Klasik Tekneler 3’üncü Randevuda Denizde Buluştu
02 Ekim 2020, Cuma 12:55
Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) tarafından üç yıl önce başlatılan “Klasik Tekneler Buluşması” İYK ev sahipliğinde gerçekleşti. Preveze Deniz Zaferi’nin 482’nci yıldönümüne ve Türk Deniz Kuvvetleri Günü’ne rastlayan buluşmaya katılan 22 tekne Bostancı rotasında “Mavi Vatan Seyri” yaptı. Kalamış Koyu’ndaki randevuya yelkenciler de renk kattı.
İstanbul Yelken Kulübü ve KÜDENFOR Direktörü amiral Cem Gürdeniz ev sahipliğinde 27 Eylül Pazar günü gerçekleşen “Klasik Tekneler Buluşması”na Optimist ve Laserler de eşlik edince Kalamış Koyu’nda bir şenlik havası yaşandı. Etkinliği kalabalık bir konuk kitlesi İstanbul Yelken Kulübü’nün Navigasyon Binası terasından izledi.
İstiklal Marşı’nın hep birlikte okunması ile başlayan etkinlikte bir araya gelen klasik yelkenliler, koy dışında pozisyon alan TCG Kılıç Hücumbotu’ndan yükselen düdük sesi ile birlikte ve deniz güvenliğini sağlayan DAK-SAR botları refakatinde Bostancı rotasında “Mavi Vatan Seyri” gerçekleştirmek üzere harekete geçti.
Kalamış Koyu'ndaki buluşma, Caddebostan parkurunda gerçekleşen Turkcell Platinum Bosphorus Cup'ın şamandıra yarışlarından dönen yatların geçişi ile daha bir renklendi...
3 YILDA 70 TEKNE KAYIT ALTINA ALINDI
Tekneler, Deniz Harp Okulu Marşı ile rotalarına uğurlanırken KÜDENFOR Direktörü amiral Cem Gürdeniz, bu tabloyu Türkiye’nin bütün kıyı şehirlerinde görmeyi hayal ettiklerini belirterek, "Türkiye 21. yüzyılda denizci uygarlığı yakalayacak. O cepheye geçecek her türlü potansiyele sahip. Bu tablo bize muazzam umutlar veriyor” dedi.
Önceki yıllarda Setur Kalamış Marina'da teknelerin pontona bağlanması ile "statik" bir şekilde gerçekleşen Klasik Tekneler Buluşması", bu yıl denize çıkılması kararı ile "hareketlendi"...
Türkiye’nin 21. yüzyılda mutlaka denizci olacağına ve buradan geri dönüş olmayacağına vurgu yapan Gürdeniz şöyle devam etti:
“Klasik Tekneler Platformu (KTP) KÜDENFOR bünyesinde gerçekleştirilen etkinlik, 2019 Aralık ayında kuruldu ve kurumsallaştı. Halen Türkiye çapında yaşları 50 ile 100 arasında değişen 70 kadar tekne kayıt altına ve deniz kültür hazinemizin korunması maksadıyla takip altına alınmıştır. Onlardan 22’si de bugün de burada.”
Gürdeniz, Türk halkında Mavi Vatan bilincinin güçlü bir şekilde yerleştiğini, bunun devamında Türkiye’nin halkı ve devleti ile denizcileşmesi aşamasına geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve bu tip deniz kültürüne yönelik faaliyetlerin önemine değindi.
ETKİNLİĞE KATILAN TEKNELER
01) Deniz Harp Okulu Rota Yelkenlisi
02) Koç Üniversitesi Filikası
03) İstanbul Yelken Kulübü Kuzey Yıldızı Filikası
04) Aurora
05) Dragon
06) Dıxı Gırl
07) Melmoth 2
08) Neptün
09) Orion
10) Bidarka
11) Seyyale
12) Mest
13) Denız Harp Okulu Mavi Vatan Filikası
14) Deniz Harp Okulu Ada Mektebi Filikası
15) Tuzla Yelken ve SS Kulübü Ülküm Filikası
16) Bora VII
17) Damla
18) Nesime
19) Su Kuşu
20) Present
21) Libertas
22) Desibel