Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

İMEAK'a RAĞMEN DAHİLİ HATTA ÇALIŞAN GEMİLERİMİZ NEDEN SÜREKLİ SORUN YAŞIYOR.

17 Mayıs 2023, Çarşamba 12:38
İMEAK'a RAĞMEN DAHİLİ HATTA ÇALIŞAN GEMİLERİMİZ NEDEN SÜREKLİ SORUN YAŞIYOR.

26 Ağustos 1982’de İstanbul Deniz Ticaret Odası olarak kurulmuştur .Deniz Ticaret Odası İstanbul ,Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgelerinde bulunmaktadır. Ana Merkez İstanbul’dadır. Şubeleri Türkiye’nin kıyı il ve ilçelerinde temsilcilikleri bulunmaktadır.
Sınırların ortadan kalktığı günümüz dünyasında, ülkelerin birbirleriyle ekonomik ilişkiler içinde olması kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu ekonomik ilişkilerin en büyük desteklerinden olan taşımacılık ve ulaştırma günden güne önem kazanmaktadır.
Deniz yük taşımacılığı başta olmak üzere, gemi inşa sanayi, liman hizmetleri, deniz turizmi ile bir ticaret ve hizmet dalı olup. Denizyolu taşımacılığının faaliyet alanı uluslararası bir özellik taşımaktadır. Bu yüzden de uluslararası ticaret üzerinde büyük bir öneme sahiptir. Ülkelerin dış ticaretlerini arttırmalarının yolu deniz ticaretinden geçmektedir. Deniz Taşımacılığı başka bir deyişle; yüklerin denizyolu ile bir limandan başka bir limana kadar taşınmasıdır.
Denizyolu taşımacılığı,türlerinde  kabotaj taşımacılığı ve yük taşımacılığı; hizmetin sürekliliğine göre düzenli ve düzensiz taşımacılık; taşınan yükün türüne göre ise kuru yük ve sıvı yük taşımacılığı olarak sınıflandırılmaktadır.
Türkiye’nin liman ve iskelelerinden yüklenen ve yine Türkiye’nin liman ve iskelelerine boşaltılan Kabotaj Kanunu gereğince Türk gemileri tarafından yapılan denizyolu taşımalarına kabotaj taşımacılığı Uluslararası rekabete kapalı olan denizyolu taşımacılığı olarak tanımlayabileceğimiz kabotaj taşımacılığında hizmet iç piyasaya dönüktür. Rekabet ise ulusal niteliktedir.
Lojistik kavramı yalnızca işletmeler için değil ülkelerin de dünya pazarında rekabetlerini etkileyen önemli bir stratejik alandır. Bu bağlamda lojistik strateji ve sektör olarak ülkelerin dış ticaretlerine; ithalat-ihracat performansına etki eden bir özelliğe sahiptir.
Dünya ticaretinin % 90’ının denizyolu ile yapıldığını söyleyebiliriz.Denizcilik sektörü olmadan dünya ticaretinin sürdürülebilmesi neredeyse imkansızdır. Bu durumda gemiciliğin küresel ekonominin bel kemiği olduğunu söylenebiliriz.
Türk deniz taşımacılığı deniz ticaret filosu, tersanecilik, limanlar, personel konusu gibi birçok konuda sorun yaşamaktadır.
Limanlarımızın gelişen teknolojiye paralel olarak taşıma şekillerine ayak uydurması ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlaması için limanlarınızın Türkiye ihracat yüklerinin etkin, verimli, güvenilir ve hızlı olarak elleçlenmesini sağlayacak şekilde geliştirilmesi, modernleştirilmesi, kapasitelerinin arttırılması,filomuzun desteklenmesi, gerekmektedir .Tershanelerimizin tam kapasite çalışmalarının sağlanması, denizcilikle ilgili mevzuatların yenilenmesi ve uluslararası standartlara uygun olması gerekmektedir.

Ulusal Dahili Hat Deniz Ticaretinde Yaşanan Sorunlar

Yapılan araştırmaya göre denizyolunun tercih edilmesinin en önemli sebebi ucuzluktur.Tercih edilme sebebi olarak ucuzluğu sırasıyla taşıma kapasitesi, güvenlik ve çevrecilik takip etmektedir. Firmalara göre denizyolunun ucuz olması, bir anda büyük miktarlarda yük taşıyabilmesi ve malların güvenli şekilde limana varması en büyük tercih unsurlarıdır.
Kara taşımacılığı ile Deniz taşımacığı arasındaki fark sırasıyla seyir süresinin uzun olması yükün zamanında varmaması  ve yükün zamanında yola çıkmaması şeklinde dir. Bu üç sorun yaşanan sorunları oluşturmaktadır. Geriye kalan oranındaki kısmı ise sırasıyla bürokratik işlemlerdir. istenilen zamanda gemi bulamama yük takip sisteminin zayıf olması , çıkış varış ihbarlarının bildirilmemesi navlunların pahalı oluşu ve diğer sorunlar oluşturmaktadır.
Gümrükte yaşanan sorunlar sırasıyla; gerekli kontrol ve lisanslar ile ilgili sorunlar gözetim gerektiren ürünlerin gümrükte çok beklemesi , ithalat işlemlerinde kıymet beyanlarında karşılaşılan sorunlar , diğer sorunlar ve kambiyo uygulamaları konusunda yaşanan sorunlar


Ulu Önder Atatürk ‘de denizcilikle ilgili 1937 yılında hükümet programı açılışında, denizciliğin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu şu sözleri ile vurgulamıştır.
"......Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşaa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulusu yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk'ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.”

 

Gemi Makinalları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
 Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

 

 

 
 
 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.