Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Kahramanmaraş Depremi Dünyanın Gündeminde

07 Şubat 2023, Salı 12:04

Kahramanmaraş merkezli deprem 300 kilometre yarı çaplı alanda yer alan 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. 7.4 olarak açıklanan depremin büyüklüğü daha sonra AFAD tarafından 7.7 olarak revize edildi. Konutların yanı sıra hastaneler, oteller hatta MSB’ye göre askeri birliklerde de hasar ve can kaybı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “912 vatandaşımız hayatını kaybetti, sayı artabilir” dedi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde sabaha karşı 04.17’de meydana gelen deprem Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kilis’te büyük yıkıma yol açtı.

Deprem Türkiye’nin yanı sıra Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de güçlü hissedildi ve büyük yıkımlar meydana geldi. Suriye devlet haber ajansı SANA’ya göre can kaybı 450’ye ulaştı.



Deprem bir kez daha insanları uykuda yakaladı...


AFAD, 7.4’Ü 7.7’YE YÜKSELTTİ

Türkiye uluslararası yardım çağrısı yaparken ve pek çok ülke Türkiye'ye yardıma hazır oldukları mesajları yayınlarken, dünya medyası ve uluslararası jeoloji merkezleri depremin büyüklüğünü 7.8 olarak duyururken, AFAD 7.4 olarak açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü de depremin büyüklüğünü 7.4 olarak revize ederken, aradaki farklın hesaplama konusundaki kafa karışıklığından kaynaklandığını vurguladı.

Ancak öğle saatlerinde (12.28) AFAD yeni bir açıklama ile depremin büyüklüğünü “yapılan detaylı analizler sonucunda” 7.7 olarak güncelledi.



“ERDOĞAN, “SAYI ARTABİLİR”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, deprem felaketi ile ilgili son bilgileri öğle saatlerinde paylaşırken can kaybının 912’ye yükseldiğini, yaralı sayısının 5 bin 385 olduğunu ifade etti ve sayının artabileceğini söyledi. Saat 10.00’da ilk bilgileri paylaşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay can kaybı sayısını 284, yaralı sayısını 2 bin 323 kişi olarak duyurmuştu.

Saat 16.00 sıralarında AFAD’dan yapılan son açıklamada can kaybının 1.014’e, yaralı sayısının 7 bin kişiye yükseldiği ve 824 binanın yıkıldığı ifade edildi. Bir saat sonra sayılar daha dramatik bir hal aldı. Can kaybı 1.121'e, yaralı sayısı 7.634'e, yıkılan bina sayısı da 7.634'e ulaşmışltı.


DSÖ: ULAŞILAMAYAN BÖLGELER VAR

Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları ağır kış koşullarının hakim olduğu bölgede devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında haber alınamayan bölgelerle ilgili endişelerini dile getirdi.

Reuters’a konuşan DSÖ sözcüsü, “Ulusal yetkililer şu anda arama ve kurtarmaya odaklanacak. Daha sonra yaralıları tedavi etmek ve etkilenen bölgelerdeki tüm sağlık sistemini desteklemek için travma desteğine olan ihtiyacın artmasını bekliyoruz” dedi.



HATAY’DA SPORCULAR ENKAZ ALTINDA

Tüm dikkatler Kahramanmaraş’ta toplanır ve “mucize kurtarışlar” medyaya yansırken Hatay ve İskenderun’da pek çok bölgeye henüz ulaşılamadığı yönünde haberler geliyor.  

Depremde Hatay Kadın Voleybol Takımı oyuncularının da enkaz altında kaldığı öğrenildi. Alanya Belediyespor oyuncusu Eneshan Can, sosyal medyasından yaptığı paylaşımda, Hatay Kadın Voleybol Takımı'nda oynayan 14 oyuncunun kaldıkları binanın yıkılması üzerine enkaz altında kaldıklarını duyurdu.

Can, oyuncuların, Cumhuriyet Mahallesi Bostan Sok. No:1 numarada bulunan Antakya Spor Salonu'nda kaldıklarını ve kendilerine ulaşılamadığını belirterek, bilginin paylaşılarak oyunculara ulaşılmasının sağlanması çağrısında bulundu.


DEVLET HASTANELERİ YIKILDI

Hatay Valisi Rahmi Doğan kentte yıkılan binalar bulunduğunu, İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri ile bir polisevinin yıkıldığını belirtti.

Bu arada Amik Gölü kurtularak üzerine inşa edilen Hatay Havalimanı’nın pisti de kullanılamaz hale geldi. Pist ve bağlantı yolları ortadan yarıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, havalimanına uçuşların iptal edildiğini duyurdu.



Öte yandan Fanatik’in haberine göre Milli güreşçimiz Taha Akgül, Kahramanmaraş’ta 30-40 güreşçinin enkaz altında kaldığını belirterek, yardım çağrısı yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, “Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz" denildi.


DEPREM, PROF. GÖRÜR’ÜN GÖSTERDİĞİ YERDE OLDU

Prof. Dr. Naci Görür, yaklaşık bir yıl önce Kahramanmaraş'a dikkat çekmişti.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 11 Nisan 2022'de Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti:

"Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum."


24 YIL SONRA AYNI MANZARA, DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Ancak bu bilimsel uyarının dikkate alınmadığı, ayrıca “öldürenin” deprem değil “çürük binalar” olduğu ve 1999 Marmara Depremi’nden bu yana bu konuda pek de etkili adımlar atılmadığı acı bir şekilde ortaya çıktı.



Bütün binalar ayakta dururken içlerinden birinin un ufak olmasını kim açıklayacak?


Henüz “geçmiş olsun” diyemiyoruz çünkü “geçen” bir şey yok. Bölge halen büyük çaplı artçı sarsıntıların yanı sıra 7.6'lık sıra yeni depremler de üretiyor.

Boru hatları zarar gördüğü için bölgeye doğalgaz verilemiyor. Bu da “ısınma sorunu” anlamına geliyor. Trafo hasarları nedeniyle elektrikler de kesik. Son olarak halktan şebeke suyunu da “kullanmamaları” istendi.


“AMFİBİLERİ İSKENDERUN’A YÖNLENDİRİN”

Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından emekli Tümamiral Cem Gürdeniz önemli bir çağrıda bulundu.

Gürdeniz, “Türkiye Gölcük depreminde yaptığı hatayı yapmamalı ve amfibi gemilerimizin iş makineleri götürmesi ve harp hastaneleri kurması için derhal İskenderun’a yollamalı” diye konuştu.

Gürdeniz, test süreci devam eden TCG Anadolu'nun da "hastane gemisi" olarak İskenderun'a gönderilmesinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.


YARDIM VE GÖNÜLLÜLÜK

Bu “yokluklar” içinde bölge insanı ağır kış koşulları nedeniyle ilk zorlu geceye hazırlanıyor. Bir yandan da sivil toplum örgütleri, gönüllü kuruluşlar ve belediyeler depremzedelere yardım gönderebilmek için yoğun çaba içinde.   

Bölge halkının ihtiyaçları hakkında bilgi almak ve nasıl gönüllü olarak yardım edilebileceğini öğrenmek için Aposto bu kuruluşlara ait Instagram hesaplarını paylaştı:

     - Toplum Gönüllüleri Vakfı >>
     - Afet Platformu >>
     - İhtiyaç Haritası >>

Yardım kervanına daha sonra İstanbul Yelken Kulübü de katıldı.

     - İstanbul Yelken Kulübü >>
 

Kaynak: TurkSail / Ajanslar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.