Okyanuslardaki Çılgın Türk’ün Sözlüğünde Yılgınlık Yok!
02 Haziran 2023, Cuma 12:5717 yaşında İngiltere’ye yerleşen Ertan Beşkardeş, okyanuslardaki ilk zorlu sınavını 2018’de Golden Globe mücadelesinde verdi. Kendi yaptığı tekne ile hazırlıksız girdiği bu yarışı terk etmek zorunda kaldı. Yılmadı, 2022’de tekrar denedi ama dünya çevresindeki 30 bin millik duraksız rotayı yine tamamlayamadı. Beşkardeş şimdi 2025’te yapılacak Mini Globe Race’e hazırlanıyor.
Ailesinin aldığı fiber tekneyle 12 yaşında İstanbul Boğazı’nda yelkenle tanışan Ertan Beşkardeş, dünyanın en zorlu mücadelesi Golden Globe Race’in tek Türk yarışmacısıydı.
15 deniz maceracısı arasında sadece 3’ünün bitirebildiği bu zorlu yarışı, yarı yolu geride bıraktıktan sonra terk eden 63 yaşındaki Ertan Beşkardeş, ikinci kez katıldığı Golden Globe Race’i, “dünyanın en sıkıcı yarışı” olarak tanımladı.
TEKNESİNİ EVİNİN ARKA BAHÇESİNDE YAPTI
17 yaşında İngiltere’ye yerleşen, askeri terzilik yapan, son dönemde askeri madalyalar, bröveler, tören kılıçları tasarlayan Türk asıllı İngiliz vatandaşı Ertan Beşkardeş, yarışmaya katıldığı teknesini 1993 yılında, evinin bahçesinde eşiyle birlikte yaptığını anlattı.
4 Eylül 2022’de, 10 metrelik “Tembel Su Samuru” adlı bu tekne ile Fransa’nın Atlas Okyanusu kıyısındaki Les Sables-d'Olonne kasabasından 15 yarışmacıyla birlikte yelken açan Ertan Beşkardeş’in bu ilk Golden Globe Race serüveni değil.
İlk denemesini 2018’de yapmış. Ancak hazırlıksız denize açıldığı için 2.5 ay sonra, yaklaşık 30 bin millik duraksız rotanın daha başlarında, Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da yarışmadan çekilmiş.
“EN BÜYÜK ZORLUK AİLEMLE HABERLEŞEMEMEK”
“Bu yarışın en büyük zorluğu iletişimin olmaması” diyen Ertan Beşkardeş, yarıştaki duygularını DHA’dan Yiğit Can Helvacı’ya şu sözlerle aktardı:
“Ailemle haberleşememek çok zor ve üzücüydü. Psikolojik açıdan zorlayan bir süreçti. Yarış esnasında günün 24 saatini doldurabilmek ve can sıkıntısıyla baş edebilmek de ayrı bir zorluktu. Ancak verdiğim karardan hiçbir zaman pişman olmadım. İki kez katıldığım bu yarışa üçüncü kez tereddütsüz bir şekilde yeniden girmek isterim.”
“İNSANIN KENDİSİYLE MÜCADELE ETTİĞİ BİR YARIŞ”
Ailesinin bu süreçte kendisini her zaman desteklediğini ifade eden Beşkardeş, “Bu yarışa katılmak hayatta verdiğim en yerinde kararlardan biriydi. Eşimin ve oğullarımın katkısı çok büyüktü, beni her zaman desteklediler.
Bu yarış diğer yelkencilerle değil insanın kendisiyle mücadele ettiği bir yarış. Diğer yarışmacıların nerede olduğunu dahi bilmiyorsun.
Golden Globe Race, ticari rüzgarları takip eden bir yarış. Bazen günlerce ne dümene ne de yelkenliye dokunuyorsunuz. Tekne kendi kendine gidiyor.
İşte bu zamanlarda tek düşüncem ailemin ne yaptığı oluyor. Onlardan haber alamamak beni çok üzüyordu, bir dahaki sefere bunun üzerine daha çok çalışmam gerekiyor” dedi.
2025’TE MİNİ GLOBE RACE’İ DENEYECEK
2025 yılında Mini Globe Race’e katılmayı planlayan ve bunun için hazırlıklara başlayan Ertan Beşkardeş, bu kez 5,8 metre boyundaki “Mini” sınıfında bir tekne ile dünyanın çevresini dolaşmaya çalışacak.
Bu yarışta duraklama ve haberleşme imkanı olacağını belirten Beşkardeş, “Okyanus gerçekten çok sihirli bir yer. Bilinmezliklerle çevrili. Bu da mükemmel bir duygu. Amacım gençlere ve bu spora başlamak isteyenlere naçizane örnek olmak” diye konuştu.
SADECE 3 YARIŞMACI MÜCADELEYİ TAMAMLAYABİLDİ
15 yarışmacının start ettiği Golden Globe Race 2022’de 12 yarışmacı farklı bölgelerde terk bildirerek yarıştan ayrıklırken, finişi sadece 3 yelkenci görebildi.
Güney Afrikalı denizci Kirsten Neuschäfer yarışmayı 27 Nisan 2023'te birinci bitirirken onu sırasıyla Hintli denizci Abhilash Tomy ve Avusturyalı denizci Michael Guggenberger izledi.
YARIŞIN KURALLARI KATI, ŞARTLAR ZOR
Aynı zamanda büyük riskler de barındıran Golden Globe Race’i zorlu kılan, ana teması ve sert kuralları.
Yarışmacılar, güney yarıkürede dünyanın çevresini dolaşırlarken yaklaşık 30 bin deniz milini dümen sularında bırakmayı hedefliyor.
Solo (tek kişi) yapılan bu yolculuk sırasında herhangi bir limana girip dinlenmek, mola vermek yok. Yiyecek ve su dahil olmak üzere dış yardım almak diskalifiye nedeni. Katılacak teknelerin ise 1988 öncesinde tasarlanmış olması ön koşul.
54 YIL ÖNCE OLDUĞU GİBİ…
Ayrıca, mücadelenin 54 yıl önceki şartlarda gerçekleşmesini sağlamak için otomatik pilot kullanımı, haberleşme dahil, teknolojik araç gereçten yararlanmak da yasak.
Teknede bulundurulması zorunlu uydu telefon sadece acil yardım talebinde bulunmak amacıyla mühürü kırılarak açılabiliyor.
Yarışmacıların ise Golden Globe Race’e katılabilmeleri için denizde 8 bin mil, okyanuslarda ise tek başlarına en az 2 bin millik seyir deneyimine sahip olmaları gerekiyor.
İlki 1968 yılında düzenlenen Golden Globe Race’te koşulların ne denli zorlu olduğunu rakamlar gösteriyor.
İlk yarışa katılan yelkenci sayısı 9. Bunlardan 7’si yarışmadan çekilmek zorunda kaldı. Bir yarışmacı intihar etti.
Finişi, 10 metre boyundaki yelkenlisi “Suhaili” ile 312 gün dalgalarla tek başına mücadele ederek dört okyanusu geçen İngiliz yelkenci Robin Knock Johnston görebildi.
Kaynak: Yiğit Can HELVACI / İstanbul, (DHA)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.