Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Maltepe’deki Bakireler Anıtı Taşınacak

18 Ocak 2023, Çarşamba 14:40

Bir zamanlar Maltepe’deki Süreyya Plajı’nın sembolü olan “Bakireler Anıtı” denizin doldurulması sonucu 1970’lerin sonunda “karaya vurdu”.

Efsaneye göre yüzerek bu anıta gelen genç kızların sevdiklerine daha kolay kavuştuğuna inanılıyor. Anıtın tahrip edilmesi üzerine İBB “daha görünür” ve “korunaklı” bir yere taşımaya karar verdi.

1947 yılında asker ve siyasetçi Süreyya İlmen’in mitolojiden esinlenerek kent kültürüne katkıda bulunması amacıyla yaptırdığı Maltepe’deki “Bakireler Anıtı”, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından daha görünür bir yere taşınacak.

1970’lere kadar kıyıdan 50 metre açıkta, denizin ortasında yer alan ve Süreyya Plajı’nın sembolü olan 6 sütunlu, 4 metre yüksekliğindeki anıtın “havuz içine” alınarak 21 dönümlük alanda, yaya geçişinin yoğun olduğu bir yerde sergileneceği öğrenildi.



PLAJ YOK OLDU, ANIT KARAYA VURDU

Marmara Denizi’nin her kıyısından denize girildiği yıllarda Süreyya Plajı’nı farklı kılan anıt, 1970’lere kadar maviliklerin içindeydi. Ancak denizin doldurulması ile Süreyya Plajı tarihe gömüldü, Bakireler Anıtı ise “karaya vurdu”.

Maltepe Belediyesi’nin logosunda da yer alan bu sembol anıt zaman içinde 3 kez restore edildi ve her seferinde daha içeri taşındı.

Halen Maltepe sahilinde, Turgut Özal Bulvarı’nın başlangıcında bulunan anıt, hak ettiği değeri göremediği gibi, akşamları etrafında yakılan ateşle zarar da gördü.



Bakireler Anıtı, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu onaylı röleve ve restütisyon projeleri doğrultusunda kısmen toprağa gömülü atıl alandan taşınacak.


Durumu fark eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve “Bakireler Anıtı”nın yerini değiştirmeye karar verdi.

Ulaşan bilgilere göre, bir döneme tanıklık eden anıt, Metro ve Marmaray ulaşımını sağlayan alana taşınarak “daha görünür” hale getirilecek. Korunması için de havuz içine yerleştirilmesi düşünülüyor.


BİR ZAMANLARIN EN ÖNEMLİ UĞRAK NOKTASI

II. Abdülhamid’in seraskerlerinden Rıza Paşa’nın oğlu asker ve siyasetçi Süreyya İlmen, kendisine ait deniz kıyısındaki bostanı plaja dönüştürmek istedi.

Hızla gelişen Türkiye’ye batı kültürünün gelmesi için çabalayan Süreyya Paşa, 1939’da bu hayalini gerçekleştirmek isterken 2. Dünya Savaşı nedeniyle planlarını ertelemek zorunda kaldı.

Savaşın sona ermesi ilke birlikte harekete geçen Süreyya Paşa, 15 Haziran 1947’de kendi adını taşıyan plajla birlikte Bakireler Anıtı’nın da açılışını yaptı.

Trenle insanların akın ettiği plaja, Kadıköy ve Karaköy’den deniz seferleri düzenlendi.

Plajın açılmasıyla İstanbul Valisi Lütfü Kırdar, yakındaki Bağdat Caddesi’nin asfalt olmasını sağladı.

300 metrelik kumsalda konser alanları, giyinme kabinleri, lokantalar ve su sporları merkezleri yapıldı.

Bakireler Anıtı ise Yunan Mitolojisi’ndeki denizci efsanesi ile sembolize edildi.

Buna göre, kıyıdan 50 metre açıktaki kayalıklar üzerine inşa edilen 6 sütunlu, 4 metre yüksekliğindeki anıta yüzerek ulaşan genç kızlar Venüs heykeliyle buluştuktan sonra geri döndüklerinde sevdiklerine kavuşacaklarına ya da daha kolay eş bulabileceklerine inanılıyordu.


Kaynak: Gökhan KARAKAŞ (Deniz Kartalı)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.