Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Kadıköylüler, Kalamış Sahili İçin Bir Kez Daha Ayakta!

06 Mayıs 2021, Perşembe 12:55

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı’nın Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan plana göre yeniden ihale açmasına sert tepki gösterdi. Daha önce de özelleştirmenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuran platform üyeleri “Fenerbahçe-Kalamış Sahilleri Halkındır, satılamaz” diyerek imza kampanyası başlattı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile Kadıköylüleri karşı karşıya getiren ve yapısal değişimi de öngören Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesinin yeniden açılması karşısında Kadıköylüler tepkilerini bir kez daha ortaya koydu.

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, doğdukları, büyüdükleri ve yaşadıkları bölgelerine sahip çıkmak adına seslerini sosyal medya platformlarında duyurmaya çalışırken, change.org sitesinde de bir imza kampanyası başlatıldı.



“GÜNÜMÜZÜ VE GELECEĞİMİZİ ALT-ÜST EDECEK”

Kadıköylüler, “Fenerbahçe-Kalamış Sahilleri Halkındır, Satılamaz” diyor ve gelinen noktayı şöyle özetliyor:

"ÇED raporu hazırlanmadan yapılan planı, halkın kıyı kullanımını azaltması, kıyı alanını yapılaşmaya açması, zaten kalabalık olan bölgeye yapı, nüfus ve trafik yoğunluğu getirmesi, gerek kent siluetini gerekse ekolojik dengeyi ve doğal yaşamı bozması, Kalamış’la özdeşleşen yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesine neden olması, bölgedeki hava koridorunu kesmesi ve yıllardır o bölgede yer alan Su Ürünleri Balıkçı Barınağı fonksiyonunun planda yeni bir yer tarif edilmeden kaldırılması gibi bu günümüzü ve geleceğimizi alt üst edecek gerekçeleri Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık.

Biz Kadıköylüler ve Kalamış Dayanışması olarak, betonlaşmaya karşı çıkmak, denizimize, kıyılarımıza, yeşil ve park alanlarımıza sahip çıkmak, kısacası yanlışlara dur diyebilmek için, bu Yat Limanı'nın en azından mevcut halinde kalmasını ve biz Kadıköylülerin sesine kulak verilmesini istiyoruz.

Bizler, Fenerbahçe- Kalamış Koyu'na, Kalamış  Parkı'na sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam edeceğiz. Zira bunu kendimiz kadar gelecek kuşaklar için de bir borç bilerek yapıyoruz."


İMZA KAMPANYASI AÇILDI

Bu arada change.org sitesinde de Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılmadan ve Anayasa Mahkemesi kararı beklenmeden gerçekleşecek bu projeye karşı başlatılan kampanyayı güçlendirmek için başlatılan imza kampanyasında da şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın, 40 yıl süreyle 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi planlanmaktadır.

Ayrıca, doğal ve arkeolojik sit özellikleri taşıyan, yapılaşmanın sınırlandırılması ve artırılmaması gereken bir alanda yer alan Türkiye’nin en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, 100.000 m2 daha da büyültülerek 438.000 m2’ye çıkartılmak istenmektedir.   



TALEPLER REDDEDİLDİ

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nde “Olumlu veya Gerekli Değildir” kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez” hükmü yer almasına ve ÇED raporu olmadığı için iptal edilen planlara rağmen geçen bu 10 yıl içinde yapılan 3 plan için de ÇED raporu hazırlamaktan ısrarla kaçınılmış ve iptal edilmeleri yönündeki taleplerimiz de mahkemeler tarafından reddedilmiştir.

Anayasamızın 43. maddesi 'Deniz, Göl ve Akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikli kamu yararı gözetilmelidir' derken yine aynı şekilde, 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 5. Maddesi'nde de 'Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve Sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikli kamu yararı gözetilir' der.


NELERE MAL OLACAK?

Buna rağmen dava konusu bu plan; Kapasiteyi 200 yat artırmak pahasına 500 bin Kadıköylünün nefes aldığı nadir alanlardan biri olan Kalamış’ta:

-Fenerbahçe Burnu'ndan, Kurbağalı Dere ağzına kadar olan bölgede halkın kıyıya erişimini engelleyecek,

-Kıyı alanını yapılaşmaya açacak,

-Yeraltı otopark alanları ile birlikte yaklaşık 40.000 m2 inşaat alanı getirecek,

-Nüfusun da taşıtın da artmasına neden olacak ve bölgenin karakteristik dokusunu bozacak,

-Hem kıyı siluetini olumsuz etkileyecek, hem ekolojik dengeyi bozacak, hem de yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesine ve hava koridorunun kesilmesine neden olacaktır.


Yapılaşma koşulları açısından sakıncalar taşıyan, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olan bu planlara itirazımızı bir kez daha 'Fenerbahçe-Kalamış Sahilleri Halkındır, Satılamaz' diyoruz.”



Alıntı: TurkSail