 
Vendée Globe serüveni “imkansızı” mümkün kılan gelişmelere de sahne oldu. Paralimpik şampiyon Damien Seguin (Groupe APICIL) Dünyanın zorluk seviyesi en yüksek mücadelelerinden biri olan Vendée Globe'’u tamamlayan, dahası derece sıralamasında ilk 10 arasına giren ilk engelli yelkenci olarak tarihe geçti. Teknesi eski bir IMOCA olmasına rağmen rehberi Jean Le Cam idi…
Bir düşünün…
Denize çıkarak yelken bastığınız liman Atlantik Okyanusu’na açılıyor… Hem de fırtınaları ve hırçın suları ile ünlü Biskay Körfezi’ne…
Körfez'den çıktınız... Daha yolun başındasınız...
Önce Afrika ve Güney Amerika sahillerini geride bırakıp güneye inecek, “Kükreyen 40’lar” olarak bilinen 40. Enlem Dairesi’ne yani Güney Okyanusu’na varacak, sonra Afrika'nın güney ucu Cape Town’dan doğuya dönecek, Hint Okyanusu’nu aşacak, Yeni Zelanda’yı iskelenizde bırakacak, Pasifik Okyanusu'nu dümen suyunda bırakıp “Dünyanın dibi” denilen Horn Burnu’nu geçerek kuzeye tırmanacak ve başladığınız noktaya geri döneceksiniz. 24 bin 350 deniz mili boyunca bir teknenin içinde tek başınıza ve iri dalgaların arasında çalkalanırken, kimi zaman fırtınaların içinde, kimi zaman durgun sularda hiç durmadan yol alacaksınız. 10-15’er dakikalık uykularla idare edecek, üç ay boyunca konsantre yiyeceklerle besleneceksiniz… Kimi zaman terleyecek, kimi zaman üşüyecek, ıslanacak, bir türlü kuruyamayacaksınız...
Elbette hepsi bu kadar değil...
Bir de karşılaşacağınız sorunları açık denizde yol alırken tek başınıza çözmek, olası hasarları aynı şekilde bir başımıza gidermek, kırılan, kopan parçaları, yırtılan yelkenleri onarmak zorundasınız.
Bu anlattıklarımız Vendée Globe’un vaat ettiği “zorluk seviyesi” hakkında bir fikir verebilir sanıyoruz…
Peki buna bir de tek elinizin olmadığını söylersek, zorluk acaba kaça katlanır?
İşte “imkansız” gibi görünen bu hayali, 41 yaşındaki Fransız yelkenci Damien Seguin gerçeğe dönüştürdü…


İKİ OLİMPİYAT’TA ALTIN MADALYA
Doğuştan sol eli olmayan Seguin, Atina 2004 ve Rio 2016 Paralimpik Olimpiyatları’nda 2.4 metre sınıfında iki altın madalya kazandı. 2008 Pekin’de ikinci, Londra 2012’de dördüncülük elde etti. Beş kez Dünya Şampiyonu oldu. Tokyo 2020 Paralimpik programından çıktıktan sonra da açık deniz yat yarışlarına yöneldi.
Son olarak 9. Vendée Globe’da bir imkansızı başardı ve eski gövdeli bir IMOCA ile yaşadığı serüvende ilk 10 arasında kalmayı başararak büyük maratonu 7’incilik derecesi ile tamamladı.
80 gün 21 saat 58 dakika 20 saniyelik yarış zamanı ile Les Sables d’Olonne’daki bitiş çizgisini 28 Ocak’ta geçtikten sonra limana ünlü Peter Pan karakteri Captain Hook (Kaptan Kanca) kostümü ile girdi.
 
80 günlük özlemle aile ile kucaklaşma anı...
“BU FARKLI DOĞAN BİR ÇOCUĞUN HİKAYESİ”
80 gün sonra karaya ilk ayak bastığı anda, “Bu Vendée Globe hakkında oldukça basit bir şey söylemek istiyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu, diğerlerine göre biraz farklı doğmuş ama herkes gibi hayallerini gerçeğe dönüştüren bir çocuğun hikayesidir.”
Damien Seguin (Groupe Apicil) verdiği müthiş sınavında 2016-17 edisyonunda “Comm e Un Seul Homme” adı ile yarışan 2007 Finot Cong tasarımı bir IMOCA kullandı. Modern ya da modifiye edilmiş teknelerde olduğu gibi su kanatları yoktu. Ama rehberi Fransızların ünlü açık deniz yelkencisi Jean Le Cam idi… Onun öğütlerini dinlemiş, felsefesini algılamış ve bu bilgileri hazmetmişti…
 
ÇOK PARA HARCAMAK YETERLİ OLMADI
Nitekim tüm yarış boyunca kendisi gibi eski gövdeli IMOCA kullanan rehberi Jean Le Cam (Yes We Cam!) ve 2007’de “Estrella Damm” olarak İngiltere’de inşa edilen Bruce Farr tasarımı Benjamin Dutreux yönetimindeki OMIA-Water Family ile birlikte hep ilk 10 arasında kalmayı başardı.
Bu “efsane 3’lü” 6-7 milyon Euro değerindeki modern teknelerin çoğunu geride bıraktılar… Okyanusta rakibi olan arkadaşı Kevin Escoffier'ı (PRB) da kurtarıp teknesine alan Jean Le Cam 9. Vendée Globe’u 4’üncü, Damien Seguin 7’inci, Benjamin Dutreux ise 9’unculukla tamamladılar.
 
"Eski kurt" Jean Le Cam (solda) ve "hayatına dokunduğu" Damien Seguin.
Paralimpik yekenci Seguin’in pontonda Jean Le Cam’a seslenişi anlamlıydı:
“Bugün senin sayende buradayım Jean. Sana her gün teşekkür edebilirim ama bu bana verdiklerini asla karşılayamaz. Seni düşünmediğim bir gün bile olmadı.”
Fransa, “Vendée’cileri” ulusal kahraman olarak görüyor, öyle değerlendiriyor. İlk ve orta okullarda çocuklara bu olağanüstü insanların “kahramanlıkları" anlatılıyor ve onları "rol model" olarak görmeleri tavsiye ediliyor…
Haksızlar mı?

 Takipçilerimizden Bergil Gökcin, "yazınızın son paragrafı 2016 start öncesi yarış köyünde dolaşırken karşılaştığım bu görüntüyü hatırlattı" diyerek çektiği fotoğrafı bizimke paylaştı.
Fotoğraflar: Jean-Marie LIOT / Olivier BLANCHET / Yvan ZEDDA / Alea
Alıntı: Turksail |