. Bir iş/görev emniyetli değil ise bu durumu ifade etmek temel esastır. Amiri tarafından verilen işin, kendisini, iş alanı yakınındaki arkadaşlarını ve gemiyi tehlikeye düşüreceğine inanıyor ise, bu işi ret etme hakkına sahiptir. Amirler işlerin şirket kurallarına uygunluğunu sağlamalıdır.

  16. Olası risklere karşı iş arkadaşlarını uyarmak, çalışanların yükümlülüğüdür. Meslek ahlakı ve iyi denizcilik, iş arkadaşlarının emniyetini de takip etmeyi gerektirir. Kaptan dahi olsa, gözlemlenen risklerin özgürce ifade edilmesinden kesinlikle çekinilmemelidir .

  17. Tehlikelerin tanımlanması, potansiyel risklerin azaltılması için, iş öncesi toplantısı yapılmalıdır.

  18. Her türlü emniyetsiz davranış, emniyetsiz durum idareye (2.kpt-Ç.başı) raporlanmalıdır.

  19. Tüm personel İş emniyeti ile ilgili özgür ifadede bulunabilmeleri için zabitan, bölüm şefleri (2.kpt-Ç.başı) ve kaptan tarafından teşvik edilmelidir.

  20. Zabitler, bölüm şefleri (2.kpt-Ç.başı) ve kaptan, çalışma ekiplerinin iletişim kanallarının her zaman açık olduğundan emin olmalıdır.

  21. Gemi çalışanları kazaların önlenmesi için verilecek her türlü tavsiyeyi saygıyla ele alacaktır. 

  22. Risk ne olursa olsun, riske SIFIR MUSAMAHA politikası uygulanmaldır.

  23. İlk etap ta görünen risk kıdemlinize, 2.kaptana veya Kaptana iletilmelidir. Eğer ki bunu uygun bulmuyor iseniz, riskin direkt olarak Deniz Müdürü (Marine Manager) veya Emniyet Müdürü (Safety Manager) ile paylaşabilirsiniz.

  24. Her şekilde talebiniz Filo Müdürü ve Karada Atanmış kişiye (Fleet Manager/DPA) iletilecektir. Eğer ki düşüncenizi direkt olarak amirlerinize ve bölüm müdürlerinize iletmek istemiyorsanız, Filo Müdürü ve Karada Atanmış kişiyle iletişim bilgilerini kullanarak ulaşabilirsiniz.

  25. İstendiği takdirde ofis ile iletişime geçen personelin adı açıklanmaması gerekir. Herhangi bir personel riskli bulduğu, emniyetsiz işi, emniyetsiz durumu red edebilir ve redettiği için, ters bir tavırla karşılanabilir, önceden şirketi haklıysanız bilgilendirin işine son verilmeyecektir ve haklarınız durum raporu incelenip şirket tarafından korunacaktır.

  26.  

    Uluslararası Güvenli Yönetim Kodu veya ISM Kodu İngilizcesi (International Safety Management Code), gemilerin güvenli yönetimini ve deniz kirliliğini önlemeyi hedefleyen uluslararası standarttır. Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun 4 Kasım 1993 tarihinde aldığı kararla ortaya çıkmıştır.ISM Kodu, 13 maddelik bir kararname olup; ilk on iki maddesi deniz emniyeti ve gemilerin yaptığı deniz kirliliğini önlemektir. 13. maddeyse bayrak hükûmeti, yetkileri ve bir kuruluş tarafından yapılacak sertifika, tahkik etme ve kontrollerle ilgilidir.

    GEMİ GÖREV TANIMLARI

  27. Gemi Yönetimi

  28. Gemi yönetim ekibi Kaptan, 1. Zabit, Baş Mühendis ve 2. Mühendis’ten oluşur.

  29. Gemi yönetimi, emniyet, sağlık, güvenlik, çevre ve kalite konularının gemi üzerindeki etkili ve verimli işletilmesinden sorumludur.

  30. Bir hasar, sigorta talebi ve / veya ödemesi durumunda ilk önce ilgili departmanla görüşmek mecburidirGEMİYE KATILMA VE GEMİDE YAŞAM

  31.      Şirketle yapılan sözleşmeden sonra ordinolar teslim alınır. Gemiye vardığımızda elimizdeki ordino ve varsa şirket gönderileri kaptana teslim edilir.

         Gemiye yeni katılan kişilere; önce intibak eğitimi dediğimiz gemiyi tanıtım eğitim verilir. Bu eğitim genellikle bir üst amir veya bir önceki mevkidaşı tarafından yapılır. Gemideki her yer tanıtıldıktan sonra acil kaçış yolları, toplanma yerleri, güvenlik eğitimleri ve cankurtarma araçlarının yerleri hakkında bilgi verilir. Role kartı, can yeleği, yatak takımı, iş elbiseleri (varsa) ve temizlik malzemeleri gibi kişisel eşyaları teslim edilir. İlk gün manevra yoksa gemiye katılan kişi çalıştırılmaz. 

         Not: Ordino gemiye katılırken katılış ordinosu, ayrılırken ise ayrılış ordinosu düzenlenir. Katılış ordinosunda işe başlama tarihi, maaşı, sözleşme süresi, gemideki görevi gibi bilgiler bulunur. Ayrılış ordinosu kaptan tarafından yapılır. Gemiden ayrılış tarihi, borç ve fazla mesai ücreti listesi gibi bilgiler bulunur.

  32. Ekip, geminin kanuna, iş anlaşmalarına, şirket politika ve direktifleri ile klas kurallarına uygun olarak gün ve gün çalışmasından sorumludur.

