İ. Erkın Özkan / Katamaran Maya ( 8. Bölüm )
22 Ekim 2020, Perşembe 19:344 AĞUSTOS CUMARTESİ RIPOSTO/İTALYA (ETNA YANARDAĞI ETEKLERİ) - PATRAS/YUNANİSTAN
Sabah nöbetimden biraz erken uyandım. Levent’in nöbetinin bir kısmını laflayarak birlikte tuttuk. Yunanistan’ın Adriyatik’teki ilk adalarına gece ulaşmış olacaktık, ben de kaçırmak istemedim, ne de olsa bunlar artık son gece seyirleriydi. Dolunay eşliğinde aydınlık bir denizde yapılan son seyirler, kaçırmamak lazımdı. Güzel manzaralar eşliğinde Adriyatik’i bitirip ve Yunanistan’ın iç deniz kıvamında daralarak giden Korint Körfezi'ne girdik.
Ekip çok yorgundu, artık dinlenmeliydik. Bu nedenle Patras’taki marinaya gittik. Talebimiz üzerine teknemize yakıt tankerle geldi. Korint geçişi için ücretimizi yatırdık. Levent’in vize süresi bittiği için derdimizi anlatmaya çalıştığımız acenta hepimiz için kendi kararı ile çıkış belgesi düzenlemeye karar verdi. Bundan sonra Türkiye’ye doğrudan gidebilirmişiz. Uğrayacağımız adalarda bunun bir sorun olmayacağını söyledi. Bakalım ne olacak, ben de merak ediyordum. Planımız yarın şimdiden belli olmayan bir saatte yola çıkarak Korint geçişine yaklaşmak.
5 AĞUSTOS PAZAR PATRAS-KORINT/YUNANİSTAN
Çıkış için pek acele etmedik, marinadan köprüye telsiz çağrısı yaptım ve hemen cevap aldım. Köprüye yaklaşınca tekrar aramamı söylediler. Yaklaşmamızı takiben telsiz konuşmamızda köprünün 2. yüksek ayakları altından geçebileceğimi belirttiler.
Köprünün geçilmesini takiben, boğaz gibi bir yapı olan iç denizde her iki tarafı seyrederek, sakin bir denizde ana yelken desteği ile saat 18:00 sularında Korint girişine kadar ulaştık.
O gün ekipte sessizlik hakimdi, sanıyorum gece nöbetleri kalmadığından kimsede yorgunluk emaresi de gözlenmiyordu.Korint’e ulaşınca derinliği 2-2,5 m civarlarında olan bir balıkçı barınağına bağlandık. Bizi artık burada yaşamaya karar vermiş bir İngiliz denizci karşıladı.
Açık olan bir bakkaldan ihtiyaçlarımızı karşıladık ve ancak saat 22:00’de yemeğe gitmeyi başardık. Yemek sonrası sürünerek yataklara serildik.
6 AĞUSTOS PAZARTESİ KORINT - KYNTHNOS/YUNANİSTAN
Sabah 06:00 gibi Levent ve ben uyandık, sabah ilk iş internet varken banka işlerini yaptık, Cem ve Yüce kalkar kalkmaz toplanıp çıkmak üzere hareketlendik. Korint geçişi için birçok farklı bilgi edindiğimiz için uygulamanın nasıl olduğunu bilmiyorduk. Bu nedenle Yüce’nin muhalefetine rağmen hareketlendik. Oysa Yüce geçişi aydınlıkta yapıp güzel fotoğraflar çekmek istiyordu. Kanal’a yaklaştığımızda telsiz irtibatı kurduk ve bir süre bekleyeceğimizi öğrendik. Bir şekilde Yüce’nin isteğinin yerine geldiğini düşünüyordum. Bir saat sonra kanaldan gelen çağrı üzerine kırmızı geminin arkasından geçebileceğimizi öğrendik, iyi ki sıramıza girmiş ve beklemişiz.
Korint geçişi keyifli oldu. Fotoğraflar çekildi, Korint incelendi ve hakkında yorumlar yapıldı. Geçişimiz bir saat kadar sürdü, önümüzde gemi olması hızımızı oldukça düşürdü ve yavaş bir geçiş yaptık.
Sonunda Egedeydik, bütün arkadaşlarımın yüzünde keyifli bir gülümseme gözlenmeye başladı. Gündüz seyirleri, sıcakla mücadele dışında pek yorucu olmuyordu. Bu, tüm arkadaşların nöbetleri olmadığı halde kaptan köşkünde olmasından anlaşılabiliyordu.
Birkaç kez yelken açma denemesinden sonra, rüzgarın geliş yönü nedeni ile çok başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değildi. Sonunda Kythnos adasına ulaştık. Yer bulamayız diye endişelenmiştik ama yanaşmak için en az 3-4 seçenek vardı. Demirimizi attık ve tornistan ile yerimize yanaştık. Burası daha önce yanaştığımız her yerden daha güzel ve sakindi. Limanın etrafında yürüyüş yolu dışında pek bir yer yoktu. Güzel bir yemek ardından tekneye geldik ve internet işlerimizi yapmaya koyulduk. Yavaştan uykular gelmeye başladı, sanıyorum birer ikişer odalara çekilip uyunacak ve gece böylece tamamlanacaktı.
Değerli deniz severler, 2012 yılında almış olduğum Lagoon 400 teknemin Türkiye’ye transferi hikayesini birkaç bölüm halinde sizlerle paylaşacağım. Benim için ilk olan bu uzun deniz yolculuğundan çok bilgi edindim. Gitmeden önce 6 ay kadar konu ile ilgili çalıştım, yazılar okudum, navigasyon çalışmaları yaptım, seyir planımı tamamladım. Sonrasında transfer günü gelip çattı ve hikayemiz başladı. Okyanus nedir, gelgit nasıl planlanır, gelgit bölgelerinde marina nasıl seçilir, hava durumuna göre nasıl seyir planı yapılır, gece seyri, yelken kullanımı, seyirde balık avı gibi birçok detay barındıran seyir notlarımı umuyorum sizler de keyifle okursunuz. Yapılan hatalar, alınan doğru kararlar, arkadaşlık ilişkileri notlarım içinde yer alıyor. Sorularınız, yorumlarınız için yukarıdaki e-posta adresimden doğrudan iletişim kurabilirsiniz.
Fotoğraflar: İzinsiz Kopya Edilemez© Copyright
Devam Edecek
