Kalamış Setur Marina’nın Davetsiz Misafirleri
27 Kasım 2020, Cuma 16:53Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan su samurları, son günlerde Kalamış Marina’da heyecan yarattı. Gecenin karanlığı çöktükten sonra ortaya çıkan ve nerden geldikleri belirlenemeyen su samurları marinanın farklı yerlerinde görüntülendi. Şu ana kadar marinanın sadece Kalamış tarafında ortaya çıkan su samurlarının Fenerbahçe tarafına neden geçmedikleri ise bilinmiyor.
Kalamış Setur Marina’daki pontonlarda gece görülen bir karaltı önce kedi zannedildi. Ancak kaydedilen görüntülere bakıldığında su samuru olduğu anlaşıldı.
Aynı saatlerde bir başka su samuru da yakaladığı balığı bir teknenin yüzme platformunda afiyetle yerken görüntülendi. Ama insanları fark edince yemeğini bırakıp suya atlayarak izini kaybettirdi. Böylece son günlerde marinayı mesken tutan su samurunun tek başına olmadığı anlaşıldı.
Soyu tükenen hayvanlar arasında bulunan ve genellikle göl ve akarsu gibi tatlı sularda yaşadığı bilinen su samurlarına nadiren denizlerde de rastlanıyor. Ancak Kalamış Marina’da görülen su samurlarının nereden geldiği bilinmiyor.
Uzmanlar, yerleşim bölgelerinin yayılması ile birlikte yaşam alanları tükenen su samurlarının yerlerini terk etmek zorunda kaldıklarını bu yüzden de doğal ortamları dışında görünmeye başladıklarını ifade ediyor.
Kalamış Marina’daki görüntünün eşi 2016’nın Aralık ayında Kuşadası Setur Marina’da yaşanmıştı. Marina görevlileri de tıpkı İstanbul’da olduğu gibi kamera kayıtlarında pontonda dolaşan karaltıyı önce kedi zannetmişler, daha sonra su samuru olduğunu bir teknenin üzerinde yakaladığı balığı yerken görünce anlamışlardı.
2019’un Kasım ayında Yenikapı sahilinde balık tutanların karşılaştığı üç su samurunun Küçükçekmece Gölü’nden gelmiş olabileceği düşünülmüştü. 2020’nin Ocak ayında Kilyos sahilinde, Temmuz ayında da İznik’te Çakırca Karasu deresinde karşılaşılan su samurları heyecan uyandırmıştı.
ETÇİL BİR MEMELİ
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenmek üzere olan hayvanlar kategorisinde yer alan su samurları daha çok gece aktif olduğu için gündüz insanlar tarafından görülemiyor.
Balık, yengeç gibi deniz canlılarıyla beslenen su samuru, sansargiller ailesinde yer alan, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşıyor. Yuva karada olmasına rağmen girişi su altında bulunuyor.
Görme, koku alma ve duyma yeteneği çok hassas olan su samurunun gözleri kafasının üst kısmında yer alıyor. Böylelikle vücudu suyun altındayken görmeye devam edebiliyor.
Büyük kısmı gececi ve utangaç bir tür olmaları nedeniyle insanlar tarafından gözlenmeleri hayli güç.
Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdeli. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Su geçirmeyen sık tüylü postları kürkçüler arasında değerli kabul edildiği için avcıların da hedefinde bulunuyor.
Alıntı: TurkSail