Sadun-Oda Boro’nun Adı Şehir Hatları Vapuru’nda Yaşatılacak
09 Şubat 2022, Çarşamba 14:30“Kısmet” adlı yelkenlisi ile dünyayı dolaşan ilk Türk olan ve denizcilik tarihimize geçen Sadun Boro ve eşi Oda Boro’nun adları Şehir Hatları İşletmesi’ne ait bir vapura verilecek.
Bu konuda bir başka denizci Ekrem İnözü’nün başlattığı kampanyaya duyarsız kalmayan Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Sinem Dedetaş “Bundan mutluluk duyarız” dedi.
1965 yılında yelken açtıkları sırada 3-4 kişinin uğurladığı Sadun-Oda Boro, 3 okyanusu dolaştıktan sonra döndükleri İstanbul’da milyonlarca kişi tarafından karşılanmışlardı.
Sadun Boro’nun rotasından dünyayı dolaşan başka bir denizci olan Ekrem İnözü, geçtiğimiz günlerde bu efsane Türk gezgini çiftin adlarının İstanbul’da bir vapurda yaşatılması amacıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyaya kısa süre içinde 4 bin kişi destek verdi.
Kampanyaya duyarsız kalmayan Şehir Hatları İşletmesi Genel Müdürü Sinem Dedetaş ise bu öneriye sıcak yaklaştı ve şöyle konuştu:
“Hem İstanbullu hem denizci bir isim Sadun Boro. Türk denizciliğini dünyaya, dünya denizciliğini bizlere tanıttı. Vapurlarımızdan birinde Sadun-Oda Boro ismini yaşatmayı biz de istiyoruz.”
TÜRK SİVİL DENZCİLİK TARİHİNE GEÇTİ
22 Ağustos 1965 günü “Kısmet” adlı yelkenli tekneleri ile Caddebostan’dan denize açılan Sadun ve Oda Boro çifti, o zamana kadar hiçbir Türk’ün gitmediği coğrafyalara ulaşmıştı.
Çift direkli tekneleri “Kısmet” ile önce Akdeniz’i, ardından Atlas Okyanusu’nda Kanarya Adaları’nı, Barbados’u, Karayipler’i dolaştılar. Panama Kanalı üzerinden Büyük Okyanus’a çıkan “Kısmet”, Galapagos Adaları, Markiz Adaları, Tuamotu Adaları, Tahiti ve Rüzgâraltı Adaları, Tonga Adaları, Fiji Adaları, Torres Boğazı üzerinden Hint Okyanusu’na geçti.
Daha sonra Timor Adası, Endonezya, Singapur, Bengal Koyu, Seylan Adası, Arap Denizi ve Kızıldeniz’e ulaştı.
Süveyş Kanalı’ndan Akdeniz’e çıkan "Kısmet" dünya yolculuğunu 15 Haziran 1965 günü İstanbul’a dönerek tamamladı.
Bir hayali gerçeğe dönüştüren yolculuğu tefrika (dizi yazı) halinde gün gün yayınlayan Hürriyet Gazetesi’nden takip eden İstanbullular, Dolmabahçe’de Sadun ve Oda Boro çiftini mahşeri bir kalabalıkla karşıladılar.
Devlet töreniyle karşılanan Boro çiftinin dünya seyahatinde izlediği rota sivil denizcilik tarihimize Sadun Boro rotası olarak girdi.
10 metre boyundaki “Kısmet” yelkenlisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenirken 2015 yılında kaybettiğimiz Sadun Boro adının denizlerde yaşatılması için denizci dostları da harekete geçti.
“DENİZCİLERE YOL GÖSTEREN İSİMDİR SADUN BORO”
Boro’nun ardından dünyayı denizden dolaşmak için yelken açan isimlerden Ekrem İnözü, 2004-2007 yılları arasında gerçekleştirdiği seyahate ilham olan ikilinin isminin bir vapura verilmesi için kampanya başlattı.
Ekrem İnözü hem dostu hem de rehberi, ilham kaynağı Sadun Boro ile birlikte...
Türk denizciliğinin öncü isimlerinden İnözü, kampanyasını ve hareket noktasını su sözlerle dile getirdi:
“Bizim ufkumuzu açan Sadun Boro’nun isminin bir deniz aracında yaşaması prestijimiz için çok önemli. Çünkü Sadun Boro amatör denizcilerin sivil amiralidir.
Boro’nun önderliği ve teşvikiyle başlayan Türk yelkenlerinin Türk bayrağıyla dünyayı dolaşması ülkemiz açısından dönüm noktasıdır. Bizlere yol gösteren cesaretlendiren Sadun Boro’dur.
Ayrıca Sadun ve Oda Boro’nun 10 metrelik bir yelkenliyle dünyayı dolaşması çok büyük başarıdır. Gemilerin isim değişikliğinin uğursuzluk getireceğine inanılır. O nedenle İstanbul’a yakışan yeni bir vapura Sadun-Oda Boro isminin verilmesi Türk denizciliğine verilecek en güzel hediyelerden biri olacaktır.”
“SADUN-ODA BORO İSMİNE SICAK BAKIYORUZ”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Şehir Hatları İşletmesi’nin Genel Müdürü Sinem Dedetaş, hem İstanbullu hem denizci isim Sadun Boro ile eşi Oda Boro’nun adının bir İstanbul vapurunda yaşatılmasının kendilerini mutlu edeceğini belirtti.
Dedetaş, “Dünya seyahatinde yanında olan ve her güçlüğe göğüs geren kıymetli eşiyle birlikte isimlerini koyacağımız bir vapur için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu kararın İBB Meclisi tarafından alınması gerekiyor. Biz de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Oda, Deniz ve Sadun Boro...
Bir de kadim dostları "Miço" (sırtı dönük).
“GENÇ NESİLLERE İLHAM VERECEK”
Yaşanan gelişmeler üzerine konuşan Sadun-Oda Boro çiftinin denizde doğan kızları Deniz Boro da duygularını şöyle aktardı:
“Onlar Türkiye’yi dünya denizlerine açmakla kalmadılar, kendi ülkemizin kıyılarını tanımamızı ve korumamızı da sağladılar.
Denizcilik doğayla bütünleşmek, ona saygı duymaktır. Genç nesiller için gurur duyarak ilham alacakları Boro’ların İstanbul’un geleneksel tasarımda üretilecek bir vapurunda yaşatılmaları çok yerinde bir karar olacaktır.”
Alıntı: Turksail