Yaz mevsiminin gelmesi ile Boğazlarda gezi teknelerinin sayısı haliyle çoğalmaya başladı .Balık tutmak, denize girmek, gezmek gibi amaçlarla küçük teknelerle denize açılan kimi vatandaşlarımızın basit nedenlerle hayatlarını kaybetmeleri hepimizi üzüyor.. Bu can kayıplarının basit önlemler ve bilgiyle, hiç yaşanmamış olabileceklerini bilmek ise üzüntümüzü daha çok arttırıyor. Bu yazımda Amatör Denizci ehliyeti alıp teknesiyle Boğazda denize açılan vatandaşlarımızla ilgili Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi seyir emniyeti açısından hem ulusal hem de uluslararası nitelik taşıyan Boğaz bölgelerinde turlayan özel tekneler hakkında kısıtlama getirilip önlem alınmaları hususunda birkaç talepte bulunacağım.
Amatör Denizci ehliyeti ile 2.5 metreden 24 metreye kadar kendi teknesini ehliyetini cebine koyan herkes bilinçli ,bilinçsiz Boğazın derin ve nereden geldiği belli olmayan değişik akıntılı sularına kapılıp denize çıkabilir, kendi teknesini kullanabilir. Fakat Boğazlardan geçen tanker ve diğer büyük tonajlı gemiler olduğu için hem tekne sahiplerinin can ve mal güvenliğini riske atmaları hemde transit geçen gemillerin deniz trafiğine engel olunmasına neden teşkil etmeleri sonucu belli başlı kuralların getirilmesine örnek teşkil etmektedir.
Bilindiği üzere İstanbul Boğazı, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Hazar petrollerinin de dünya pazarlarına taşınmasında enerji koridoru olması nedeniyle büyük bir önemi ve coğrafi özellikleri olan çok riskli bir yapıya sahiptir .Uğraksız Boğazdan geçen uluslararası gemilerde çalışan personellerden de kaynaklı hatalarda cabası olup bu unsurlar üst üste geldiğinde Boğazda kazalar ben geliyorum demekte.Kazalara iki taraflı baktığımda birincisi uluslararası sefer yapan gemilerinin sık sık liman yapıp yükleme boşaltma yaptıktan hemen sonra sefere kalkmaları, gemi personellerinde yorgunluk, meslek bıkkınlığı, bazı bakımsız gemiler ,dikkatsizlik,uykusuzluk,bazı gemilerin pilot almaması ve bunun gibi bir çok teknik ve insan hatalarından kaynaklı sorunların olması kazaları kaçınılmaz kılıyor. Diğer ikinci konu..
Ülkemizde geçmişe oranla amatör denizcilik belgesi almak oldukça çok kolaylaşmış ve son yıllarda da çok yüksek rehabet görüp ehliyeti alayım da elimde bulunsun yarın öbür gün tekne alırsam kullanırım gibi talep arz etmektedir . Amatör Denizci Ehliyeti denizde spor ve gezi amacıyla tekne kullanabilmek için Amatör Denizci dahi olsa Denizci olmak belli bir eğitim ve tecrübe gerektirir. Özelikle Boğazlarda tekne kullanmak çok zor ve risklidir .Bir yat kullanmak için de gemici ehliyeti gibi belirli bir eğitim kursunu tamamlanması gereklidir. İstanbul ve Çanakkale Boğazları için ayrı bir uygulama getirilmeli (Boğazda Amatör Denizci ehliyetiyle tekne kullanılacaksa en az 2 hafta Denizcilik idaresinin tanımış olduğu eğitim kurum ,kurslarında eğitim görülmelidir.)
Gemilerde olduğu gibi Liman Seferi,Kabotaj Seferi, gibi Özel Amatör Teknelere de sadece Bogazda kısıtlama getirilmeli belirleyeceğiniz mil ile sınıflandırılmalı dır. Transit geçen gemilerin ,akıntıdan dolayı tekneyi kumanda edemeyip geminin önlerine düşmeleri Gemi Kaptanları için de panik oluşturmakta teknelerinde telsiz haberleşme olmadığından dolayı teknenin tam olarak ne yapmak istediği gemi tarafından anlaşılamadığından risk teşkil etmektedir .
Sahil Güvenlik Komutanlığımızın Görev sahası içerisinde bulunan Türk boğazlarından geçen tehlikeli ve patlayıcı yük taşıyan gemilerin ve deniz güvenliğinin sağlanması,Her türlü ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerini denetlemeye ,yönelik devriye görevlerini yapan ,Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun çerçevesinde, denizlerde can ve mal güvenliğimizi sağlayan Sahil Güvenlik Komutanlığımızın Görevli personellerine yardımcı olunulmalı,onların işlerini kolaylaştırmak üzere üstümüze düşen Vatandaşlık görevini de yerine getirmeliyiz.
Deniz çok güzel, cazibeli olmasına rağmen ne yazık ki göründüğü kadar masum değildir.Donanımsız bilgilerle yapılacak bir tekne gezisi Biraz önce bahsettiğim gibi facia ve üzüntüyle sonuçlanabilir.Bilgileri tam olarak almak ve denizciliği A dan Z ye öğrenmek denizde güvenlik için şarttır.
Selametle Kalın .
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.