Oğuz Ayan Fifty Fifty Sailing Cup ile Kadınları Yelkene Davet Ediyor
20 Aralık 2022, Salı 12:29Yelken sporundaki 35 yıllık birikimini bugün yeni sporcuların yetişmesi için kurduğu kendi şirketinde kursiyerlerine aktaran Oğuz Ayan “kadın erkek eşitliğini” hedefleyen farklı bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. 5-6 Ağustos tarihlerine planlanan “Fifty Fifty Sailing Cup”ta amaç yarışacak her ekipte cinsiyet ayırımını ortadan kaldırmak için kadın ve erkek üyelerin eşit sayıda dağılımını sağlamak.
35 yıldır yelken sporunun içinde farklı branşlarda şampiyonluklar kazandı, Milli Takım düzeyinde “Yılın Antrenörü” seçildi, Fenerbahçe Spor Kulübü çatısı altında 20 yıl görev aldı, bu süreçte Olimpiyat Oyunları’na sporcu yolladı. Daha sonra kendi şirketini kurdu ve birçok kurumsal yelken takımını Trofe Şampiyonluğu’na taşıdı.
Yelken dünyasının yakından tanıdığı Oğuz Ayan’dan ve birkaç yıl önce kurduğu Oğuz Ayan Sailing’den söz ediyoruz…
Lena Ayan ile evlendikten sonra bu şirkette adeta “bir elmanın iki yarısı” oldular. Oğuz Ayan kurumsal takımlarla faaliyetini sürdürürken, eşi Lena Ayan da oluşturduğu Kadın Yelken Takımı “White Angels Sailing Team”in takım kaptanlığını yürütüyor.
FIFTY FIFTY SAILING CUP TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK
Bu sinerji ile Lena-Oğuz Ayan ikilisi ortaya oldukça farklı, iddialı ve Türkiye’de “ilk” olacak bir proje hazırladılar.
Yelkende kadın-erkek işbirliğini engelleyen ayırımcı kültürü değiştirmek ve sadece erkeklerden kurulu bir takımın daha güçlü olduğu algısını yıkmak için “Fifty Fifty Sailing Cup”ı planladılar.
5-6 Ağustos 2023 tarihlerinde TAYK (Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü) işbirliğinde Adalar - Moda - Sarayburnu - Ataköy parkurlarında gerçekleştirilecek etkinlikte 2 günde coğrafi ve rüzgarüstü-rüzgaraltı (orsa-pupa) rotada üç yarış yapılması hedefleniyor. Projeye NTV de basın sponsoru olarak destek veriyor.
Başlangıçta 500 yelkencinin katılması öngörülen ve gelecekte bu sayının artması amaçlanan yarışın temel özelliği ise her ekibin eşit sayıda kadın ve erkek üyelerden oluşması.
“KADIN-ERKEK BİRLİKTELİĞİ BAŞARI GETİRİR”
“Sadece kadınlardan oluşan takım ve turnuvalar, sporda toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir adım olmakla birlikte yine de belli bir miktar ayırımcılık içeriyor” diyen Oğuz Ayan sözlerine şöyle devam ediyor:
“Kadınların yelken sporuna ve rekabete ilgilerinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Ancak karma grupların söz konusu olduğu yarışlarda bile hem sayıları hem de rolleri beklenenin çok altında kaldı.
İyi bir koordinasyon, doğru rol paylaşımı ve farklı bir teknikle kadın ve erkeklerin yarışlarda ekip olarak birlikte çalışarak başarılı sonuçlar ortaya konacağına inanıyoruz.
Yelken ve açık denizde yapılan yatçılık sporu doğanın birçok farklı koşuluyla mücadele etmeyi, farklı özellik ve becerilere sahip bireylerden oluşan takımları gerektirir. Tekne üzerinde bir pozisyonda fiziki güç önemliyken başka bir pozisyonda koordinasyon becerisi, başka bir noktada analitik olabilme veya hafiflik, çeviklik gibi fiziki özelliklerin de farklılaşması gerekir.
PARALEL ÇÖZÜM BECERİSİ
Koordinasyon ve aynı anda analitik birkaç işi paralel çözebilme becerisinde kadınların daha başarılı olduğu nörobilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Cinsiyetten bağımsız olarak herkesin deneyim ve donanımına göre görev aldığı bir ortamda pozitif ayırımcılık ortadan kalkacaktır.”
TYF 2022 verilerine göre kayıtlı 4 bin 302 lisanslı yelken sporcusunun sadece yüzde 27’si kadın. Etkinliğin bir diğer hedefi de bu oranın yükselmesine katkı sağlamak.
Takımlarda cinsiyet eşitliğini hedefleyen “Fifty Fifty Sailing Cup”ta ayrıca söz konusu “yarı yarıya” özelliği sadece ekip üyeleri için geçerli değil. Hakem, sunucu ve saha ekibinde de cinsiyet eşitliği gözetilecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAPININ TEMELİ ATILIYOR
Projenin mimarı Oğuz Ayan, “Hayata geçirmek istediğimiz, yılda bir gün farkındalık yaratmak değil sürdürülebilir bir yapı için bazı temelleri atıyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Bu kapsamda tüm camia için sürprizlerimiz de olacak. Önemli olan kadın-erkek tamamlayıcığının yatçılıkta sürdürülebilir hale gelmesine imkan sağlayacak altyapısal çalışmaların devamlılığını sağlamak.
Dünyada da halen kadın yelken yarışçısı oranı yeterli seviyede değil ancak bu konunun önemi ve faydası her geçen gün daha çok anlaşıldığından önemli adımlar atılıyor, Bunun en gözle görüneni Olimpiyat Oyunları’nda mix sınıfların sayısının hızla artması.
Kadın ve erkek arasında tabii ki farklılıkları var. Önemli olan bu farklılıkları ayrıştırmak yerine avantajını kullanabilmek ve gerekli uygun ortamı yaratacak ekosistemi oluşturabilmek.”
Fifty Fifty Sailing Cup hakkında daha fazla bilgi için:
[email protected]
+90 543 939 7657
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.