MUCİT MÜHENDİSLER ARANIYOR
28 Ağustos 2023, Pazartesi 16:32ALTERNATİF GEMİ YAKITI YERİNE EVA SUYU İLE ÇALIŞTIRABİLEN SİSTEM YAPABİLECEK MUCİT MÜHENDİSLER ARANIYOR
Değerli Denizci Meslektaşlarım, Sevgili okurlarım Herkese Selamlar,
Konu Başlığının esprisi bi yana Farkındalık oluşturması için yazdım .Bu yazımda Gemilerde Bilimsel ve teknolojik ve Otomasyon kontrol gelişmelerin insanın hayal sınırlarını zorladığı bir dönemde yaşamaktayız.Dünya uzaya füze fırlatırken biz yeni otomasyonlu sıfır inşaa Gemileri fazla değil en fazla 10 ay geçtikten sonra otomasyon sistemden manuel sisteme geçiriyoruz Neden ? Otomasyon Teknoloji ve tasarım kültürünü, bilimin ve teknolojinin gereklerini yerine getiremeyen toplumlarda,kendisini kaos ortamında bulmasının kaçınılmaz olduğunu biliyoruz.Otomasyon sistemi var ama otomasyon dersini verecek hoca yok ,yada ehliyeti bir şekilde almış ama otomasyon kontrol dersi görmemiş sadece sınava girmiş almış .Milyon dolar verip otomasyondan anlamayan Çarkcıbaşını Gemiye göndermekte nerden çıktı Bu gemiler milli servet Birileri işim görülsün diye gemiye yolladıkları insanları hem yanlış yönlendiriyor kısacası teknik depertmanla görüştürüp onun onayı olmadan gemiye gönderiyor yada personel değişimi spontone gelişti diyor.
Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ENDÜSTRİLEŞMEK ve DENİZCİLİK Hakkında Şu cümleleri dile getirmiştir.
Endüstrileşmek, en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır. Çalışması ve yaşaması için ekonomik elemanları memleketimizde mevcut olan büyük, küçük her çeşit endüstriyi kuracağız ve işleteceğiz. En başta vatan savunması olmak üzere, ürünlerimizi değerlendirmek ve en kısa yoldan en ileri ve refahlı Türkiye idealine ulaşabilmek için, bu bir zorunluluktur.
Endüstrileşme karar ve hareketimize paralel olarak, bugünkü kanunlarımızda düşünülecek değiştirmeler ve eklenecek bazı yeni hükümler vardır. Bunların başlıcalarını şöyle özetleyebiliriz: Sermayesi’nin tamamı veya büyük kısmı devlete ait, ticari - sanayi kurumların mali kontrol şeklini; bu kurumların bünyelerine ve kendilerinden istediğimiz ve isteyeceğimiz ticari ulusal ve anlayışla çalışma ilkelerine göre süratle düzenlemek.... Mevcut Gümrük tarifeleri Kanununda da bugünkü politika ve eğilimlerimize uygun tedbirleri almak gerekir.
Diğer önemli nokta, memlekette özellikle bazı bölgelerde, göze çarpacak önem kazanmış olan, hayat pahalılığı konusu ile uğraşmak.... Bunun için ilmi bir araştırma yaptırılmalı ve tespit edilecek sorunlar ile radikal ve planlı şekilde mücadele edilmelidir.
Küçük esnafa ve büyük sanayicilere ihtiyaç duyacakları kredileri, kolayca ve ucuza verecek bir örgüt kurmak ve kredinin normal şartlar altında, ucuzlatılmasına çalışmak da çok gerekli işlerdendir. Türkiye’de devlet madenciliği, milli kalkınma hareketleriyle yakından ilgili, önemli konulardan biridir.
Genel endüstrileşme anlayışımızdan başka, maden arama ve işletme işine; her şeyden önce, dış ödeme imkanlarımızı, döviz gelirimizi artırabilmek için devam etmek ve özel bir önem vermek zorundayız. Maden Tektik ve Arama dairesinin çalışmalarının, büyük ölçüde geliştirilmesini ve bulunacak madenlerin, rantabilite hesapları yapıldıktan sonra, planlı bir şekilde hemen işletmeye konulmasını sağlamamızı gerekir. Ekonomik bünyemizdeki gelişme, deniz ulaşım araçları ihtiyaçlarını her gün arttırmaktadır.
Arkadaşlar; En güzel coğrafi durumda bulunan, üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmayı bilmeliyiz.; Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız. Ekonomik Kalkınma; Bağımsız ve Egemen Türkiye’nin, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir. Türkiye bu kalkınmada, iki büyük kuvvet serisine dayanmaktadır.: Toprağının iklimleri, zenginlikleri ve başlı başına bir servet olan coğrafi durumu; bir de Türk milletinin, silah kadar, makina da tutmaya yaraşan kudretli eli ve milli olduğuna inandığı işlerde ve zamanlarda, tarihin akışını değiştirir bir güçle beliren yüksek sosyal benlik duygusu.
Çocuklarımızın çevresine duyarlı, insan hayatını etkileyen problemler karşısında kendisini sorumlu hisseden, bu sorunlara yenilikçi ve özgün çözümler önerebilen, öz güvenli ve birlikte çalışabilme becerisine sahip olmaları gerekmektedir . Çocuklarımızın bilimin, teknolojinin, mühendisliğin, sanatın ve matematiğin birlikte kullanıldığı eğitim yaklaşımının getirdiği avantajların farkında olmalarını ve ürün ortaya koyarken de bunu uygulayabilmeleri için imkan sağlanmalıdır .
Denizcilik Sektöründe küçük bir hatanın etkisi çok büyük maliyetlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.Bizim mucit yapacak bir şeyi icat edecek halimiz yok ama işin bilimsel mantığını ve Araştırmalarımı mevcut çalışan cihazınların bakım onarımlarını yapalım yeter ,
Geçmişten günümüze insanlık tarihinde çığır açan buluşların mucitlerini geçmişi değerlendirmesi açısından, ilham almasını ,kavramları ve anlamalarıyla Çocuklarımıza Denizcilik mesleğini personellerin yaptıkları işleri Dünya’yı Gemiyle dolaştıklarını onların çalışma ortamlarını anlatılıp Denizcilik mesleğini doğrusu ile anlatıp aşılamak sevdirmek gerekir.
Fikir üretmek bir şeyi İcat etmek hakkında ,Dikkat ettiyseniz YARATMAK Cümlesini özellikle kullanmıyorum ,çünki bazı kesimler (Yaratıcı insan, yaratıcı akıl ve yaratıcı düşünce,Ben yarattım) gibi kelimeler kullanıyorlar ne kadar yanlış bir kelime Eğer Kur’an-ı kerim esas alınsaydı, böyle dine aykırı tabirler kullanılmazdı.Genelde bu cümleyi Ataistler kullanmaya başladı .Yaratmak, yoktan var etmek demektir. Yaratıcı olan, yalnız Allahü teâlâ’dır.
Yaratmak kelimesi yerine "Buluş ,icat etmek ,Muciti olmak " kelimellerinin kullanılması daha yerinde olucaktır. Sayın okurlar ,İcat eden ,buluş bulan mucitler genellikle belli mesleklerde gözlemleyebiliyoruz, yazarlar, besteciler,Mühendisler,Kimyacılar , sanatçılar. Ve modern yaşam olan her yerde yeni fikirler geliştiriliyor, iş dünyasında, bilimde, politikada, sporda. Bu nedenle, modaya uygun "icat" kelimesi ortaya çıkmıştır.Dahası, artık daha değerli olan belirli bir fikir değil, fikir üretme yeteneğidir. İcat bulma yeteneği.
Devletlerin büyümesinin ve refahının artık doğrudan tüm alanlarda icat’ların desteklenmesine bağlı olduğu sonucuna varılmıştır.
İcat etmenin sırasıyla doğuştan gelen bir yetenek ve genetik olarak verilen bir yetenek olduğunu, kişinin yetenekli olup olmadığını iddia etmek yaygın bir hatadır. İcat" kavramı orijinal fikirler bulma yeteneğidir.
BAZILARI GÖRDÜĞÜNÜ GÖRÜR ,BAZILARI İLERİSİNİ
Dünyaya farklı bakma yeteneği İnsanlara. Eğitimle verilinebilir, tıpkı bir sporcunun vücudunun gücünü, çevikliğini veya hızını eğitmesi gibi.
Bir buluş bulmak,icat etmek doğuştan gelen bir yetenek değil, kazanılan bir niteliktir. Dahası, genetik olarak verilen yetenek efsanesi aslında oldukça zararlıdır. Ne de olsa, bir kişi dahilerin doğduğuna inanıyorsa, kesinlikle icat yeteneğini geliştirmeyecektir.
icat bulmaya niyetin varsa, bunun önünde hiçbir engel olmadığını bilin. Tüm yetenekleriniz yanınızda ve sizden gereken tek şey başka bir dalgaya - icatın dalgasına, buluş dalgasına kapılmadan.Daldan dala atlamadan Yeni fikirler yaratabileceğinize ve üretebileceğinize inanmanız gerekir. Ve burada hiçbir engel yoktur ve olamaz - kelimenin tam anlamıyla.Kendinize "Keşfedemem, çizemem veya icat edemem" dediğinizde bu yanlıştır.İcat potansiyeliniz var. Kendi kendinize Herkesin istediği her şeyi öğrenir, ama öğrenmek isteyenler dışında kimse öğretemez.
Diyelim ki hayatınızda hiç resim yapmadınız ama çizmek istiyorsunuz. Bu durumda asıl mesele başarılı olup olmayacağınızı, sanatçı olup olmadığınızı, kişisel sergi açıp açmayacağınızı hiç düşünmemek çünkü bunlar birer engel. Lütfen dikkat tüm çocuklar çizer. Ve bunun için, genel olarak, çocuğun yalnızca tebeşir ve asfalta ihtiyacı vardır - sanatçı olup olmadığını düşünmeden hemen çizmeye başlar. İşte aynı yaklaşım. buluşçu olup olmadığınızı umursamamalısınız. Hangi sertifikalar bunu onaylıyor? Sadece bir kağıt, kalem alıp kendi zevkiniz için çiziyorsunuz, yani sadece çizmek istediğiniz için çiziyorsunuz. Bunu yapmak zorunda olduğunuz veya uygun eğitimi almayı planladığınız için değil. HAYIR. Sadece öyle hissettiğin için çiziyorsun.
Aslında icat cı bir insan olduğunuza karar vererek çalışma şeklinizi değiştirebilirsiniz. Etrafa bakma ve neyin iyileştirilip düzeltilebileceğini arama alışkanlığını geliştirmek yeterlidir. Gerçekten yapmaya başlarsanız, birçok fikriniz olacaktır.
Herkesin kendi teknikleri ve icat yolları vardır, ancak bunlar ortak bir ilkede birleşirler bir şekilde önünüzde geliştirdiğiniz bir konuyu alırsınız ve bu konuyla ilgili kendi okumanızı getirirsiniz.“Bir resim, bir edebi eser, bir senfoni yaparken, bilimsel teoriler geliştirirken, insan ilişkilerinde yeni özellikler ararken veya kendi kişiliğinin yeni yönlerini ararken icat’la temel bir fark yoktur.
İşte icat’cılığın ana sırrına geliyoruz. Bir buluş bulmak bilinç altının bir özelliğidir. İcat çalışmanın büyük çoğunluğu ruhumuzun derinliklerinde gerçekleştirilir.
