Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Koruma Altındaki Büyük Camgöz, Balıkçı Ağlarında Öldü

10 Ocak 2023, Salı 12:29

Bilim insanları dünya genelinde azalan canlı türlerinin korunması için uyarılarını sürdürürken koruma altında ve avlanması yasak 9 metre boyundaki ‘Büyük Camgöz Köpekbalığı’ İzmir Urla’da balıkçıların ağına takıldı.

Dünyanın sayılı köpekbalığı uzmanlarından Hakan Kabasakal, “Ölmesi ve bu şekilde teşhir edilmesi Türkiye açısından kesinlikle kötü puan oldu” dedi.

Balina Köpekbalığı'ndan sonra yaşayan en büyük ikinci köpekbalığı türü olan ve nesli tükenme tehdidi altında bulunduğu için dünya genelinde koruma altına alınan ‘Büyük Camgöz Köpekbalığı’ Urla’da balıkçıların ağında can verdi.

Serin-ılıman sularda görülen, yavaş hareket ederek planktonla beslenen ve yırtıcı olmayan Büyük Camgöz Köpekbalığı, “göçmen” özelliği ile tanınıyor..

İnsanlar için tehdit oluşturmayan köpekbalığının Urla’da balıkçıların uzatma ağına takılarak ölmesinin ardından karada sergilenmesi bilim insanlarının tepkisine yol açtı.




14 yıl önce, 4 Ocak 2009’da Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında aynı yöntemle yakalanan Büyük Camgöz’ü hatırlatan uzmanlar, balığın sularımızda görülmesinin ülkemiz açısından büyük şans olarak değerlendirilmesi gerekirken, ölümüne yol açmanın büyük suç olduğunu vurguladı.


“KIYILARIMIZDA GEZMİŞ, GÜNEYE İNERKEN ÖLÜME YAKALANMIŞ”

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye Kıkırdaklı Balıklar Danışmanı Hakan Kabasakal, bilimsel adı Cetorhinus Maximus, yaygın adı Büyük Camgöz olan türün zararsız olduğunu ve plankton süzerek beslendiğini belirtti.

Dünyanın sayılı köpekbalığı uzmanlarından Kabasakal, “Bir hafta kadar önce Edremit Körfezi- Ayvalık açıklarında görülmüştü. Ardından Midilli’de balıkçılar tarafından kayıtlara alındı. Yani güneye yaptığı yolculuğu sırasında ne yazık ki Urla’da ağlara takılarak öldü.

1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nca koruma altında, dolayısıyla avlanması yasak olan balığın ağa takılması halinde canlıyken alıkonulması ve karaya çıkartılması dahi yasak. Üzerinde araştırma yapmak için bile etik kurul kararı gerekiyor. Ne yazık ki Akdeniz’in koruma altında olan türlerinden bir tanesi yine balık ağlarında can verdi” dedi.



ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERLE KORUNUYOR

Kabasakal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin imza attığı Barcelona ve Bern Sözleşmeleri gereğince de koruma altında. Yakalandıktan sonra alenen teşhir edilmesi Türkiye açısından kesinlikle kötü puan oldu.

Balıkçılarımızın bu canlıların ekosistem için önemini bilmesi gerekli. Umarım avlanmasında ve karaya çıkartılmasında kasıt yoktur. Hedef dışı avcılık dünyada sorun. Bu hayvanın erişkin bir erkek olması riski arttırıyor, çünkü üreyebilir stoğun önemli bir bireyini ekosistemdan kopardık.”


“KÖPEKBALIKLARI İLE İLGİLİ ANLAYIŞIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ”

Deniz biyoloğu Mert Gökalp ise, dünya okyanuslarını arşınlayan göçmen ve çok nadir bir türün ölmesinin okyanuslar için büyük kayıp olduğunu söyledi.

Gökalp, konuyu şu sözlerle değerlendirdi:

“Dünya genelinde tehdit altında olduğu için korunması için seferberlik ilan edilen önemli bir türün canına kıydı balıkçılar. Ağlara gelen bu canlıyı diğer balıkları kaybetmemek adına salmadılarsa büyük sorun var demektir.

Cezalar ve denetim yeterli olsaydı denizde balıkçılar bu canlının ölmesine izin vermezlerdi. Büyük Camgöz Köpekbalığı göç ettiği denizlerde korunan bir canlı. Ekolojik turizm için bile önemliydi. Gördüğümüzde bayram etmemiz gereken bu balığın ölümüne neden olduğumuz için köpekbalıklarıyla ilgili alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor.”


Kaynak: Gökhan KARAKAŞ (Milliyet)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.