Sadun Boro 95 Yaşında!
06 Kasım 2023, Pazartesi 12:17"Kısmet" adlı yelkenlisi ile yaptığı dünya yolculuğu Sadun Boro’yu Türkiye’de amatör denizciliğin efsanesi haline getirdi.
Anı ve gözlemlerini aktardığı kitaplarıyla pek çok kişiye rehber olan bu usta denizci, doğumunun 95’inci yılında Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) tarafından Kısmet’in yeni yuvası Rahmi M. Koç Müzesi’nde anıldı.
Hayallerinin peşinden koşan Sadun Boro, Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte Salacak’ta inşa edilen “Kısmet” adlı yelkenlilerine bindiler ve 22 Ağustos 1965’te Caddebostan’dan ummana yelken bastılar. Böylesine cüretkar bir hayal o güne kadar Türkiye’de ilk kez gerçekleşiyordu…
Caddebostan sahilinden 5-6 kişilik arkadaş grubu tarafından uğurlanan Oda - Sadun Boro çifti, üç yıl süren dünya yolculuklarını 15 Haziran 1968’de tamamlayıp geri döndüklerinde bütün İstanbul halkı ayaktaydı. İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen törenle kahraman gibi karşılandılar.
Kuşkusuz yolculuğun bu denli bilinmesi, Oda ve Sadun Boro çifti ile “Kısmet”in geniş halk yığınları tarafından tanınmasında Necati Zincirkıran’ın rolü büyüktü.
TÜRKİYE’DE DUYMAYAN KALMADI
Bir deniz tutkunu olan ve o dönem Hürriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Müdürliğü görevini yürüten Zincirkıran, bu yolculuğu üç yıl boyunca gazetesinde tefrika (dizi yazı) olarak yayınlatınca Türkiye’de “duymayan” kalmamıştı.
Sadun Boro, eğer 5 Haziran 2015’te 87 yaşında hayata gözlerini yummasaydı, bugün 95 yaşında olacaktı.
Cem Gürdeniz'den sonra söz alan Sadun ve Oda Boro’nun kızı Deniz Boro anne ve babasının değerinin bilinmesinin Türk denizciliğinin gelişmesindeki önemine değindi.
HATIRASINI KÜDENFOR YAŞATIYOR
Türkiye’de amatör denizcilik alanında yeni bir dönem başlatan “usta”yı bu nedenle Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Direktörü (E) Amiral Cem Gürdeniz her doğum yıldönümünde farklı bir başlık altında anıyor.
Kısmet’in yeni yuvası olan Rahmi M. Koç Müzesi’nde dün düzenlenen anma toplantısı bu kez “Deprem Gerçeği” başlığında gerçekleşti.
“7 Denizler Fatihi”, efsane Türk denizcisi Sadun Boro, İstanbul’da 1964 yılında inşa ettirdiği, sonra da dünyayı dolaştığı 10.5 metre boyundaki ''Kısmet”ini 2010 yılında Rahmi M. Koç Müzesi'ne bağışlamıştı.
(E) Amiral Alaattin Sevim’in yönettiği panelde, Elif Sözen Kohl ile afet yönetim uzmanları Dilruba Söylemez ve Irkın Çubuk, deprem öncesi ve sonrasında deniz yollarının önemini anlatan sunum yaptı.
Konuşmacılar Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kırılmasıyla açığa çıkacak tsunami dalgalarının ölümcül sonuçlar yaratabileceğine dikkat çekerken, alternatif tahliye su yollarının belirlenmesi gerektiğinin de altını çizdiler.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.