Japonya, Olimpiyat Fişeklerini Böyle Harcadı!
09 Ocak 2021, Cumartesi 15:05
Covid-19 salgını nedeniyle 24 Temmuz-9 Ağustos tarihlerinde yapılacak Tokyo Olimpiyat Oyunları 2021 yılına ertelendi. Ancak açılış için planlanan muhteşem havai fişek gösterisi için hazırlanan malzemeler 2021 yılı Temmuz'una kadar saklanamayacağı için, düzenlenen erken bir gösteri ile “harcanmasına” karar verildi. Arka planına Fuji yanardağını alan gösteri göz kamaştırdı. Ama...
Tokyo’da yapılacak 32. Olimpiyat Oyunları, Covid-19 pandemisi nedeniyle iptal edilip 2021 yılına ertelenince, açılış için planlanan havai fişek gösterisi de gerçekleşmedi.
Yetkililer, havai fişeklerin 2021 yılına kadar saklanamayacağını belirtince, Tokyo yönetimi de düzenlediği bir “erken gösteri” ile bu malzemeleri “harcamaya” karar verdi.
Fuji yanardağını arka planına alan ve Rossini’nin “Guillaume Tell” üvertürü eşliğinde düzenlenen göz kamaştıran gösteri aslında Ağustos ayında yapılmıştı. Ancak yılbaşı nedeniyle yapılan aramalarda YouTube’da yayınlanan videosu izleyici sıralamasında yeniden üst sıralara yükseldi.
ORMAN YANGINLARI ÇIKTI, KUŞLAR ÖLDÜ
Görsel bir ışık seli şeklinde gerçekleşen havai fişek gösterileri bu arada yol açtığı zararlar ile yarattığı tehlikeler nedeniyle son zamanlarda sıklıkla sorgulanıyor ve bazı çevrelerin büyük tepkisini çekiyor.
Bu tepileri son olarak tırmandıran da yılbaşı nedeniyle Rusya ve İtalya’da düzenlenen gösteriler oldu.
Rusya’nın güney bölgesinde yeni yıl kutlamalarında atılan havai fişekler nedeniyle Soçi’de çıkan orman yangınlarında 5 bin 500 hektar ormanlık alan küle döndü.
Soçi dışında Tuapse, Lazariskaya ve Krasnodar kentlerinde de orman yangınları görüldü.
Bu arada İtalya’nın başkenti Roma’da da yeni yılı kutlamak için kullanılan havai fişekler nedeniyle yüzlerce kuş can verdi. Sosyal medyadaki görüntülerde Roma sokaklarında kuşların cansız bedenleri yürekleri dağladı.
HAVAİ FİŞEK GÖSTERİLERİNİN YASAKLANMASI İSTENİYOR
Çin’de yaklaşık bin yıl önce keşfedildiği iddia edilen hava fişek gösterileri, sunduğu görsel şölen nedeniyle dünyanın dört yanında yapılan kutlamaların “olmazsa olmazı” olarak kabul görüyor. Ama bununla birlikte pek çok olumsuzluğu da beraberinde gertiriyor.
Yüksek gürültülü patlama sesleri, kuşların paniğe kapılmalarına neden oluyor. Uçuş halindeki kuşlar korkudan yön duysunu kaybedip, bina ve ağaçlara çarpabiliyor. Bazı hayvanlar, alışık olmadıkları bu ses karşısında dehşete kapılıp, yavrularının bulunduğu yuvaları bile terk edebiliyor.
Uzmanlar, bu patlamaların yarattığı panik sonucunda, kuluçkada duran ebeveynlerin yuvayı terk etmesiyle yumurtaların ve yavruların ölümüne neden olduğu yolunda da gözlemler var.
Ceylan gibi diğer kara hayvanları gürültü ve ışıktan kaçarken, alışık olmadıkları alanlara girerek, yollarda arabalara çarpma riskleri de artıyor.
Kuşlara ve doğadaki diğer canlılara etkisinin yanı sıra havai fişek gösterilerinin hava kirliliğine de yol açtığı belirtiliyor ve yasaklanması isteniyor.
2012 yılında Paris'te hava kalitesini ölçen Airparif adlı kuruluş, kentte yapılan havai fişek gösterisi nedeniyle atmosferdeki ince parçacık miktarının yüzde 3 binin üzerinde arttığını belirtti.
Federal Alman Çevre Bakanlığı'nın verilerine göre de, 2016 yılbaşı gecesinde havai fişekler yüzünden yayılan partikül miktarı 5 bin tonu buldu. Bu miktar, araçların bir yıl boyunca atmosfere saldığı zararlı gaz miktarının yüzde 17'sine karşılık geliyor.
HEM HAVAYI HEM DOĞAYI KİRLETİYOR
Kimyasal içerikli bu toz ve gazların insan sağlığını da olumsuz etkilediği, havaya yayılan partiküllerin solunum rahatsızlıkları olan kişilerle, astım ve kalp hastalarında zararlı sonuçlara yol açtığı öne sürülüyor.
Öte yandan havaya dağılan ince parçacıklar yakında bulunan nehir ve göl gibi su kaynaklarının kirlenmesine de sebep oluyor.
Görsel şölenin ardından havai fişeklerin yüzde 60 ila 75’lik bölümü atık olarak kalıyor. Genellikle karton ve plastikten oluşan düzenek parçaları, ambalajların oluşturduğu çöpler, etkinlik sonrası sokakları kaplıyor.
Alıntı: TurkSail