Bilinç altınız, icat için herhangi bir şeyi elde etmek amacıyla izlenimlerin sürekli işlenmesine uyum sağlayacaktır. Aklınıza her zaman yeni fikirler gelecek ve onları hayata geçirmekten mutluluk duyacaksınız.
✓ İcat, yeni ve orijinal bir şey bulma yeteneğidir. Bu, insan beyninin doğal bir özelliğidir.
✓ Kişi kalıp yargılarla yaşamaya alışırsa, icat etme yeteneğini bastırılır. Yani icat zaten bilinçaltı düzeyde örtüşüyor. Kişi bir kalıp içinde tepki vermeye başlar.
✓ Sürekli olarak sorumluluktan kaçınan, bunu başkalarına yüklemeye çalışan kişi, buluşçu bir insan olmayı başaramaz. Ve tam tersi - eğer bir kişi sorumluluğu kabul ederse ve yaklaşımlarını ve yöntemlerini değiştirmeye hazırsa, icat cı olabilir.
✓ Buluşçu gelişiminin önemli bir yan etkisi vardır: icatcı kişi artık değişimden korkmaz. Değişim hayatının bir parçası olur.
İcat etmenin nasıl çalıştığını, buluşçu sürecin nasıl ilerlediğini ayrıntılı olarak ele alacağım. Ve bundan sonra, nasıl icat cı bir insan olunacağına dair sonuçlar çıkarmak mümkün olacaktır.
En genel haliyle icat, bilinen unsurların alışılmadık bir şekilde bir araya gelmesidir. Burada, bir kişi yeni bir şey bulmadan önce, beyninde mevcut nesnelerin, mevcut düzenlerin, mevcut ilişkilerin bazı yansımalarına sahip olması gerektiğini anlamalısınız. Yani, icat mekanizması, genel olarak, her zaman bildiğiniz, yapabildiğiniz, görmüş olduğunuz vb. şeylere dayanır.
mucit’lik , icat’lık , yeni yağmış kar tarlasında yürümeye benzer. İlk başta nereye gideceğiniz belli değil. Ama bu tarlada yürümeye başladığınızda, önce iz zincirleri, sonra patikalar ve ardından çiğnenen patikalar oluşuyor. Bu nedenle, ilk başta yeni fikirler aramak çok zordur, ancak daha sonra belirli bir arama rotası ortaya çıkmaya başlar ve görevle başa çıkmak giderek daha kolay hale gelir.
Bilim; bilginin doğruluğunu, başka bir deyişle deneyselliği, kanıtlanabilir olmayı, üzerinde mutabık kalınan, açık, ontolojik olarak geçerli referanslara sahip, test edilebilir, en az hata ile sistematik ve ilkeli olmayı içerir. Bilimsel inanç sistemi kararsız ve mutlaktır. Yani bilim sorgulama ile gerçekleşir. Bilim kanıttır, ispattır. Argümanları doğurur. Ortaya sorular atar. Hiçbir şey göz ardı edilmez. Bilim, dün kabul ettiğini bugün masaya tekrar yatırabilir. Bilineni olduğu kadar bilinmeyeni de inceler. Hiç bitmeyen bir arayıştır, tabuları ve sınırları yoktur. Buradan hareketle bilginin özellikle ‘‘tecrübe, beceri kazanarak’’ sağlandığını söylemek mümkündür.
icat’cının yeteneklerin geliştirilmesi
Hızlı fikir edinmek için basit bulmacaları çözmeyi sevdiğinizi varsayalım. Bu nasıl geliştirilir ve bir sonraki seviyeye geçilir? yeteneklerinizin gelişim mekanizmasını - beynin yeni bir şey yapmayı tam olarak nasıl öğrendiğini anlamalısınız. O zaman süreci yönetebilirsiniz.
Beyin, aldığımız izlenimlerin sonraki kullanım için hemen işleneceği şekilde düzenlenmiştir. Hafızamız, içine çeşitli nesnelerin konulduğu ve sonra asma kata atıldığı bir kutu gibi değildir. Hafıza işi daha çok eski radyo ve televizyonları getirip onları parçalara ayırıp raflara koyan bir ustanın eylemlerine benziyor - ve sonunda dünya fikrimiz bu ayrıntılardan oluşuyor. Başka bir deyişle, hayal gücü gerçek izlenimleri temel alır ve bunlara dayanarak yeni, hayali bir görüntü oluşturur.Hayal gücünün “önceden birikmiş izlenimlerden bazı yeni satırlar oluşturduğu Başka bir deyişle, izlenimlerimizin akışına yeni bir şey katmak ve bu izlenimleri, bu etkinliğin bir sonucu olarak daha önce var olmayan belirli bir yeni görüntünün ortaya çıkması için değiştirmek, hayal gücü dediğimiz etkinliğin temelini oluşturur.
Bir insanın tüm hayatının monoton hale geldiğini hayal edin. Her gün evden çıkar, otobüse biner, sonra işte aynı hareketleri yapar, işten sonra aynı dizileri izler ve yatar. Zamanla böyle bir insan, hayatında gerçekte neler olduğunun farkında olmaktan çıkar.Süreç bilinç altına girer girmez gerçekliğe değil, zihinsel bir klişeye tepki vermeye başlarız. Bu bir yandan gerçeklik algısını basitleştirirken diğer yandan doğrudan algıdan bizi soyutlar ve mucit’lik ve icat’lık yeteneğini engeller.
Her zaman sıra dışı bir şey yapmak için sebepler arayın.
Sevgili Denizci meslektaşlarım ,Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok.Zaten Amerika yıllar önce keşfedilmiş .
Toplumsal refahın sağlanması, günlük hayatın sürdürülebilir şekilde devamlılığının sağlanması için Hava ve su kaynaklarının kalite açısından yeterli seviyede olması vazgeçilmezdir. Günümüzde nüfus artışı, tüketim alışkanlıkları, başta olmak üzere çeşitli etmenlerle baskı altındadır.Sadece Gemilerle değil Bu etkenlere son yüzyılda iklim değişikliği de eklenmiştir.
Ülkemizin kalkınmasına hız kazandıracak stratejik önceliği olan en önemli adım; yeni nesillerimizin, geleceğin dünyasında gündem belirleyecek yeniliklerin nitelikli insanlar olarak yetiştirilmelerine yönelik eğitim öğretim düzenlemeleri idealist eğitimcilerimizin eğitim öğretim uygulamaları olacaktır.
denizcilik sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik kısa, orta ve uzun vadeli tedbir ve uygulamalar IMO "Sera Gazı Başlangıç Stratejisi" çerçevesinde belirlenmekte olup, alternatif, düşük ve sıfır karbonlu yakıtların geliştirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması ve karbon yoğunluğunun azaltılması konuları ,karbonlu yakıtlar çalışma grubu tarafından yapılan denizcilik sektöründeki alternatif yakıtların mevcut durumu hakkındaki detayları ve yorumları içeren duyurusu Deniz Ticaret Odasının Yayınlamış olduğu Sayı : 38591462-010.07.03-2023-811 17.03.2023 tarihli 215 numaralı sirküler’lerinde (Alternatif Yakıtların Kullanımı-Mevcut Mevzuat Durumu Hakkkında mevzuat durumunu gösterir belgeyi bulabilirsiniz.
Gelelim sadede icat,Buluş Güzel şeylerde Okyanusu geçelim derken ,Tatlı suda boğulmayalım . Mevcut sistemleri muhafaza edellim .Son zamanlarda bazı gemilerde uğradıkları limanlarda yapılan liman kontrollerinde aşağıdaki eksiklikler ve aksaklıklar tespit edilmiş ve Değişik Gemilerden edindiğim bilgileri siz değerl, meslektaşlarımla paylaşıyorum .İlgili konullarda zafiyetler varsa dikkat edilmesi önerilir.
