Hedef 3000 değil 5000 Grt
02 Kasım 2023, Perşembe 13:05Hedef 3000 değil 5000 Grt, Hedef 3000 kw değil 5000 kw ‘ta Hedef yakın kıyısal sefer değil ,uluslararası sefer olsa Gemi sahiplerini kazançlı çıkartır.Bizimde denizcilik meslek lisesi mezunları olarak önümüz açılmış olur.
Değerli Denizci Meslektaşlarım, Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlarından gelen istek ve talep üzerine .19 Eylül 2022 Tarihli köşe yazımda Mezun olunca Denizci mezunlarının ehliyetlerinin tonaj ve kw ‘ları düşürüldüğünden Gemilerde çalışacak pozisyon kalmadığını için iş buiamadığınız iletmiştiniz bende gündeme getirip yazmıştım hala bir değişiklik yapılmadığını görüyoruz, ama bu sefer değişik bir konuyu ele alarak farklı tarzda kaleme alıyorum daha önceki yazımda ULUSLARARASI GEMİLERDE ÇALIŞACAK ‘ARA ELEMAN’ İSTİHDAMI DENİZCİLİK MESLEK LİSESİ MEZUNLARI İÇİN ACİL UYARI SİNYALİ VERİYOR . Başlıklı Makalemde Denizcilik sektörünün arz taleplerini sektörün ihtiyaçlarını konuşmuştuk ,
Şimdi ise Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlarının mesleğini Denize çıkıp yapamaması gibi önemli bir konu , vakit kaybetmeden Hedef 3000 değil 5000 Grt, Hedef 3000 kw değil 5000 kw ‘ta Hedef yakın kıyısal sefer değil ,uluslararası sefer olsa Gemi sahiplerini kazançlı çıkartır.Bizimde denizcilik meslek lisesi mezunları olarak önümüz açılmış olur..Başlıklı yazımda inşallah bir sonuç alınır .Değerli denizciler Öğrenci Kardeşlerimiz Mezun olduktan hemen sonra bir Denizcilik firmasına gittiklerini Personel Müdürünün kendilerini güzel misafir ettiklerini fakat bize verilen ehliyetlerin zabit olarak Gemiye çıkamayabilirsiniz çünki o tonaj ve kw taki Gemiler Hurdaya gitti kalmadı ,Türk Ticaret filosundaki gemilerde şuanda ancak almış olduğunuz ehliyetle Yağcı yada Gemici olarak çalışabilirsiniz fakat yağcı,gemici olarakta boş kadromuz yok kadro açıldığı zaman öncelikli bizi arayacağını iletip beklememiz gerektiğini söyleyip kibarca bizi yolcu etti .
İki arada bir derede kaldık ,Gemici yada Yağcı olmak isteseydik zaten Gemiadamı kurslarına katılır 1.5 ay kurs eğitimi aldıktan sonra Gemiye çıkardım zaten Çoğumuzun Ailesinin maddi durumu kötü yada orta gelirli insanlar olduğu için biz bu mesleği seçtik biran evvel denize çıkmak ,sigortamız başlaşın para kazanmaya başlayalım düşüncesiyle bu okula girdik.Okula devam edip 2 yıllık Meslek yüksek okulunu okursam ve stajımı yaparsam ailemin beni okutacak ne ekonomik anlamda durumları var nede benim sonrasında iş bulabilecekmiyim kaygısı,Türkiyede her gün sistem değişikliğine gidiliyor kaygılarımız var ehliyetlerimizin eskiden olduğu gibi yükseltilip daha önce verilen haklarımızın geri iade edilmesini hatta 5000 grt ye göre yükseltilmesini talep ediyoruz
Geleceğimiz olan çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesi seçecekleri mesleği severek yapması için Hep birlikte yeteneklerini keşfedeceğiz Onlara Denizciliği sevdireceğiz, heveslendireceğiz. Geleceğe yönelik hedeflerinin oluşmasına katkı sağlayacağız… Hayalleri, hedefleri olan ve bu hedeflere inanan, çalışan öğrencilerimiz doğal olarak başaracaklardır.
Yüce Türk Milletimizin ,vergileri ile Ailemizin dişinden tırnağından ayırarak bize sağlamış oldukları bu maddi manevi imkanlar dahilinde bizi meslek sahibi yaptıkları için şükranlarımızı iletiriz. Gemiler kimin olursa olsun özel sektör ait kamu kurumuna ait hepsi birer Milli servet olaeak bakmaktayız .Türk Bayraklı Gemilerde bakım tutumları iyi ve zananında yapılmasını mesleğimizi layıkkiyle yaparak biran evvel mezunu olduğumuz okulumuzun sağladığı imkanlarla Devletimize olan borcumuzu Türk Deniz Ticaret Filosunun Gemilerine çıkıp çalışarak para kazanmayı istiyoruz .2016 tarihinde Yönetmelik değişince ,Güverteciler 500 grt , Makinacılar 750 kw Tonajlara düşürüldüğünden ,Gemiadamı kurslarında verilen Herkesin müracaat edip 1.5 ay gibi bir sürede alabileceği Gemiadamı kurs belgesi ile Yağcı yada gemici olarak çalışabilirdik .Bu bize baştan söylenseydi şuana kadar çoktan kazanımlarımız olurdu herhangi bir gemide işe başlar ,biriktirdiğim para ile 4 Yılda daire bile alabilirdimmaalesef ki ehliyetlerin düşültülmesi bizler için maddi manevi yıkım oldu .Hepimiz Mağdur durumdayız Denizcilik sektörünün sesimizin duyulmasını istiyoruz .2016 yılında elimizden alınan haklarımızın geri iade edilmesini Devlet Büyüklerimizden bizlere yardımcı olmalarını arz ediyoruz .
Denizcilik Meslek Liseleri 7 yıl öncesine kadar mezunlarına tün sularda 3000 grt’güverte makine ,3000 kw kadar olan gemilerde çalışabiliyorlardı. Ancak ehliyetlere getirilen sınırlama ile artık en fazla 500 grostonluk/makinacılar 750 kw küçük gemilerde çalışabiliyorlar. Hayalleri dev gemilerde kaptanlık yapmak olan, ancak iş bulma imkanlarının kısıtlandığını söyleyen denizci adayı kardeşlerimiz eski haklarının iade edilmesini istiyor ve Gemiler yenillenince tonajları ,ve kw’ları arttı otomasyonlu gemiler IMO ‘nun çıkartmış olduğu yeni kurallara göre PSC denetimleri gemi personel eğitimleri ,Gemide yangın,Gemiyi terk talimlerini personellere yaptırmak üzere son sistemlere göre müfredatımızda olduğu için dersini gördük ve başarılı olduk ama bize verilen farklı bir eğitim verilen bu ehliyetle ancak Gittigimiz gemideki personellerle gelişi güzel argo konuşmalarla,bildiklerimizi unutma durumuda bilgi dahilindedir.
Başka önemli bir mesele daha var 4 yıl boyunca emek harcayıp bizler gibi başarılı olmuş kız sınıf arkadaşlarımızda 4 yıl boyunca mücadele edip okulu bitirmeyi başarmışlardır ,onların durumları ne olacak .Biz hadi Erkek olarak kendimizi savunabiliriz o tarz gemilerde ISM,ILO,MLC, Solas,Marpol gibi kurallar olmadığı için denizcilik kültürü zayıf ve yerine oluşmamıştır dahi .Bizler bile 500 Grt 750 kw gemiye gitmeyi göze alıp ailemiz dahil korka korka çekinirken bir bayan mezun kardeşimizin o tonajdaki bir gemide nasıl çalışacak .Bırakın 500 grt Gemileri Bu işin Ünüversitesini bitirmiş Yüksek tonajlı gemillerde dahi cinsel saldırı ,taciz Fakülte mezunu insanlar tarafındanda yapılmakta Denizcilik Meslek Lisesini bitiren bayanlar iş bulabilmek için iki misli daha gemi bulmak için büyük çaba harcadıkları halde, gemiye çıkıp muhtaç oldukları için gemi çalışanları en pis işleri dahi gemiye yeni katılanlara yüklüyorlar . O tonajlı gemilerde iş tanımı yok, hem şikayet edeceği bir merci yok,Allaha emanet hem de buraya muhtaç diye yapmayacakları kalmıyacak diye sağdan soldan duyduklarımızla açıkçası düşünülüyor değiliz sonuçta. Bu şekilde gemiye gidip kötü davranılmasından ötürü denizi bırakan birçok tanıdıklarımız olmuştur.
Gemide Cinsiyet ayırmaksızın iş yükünü ağırlaştırma, bilgisizlikle, beceriksizlikle suçlanma yaygın. Ama kadınlar bundan nasibini çok daha fazla alıyor. Sizin oradaki varlığınızı sorgulayabiliyorlar. Karşılaşılanlar bunlar değil sadece; Bazen romantik bir yakınlaşma için yalnız kalabileceğiniz zamanları tacize kalkaşılabilenler Zabitlerin olmadığı yerlerde bazı yağcılar ve gemiciler güya ‘şirin’ fiziksel hamleler yapabiliyorlar. Kadınlar bir selam vermişse ‘bana yürüdü’ şeklinde algılanabiliyorlar.Tutun ki 500 grt lik 750 kw gemiden bahsediyoruz .o tarz gemilerde olay olduğu zaman Uygun olarak araştırma veya soruşturma,gerek duyulmaz . Gerektiğinde Kaptanın Armatörün DPA veya onun vekilinin tavsiyesine başvurulmalıdır ,fakat o tonaj gemilerde DPA Bulamazsınız belki piyasada 10 -20 Geminin ISM ‘ine dışardan takip eden 15 gün içeri 15 gün dışarı devlet kurumlarında rahat çalışan boş vakitlerinde bu işleri kovalayan klasların araştırıp araştırmadıklarını bilemiyorum fakat haberleri muhakkak vardır .Kontrolsüz DPA lerin piyasada kol gezdiği şu dönemde gemi sahibinin ofisinde DPA işlerini takip ediliyormuş gibi gösterilen merdiven altı kişiler DPA olarak Gemide ne olmuş ne bitmiş umrundamı olacak sanıyorsunuz ,enpati yapıp gerçekleri konuşmak gerekiyor .
Bırakın bayan olmayı bu tarz gemilerde 190 sayılı Sözleşme, çalışma yaşamında neyin şiddet ve/veya taciz teşkil ettiğine ilişkin kapalı veya tek tip tanımlardan kaçınarak şiddet ve tacizi “bir dizi kabul edilemez davranış ve uygulamaları veya bunlarla ilgili tehditleri” kapsayan tek bir bileşik kavram olarak ele almaktadır.Çalışma yaşamında “şiddet ve taciz” terimi fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararı amaçlayan, bunlarla neticelenen veya neticelenmesi muhtemel olan, bir defaya mahsus veya tekrarlanan, bir dizi kabul edilemez davranış ve uygulamaları veya bunlarla ilgili tehditleri ifade eder ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizi de içerir; 190 sayılı Sözleşme ve 206 sayılı Tavsiye Kararı, şiddet ve taciz eylemlerinin iş yerinde yasaklanmış davranışlar olarak algılanması için her zaman yalnızca geleneksel fiziksel iş yeri ortamında meydana gelmesi gerekmediği gerçeğini ele almaktadır. Çalışma çeşitli ortamlarda, teknoloji yoluyla da dahil olmak üzere farklı biçimlerde yürütüldüğünden, bu belgeler işle ilgili her türlü yerde veya durumda koruma sağlamayı amaçlamaktadır.Gemide zor şartlarda evlerine ekmek götürme gayretinde bulunan Denizci insanlarına Kötü niyet besleyip değişik eylemlere girmeyin çünki kimse sahipsiz değil sizde boşuna başınıza dönüşü olmayan dert almayın bu işlerin hem kanuni hem şeref,namus durumu var . Biz Türk Milleti olarak Denizcilik örf ve adetlerine bağlı Barborosun,Turgut Reisin Torunlarından katı bir gelenekten gelen Türküz .Nasıl ki bazı istenmeyen olumsuz şeylerin yakınlarınıza yapılmasını istemiyorsanız art niyet düşünen arkadaşlara sesleniyorum siz de insanları kıran üzen bu tarz eylemlerden uzak durun değişik hal ve hareketlerde olan insanı üst amirlerinize bildirin .Çoğu zaman ekranlarda gördüğümüz intikam için elinden geleni ardına koymayan insanlar gerçekte de var mı, nasıl besleniyor bu duygu peki diye zaman zaman düşünürüz.
Denizciligin ilk yıllarında armatörler iletisim imkansızlıgından dolayı kaptanlarına çok güvenmek zorundaydı. Çünkü çogu zaman önemli kararları kaptanlar almaktaydı. Ama gelisen teknoloji ve iletisim imkanları sayesinde günümüzde denizcilik daha çok kara merkezli bir yapıya dönüsmüstür. Bunun dogal sonucu olarak şirketler insiyatif kullanan basına buyruk kaptanlardan ziyade sirket politikalarına ve emirlerine koşulsuz itaat eden kaptan profilini aramaya baslamıslardır.
Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO bu dönemde kurularak deniz emniyeti ve güvenligiyle ilgili konvansiyonlar hazırlanmaya baslanmıstır. Bu sayede uluslararası bir disiplin olan denizcilik alanında standartlar belirlenmeye çalısılmıstır. Artan bu dökümantasyon ve kurallara uyma zorunlulugu yanı sıra her geçen gün daha da zorlasan rekabet kosullarında ayakta kalmak için denizcilik konusunda bir birikime sahip olmak gerekmekteydi. ekonomik kriz sonrası birçok armatörün gemileri için aldıkları kredileri ödeyemedikleri için bankalar tarafından el konulmustu.
Bankalar bir sekilde bu gemileri çalıstırmak zorundaydı. O anda devreye profesyonel gemi yönetim firmaları girdi. Denizcilik konusunda gerekli tecrübe ve birikime sahip, çıkan tüm yenilikleri takip edebilen ve mevzuata hakim, ölçek ekonomisi uygulayabilen bu firmalar ilk bu dönemde parladı ve daha sonra günümüze kadar sayıları çoğalarak devam etti. Profesyonel gemi yönetim firmaları, denizcilik sektörüne yeni girmek isteyen küçük yatırımcıları veya az sayıda gemiye sahip olan armatörleri, yogun rekabetin yasandıgı, bu denli karmasık ve bir o kadar da zor olan gemi yönetimi isinde bir can simidi görevi görmüstür
.Deniz ticareti arttıkça yürürlüge giren uluslararası standartlar, kurallar, konvansiyonlar ve emniyet ve standardizasyonun olmazsa olmazı 1 Haziran 2002 tarihinde yürürlüğe giren ISM kodu birçok küçük filoya sahip armatör tarafından çok maliyetli oldugu ve kalifiye eleman gerektirdigi için istenmemektedir.
İSTANBUL ve MARMARA, EGE, AKDENİZ, KARADENİZ BÖLGELERİ DENİZ TİCARET ODASI Deniz Sektör Raporu İstannul 2021
TÜRK BAYRAKLI VE TÜRK SAHİPLİ FİLO GELİŞİMLERİ
Türk Deniz Ticaret Filosunun Genel Sayısal ve Tonaj Analizi (1000 GT ve Üzeri) Türk Deniz Ticaret Filosunun mevcut durum analizinde; gemi tipleri esas alınmak suretiyle, her tip geminin adet, tonaj (DWT, GT) ve yaş ortalamaları yanında, Milli Gemi Sicili (MGS) / Türk Uluslararası Gemi Sicili (TUGS) ve ithal/yurt içinde inşa durumları ayrı ayrı incelenmiştir.
Türk Deniz Ticaret Filosunun yapısı ile ilgili analizlerde, filonun geneli üzerinde 1000 GT ve üzeri değerlendirme yapıldığı gibi, basit aritmetik yaş ortalaması yanında tonaj aralıkları dikkate alınarak ta yaş ortalamaları incelenmiştir. Sayısal ve tonaj değerlendirmeleri, 31 Aralık 2020 itibariyle toplu olarak analiz edilmektedir. Türk Deniz Ticaret Filosunun ithal ve inşa durumları itibariyle sayısal ve tonaj analizi tablosunda, toplam 505 adet geminin 270 adedi ithal, 235 adedi ise inşa yoluyla edinilmiştir. İthal gemilerin DWT’si 5,0 milyon, inşa gemilerin ise 1,4 milyondur. 1000 GT ve üzeri Türk Deniz Ticaret Filosunu oluşturan 505 adet geminin adet bazındaki çoğunluğu sırasıyla; %26,3’ünü Kuru Yük gemileri, %11,7’sini Kimyevi Madde Tankerleri, %9,3’ünü Konteyner gemileri, %9,3’ünü Hizmet gemileri ve %9,1’ini Dökme Yük gemileri oluşturmaktadır.
Diğer tip gemiler ise filonun sayısal olarak ancak %34,3’üdür. 1000 GT ve üzerindeki Türk Deniz Ticaret Filosu 6,4 milyon DWT ve 5,3 milyon GT’dir. 6,4 milyon DWT olan Deniz Ticaret Filosunun DWT bazındaki çoğunluğunu sırasıyla; %30,0’ını Dökme Yük gemileri, %22,5’ini Petrol tankerleri, %16,0’ını Konteyner gemileri, %11,1’ini Kuru Yük gemileri ve %9,9’unu Kimyevi Madde Tankerleri oluşturmaktadır. Diğer tip gemilerin DWT yüzdesi ise %10,5’dir. Tablo (10)’daki veriler dikkate alındığında, 505 adet gemiden %13,5’i (68 gemi) MGS’ye, %86,5’i (437 gemi) TUGS’a kayıtlı olduğu görülmektedir.
Filomuzun DWT olarak %6,1’i MGS’ye, %93,9’u TUGS’a, GT olarak ise %8,4’ü MGS’ye, %91,6’sı TUGS’a kayıtlıdır. MGS’ye kayıtlı toplam 388.404 DWT’lik filomuzda en fazla tonaja sahip gemi tiplerini sırasıyla; %40,2’sini Konteyner gemileri, %30,0’ını Dökme Yük gemileri, %10,8’ini Kuru Yük gemileri, %5,1’ini Hizmet gemileri ve %3,1’ini Kuru Yük/Ro-Ro gemileri oluşturmaktadır. Diğer tip gemiler ise MGS’nin %10,8’idir. TUGS’a kayıtlı toplam 6,0 milyon DWT’lik filomuzda en fazla tonaja sahip gemi tiplerini sırasıyla; %30,0’ını Dökme Yük gemileri, %23,7’sini Petrol Tankerleri, %14,4’ünü Konteyner gemileri, %11,1’ini Kuru Yük gemileri ve %10,4’ünü Kimyevi Madde Tankerleri oluşturmaktadır. Diğer tip gemiler ise, TUGS’un %10,4’üdür .
https://www.denizticaretodasi.org.tr/media/SharedDocuments/sektorraporu/DenizcilikSektorRaporu2021.pdf
iki ve dört yıllık programlar, diğer üniversite programları ve ana dalları gibi genellikle öğrencilere staj, yüksek lisans fırsatları veya mezuniyet sonrası işe yerleştirme olanağı sunulur. Lise Programlarında eğitim süresi Hazırlık sınıfı + 4 yıl, uygulanmalı olmalı aksi taktirde okullarda verilen İngilizce ile ehliyet sınavlarındaki başarı oranları ortada verilen eğitimler yetersiz kalmakta. Dünya Denizciliğin ortak dili İngilizce olduğu denizcilik meslek lisesi okullarında da hazırlık sınıflarının olması öğrencileri Gerek girdikleri ehliyet sınavlarına gerekse Çalıştıkları uluslar arası gemillerde yetersiz kalmaktadırlar.Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’da Denizciliğe büyük önem vermektedir.
3000 grt 500’e 3000 kw 750 kw düşürülmesi personel istihtamında sıkıntılar yaşatabilir .Gemiler personelsizlikten dolayı yola elverişlilik evrağını dahi yaptıramayacak duruma gelebilir,ve Deniz Ticareti ara personel olayından durma noktasına gelebilir, Zararın neresinden dönülse kar’dır demiş atalarımız.
Pek çoğumuz mesleğimizin ne kadar keyifli olduğunu ancak Gemiye gidip işin pratiğine girdikten sonra anlarız.Tüm meslektaşlarımın Mesleğini sevdiğini tahmin ederek her şart altında kendini çok iyi bir yerde geliştireceğine inanıyor, Meslek hayatınızda başarılar diliyorum.
İnsan, günlük yaşamında pek çok sosyal ve resmi yapıyla muhatap olmaktadır. Bu yapıların başında ise resmi kimlik taşıyan devlet kurumları gelmektedir. Devletin gerekliliği, insanın yaratılışının doğal bir sonucudur. Günümüz toplumunda yönetim anlayışının irdelenmesi araştırmanın konusunu teşkil etmektedir. Genel olarak devlet yapısının, insanların sistemleriyle yakından ilgili olduğu görülmektedir. Bu bakımdan devletlerin yapısı, anlayışı ve amacı; toplumu oluşturan bireylerin mesleki ,kültürel yapılarına ve inançlarına paralel olarak toplumdan topluma farklı olabilmektedir. Günümüzde veya tarihte farklı devlet yapılarının var olmasını, bu durumun doğal bir sonucu olarak değerlendirmek mümkündür.Ancak bu noktada insanın dünya yaşamını düzenleme adına devlet olguları, birbirinden ayrılamaz nitelikte görülmektedir. idare anlayışının, toplumsal huzuru ve devletin bekasını sağlamada etkisi tartışılmaz olan adalet, nizam, itaat, barış ve müsamaha gibi prensipler incelenerek bazı yanlış yorumların ortaya konmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
“Ey iman edenler, Allah'a itaat edin; elçiye itaat edin ve sizden olan emir sahiplerine de. Eğer bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz, artık onu Allah'a ve elçisine döndürün. Şayet Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız. Bu, hayırlı ve sonuç bakımından daha güzeldir.”28 İslam’da devlet bir sınıf veya şahsın hükümranlığı değil, aksine zayıflar için bir koruyucudur.
Devlet bütçesinin idaresi, sorumluluk sahibi ve idarecilik makamını emaneti bilen gerçek bir idare ile bu makamı menfaati için kullanan ve halkın üzerinden geçinme vasıtası olarak gören idare şekillerini birbirinden keskin çizgilerle ayıran bir sınırdır. Hz. Peygamber’in sözleri, halifeler dönemindeki icraatlar bize bunu göstermektedir. Devlet bütçesi, onun idaresi ve devlet bütçesinin israf edilmemesi hususları üzerinde titizlikle durmuşlardır.
İster göreve talip olan isterse görevlendirme yetkisini elinde bulunduranlarda liyakat çok önemli bir mevzudur. Yönetim işinin bir emanet olduğu ve bu emanetleri ehline tevdi etmenin Yüce Allahın bir emri olduğu hadislerde hatırlatılmıştır. Yönetici üstlendiği veya üstlenmeye talip olduğu göreve ehil değilse yönetimi altında bulunan insanlar kesinlikle bu durumdan olumsuz etkilenirler. Yönetime hırsla talip olanların atanmaması gerektiğini hadisler çok net bir şekilde ifade etmektedir.
Sınurlı vardiya zabiti kaptan adayları 3000 grt ‘den 500’grt ye Gmş Makinacılar 3000 kw ‘tan 750 kw’a düşürülen bahse konu Öğrencilerin Her Denizcilik Şirketinin hazırlamış olduğu ISM ‘Manuele göre Uluslararası Güvenli Yönetim Sistem politikalları vardır, ileride “Şirket” yönettiği gemilerle ilgili sorumluluğunun bilincinde olan emniyetli yönetim konusundaki kararlılığını ISM Manuele göre hazırlamış olduğu politikayla taahhüt eder.Göreceğiniz üzere Dünyanın neresine giderseniz gidin geminin tonajı ne olursa olsun fark etmez Gemide kilit pozisyonda olmadığınız sürece sorun olacağını düşünmüyorum sorumluluk aynıdır .Tonaj fark etmez,ehliyetleri düşürülen öğrencilerin aşağıda Belirtilen Ders müfredatı ile yıllardır aynı olup Gemide yapacağı görev ve Uluslararası Güvenli Yönetim Sistem ISM Denizcilik Meslek Lisesinin 7 yıldır verilen ehliyetler ile Aynı olup hatta şartlarda eğitim görüp başarılı olan bir öğreni vakit kaybetmeden tonaj sınırının ortadan kaldırılıp Türk Deniz Ticaret filosunun Gemi tonajlarının hangisi işine geliyorsa DTO’nun önereceği kw ve grt Göre yükseltilmeli aksi taktirde Denizcilik Meslek Liseleri öğrencileri farklı meslek dallarına yönelebilirler yakında
Atalarımızın güzel bir sözü var (Danışan Dağı Aşmış, Danışmayan Düz Yolda Şaşmış)
Bilmediği şeyi bilene soran, en güç işlerin altından kalkar fakat sormayan, güçlükler içinde yuvarlanır gider.
Vardiya Zabitleri
1. Seyir ve Liman vardiyası tutmak.
2. Seyir vardiyasında kaptan tarafından verilen görevleri yapmak.
3. Liman vardiyasında kaptan veya birinci zabitin vereceği görevleri yapmak.
4. Söz konusu sefer için tüm seyir yayınları ve haritaların gemide bulunduğundan emin olmak ve bunlara ait son düzeltmeleri yapmak. Limana yanaşma, ayrılma manevralarında kıç üstü ekibine kumanda etmek
5. Liman ve gümrük evraklarını hazırlamak.
6. Cayro pusula, pusula repeaterleri , magnetik pusula, rota kaydedici, hava raporu alıcısı, otomatik dümenci, parakete, radar ve diğer seyir yardımcı cihazlarının çalışır halde bulunmasını sağlamak.
