Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Muharrem KARSLI ve Borsa İstanbul

22 Eylül 2024, Pazar 15:56
Muharrem KARSLI ve Borsa İstanbul

Tarihi 150 yıl öncesine dayanan Borsa İstanbul'u, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası adıyla yeniden canlandıran ekibin başında yer alan Muharrem Karslı ile tanışıklığımız 1980'li yıllara dayanıyor. O zamanlar borsa yoktu bankerler devriydi. Ben de zamanın ünlü bir gazetesi olan Tercümanda ekonomi sayfası yönetmenliği yaparken, her gün hisse senedi ve tahvil ücretlerini günlük olarak o zamanların İş Bankası Menkul kıymetler müdürü olan Muharrem Karslıdan her sabah alır ve yayınlardım

  O zamanların ve Borsa İstanbul'un hikayesini Muharrem Karslı'dan dinleyelim; bugün 7,6 milyon civarında yatırımcısı var. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, borsanın yeniden açılması için talimatı verir ancak, bu işi kime yaptıracağını bilemeyen Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem, üniversiteden arkadaşı olan İş Bankası Genel Müdürü Burhan Karagöz’ün kapısını çalar. Burhan Karagöz’ün “Bende tam da bu işin adamı var” diyerek tavsiye ettiği Muharrem Karslı, borsayı yeniden açmakla görevlendirilir.

Tecrübesi sayesinde sistemi kurmakta zorlanmadığını belirten Karslı, en çok “SPK baskısından ve sık sık yapılan mevzuat değişikliklerinden” şikâyet ediyor. Karslı, borsanın açılmasıyla; filmlere de konu olan bankerlerin halkı dolandırdığı dönemin sona erdiğini belirtiyor. Muharrem Karslı devamla Sirkeci’de menkul kıymet birimi kurduk çalışıyoruz. Bodrum katımızda kasa dairemiz var orada da saklama hizmeti veriyoruz. Bizden hisse senedi alan aşağı iniyor kasa dairesine orada kendisine tahsis edilen kasaya senetlerini koyuyor ve gidiyor ya da hisse alıyor bize bırakıyor bizden hisse aldığına dair makbuz alıyor ve gidiyor. Bir süre sonra da İş Bankası’nın sermaye artırma kararı verilince biz de hisselerin birazını da Avrupa’da işçilere satma kararı aldık.

Kaya Erdem de ne yapacağını şaşırmış. Borsayı hayatında görmemiş ve ne olduğunu bilmiyor. Fakat İstanbul Yüksek Ticaret Okulu’nda sınıf arkadaşı olan Burhan Karagöz, bizim İş Bankası’nda o zaman Genel Müdür. Ona gidip danışmış. Genel Müdür de “bende bu işin tam adamı var” demiş ve beni önermiş. Hiç vakit kaybetmeden Ankara’ya Kaya Erdem ile konuşmaya gittim. Her şeyi konuştuk. Fakat hemen görevi kabul etmedim. “Ben İş Bankası’nda istikbal bekliyorum, en azından bir Genel Müdür Yardımcılığı bekliyorum, biraz süre verin bir düşüneyim” dedim. “Tamam, sana bir hafta süre” dedi Kaya Erdem. İstanbul’a döndüm, telefonlarım çalmaya başladı herkes tebrik ediyor. Çoktan karar verilmiş Resmi Gazete’de çıkmış. Ben karar verene kadar Borsa Başkanı olmuş oldum. Borsayı da Cağaloğlu’nda Ziraat Bankası ( eski Emniyet Sandığı) binasının üst iki katında kurduk. Yaklaşık bir sene orada faaliyet gösterdik. Ancak burası bizim ihtiyacımızı karşılayamıyordu.

Borsada tahtaya yazıyoruz. Sınıf tahtası gibi; alım, satım, tarih ve bir de imza kısmı var. Biri satışa çıkarıyor, başka biri de onu alıyor. Fiyatta anlaşıldı mı ikisi de imza atıyor, biz de not alıyoruz, işlemler bu şekilde devam ediyor.

Borsa falan yok o zaman borsa yerine bankerler var. İstanbul’da Dördüncü Vakıfhan’da ve o civarda başka binalarda bankerler bir araya gelmişti. Kastelli vardı, Banker Kastelli başta olmak üzere birçok banker vardı. Bankerler alıyor satıyor, bir taraftan da kazık atıyorlar. Herkes bundan bıkmış, insanlara gına gelmişti. Ben borsayı kurunca onlar da kapandı bitti kimse bankerlere gitmez oldu.

O dönemde iktidarda olan Başbakan Turgut Özal, “Şu borsayı kuralım artık Türkiye’de. Her yerde var, Yunanistan’da bile var. Biz de kuralım” dedi ve öyle karar verildi.

Borsa İstanbul'un bir bakıma babası sayılan Muharrem KARSLI'nın açtığı yolda şimdi de Türk Gemi Sanayi ve Tersaneler yürümeye başladı, Hayırlısı olsun

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında