Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Nevra Eker Yelkende Büyük Sınavını J/70 Dünya Şampiyonası’nda Verdi

08 Eylül 2021, Çarşamba 14:54

6. Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası’nın şampiyonu olan Eker Efsase Ladies Team’in dümencisi Nevra Eker Güryel, ağabeyi ile Eker Süt Ürünleri’nde birlikte çalışıyor ve yelkende de onun izinde yürüyor. Ahmet Eker, ABD’de gerçekleşen J/70 Dünya Şampiyonası’na gidemeyince, yerine kız kardeşini gönderdi. Nevra Eker Güryel de bu zorlu sınavda güveni boşa çıkarmadı.


Yelkenle 5 yaşında tanışan Nevra Eker Güryel, bu sporu “bir aile geleneği” olarak tanımlıyor. En yakın rol modeli ise ağabeyi Ahmet Eker.

Ahmet Eker’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Eker Süt Ürünleri’nde Genel Müdür Yardımcılığı yapan Nevra Eker Güryel’in katıldığı ilk yelken yarışı da 2016 yılında yapılan Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası idi. Bu etkinlik aynı zamanda şirket çalışanlarından oluşan Eker Efsane Ladies Team’in de “kuruluşu” oldu.



AĞABEYİ AHMET EKER ROL MODELİ

“Ağabeyinin izinden yürüdüğünü”, 2020 yılında J/70 tipi bir tekne alıp, Cem Gözen, Didem Gökay, Dünya Cengiz ve Mehmet Yücel’den oluşan ekibi ile onunla birlikte ama bu kez “rakip” olarak Türkiye’de oluşturulan J/70 filosunda yarışmaya başlayarak gösterdi.

Bugüne kadar 14 yarışta ekip üyesi ya da dümenci olarak yer alan Nevra Eker Güryel, geçtiğimiz günlerde ağabeyinden “ürkütücü” olmakla birlikte aynı zamanda “onurlandırıcı” bir teklif aldı.

J/70 sınıfında yurt dışı yarışlarını da takip eden Ahmet Eker, vizesi yetişmediği için ABD’de yapılacak Dünya Şampiyonası’na gidemiyor, yerine kız kardeşinin gitmesini ve kendi ekibinin dümenciliğini yapmasını istiyordu.

Nevra Eker Güryel’in bu “macerasını” dinlemek için Setur Kalamış Marina’da “denize nazır” bir sohbet buluşması gerçekleştirdik.



EKİP “YENİ” DÜMENCİYİ BAĞRINA BASTI

Ağabeyinin bu teklifi hem çok hoşuna gitmiş ama yukarıda da belirttiğimiz gibi “ürkütmüştü” de…

“Buradaki J 70 filosunda yarışıyorduk ama mücadele 7 tekne arasında geçiyordu. Amerika’da ise 61 tekne ile birlikte start edecektik. Bu bambaşka bir durumdu” dedi ve şöyle devam etti:

“Ürktüm ama bu teklifi tereddütsüz kabul ettim. Zira yekendeki deneyimimi bambaşka bir boyuta taşıyacağından emindim. Bir korkum da ağabeyimle birlikte yarışan ekibin beni kabul edip etmeyeceği idi. Zira bilgi ve deneyim olarak onların çok gerisindeydim.

Korularım yersizmiş. Gerek takımın koçu Burak Zengin, gerek Doğa Arıbaş, Kerem Özkan ve Burak Baran bana çok sıcak yaklaştılar. Hepsi de bu konuda çok deneyimli idi ve Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz antrenmanlarda bilgilerini paylaşıp beni motive ederek ABD’deki şampiyonaya hazırladılar.”



ÜRKEKLİĞİ ORTADAN KALDIRAN TAVSİYE

California Yacht Club ev sahipliğinde düzenlenen J/70 Dünya Şampiyonası’na katılmak için ABD’ye giden ekip, orada kiraladıkları tekne ile yaptıkları antrenman ile “ortama ısınmaya” başladı. Antrenmana katılan 35 tekne gözünü biraz korkutmuştu. Ama bu korkusunu ekip arkadaşlarının şu tavsiyesi ile yenmeyi başardı:

“20 ya da 50 veya 80 hiç fark etmez. Senin için önemli olan sadece rüzgar altında ve rüzgar üstünde olan yakın tekneler. Diğerlerine fazla takılma, sadece bu yakın olan teknelere odaklan.”