7. Seyire kalkış öncesi köprü üstü hazırlıklarını yapmak. Köprüüstü ve harita odasının düzen ve temizliği ile ilgilenmek.
8. Ambar temizliğine yardımcı olmak.
9. Kirliliğin önlenmesi ile ilgili tüm yasal kurallara geminin uymasını gözlemek.
10. Şirket Politikası gereklerine uygun olarak Güvenlik Yönetimi Sistemi uygulamalarına katılmak ve kendine düşen görevleri yerine getirmek.
11. Gemi Güvenlik Talim ve eğitimlerine katılmak,
12. Gemide bulunan stajyerlerin ve diğer mürettebatın eğitimlerinde birinci zabite yardımcı olmak.
13. Gerektiğinde birinci zabite vekalet etmek.
14. Kaptanın ve birinci zabitin vereceği diğer görevleri yapmak. Güvenlik ve can kurtarma araç gereçlerinin bakımını yapmak, kurallara uygun aralıklarla denetlemek ve çalışır halde bulundurmak
15. Yangınla mücadele teçhizatlarının bakım tutumunu yapmak.
16. Ecza dolabının,revirin ve tıbbi malzemenin düzen ve tertibini sağlamak. İlaç ile ilgili personel taleplerini karşılamak, eksiklikleri kaptana rapor etmek. İlaç ve revirin envanterini tutmak. Solunum aparatlarının ve hava basınçlarının kontrolünü yapmak.
Makine vardiya Zabiti
⦁ Gemi makinelerinin emniyetli çalıştırılması ve bakımının yapılmasında Baş mühendise yardımcı olmak.
⦁ 3.Mühendis ve Yağcı bulunmayan gemilerde bu görevleri de yapmakla sorumludur
⦁ Başmühendis veya II.mühendis tarafından planlanan işleri yapar
⦁ Ana makine enjektör yedeklerini hazırlar
⦁ Soğutma suyu ve kazan sularının kimyasal testlerini yapar ve gerekli ilaçları çektirir
⦁ D/G’lerin rutin bakımlarını yapar.(enjektör testleri-yağ-yakıt filitre temizlikleri..vs...) Baş mühendis ve 2. mühendise yardımcı olmak
⦁ Düzenli olarak yağ ve yakıt iskandillerini alır / Haftalık emercensi ekipmanların tornaçarkını yapar.(emercensi generatör-emercensi hava kompresörü-emercensi yangın pompası-makine dairesi havlandırma fan klapeleri..vs.)
⦁ Seyir ve Liman vardiyası tutmak. Gemideki role talimleri ve eğitimlerine katılmak,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vardiya Zabitleri
⦁ Üçüncü Kaptan, seyir vardiyası görevine ek olarak, tüm seyir cihazlarının (telsiz zabitinin sorumluluğunda olanlar hariç) emniyetinden, etkinliği ve bakımından Kaptana sorumludur. İlgilendiği tüm seyir ekipmanının kullanım talimatlarını iyi bilmelidir. Dürbün, aldis, manevra VHF’leri, flama ve bayraklar ile benzeri ekipman onun sorumluluğundadır.
⦁ Üçüncü Kaptan seyir zabiti olduğundan, tüm haritaların, seyir bilgilerinin ve seyir yayınlarının yenilenip düzeltilmesinden Kaptana karşı sorumludur ve şirket prosedür ve elkitaplarına uygun olarak Kaptanın denetimi altında seyir planını hazırlar.
⦁ Aynı zamanda geminin Sağlık Zabitidir. Kaptana danışarak personelin gerekirse tedavisini yapar. Revirde gerekli tüm ilaç ve aletlerin bulunup yenilenmesini sağlamalıdır. Revirin düzeninden sorumludur ve EYK’ da belirtildiği gibi tüm kayıtları tutmalıdır.
⦁ Seyirden ve varıştan önce köprü üstünde gerekli tüm ayarlamaları yapar. Dümen donanımı, cayro pusula, telefon, haberleşme cihazları, düdük, siren, radarlar, saatler, seyir cihazları ve diğerlerini kontrol ederek tüm ekipmanın hazır olduğundan emin olmalı ve gerekli tüm kayıtları tutmalıdır (güverte jurnali gibi).
⦁ Seyir istatistiklerini hesaplayarak Kaptan’a rapor eder.
⦁ Üçüncü Kaptan, gerekli evrakların hazırlanıp çeşitli liman yetkililerine ve acentelerine verilmesinde Kaptana yardım eder. 2. Kaptana yardım eder ve yük, balast, ambar temizleme ile ilgili operasyonlarda onun direktifleri doğrultusunda çalışır.
⦁ Emniyet toplantılarında yer almak ve kayıtları tutmak.
⦁ Seyir vardiyası tutmak
⦁ Kaptan tarafından belirtilen diğer işleri yapar.
⦁ Acil durumlarda röle kartında belirtilen yerlerde bulunmak ve ilgili talimatlarına uymak,
⦁ Gemideki röle talimlerine katılmak,
⦁ Şirket tarafından organize edilen eğitimlere kursiyer olarak katılmak,
⦁ Dördüncü Kaptan olmayan gemilerde 2.4 de belirtilen görevleri de yerine getirir.
⦁ Sefer bölgesi ve taşıdığı tehlikeli yüke göre revir, ilaç ve malzeme stoklarının kontrolu ve istekler (MLC A.4.1.1.a & A.4.1.1b);
⦁ Revir , ilaçlar ve malzemelerden sorumludur. İlaçların personel dağıtımı yapar ve ilk yardımdan sorumludur (kaptan kontrolü altında).
⦁ Görev değişimi yapılırken,3.Kaptan yerine gelene bütün dosyaları ve gemiye ait bütün evrakları teslim eder. Devir teslim formu her iki Kaptan tarafından da imzalanarak şirkete postalanır.
Vardiya Zabitleri
İlgili vardiya düzenine uygun görev yaparak, makinenin emniyetli çalışmasını sağlanmak,
Kazan sularının tahlilleri ile gereken ilaçların çektirilmesi ve kaydedilmesi,
Kazanların bakım/tutum ve temizliklerinden sorumludur
Ana makine overhaulleri ile diğer tamir işlerinde Baş Mühendis veya 2.Mühendisin vereceği görevleri yapar
Hava kompresörleri ile seperatörlerinin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemleri
M/E ve D/G enjektörleri, safety ve starting valfleri, kompresör valf plate’leri v.s. bakımlarının yapılması
Gemideki tatlı suyun kontrolü, iskandilleri, varsa kaçakların giderilmesi,
Yakıt alımı sırasında Baş Mühendis tarafından verilen görevleri yapar
Makine bölümüne ait kırtasiye ve yazı işleri ile birlikte gerekli olduğu zamanlarda yakıt alım raporunu hazırlar
Elektrik Zabiti olmayan gemilerde, Baş Mühendisin kendisine sorumluluğunu verdiği elektrik tesisatının ve teçhizatının iş görecek durumda olmasını sağlar
Filika motorları, acil durum dizel ile yangın pompasının her an çalışır durumda tutulması,
Ayrıca EYS uygulamasıyla ilgili haftalık kontrolleri yapar,
Emniyet toplantılarında yer almak.
Balast operasyonu ile ilgili Baş Mühendisin ve 1.Zabit ile mutabık kalıp vereceği işleri de yapar
Ana makine ve yardımcı makineler ile kazanlarda anormal bir durum görmesi veya duyması halinde derhal Baş Mühendise ihbar eder.
Yine arıza nedeniyle yol kesilmesi veya stop edilmesi gerekiyorsa Köprü üstüne ve Baş Mühendise durumu öncelikle bildirecektir
Baş Mühendisin haberi olmadan İnsan Hayatı tehlikeye girmediği müddetçe makine dairesini terk edemezler
Tüm bu işlerin dışında Baş Mühendis Veya 2.Mühendis‘in verdiği görevleri eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür
Acil durumlarda röle kartında belirtilen yerlerde bulunmak ve ilgili talimatlarına uymak,
Gemideki röle talimlerine katılmak,
Şirket tarafından organize edilen eğitimlere kursiyer olarak katılmak,
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vardiya Zabitleri
⦁ Vardiya tutmak;
⦁ Sefer planını hazırlamak
⦁ Harita ve seyir yayınlarının kontrolü ve güncelleştirilmesi ile ilgili istekler;
⦁ Varış-kalkış liman evraklarını hazırlamak; Personelin sertifikalarını takip formu kullanılacaktır.
⦁ Liman vardiyası tutmak;
⦁ Revir ve ilaç stoklarının tutumu ve istekler;
⦁ 4.kaptan bulunmayan gemilerde maddesindeki işleri yapmak;
⦁ Gemi kaptanı ya da 2.kaptan tarafından kendisine yazılı ya da sözlü olarak tebliğ edilen diğer görevler.
Makine vardiya Zabiti
⦁ Vardiya tutmak;
⦁ Baş Mühendisin sorumluluğunu verdiği makinenin bakım tutumu;
⦁ Makine bölümü stok kayıtlarının tutulması;
⦁ Baş Mühendis ya da 2.mühendis tarafından kendisine yazılı ya da sözlü olarak tebliğ edilen diğer görevlerin yapılması.
Denizcilik eğitimi tıpkı denizcilik mesleği gibi dinamik ve karmaşık yapıya sahiptir. Geniş bir yelpazede varlık göstermekte ve her bir dalı ayrı uzmanlık gerektirmektedir. Çeşitli spesifik dalları içinde barındırması karmaşık yapıya sahip olmasının, taraf olduğumuz sözleşmelerin uyulmasını zorunlu tuttuğu konuların denizcilik endüstrisinde ki gelişmeler ve yenilikler ışığında sürekli değişmesi ise dinamik özelliğinin başlıca etkenlerindendir. Bu etkenler denizcilik eğitimini meşakkatli hale getirmektedir. Eğitimi meşakkatli hale getiren diğer bir konu ise ilgili eğitimin amaçlarının doğru belirlenmesi ve gerçekleştirilmesi için gerekli çaba
ve zaman ihtiyacıdır.3000 grt ,3000 kw okulda eğitimini alan öğrenci çok fazla değil 1 ay içerisinde denizi bırakır .Ve farklı bir söktöre geçer Bu yönetmeliği getiren meslektaşımızın bir daha düşünmelerini ivedilikle tavsiye ederim .
Gemilere personel, ulusal ve uluslararası kurallar çerçevesinde geminin tonajına, tipine, hizmet bölgesine ve otomasyon seviyesine göre temin edilir (makine otomasyonunda klasın notasyonu gerekir). Genelde şirket gemilere en düşük kapasitenin üzerinde personel verir.Denizcilik Meslek lisellerinde ehliyetler düşürüldüyse yarısından çoğu bu derslerden öğrencilerin muaf olması gerekiyor.Eğer 3000 grt ehliyet alacaklarmış gibi ders ve eğitmen bulunduruluyorsa devlete yük olmadan kaynakları israf olmadan kısıtlamaya gidilmelidir.Benim nu konudan haberim yoktu olsaydı hemen yazardım şimdiki gibi yazık günah ne yapmaya çalışılıyorsa 7 yıldır öğtenciler mağduriyet içinde hemde hala 3000 grt 3000 kw ders görüyorlarmış . Türkiye’deki Bakanlıklar Arasında İşbirliği Yapılarak Öğrenci Eğitim Öğretim Programları Revizyon edilip yeniden Oluşturulması gerekmektedir.
STCW kurallarına göre, seyir vardiyası tutan ve GMDSS sistemini kullanacak olan zabitanın, denizde can emniyeti konusunda bilgi haberleşmesini yapabilmeleri için, yazılı ve sözlü olacak şekilde, İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Köprüüstü seyir vardiyası tutacak olan gemicilerin ise, vardiya zabiti ya da kılavuz kaptanlar tarafından verilecek dümen kumandalarını anlayabilecek kadar İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Makine zabitlerinin geminin planlarını ve makine talimatlarını anlayabilecek kadar İngilizce bilgisi olmalıdır.
Üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler, mezun 500 gros tonun altındaki gemilerde ISM (SMC) kuralına tabi değil ,500 grt gemilerde 3 kaptan zorunluluğu yok .Aynı Şekilde Makinacılarda aynı şekilde Safe maning sertifikasında yazmadığı için armatöründe 3 kaptan almasına gerek yok Bu konu bu şekilde devam edip giderse 3000 grt 3000 kw Sınırlı vardiya zabitleri ile Sınırlı Makine zabitleri 1000 dolara bile çalışmazken yeterki işi öğreniyim niyetiyle onların yerine mecbur Gemi sahipleri uzakyol vardiya zabiti yada uzakyol vardiya mühendisi donatacak ki onların maaşlarıda 3500 dolar anlatıyorsun gemi küçük diyorsun beni bağlamaz ben denize çıktımmı 100 binide aynı 3000 grt de aynı kelimeleriyle muhatap olunuluyormuş
ilk ticari denizcilik eğitimi veren okulu Leyli Tüccar Kaptan Mektebi açılmıştır. Ancak istihdam sorunu nedeni ile bir süre sonra öğrenci bulmakta zorlanmış ve kapanmıştır.Benzeri nedenlerle defalarca kapanıp başka adla açılmıştır. Geçmişte bu okulların sürekli açılıp kapanması, toplumda denizcilik kültürünün oluşturulmamasının hem sebebi hemde sonucu olarak görülebilir.Günümüzde ise durum pek farklı değildir. 2000’ yıllarda deniz ticaretinin ülkemizde ivme kazanması, limanlarımızın artması, gemi adamlarının aldıkları maaş skalasının ülke şartlarına göre yüksek olması vb. gibi durumlar ve de devletimizin gayreti, denizciliğe olan ilginin tekrar artmasına sebep olmuştur. Hızla okullar açılmıştır. Lise, ön lisans ve lisans düzeyinde denizciliğin çeşitli dallarında okullar açılmaya devam etmektedir.Bu Denizcilik eğitim sistemide aynı şekilde eğer insanların ehliyetlerini düşürürseniz bir daha o okulları kapatır Devlettin yıllarca destek yatırım vatandaşın cebinden çıkan vergileri çöpe atmış olursunuz .
Denizcilik Meslek Lisellerinde öğrencilere İngilizce rahatlıkla konuşabilmeleri için ehliyetlerini tekrar yükseltip hatta 5000 grt 5000 kw tüm sular verilirse memnun olur minnetkar kalırız. Türk ticaretine canlılık katalım Öğrencilerin Gros ve kw larıyla uğraşmayalım . Sadece mesleki eğitim almış bilgileri yeni kurallara göre ders müfredatı alan bireyleri 500 grt 750 kw giderlerse vasıfsız iş gücü durumuna düşürebilir. Dünya en fazla gemi adamına sahip olan ülkelerden biri olmamıza rağmen Filipinler gibi bir ülke ile gemi adamı ihracatı bazında küresel çevrede rekabete girememekteyiz. Kalifiye eğitim almayan denizcilerimizin, mezun olduktan sonra yabancı şirketlerde çalışabilmesi için özellikle dil hakimiyetleri ve mesleki tecrübelerinin yeterli gelmemesi, denizcilik eğitiminin ne kadar meşakkatli olduğunun, hızlandırılmış kurslarla, mesleğe hakimiyeti olmayan eğiticilerle yetiştirilen gemi adamlarının küresel boyutta ülkeye getirisi olmayacağının göstergesidir.
Anadolu Lisesinde öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla sınav kaygısına sahip olduklarını tespit etmiştir. Güverte işletme dalı öğrencilerinin de meslek lisesi öğrencisi olduğundan dolayı aynı kaygılar, sorunlara ve sorumluluklara sahip olmalarının yanında ek olarak eğitim aldıkları sınırlı işletim düzeyi müfredatının hem teorik hem pratik açıdan yoğunluğu ve denizcilik dili muhtevası ile diğer meslek alanlarına göre akademik olarak daha da fazla sorumluluk yüklenmiş olduğunu söylemek mümkündür .Denizcilik eğitiminin liselerde verilmesinin öğrenciye kazandırılacak karakter tutum ve davranış açısından ek olarak denizcilik kültürünün yaygınlaştırılması açısından da fayda sağlayacağı görüşü desteklenmekle birlikte amaçlanan hedefe ulaşmada eğitim içeriği son derece önemlidir. Bahsi geçen denizci adaylarının gelişme çağında oldukları göz önünde bulundurularak öğrencinin gelişim çağına uygun fizyolojik ve psikolojik gelişimlerine yardımcı olacak mesleği sevdirecek ve sağlam bağ oluşturabilecek bir eğitim içeriği sunulmadığı takdirde öğrencinin ilgisi hızla azalmaya başlayacağı mesleğin itibar kaybedeceği ve ülke olarak denizcilikten uzaklaşılacağı öngörülmektedir.
Denizcilik eğitimi bir eğitim faaliyeti olmakla birlikte uluslararası mevzuatlara uyma zorunluluğu nedeni ile mesleki yeterliliği olmayan başka bölümlerden öğretmen alımı, çevre ve öğrenci profili açısından uygun olmayan okullara denizcilik gibi pahalı bir eğitimi verme hakkının tanınması gibi devlet kaynaklarının israfını
engellemek ve geri dönüşü zor olan hataları ortadan kaldırmak için sorumlu otoriteyi eğitim konusunda tam yetkili olarak Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı olarak belirlemek Daha önce Denizcilik Bakanlığı Kurulsun artık yazımda da belirtiğim üzere tekrar belirtiyorum ,son derece önemli bir konudur. Orta öğretim düzeyi denizcilik eğitiminde koordineli çalışması gerektiği bakanlık, önem derecesi olarak ikinci sırada gelmesi önerilen Millî Eğitim Bakanlığı olmalı ve planlı, düzenli ve sürekli bir eğitim koordinasyonu sağlanması gerekmektedir.
Diğer taraftan denizciliğin dinamik ve çok disiplinli bir alan olması, sektörün birçok dalından doğrudan veya dolaylı etkilenmesi sebebiyle, eğitimcilerin sahip olması gereken nitelikler de sürekli güncellenmektedir. Eğitim seviyesinin yükseltilmesi hususunda dijital ve elektronik navigasyon stratejilerinin algılanmasının önemi sürekli vurgulanmaktadır. Deniz kökenli eğitimcilerin pek azının lise öğrencilerinin eğitimi hakkında bilgi sahibi oldukları bu nedenle özellikle sınıf yönetimi, uygun öğrenci pedagojisi ve ders planı geliştirme konularında yardıma ihtiyaç duyduklarını ayrıca eğitimin nasıl yapılması gerektiğine dair profesyonel bir talimata ihtiyaç duyduklarını belirtmiştir. Sulzer çalışmasında ayrıca gözlemlerine göre deniz kökenli eğitimcilerin bu işi uzun süreli yapmadıklarını, istifa eden profesyonel denizcilerin öğrencilerin davranışları konusunda hazırlıksız olma, okul idarecilerinin program konusunda ki talimatlarının açık olmaması ve yöneticiler tarafından desteklenmemeleri vb. gibi sorunları neden olarak gösterdiklerini belirtmiştir.Denizcilik liselerinde verilen meslek derslerinin alt yapısını oluşturan sayısal alan dersleri ve İngilizce eğitimi yeterli değildir ve bu sebepten dolayı da okul mezunlarının sayısal ve dil becerileri beklentiyi karşılayamamaktadır.
denizcilik lisesi öğrencilerinin matematik fizik kimya gibi temel derslere ilişkin eğitimlerinde ciddi eksiklikler mevcut ve bu durum ilerde iş hayatlarını etkileyebilir, Ülkemizde ki mevcut eğitim sistemi sürekli değişmektedir. Denizcilik eğitiminde standartı yakalamakla yükümlü olduğumuzdan bu durumun çözüme kavuşturulması önemlidir. Avrupanın geçmişten gelen başarısının en temel sepeblerinden birisi Osmanlı devletinin aksine denizcilik eğitiminde istikrarı korumasıdır.
Yönetmeliğin koyduğu 500-3000 GRT arası gemilerde vardiya zabitliği yapmak isteyen adayların lisans veya ön lisans mezunu olması şartı sebebiyle liseler hangi düzeyde eğitim verirse versin, eğitim verme yetkileri olsa dahi sadece sınırlı vardiya zabiti yeterliliği verebilmektedirler. Bu yeterliliğe sahip olan kişiler 500 GT’den daha küçük ve yakın kıyısal sefer yapan gemilerde çalışabilmektedirler. Alacakları unvan yönetmeliğe göre 500 GT’den küçük ve yakın kıyısal sefer bölgesinde çalışan gemilerde görev yapabilirler .Sınırlı vardiya zabitliğinin gereklerini yerine getiremeyen mezunlar gemici yeterliliğini gereklerini yerine getirdikleri takdirde bu unvana sahip olabilirler. Ancak gemici yeterliliğinin üst dereceleri olan usta gemici ve güverte lostromosu unvanlarına doğrudan sahip olmaları yönetmelik sebebiyle mümkün değildir. Hem tayfa hem zabitan yeterliliklerinde, bir üst dereceye yükselmelerde ülkemizde ilk olarak deniz tecrübesi aranmaktadır.
Denizcilik alanında ki tüm dallarda yabancı dilin önemi son derece fazlayken güverte işletme dalı için bu bir zorunluluktur. Tarihteki denizcilik alanı ile ilgili müfredatlara bakıldığında tek dil eğitimi ile yetinilmeyip zamanının gereklerine göre değişen ikinci bir dil eğitimi de verilmiş olduğunu görmekteyiz. Tarihte ünlü ve başarılı denizcilerimizin birkaç dil bilmelerinin başarılarında ki katkılarının büyük olduğu ilgili kaynaklarda açıkça görülmektedir.Dünya pazarında yer edinebilmek için yabancı dil zorunluluktur. İngilizcenin önemi artık ülkemizde de fark edilmiş olup bakanlık düzeyinde iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Denizcilik eğitimi almak isteyen öğrencilerin seçilirken bu mesleğin gerektirdiği akademik yeterliliğe sahip olup olmadığına çok önem verilmeden ilgili alanlara yerleştirildiği tespit edilmiştir. Kaynak taraması sonucu elde edilen bulgulara göre de öğrencilerin akademik seviyeleri arasında ki farkın oldukça fazla olduğu görülmüş ve aynı zamanda genelde başarılı öğrenciler tarafından bu alanın pek tercih edilmediği tespit edilmiştir.
“Meslek dersi öğretmenlerinin okul dışında alanları ile ilgili olarak iş deneyimi kazanması önemlidir.”
Denizcilikle ilgili kuralların ve düzenlemelerin sayısı arttıkça, denizciler tarafından yapılması gereken evrak ve idari işlerin miktarı da artmaktadır. Hemen hemen tüm denizciler, gemilerdeki daha önemli işleri ihmal ederek, gemilerde yürütmek zorunda oldukları idari işlerin miktarından şikayet etmektedirler. Uzmanlar zaman alıcı manuel iş akışlarını azaltmak için "akıllı iş, kullanımı kolay" dijital çözümler geliştirmenin mümkün olduğuna dikkat çekip işlerin kolaylığı için gerekli çalışmalar hakkında işlemler yapılmaktadır , Gemillerin varış prosedürleri ayrıca, prosedürlerin ve yüklerin sayısını azaltmak amacıyla denizcilik ve güvenlik kültürüne yeniden odaklanmayı tavsiye etmekte ve denizcilik sektörünün tüm alanlarında paydaşlar arasında artan işbirliği ve diyalog potansiyeline ilişkin tavsiyelerde bulunmakta ve Artan evrak işleri, denizciler için ciddi bir sorun oluşturmaktadır.Gemi personeli bir donatan işletmesinin en değerli varlığıdır. Donatan işletmesinin başarısı, gerek ofis gerekse de gemi personelinin nitelik ve nicelik yönünden uygun olmasına bağlıdır.Profesyonelce yönetilen donatan işletmeleri için, personel maliyeti diğer kaynaklara göre daha Yüksektir.
Osmanlı Döneminde ejdat ,Atalarımız büyük denizciler Hızır Reis, Oruç Reis, Turgut Reis, Kılıç Ali Reis ve Seyit Ali Reis ilk Denizciliğe korsan olarak başlamış Tabi sizin bildiğiniz korsanlık gibi değil Türklerde "Korsan" devlet bahriyesinin bir sınıfı idi. sonra işi ticarete çevirmişler sırasıyla çektirme ,Mavnacılık ve en son Koster dediğimiz 5000 tonluk küçük tonajlardaki gemilerle ,Tahıl,mısır,buğday,hububat her türlü yükler taşınmaya başlanmış,Bu yükleri Gemiyle taşırken Bizim coğrafyamızın alışkın olduğu Aynı tip sister ship dediğimiz gemiler olduklarından geriden gelen personellere çabucak görev teslim yapılabiliyor .
Ta-Ha Suresi'nin 26'ıncı ayetinde Musa aleyhisselam, “Rabbim, işimi kolaylaştır” diye dua eder. Sevgili peygamberimiz de: “Kolaylaştırın zorlaştırmayın, müjdeleyin nefret ettirmeyin” buyurur. Atalarımızda Nasıl bakarsan öyle görürsün demişler.
Bir yanda Denizcilik sektöründeki armatör, yana yana Gemiadamı arıyor; bir yanda da uzakyol Kaptan,mühendis fazlamız var. Bu şekilde, en az 4 yıllık fakülte mezunu mühendislere, meslek lisesi mezunlarına yaptırılan iş yaptırılıyor. Hal böyle olunca kısır döngü yaşanıyor ülkemizde.Gençlerimizin hayali mezun olur olmaz yüksek maaşlarla işe başlamak, ancak gerçekler işsizlik olabiliyor maalesef. Ancak çözümü var Hayaller beyaz olsa da gerçek mavi yaka… Meslek lisesi çıkışlı öğrencilerin iş bulma şansı diğer okulların mezunlarına göre daha fazla. Ekmeğini tornadan çıkarmak, işinin ehli olmak, üretmek isteyen herkese; denizde yer var. 5000 grt 5000 kw Gemilerin ve, Makinalarında kapıları mavi yakalılara ardına kadar açık… Denizcilik sektörü, meslek lisesi ya da meslek yüksekokulu çıkışlı ara elemanları kucak açıp karşılayacak durumda.
Maalesef Denizcilik meslek lisesi, öğrencileri tarafından şöyle anlaşılıyor: ‘Hep bir gemide yağ pas içinde çalışıp düşük bir gelir kazanacağım.’ Bu algı çok yanlış… Denizde hızlı bir şekilde geçiş yapmış ve adapte olmuş işgücünün maaşı asgari ücretin iki katı ile başlıyor ve uzmanlaştıkça artıyor. Denizde edinilen tecrübe ile bir süre sonra karada da denizcilikle ilgili iş kolları geniş ve tecrübe ettiğinize inandığızın an istediğiniz zaman karaya geçme ihtimaliniz de çok yükseliyor. Bugünün Armatörlerinin pek çoğu, meslek lisesi çıkışlı ,yada tornacı sanayiye gönül vermiş insanlardır.
Gemilerin tonajlarının artmış olduğu bu yüzyılda Dünya denizcilik örgütleri yeni kararlar alırken eski gemilerin hurdaya gittiği 500 grt gemilerin piyasada kalmadığı tenezzüh tekneleri hariç ,başkada gemi yok o ehliyete göre
TÜİK verilerine ,2016 yılında Denizcilik Meslek lisellerinde okuyan öğrencilerin gros ve kw düşümü için aeaştırıldımı acaba çünki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temel görevleri arasında , ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.Ayrıca, verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı bilgilerini içeren Resmi İstatistik Programı’nı kurum/kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlayarak programda yer alan faaliyetlerin izleme ve değerlendirmesini raporlar.Bu verdiğim bilgiler ışığında TÜİK’in 2016 yılı Denizcilik Meslek liseleri için Armatörlerin Yada Deniz Ticaret odasından gelen bir talepmi vardı da gros ,kw düşümüne gidildi . Denizcilik Fakülteleri Gemi işletme ulaştırma mühendisliği ile Gemi makinalları işletme mühendisliği bölümlerinde yüzde kaç daralma var. Lisans bölümlerine , ön lisans bölümlerine kaç öğrenci yerleşti. Denizcilik Meslek lisesi mezunu kaç öğrenci ünüversite sınavına girdi. Özellikle Denizilik meslek liseleri gibi gözde bölümlerin öğrenci sayısı gros ve kw düşümü yüzüden azaldı. Denizcilik Fakülteleri mezunları ve Denizcilik Meslek lisesi mezunlarına ilişkin başka çarpıcı bilgiler de var ,TÜİK’in araştırma verileri elinizde mevcut ise Denizcilik Mesleki ve teknik lise mezunları için İşsizlik oranı Yüzdesi kaç .Denizcilik Fakültelerinin Üniversite mezunlarının ise işsizlik oranı yüzde kaç
Bu tonaj düşüklüğü sebebi ile denizcilik meslek lisesi mezunları imkanı olanlar yada olmayanlar Türkiyede Yabancı ehliyet veren firmalara gidip kredi çekip, sağdan soldan borç alıp yabancı ehliyete sahip olduktan sonra Yabancı bayraklı büyük tonajlı gemilerde 3 kaptan ,4 kaptan olarak yüksek maaşlarda çalıştıklarını kendini yeterli görüp tecrübe edindikten sonrada Armatör değerlendirmesi sonucu onayı ile kısa zamanda 2 Kaptan olarakta gemiyi teslim ettiklerini duyuyoruz çalıştıklarını duyuyoruz
Osmanlı padişahlarının tarihe kazınmış sözleri
Cesaret insanı zafere , kararsızlık tehlikeye , korkaklık ise ölüme götürür. Yavuz Sultan Selim
"Dört şey asla geri gelmez; Söylenen söz, Atılan ok, Geçmiş zaman ve Kaçırılmış fırsat Hazreti Ömer
Ailemiz tarafından Küçük yaşlarda kendine olan güveninin kırılması. Ailenin 'Bırak sen yapamazsın' ikazıyla büyüyorsun. Yapabileceklerinin, yeteneklerinin farkında olamıyorsun. El âlem ne der korkusuyla yetiştiğin için özgüvenin kırılıyor.
Öğrencilerin sevdiği ortamlarda, sevdiği faaliyetleri yaparken oldukça özverili olurlar. Bu durum başarılı olmalarını sağlar. O halde, okulu sevmeleri ve okuldaki faaliyetlerden keyif almaları da aynı etkiyi sağlayacaktır. Öğrencilere okulu sevdirmek için aileler ve eğitimciler el ele vermelidir. Sırf mecbur olduğu için okula gidiyormuş gibi hissettirmeyin. Okulun güzel bir arkadaşlık yeri olduğunu, çok güzel bilgiler öğrenildiğini, el becerileri kazanıldırıldığını hatırlatın. Yani, daima güzel tarafından bakmasını sağlayın.Değerli öğretmenlerimiz zaten bu konuda oldukça istekli ve gönüllüler. Öğrenciler, okulu ve Mesleklerini severse daha başarılı olacaklardır.
Dünyanın en tehlikeli sektörlerinden biri olan denizcilik mesleğinde yaşanan olumsuzlukların çoğu insan hatalarından meydana gelmektedir. Bunun sebebi, denizde çalışan insanların yeterli eğitime ve donanıma sahip olmamalarının yanında gemideki ve karadaki yönetimin yeterli işlememesidir.Aynı zamanda Gemilerde Dijitalleşme ve Otomasyon kontrol Sistemlerinin Hakkında Türkiye’deki mevcut durumun analizinin yapılması gerekmekte .Bu analiz sonucuna göre öğrencilerin ve mevcut Gemi personellerin organizasyonel (kamu kurumlarının işleyişi, sınav prosedürleri vb.) yapıların değerlendirilmesini belirlenecek eksikliklerin giderilmesi için strateji geliştirililmesini önermekteyim.
Gemi sevk ve idaresinde köprüüstü, makine dairesi ve yük operasyonlarında kullanılan çeşitli otomasyon teknolojileri hızlı gelişimini sürdürmektedir.Gemi sevk ve idaresinde köprüüstü, makine dairesi ve yük operasyonlarında kullanılan çeşitli otomasyon teknolojileri hızlı gelişimini sürdürmektedir.Gemi köprüüstündeki teknolojilerin gelişmesi ile,yeni ekipman ve cihazların köprüüstünde bulundurulması,zorunlu hale getirilmiştir. Sistemlerin Gelişen teknolojilerin zabit ve kaptanlara geminin emniyetli seyri ile ilgili çeşitli kolaylıklar ve avantajlar sağladığı bilinmektedir.Otomasyon, insan müdahalesi olmadan, bağımsız olarak çalışan (işleyen), hareket eden veya kendini ayarlayan anlamına gelmektedir. Otomasyon; belirli bir dizi faaliyeti insan müdahalesi olmadan gerçekleştirmek için geliştirilmiş platformlar olan makineler, araçlar, aygıtlar, donanımlar ve sistemleri kapsamaktadır.
Otomasyonun başlıca değerlerinden biri, karmaşık ve tekrarlanan görevleri hatasız, hızlı bir şekilde gerçekleştirme yeteneğidir. Otomasyonun kullanımı insanlara, ihtiyaç duyulan yerlere dikkatini yoğunlaştırma konusunda daha fazla özgürlük tanıdığı için, insan – otomasyon iş gücü sistemleri son derece verimli olabilmektedir.Gemilerin yeni kurallara göre Donatılması ve Yeni inşaa Gemiler ile gelişimindeki yenilikler otomasyon kontrol sistemleri ve Dijitalleştirme Hakkkında Denizcilik Sektöründe Personellere Otamatik Kontrol derslerinin hangi şartlarda ne derece eğitim verildiğini tartışıyor, otomasyon kontrol sistemleri mevcut ve yeni inşaa edilmiş gemiler de dahil olmak üzere personel tarafından,kullanımı için yaşanan kazalar,olaylar personel tarafından bilmeden çalan alarmların susturulup sistemin off edilmesine kadar yanlış kullanım hatası bilgisizlik gibi en önemli konullardan biri olduğu vurgulanmaktadır.Bugün kesintisiz olarak devam eden, deniz taşımacılığının teknik gelişimi ve Gemilerin yoğun seferleri iş yükü de dahil olmak üzere teknolojik döngülerle ilgili giderek daha fazla artan yeni teknik özellikler alışılmadık Gemi otomasyon sistemleri dokunmatik dijital bilgisayarlar ,monitörler kullanılmaktadır. Limanlar’da Otomasyon sistemlerinden nasibini almış denizcilik endüstrisinin teknolojik devlerine kadar karmaşık bir evrimsel yoldan geçerek, yükleme ve boşaltma operasyonları için güçlü ekipman ve teknolojiler kullanan yeni tip gemilerin işlenmesini sağlayan limanlar da değişikliklere uğramıştır.
Yaşadığın yeri cennet yapamadığın sürece, kaçtığın her yer cehennemdir.
Türkiye’de Denizcilik meslek Lisesi mezunları ve toplam okul sayısı gerekse söz konusu işleri yapacak çok fazla insan olmaması dijitalleşme ve otomasyon açısından bir handikap olarak ortaya çıkmaktadır. Buda yetmezmiş gibi tonaj düşümüne ve kw düşüne gidiliyor.500 grt olan gemilerde eski yapım aldukları için bu bahsetmiş olduğum sistemler koster tipi 4000-5000 ton arası olan gemilerde kullanılmakta .insanın yapamayacağı işleri ayrı olarak değerlendirmek gerekir elbette. İşi yapacak makinayı, robotu ya da cihazı kullanacak personelin nitelikli olması gerekiyor. Bu nedenle her şeyden önce nitelikli çalışan Denizci Personelimizi artırmalıyız. Eğer dijitalleşme hızımıza göre nitelik artırmada yeteri kadar hızlı olamazsak, o zaman yeni teknolojilerin ancak tüketicisi olabiliriz. Daha kötüsü ise bundan uzak durmanın imkanı da yok! Yani “ben bu teknolojiyi kullanmayacağım, bende insan gücü çok” da diyemiyorsunuz.limanda kalma periyodunu azaltmış gemi adamlarının sosyal hayatı negative etkilenmiştir. Bu durum gemilerin limanların haricindeki zamanı seyirde geçirmek zorunda bırakmıştır
Buna göre, liman otomasyonu ve Nesnelerin İnterneti'nin uygulanması gelecekte dikkate alınması gereken temel öncelikler haline gelebilir. Bu gerçekten de yeni operasyonlar ve ihtiyaç duyulan büyük yatırımları çekebilecek gelişmekte olan ülkelerdeki limanlar için geçerlidir. Robot Olmayın
Neşe Kaçıran Olmayın
Yukarıda bahsettiğim üzere Dijitalleşen Denizcilikte bu değişim hızını kesmeden devam etmekte Otonom sistemlerin daha da üst seviyede kullanımasının neticesini göstermektedir. Gemiadamlarının yoğun iş periyotlarıyla karşılaşması ve gemide iş yükünün eskiye nazaran özellikle prosedürler konusunda artması insan hatalarını da beraberinde getirmektedir. Otomasyon gemilerin varlığının ortaya çıkması denizcilikle ilgili yerel ve uluslararası kanunların da konuya uygun değişikliğe gitmesi kaçınılmaz olmuştur.
Ticari gemilerde Otamasyon sistemleri ve dijitalleşme Eğitimlerinin Zabitlere ve Gemi adamlarına eğitimciler tarafından iyi anlatılması çok önemli bir konudur . Gerekirse Gemilere Teknik Destek veren Firmalardan müsait lik durumlarına göre ya UZAKTAN EĞİTİM video konferans yoluyla yada misafir olarak çağrılarak öğrencilere ,Gemide yaptıkları uygulama methotlarını pratik olarak uygulamalı anlatabilirler Akademik çalışmalara bu yönlü yer verilebilir.
Yıllarca denizin kahrını çekip oradan ekmeğini kazanan Denizcilerin her sabah yada akşam vardiyadan çıktıktan sonra güneşin doğuşunu, batışını , ufukta yükselişini veya yıldızların güzel havalarda suda yansımasını seyretmek de tarifi olmayan çok güzel bir duygudur .
Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşındakinin anlayabildiği kadardır.
Yazıma son verirken Ehliyetler konusunda Yapmaya çalıştığımız işin tahmin edilenin üzerinde zor bir iş olduğunu Anlamak gerekir, Ancak sorunların neden çözülemeyeceğine dair bahaneler aramaktansa, zamanında değişikliği yapan yapmış kişileri sorgulamadan sorunların nasıl çözüleceği üzerine yoğunlaşmalıyız . Bu yüzden de, Denizcilik meslek lisesi mezunlarının Gemide rahatça çalışabilmeleri yeni bir düzenlemeye gidilmeli “çözümler” üretmelidir.
Gemi Makinalları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…
KAYNAKLAR
1]. Tarakçı, N., 2009, Sömürgecilikten 21. Yüzyıla Deniz Gücü Mücadelesi (2.bs), Deniz
Basımevi Müdürlüğü, İstanbul, ISBN:978-975-409-552-4.
[2]. Tarakçı, N., 2009, Deniz Gücünün Osmanlı Tarihi Üzerinde Ki Etkileri, Deniz Basımevi
Müdürlüğü, Kasımpaşa, İstanbul, ISBN: 978-975-409-553
[3]. Çetin, O., 2012, Denizci Türkiye İçin Yol Haritası, Dönence Basım ve Yayın Hizmetleri,
İstanbul, ISBN: 978-605-5328-02-3
[4]. Özdemir, Ü., 2015, Tarihte Türk Denizcilik Faaliyetleri Ve Günümüz Limanlarının
Gelişim Sürecine Olan Etkisinin İncelenmesi, Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler
Dergisi, (12), 421-441.
[5]. Gençer, A., 2012, Sakız Adasında Açılan Özel Bahriye Mektebi, Güneydoğu Avrupa
Araştırmaları Dergisi, 0 (8-9), 103-116.
[6]. Gencer, A., 1977, Özel Bahriye Mektepleri Hakkında Bir Genelge (1851), İstanbul
Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi, 7-8,413-417.
[7]. Karakaya, M., 2011, Cumhuriyet Döneminde Ticari Denizcilik Eğitiminin Tarihsel
Gelişimi (1928-1981), Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlke ve
İnkılap Tarihi Enstitüsü.
[8]. T.C Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, 2. Ulusal Denizcilik Şurası Çalışma Grubu
Raporları, 28-30 Eylül 2000, İstanbul
[9]. Ulaşan Ve Erişen Türkiye, 2016, http://www.udhb.gov.tr/ku-2-bakanlik-yayinlari.html
[Erişim Tarihi: 2.08.2017]
[10]. Yamaç, E. Ve Kale, H.(Yön.), Akt. Ünalan, R., Hamit Naci Belgeseli
https://youtu.be/xdndw4c6wce ,İmeak Deniz Ticaret Odası, [Erişim Tarihi:
02.08.2017]
[11]. Imaı, M., 1994, Kaizen: Japonya'nın Rekabetteki Başarısının Anahtarı, ONK Ajans,
İstanbul.
[12].İnsansız Gemi Denizciliği Kökünden Değiştirecek,
http://www.marinedealnews.com/?p=8326 [Erişim Tarihi: 01.10.2017].
[13]. Jakobsen E.W., Mellbye C.S, Osman M.S. And Dyrstad E.H, 2017, The Leadıng
Marıtıme Capıtals Of The World, Menon Publıcatıon No.28
[14]. 2015 IMEAK Deniz Ticaret Odası Deniz Sektörü Raporu, 2016, İstanbul,
http://www.denizticaretodasi.org.tr/sayfalar/sektor-raporu.aspx [Erişim
tarihi:2.06.2017]
[15]. ABADAN, Yavuz, Amme Hukuku ve Devlet Nazariyeleri, Ankara, 1952. ACLÛNÎ, İsmâil B. Muhammed, Keşfu’l-Hafâ ve Müzilu’l-İlbâs Ammeştehera Mine’l-Ehâdîs, Beyrut, 1988. AFFANE, Hüsameddin, İslam’da Ticaret, (Çev. Servet Bayındır),
[16]. 2007, İstanbul. AFZALUR, Rahman, Yönetici ve Devlet Adamı Olarak Hz. Muhammed, (Çev. Talha Özkök), İnkılab Yayınları, İstanbul, 2008. AKBULUT, Ahmet, Sahabe Dönemi İktidar Kavgaları, Ağaç Kitabevi Yayınları, Ankara, 2001.
[17]. AKGÜNDÜZ, Ahmet, İslâm Hukukunda ve Osmanlı Tatbikatında Vakıf Müessesesi, İstanbul, 1996. AKIN, İlhan, Kamu Hukuku, İstanbul, 1974. ALPARSLAN, Mahmut, “İslam’da Devlet Düşüncesi ve Kutadgu Bilig”, İ.Ü.E.F. Tarih Enstitüsü Dergisi, s.13, İstanbul, 1987.
[18]. İSTANBUL ve MARMARA, EGE, AKDENİZ, KARADENİZ BÖLGELERİ DENİZ TİCARET ODASI Deniz Sektör Raporu İstannul 2021
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.