Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

İSTANBUL DERESİ

24 Nisan 2020, Cuma 18:28

 

İSTANBUL DERESİ

 

13.05.2013 Tarihli ‘’Adalara Doğru Doldursaydınız. ‘’ başlıklı yazımda da biraz belirtmiştim.

 

(Buraya tıklayınız )

https://www.denizticaretgazetesi.org/yazarlar/b-hulusi-gurbuz/adalara-dogru-doldursaydiniz/103

 

Denizi toprakla doldurma alışkanlığı Menderes'in iktidarı zamanında başlamıştı. Bedrettin Dalan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde hız kazandı.

 

Günümüzde de halen büyük bir artışla devam ediyor. Bu süre zarfında denizi toprakla doldurma alışkanlığı başka il ve ilçelerde olanca hızıyla devam ediyor.

 

Biraz geriye doğru örnek verirsek; İzmit’in Değirmendere ilçesini, sahilini Değirmenderelilerin kendi ifadesine göre; yedi belediye başkanı doldurmuş.

 

1999 depreminde neler olduğunu gördük. Değirmendere’nin sahil şeridinin bir kısmı halen sular altındadır. O bölgede resmi kurumun talebi üzerine dalış yapan su altı araştırmacısı arkadaşım ‘’suyun altında artık şehir kalıntısı var. ‘’ şeklinde ifade kullandı.

 

İstanbul - Anadolu Yakası'nda Maltepe'ye yapılan büyük dolgu ve Rumeli Yakası Kumkapı - Yenikapı arasında kalan bölgeye yapılan büyük dolgu ................SÖYLEYECEK KELİME BULAMIYORUM...... Haktan bahsediliyor. Doğanın hakkı ne olacak? Kim koruyacak? BUNU SAKIN UNUTMAYIN. DENİZ KENDİSİNDEN ZORLA ALINANI MUTLAKA BİR GÜN FAZLASIYLA GERİ ALIR. 

 

Aralık 2017 tarihli ifadelerde Muğla’nın Bodrum ilçesinin Çetilli Burnu mevki bir inşaat firması tarafından dolduruluyormuş. Çevrecilerin baskısı üzerine 31 dönümlük dolgu alanı yaratılmasının karşılığı metrekaresi 1 liradan (yazı ile 1) 31.500 TL ceza veriliyor.

 

Daha sonra hazine dava açmış dolguyu kaldırıp eski haline getirilmesi için. Çok merak ediyorum. Nasıl kaldıracaklar, kaldırıldı mı? Barçlar mı gelecek yoksa duba üstünde aparatı bulunan salma kepçe mi çalıştıracaklar, çalıştı mı?  Veyahut sahilden döküleni alarak kamyonlarla mı nakil edecekler, edildi mi? Yoksa zaman içerisinde unutulacak mı, unutuldu mu? 

 

Gazetelerden okuyorsunuz. Geçerken görüyorsunuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kabataş’a, Üsküdar’a da kısmen kazık çakılarak kısmen de dolgu yapılarak 2 büyük alan elde edildi. Beykoz sahillerine de kazık çakılarak genişletme çalışması yapıldı.

 

DÜNYANIN NERESİNDE GÖRÜLMÜŞTÜR bir boğazın daraltıldığı? Çünkü İstanbul Boğazı geçmişte de kısmen doldurularak kısmen de kazık çakılarak bazı noktaları daraltıldı. Dikkat ederseniz yazımda ekolojik dengeden hiç bahis etmedim. Yapılan işin EN BÜYÜK FELAKET NOKTASI DA ORASIDIR.

 

80’li yıllarda İstanbul - Anadolu Yakası sahil dolgusu esnasında bilim adamların ifadesine göre; Marmara denizi tabanına 5.000.000 metreküp balçık sıvanmış. Ondan sonra Marmara’dan balık çıkmıyor diyorlar. Nasıl balık çıksın? Kanal İstanbul yapılacakmış. Kanal İstanbul bittikten sonra İstanbul Boğazı'nı toprakla doldursunlar bir dere kadar bıraksınlar onlarda rahatlasın bizde havanda su dövmeyi bırakalım.

 

Yazımı fazla uzatmak istemiyorum. Virgülüne dokunmadan 14 ocak 2010 yılında aramızdan ayrılan Hukukçu / Denizci Merhum Semuh GÜNUR’un Y. D. Denizcilik Dergisi için kaleme aldığı Haziran 1987 sayısında yer alan yazısını okumanızı öneririm. Bu yazı vesilesi ile de kendisini saygı ve rahmet ile bir kez daha anıyorum.

 

 

B. Hulusi Gürbüz

24/04/2020