 

DÜNYA ŞAMPİYONASINDAKİ TEK TÜRK DÜMENCİ

Türkiye’deki J/70 filosundaki tek kadın dümenci olan Nevra Eker Güryel, ABD’deki Dünya Şampiyonası’nda ise 4 kadın dümenci arasında tek Türk olarak dikkatleri üzerine çekti.

“İlk başlarda hiç kadın dümenci yokmuş. Son iki yılda kadın dümencilerin sayılarındaki artış onları çok sevindirmiş. Dolayısıyla J/70 filosunda yarışan ilk Türk kadın dümenci olduğum için büyük ilgi gösterdiler ve çok sıcak davrandılar. Bu benim için çok büyük bir onurdu” diye konuştu.



 

“GÖZÜM TÜYLERDE, KULAĞIM TAKTİSYENDE”

Yarış anılarını ise şu sözlerle paylaştı:

“Bu denli kalabalık filoda çevreyi kollama şansınız yok. Benim gözlerim yelkenlerdeki tüylerde, kulağım ise taktisyenimiz Doğa Arıbaş’ın sözlerinde idi. Startta bu tavsiyelere göre tekneyi hızlandırdım veya yavaşlattım. Tramola veya kavança zamanlarını da bu şekilde planladık.

Yarışın en kritik pozisyonları şamandıra dönüşlerinde yaşandı. 15-25 tekne şamandıra başında toplandığı için yol hakkına dikkat etmek, kurallara uymak, hızdan düşmemek ve çatışmadan sakınmak önemiydi.



“KALABALIK FİLODA YARIŞMAK MÜTHİŞ KEYİFLİ”

Yapacağınız en küçük bir hata veya milisaniyeler içinde aldığınız bir kararın doğru veya yanlış olması dramatik sonuçları engelleyebilir veya yaratabilirdi. Mücadelenin her saniyesinde performansınızın yüzde 100’ü ile yarışmanız gerekiyor. Ama aynı zamanda bundan aldığınız müthiş keyfi tanımlayabilecek sözcük de yok.”

Nevra Eker Güryel dümenciliğindeki “Eker Kaymak” ekibi serinin ortalarına kadar 61 tekne arasında 31’inci ve 35’inci sıralarda tutunmayı başardı. Böylesine zorlu bir sınavda ilk deneyimini yaşayan Nevra Eker Güryel için bu “iyi bir başlangıç” idi.



SIRADA ÇEŞME VE MONAKO YARIŞLARI VAR

Sonunda Dünya Şampiyonası’nı 37’nci sırada tamamladılar ve Türkiye’ye döndüler. Nevra Eker Güryel, hem ağabeyinin güvenini boşa çıkarmadığı hem de ilk denemesinde ortalarda kalmayı başardıkları için gururluydu.   

Bu motivasyonla Eker Efsane Ladies Team ile ve A35 tipi tekneleri ile katıldıkları Deniz Kızı Kadın Yelken Kupası’nda genel sıralamada birinciliği kucakladılar.

Şimdi sırada 19 Eylül’de Çeşme’de yapılacak J/70 Türkiye Şampiyonası var.

Nevra Eker Güryel, bu yarışa Cem Gözen, Dünya Cengiz, Mehmet Yücel ve Didem Gökay’dan oluşan kendi ekibi ile katılacak. Daha sonra Monako’da gerçekleştirilecek J/70 Şampiyonası’na katılmayı planlıyor. Monako’daki yarışlara Ahmet Eker de kendi ekibi ile katılacak.



“AĞABEYİME RAKİP OLAMAM”

İki kardeşin birbirlerine “rakip” olduklarından söz ettik ama Nevra Eker Güryel bu konuda çok mütevazı davranıyor ve “Ağabeyim bu işi hem benden daha iyi biliyor ve çok daha deneyimli. Onu yakalayamam” diyor.

Yine de sohbetimiz sırasında kullandığı bir cümle, aslında ne denli iddialı olduğunu da ortaya koyuyor:

“Okul yıllarımda basketbol oynadım. Maçlarda öğrendiğim bir şey vardı. Yenilirken bile savaşmayı bırakmayacaksın!”   


Alıntı: TurkSail / Serdar BAPOĞLU
Fotoğraflar: Christopher HOWELL / Sharon GREEN / Osman UĞUR