Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

İstanbul Havalimanı'nın Yeni Pistleri İçin Karadeniz'den Kum Çekiliyor

01 Aralık 2023, Cuma 13:58

İstanbul Havalimanı genişletme ve yeni pist inşaatında kullanılacak tonlarca kum, Charles Darwin adlı gemiyle Karadeniz’den çekilerek borularla karaya iletiliyor. Hollandalı bir firmadan kiralanan 183 metre boyunda ve 30 bin 500 metreküp tarama kapasiteli geminin Karaburun yakınlarında denizden çektiği kumlar 700 metre uzunluğundaki boru aktarma sistemi ile İGA Limanı’na boşaltılıyor.

Dünyanın en yoğun 7. havalimanı olan ve 2. terminal binası ile diğer pistlerin inşaat çalışmaları devam eden İstanbul Havalimanı'nın tüm etapları tamamlandığında 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşması hedefleniyor.

Birbirinden bağımsız 6 adet piste sahip olması planlanan İstanbul Havalimanı’nda devam eden inşaat ve yeni pist çalışmaları için Karadeniz’de Karaburun yakınlarında dipten kum çekiliyor. Bunun için Hollandalı bir firmadan kiralanan Charles Darwın adlı 183 metre boyundaki özel donanımlı bir gemi kullanılıyor.



BİR AYDIR ÇALIŞIYOR, GÜNDE ÜÇ SEFER YAPIYOR

Deniz tabanından emilen tonlarca kum geminin gövdesinde toplandıktan sonra sahildeki İGA Limanı’nda hazırlanan boru sistemiyle karaya aktarılıyor.

Yaklaşık 3 saat süren kum aktarma işlemi için gemi ile liman arasında 700 metre uzunluğunda bir boru sistemi kuruldu.

Bir aydır bölgede çalışan ve ortalama 20 kum gemisinin kapasitesine tek başına ve tek seferde ulaşan Charles Darwin adlı gemi şu ana kadar her gün 3 kez kum aktarma işlemi gerçekleştirdi.



"BU GEMİNİN KULLANILMASI ÇOK MANTIKLI”

Geminin Hollandalı deniz inşa alanında faaliyet gösteren bir firmadan kiralandığını söyleyen Transbosphor Denizcilik Direktörü Nuri Mert Can, “Bu gemi 58 metre standart hali ile tarama yapabilirken, 93 buçuk metreye kadar da tarama ekipmanlarına ek ile yine 30 bin 500 metreküp kapasiteye ulaşabiliyor” dedi ve şöyle devam etti:



“Charles Darwin, özellikle sığ su taramalarında yüksek verimli karaya kum göndermek için dizayn edilmiş bir gemi. Dünyada pek çok yerde liman taramalarında özellikle kumluk alandan çıkan kum hem limanın geliştirilmesini sağlarken, bölgedeki inşaatlarda kullanılmaktadır. Bu hem dışarıdan taşınacak kumun getirdiği lojistik yükü ortadan kaldırır hem de halihazırda zaten denizden çıkmış kumun imhası veya başka bir yere gönderilmesi ile bölgedeki bir inşaatta kullanılmasını mümkün kılan çok mantıklı bir işlemdir.”


Kaynak: Murat ÜSTÜN (Denizcilik Dergisi)
 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.