⦁ Personel Çalışma / İstirahat kayıtlarının düzgün tutulmadığı ( Örnek Kanal geçişlerinde , Yakıt Alımlarında , Drillerde , Manevralarda Baş Mühendis. Yada diğer ayakta olması gereken personelin istirahatte olarak kaydedildiği , yada Manevra , Yakıt Alımı , Drill gibi durumların ilgili kodlar ile kodlanmadığı BUNKER: B / DRILL: D / MANREVRA: M
⦁ Seyir planlarının yeteri kadar evvel hazırlanıp çıktı alınarak kaptan onayına sunulmadığı ve seyir zabitlerinin elinin altında olacak şekilde işleme konulmadığı .
⦁ Seyir planı hazırlanırken rotasyon üzerinde mevcut seperasyon , kanal seyirleri ve geçişleri kuralarına uyulmadan rota hazırlandığı
⦁ Seyir planı uygulanırken plana sadık kalınmadığı yada mücbir sebepler ile planda yapılan seyir değişikliklerinin işlenmediği.
⦁ Seyir planı gereği seyir güzergahında bulunan Rapor Noktalarında Raporlama yapmaya dikkat edilmediği , yada ilgili VTS(VESSEL TRAFIC STATION) tarafından yapılan çağrılara dikkat edilmeyerek cevap verilmemesi Telsiz konuşmalarını çağrıları 7/24 dinleyelim Rusya bir gemiye çağrıma cevap vermedi diye bahane gösterip uyarı ateşi açmıştı
⦁ Seyir Planı gereği kullanılacak olan haritalarda ve yayınlarda yapılması icap eden düzeltmelerin yapılmadığı yada eksik yapıldığı ve kayıtların düzgün tutulmadığı .
⦁ Gemide bulunması gereken yayın ve seyir yardımcı kitapların kontrol edilmeyreek eksik yada tarihi geçmiş olan yayınlar ve kitaplar ile seyir yapıldığı eksiklerin tespit edilerek işletmeden talep edilmediği -Gemide tutulması gereken bazı kayıtların ya tutulmadığı yada baştan savma tutulduğu ( GYRO COMPASS ERROR BOOK - MAGNETIC COMPASS RECORD BOOK -BALLAST RECORD BOOK - GARBAGE RECORD BOOK - OIL RECORD BOOK - GMDSS LOG BOOK
⦁ Gmdss equıpment Günlük - haftalık ve Aylık testlerin uygulanmadığı yada baştan savma uygulandığı ilgili log booklara yapılan kayıtlar ile cihaz üzerindeki test kayıtlarının eşleşmediği.
⦁ Gemieki Boyaların boyalık dışında depolandığı
⦁ Radarlar ğüzerinde ( XBAND RADAR ve KÖR ALAN) markalamalarının olmadığı
⦁ Drillerin plana göre yapılmadığı yada kayıtların düzgün tutulmadığı
⦁ Her nekadar EYS Sistemini digital olarak ( ……….SOFTWARE) üzerinden takip ediyor olsada bazı evrakların çıktı alınarak ve ilgilere imzalatarak Hard Copy olarak saklanması gerekmektedir aksi halde uygunsuzluk olarak görünmektedir ( Örn: Personel Çalışma / İstirahat kayıtları
⦁ Driller-Drile katılan Personel Kayıtları - Gemide her türlü Eğitim Kayıtları – Kaptanın sistemi Gözden Geçirmesi - Emniyet Komitesi Toplantı tutanakları
⦁ Risk Assesment Formları - Sıcak çalışma , kapalı alana giriş , Yüksekte çalışma , ve diğer acil durum kriz kartları vb.. İmzalı evraklar ve formlar)
⦁ Gemilerde mevcut safety equipment ların haftalık - aylık testlerinin sağlıklı yapılmadığı ( Kontroller esnasında maalesef çalışmayan Nozul , İç Malzemesi Eksik Yangın Dolabı , Delik Hortum , Boş Yangın Tüpü ve hatta yerinde bulunmayan Yangın Tüpü ve malzemesi eksik adeta bir kenara atılmış ,vaziyette Int.Shore Con , eksik imo symbol , Halatı üzerine dolanmış MOB , Ampulleri eksik MOB , kırık ve içi su dolmuş glob , patlak lamba , hava kabarcığı oluşmuş manyetik compass gibi uygunsuzluklara rastlanmıştır.
⦁ SOLAS TARINING MANUAL - FIRE TRAINING MANUAL içerisinde bahsedilen ekipmanların gemide mevcut ekipmanlar olmadığı gerekli düzeltme yada düzenlemelerin ve kayıtların yapılmadığı ( Bu hususta son yayımlanan sirkülerde bahsedildiği üzere her gemi kendi bünyesindeki Rescue Boat /Life Boat indirme ve gemiye alma operasyonunu açık bir şekilde İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanıp akabinde hem Solas Training Manual içinde ilgili kısıma eklenecek hemde Poster olarak Rescue Boat - Life Boat istasyonuna asacak )
⦁ Towing Bookletlerin olamsı gereken yerlerde olmadığı ( Köprü - Başaltı - Salon) Mk. dairesi genel temizliklerin sağlıklı yürütülmediği
⦁ Mk . dairesi - steering gear romm - Kontrol Panelleri ve bazı üniteler üzerinde çalıştırma talimatlarının olmadığı yada gemilerde kullanılan ve sistemde var olan İngilizce - Türkçe dışında başka bir lisanda olduğu
⦁ Mk daireleri ve Gemi Güvertesi genelinde bazı ekipmanların iptidai şekilde uygunsuz bir biçimde sabitlendiği
⦁ ISPS Uygulamalarında zafiyet gösterildiği ( Ziyaretçi Kayıt defteri , Sınırlı alanların Kilitlenmesi , Gemiye yada gemideki mahallere giriş - çıkışların denetimsiz bırakılması
⦁ Çöp Kayıt Defteri Yanlış doldurulmuş
⦁ Liman - Gemi Güvenlik Prosedurlerinin uygulanmaması - Manevra bittiği ve Pilot ayrılmış olduğu halde çarmığın bordada bırakıldığı diğer ISPS Uygulamalarının ciddiyetle takip edilmemesi vb.)
⦁ Gemilere mevcut Kritik Ekipmanların Planlı Bakım Gereği periodik testlerinin yapılmadığı
⦁ GV - MK Planlı bakımların sağlıklı takip edilmediğ ve gereğinin yapılmadığı
⦁ Risk Analiz çalışmalarının gereği gibi yapılmadığı ve kayıt altına alınmadığı
⦁ Yüklü - Ballastlı seyirlere ilişkin Stability Hesaplarının yapılmadığı yada ve kayıt altına alınmadığı
⦁ Personel eğitimlerinin düzenli olarak yapılmadığı genel manada Kaptanlar dahil personelin gemiyi tanımadıkları gemi opersasyonlarına vakıf olmadıkları özellikle Acil Durum gerekleri doğrultusunda zafiyetlerin oldugu.
⦁ Yangın role talimi gerektiği şekilde yapılamadı personel aşina değil
⦁ Ana yangın devresinde delik var
⦁ Emg yangın pompası ve ana yangın devresinde kaçaklar var
⦁ Yangın devresi hidrantlarda kaçaklar var
⦁ Acil yangın pompası bir çok kez denenerek çalıştırılabildi
⦁ Gemilerde eğitim ve talimlerin kağıt üzer,nde olsa da gerçekte uygulanmadığı ve personelin konulardan ve görevlerinden ve de uyguşlama safhalarından habersiz oluşu.
Bu vesile maalesef gemilerin uğrak limanlarında olası Liman Devleti / PSC / P&I Culup / Sigorta Surveyi / Condition Survey gibi denetimlerde ciddi deficiencylerle karşılaşılabiliniyor . Bu durumda maalesef Başta Geminin sahibi Armatörlere hem maddi hem manevi olarak hepimize zarar veriyor.
Yukarıda genel olarak zikredilen konulara bakıldığında gördüğümüz bir diğer hususda şudur. Gemilerimizde görevli Zabit arkadaşların kendi sorumlulukları dahilinde eys Sistem uygulamalarına gereken özeni göstermedikleri ve maalesef Gemi Kaptanları Tarafından gerektiği gibi Denetlenmedikleri. Gemilerde görevli Zabitanlar Sistemin ve Gemi Amirlerinin ve de görevlerinin kendilerine yüklediği görevleri Harfiyen ve Titizlikle yapmakla mükelleflerdir.
Bu durumdan imtina etmek yada işi savsaklamak maalesef bir noktada herkez adına üzücü sonuçlar doğurmaktadır, Bunun yanı sıra bir kez daha vurgulamak isterimki tüm bu yukarıda zikeridilen yada zikredilmeyen hususlarda sorumluluk mutlak suretle Gemi Kaptanındadır . Sistemin ve Operasyonların planlanması ve yürütülmesinden KAPTAN sorumludur.
Kaptanın gemisini , Personelini tanıması , İşletmenin ortaya koyduğu Emniyetli Yönetim Sistemi ve diğer yönetimsel enstrümanları hazmetmiş ve tüm sisteme vakıf olmuş olması elzemdir.
Bunun için en etkili yöntemlerden biri Gemi içi denetimdir. Denetlere hazırlık adına liman varışları öncesi PSC CHECK LIST uygulanmasıdır .Sistemde hatalar vede eksikler var ise bunları tespit ederek düzeltilmeleri yönünde İşletmeye Tavsiyelerde bulunmak da yine KAPTAN sorumlulukarı arasındadır.
Tüm yukarıda bahsedilen hususlar neticesinde Tüm Gemi Kaptanlarının gerekli çıkarımı yapmaları , bunun neticesinde gemilerinin denetimlerden sorunsuz geçebilmeleri adına planlı yada plansız denetlemeleri ve tespitleri dogrultusunda görünen eksiklerin ve aksaklıkların giderilmesi yönünde gerekli tedbirleri almaları önemlidir.Burada atlanmaması gereken bir diğer husus Gemi – Ofis Koordinasyonu tam ve Sorunsuz olarak işlemelidir.İşletme ofisi Kaptanın Taleplerine karşılık vermeli iş sonuçlanana kadar netice Armatöre bilgi verilmelidir.
Gemide İş yükünün fazlalığından ya da yapılacak işin karmaşıklığından dolayı şirket bunun için dışarıdan taşeronlar (teknik yeterlikte kişiler veya firmalar) tutabilir. Taşeronlar işin kalitesini gözeten çok işi bilen test edilmiş ,Gemiye çıkıp göstermelik iş tamamlandığında sadece cihazın çalıştığını gösterip çantasını alıp giden aspirin tedavisi uygulayıp açık denize gemiyi denizin ortasında bıraktıran merdiven altı diye tabir ettiğimiz test edilmemiş refansı alınmamış firma çağırmayın daha önce aynı işi çözmüş firmalar kabul edilip çağrılmalıdır.
Gemi Makinalları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…
Kaynakça
⦁ Petrol Şirketleri Uluslararası Denizcilik Forumu (OCIMF)
⦁ Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Millet Meclisi Beşinci Dönem Üçüncü Toplama Yılını Açılış Konuşması 1 Kasım 1937 (Devletçilik İlkesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Birinci Sanayi Planı 1933. Prof. Dr. Afet İnan )
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.