GEMİYE KATILMA VE GEMİDE YAŞAM

     Şirketle yapılan sözleşmeden sonra ordinolar teslim alınır. Gemiye vardığımızda elimizdeki ordino ve varsa şirket gönderileri kaptana teslim edilir.

     Gemiye yeni katılan kişilere; önce intibak eğitimi dediğimiz gemiyi tanıtım eğitim verilir. Bu eğitim genellikle bir üst amir veya bir önceki mevkidaşı tarafından yapılır. Gemideki her yer tanıtıldıktan sonra acil kaçış yolları, toplanma yerleri, güvenlik eğitimleri ve cankurtarma araçlarının yerleri hakkında bilgi verilir. Role kartı, can yeleği, yatak takımı, iş elbiseleri (varsa) ve temizlik malzemeleri gibi kişisel eşyaları teslim edilir. İlk gün manevra yoksa gemiye katılan kişi çalıştırılmaz. 

     Not: Ordino gemiye katılırken katılış ordinosu, ayrılırken ise ayrılış ordinosu düzenlenir. Katılış ordinosunda işe başlama tarihi, maaşı, sözleşme süresi, gemideki görevi gibi bilgiler bulunur. Ayrılış ordinosu kaptan tarafından yapılır. Gemiden ayrılış tarihi, borç ve fazla mesai ücreti listesi gibi bilgiler bulunur.

MESLEKİ SORUMLULUKLAR VE GÖREVLER

    a.Sorumluluğumuz dahilindeki işleri emniyetli, disiplinli ve zamanında yerine getirmek, 

    b.Vardiya düzeniyle ilgili kurallara uymak,

    c.Vardiyaları zamanında teslim almak,

d.Vardiya teslim alıp-teslim ederken  bilgi alış verişinde bulunmak,

e.Can ve mal güvenliği ile ilgili hususlara azami dikkat etmek,

    f.Talimatlara uymak, genel talimatlar ve kurallar kaptan tarafından hazırlanır ve gerekli yerlere astırılır. Bu talimatların yerine getirilip getirilmediği bölüm amirlerince kontrol edilmelidir, 

    g.Emirleri doğru anlamak, emirlerin doğru anlaşılması görevlerin yürütülmesinde hayati önem taşır. doğru anlaşılmamış bir emir aksaklıklara sebebiyet verecek ve istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

Bu nedenle dikkat edilmesi gereken hususlar; 

      1) Emir aldıysanız, doğru anladığınızdan emin olun.Şüpheniz varsa veya tam anlayamamışsanız anlamadığınızı belirtin ve tekrarını rica edin.                                                     

2) Emirleri istenilen süre içinde yerine getirin. gecikmeyin, daha sonraki bir zamana ertelemeyin.

 3) Emir verdiyseniz, emiri alan kişinin doğru anladığından emin olun, şüpheniz varsa emir tekrarı yaptırın.                                                                                                               

4) Aynı anda bir dizi emir alıp veya verme durumundaysanız, not alın veya not tutturun
 5) Yerine getirilecek periyodik emirler için göz önünde hatırlatıcı emir levhaları bulundurun veya bulundurulmasını sağlayın.
  6) Bütün bu emir ve talimatların doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için iletişimi doğru kurduğunuzdan emin olun. gerekiyorsa yardım alın

SOSYAL SORUMLULUKLAR VE BEŞERİ İLİŞKİLER

   Gemilerde personel çok uzun süreler,çok küçük ortak mekanları paylaşmaktadırlar.Bu nedenle özel yaşamlarına , arkadaşlık ilişkilerine azami dikkat göstermelidirler. Her birey üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olmalı, buna göre davranmalı ve şunlara dikkat etmelidir ; 

    a.Tuvaletler, banyolar, oturma ve yemek salonları ortak mekanları olup, buraların  düzenli ve temiz kullanılmasına özen gösterilmelidir.

    b.Arkadaşlık ilişkilerinin görevleri aksatacak ölçüde bozulmasına asla müsaade  edilmemelidir.Arkadaş ilişkilerini zedeleyici konuşma, şaka, hakaret ve davranışlardan kaçınılmalıdır.

    c.Kötü hava şartları arkadaş ilişkilerini bozacak sinirsel gerginlik yaratabilir, bunları önleyici tedbirler alınmalıdır. 

    d.Çevreyi korumak, kirliliğe sebep olmamak için gerekli dikkat ve özen gösterilmelidir. 

    e.Angarya yüklemekten kaçınmalı, ortak mekanların düzeni ve temizliği için iş bölümü yapılmalıdır.  

    f.Uyuşturucu ve alkolden uzak durmak, uyuşturucu maddelerin gemiye sokulması suç teşkil eder ve cezai müeyyideleri vardır. Alkol kullanımı ise gemi içinde yasaktır. Geminin uğradığı limanlarda alınan alkol ise daima ölçülü olmalı ve görevleri aksatmamalıdır. Uyuşturucu ve alkol kullanmanın neden olduğu aksaklıklar şunlardır; 

1) Bu maddeleri kullanan personel görevlerini layıkıyla yapamayacaktır.Bu da geminin mal ve can güvenliğini tehlikeye sokar,

      2) Görevlerin ve vardiya düzeninin aksamasına sebebiyet verir,

      3) Kişisel ve sosyal ilişkilerin bozulmasına sebep olur.

 

Gemi Makinaları İşletme Mühendisi

Birol Çetinkaya

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında