Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Hazırlıksız Yelken Açmanın Yüksek Maliyeti

02 Ocak 2023, Pazartesi 11:57

Florida’ya gitmek üzere yelkenli tekneleri ile denize açılan 65 yaşındaki Kevin Hyde ve 76 yaşındaki arkadaşından 10 gün boyunca haber alınamadı. Üç uçak, iki helikopter, iki sahil güvenlik gemisi ile bir donanma kruvazörünün 21 bin mil karelik alanı taraması sonucu iki adam ve yanlarındaki köpek kurtarıldı. Operasyonun yaklaşık maliyeti ne kadardı ve Sahil Güvenlik ne önerdi?


Eski bir otomobil tamircisi olan 65 yaşındaki Kevin Hyde, 76 yaşındaki arkadaşı Joe Ditomasso ile birlikte Florida’ya gitmek üzere “Catalina 30” tipi yelkenli tekne ile ABD’nin New Jersey bölgesinden Cape May’dan denize açıldı. Yanlarında bir de Bichon Poodle cinsi Minie adlı köpekleri vardı.

Ancak aradan 10 gün geçmesine rağmen tekne hedefine ulaşamayınca ve bu süre içinde denize açılan iki kişiden herhangi bir haber alınamayınca aileler Sahil Güvenlik birimlerine haber verdi.

Bunun üzerine ABD Sahil Güvenliği (USCG), Massachusetts'ten Florida'ya kadar 21.164 mil karelik alanı kapsayacak şekilde uçaklar, helikopterler, askeri gemiler ve ticari-özel tekneleri içeren büyük bir arama kurtarma çalışması başlattı.


BİR TANKER TARAFINDAN FARK EDİLDİLER

Operasyona ABD Donanması 2. Filo’dan bir kruvazör, Sahil Güvenlik’ten iki korvet, iki HC-130 Hercules, bir HC-144 Ocean Sentry uçağı, iki MH-60 Jayhawk helikopteri katıldı.



İki gün boyunca aralıksız süren çalışmaların ardından içinde iki adam ve bir köpeğin olduğu “Atrevida II” adlı yelkenli, Amsterdam’dan gelen yakıt yüklü “Silver Muna” adlı tanker tarafından Delaware'in yaklaşık 214 mil doğusunda Hatteras Burnu açıklarında bulundu. Durumu ABD Sahil Güvenlik birimine raporlayan mürettebat kazazedeleri vinçle gemiye aldı. 

Bitkin durumdaki Kevin Hyde, arkadaşı Joe Ditomasso ile köpekleri Minie'ye ilk müdahale gemideki sağlık personeli tarafından yapıldı. Endişe verici bir durum gözlenmeyen iki adam ve köpekleri daha sonra Silver Muna'ya yanaşan  USCG ekiplerine teslim edildi.



FIRTINADA ÖNCE DİREKLERİ KIRILDI

Çok bitkin olduğu için yetkililerinin sorularını cevaplamak için biri süre dinlenmesi gereken Kevin Hyde, Kuzey Karolina’da Oregon Inlet’te kısa bir mola verdikten sonra yola devam ederken yakalandıkları fırtınada direklerinin kırıldığını anlattı.

Cep telefonları kapsama alanı dışında olduğu için çalışmıyordu. Kırılan direkleri yüzünden antenlerini yitirdikleri için telsizle yardım çağrısı da yapamamışlardı. Delaware kıyılarında önce yakıtları, ardından suları tükenmişti. Motor çalışmadığı için elektrik devresi kesilmiş ve tüm elektronik cihazları kapanmıştı.



Kumanda edilemeyen bir şekilde 12 gün boyunca okyanusta sürüklenirken bir tankerin kendilerini görüp Sahil Güvenlik tarafından kurtarılmalarını Kevin Hyde ile arkadaşı Joe Ditomasso “mucize” olarak yorumladı. “Şükran Günü”nde yeniden ailelerinin yanında olabileceklerdi.

Kazazedeleri salimen New York Limanı’na getiren ABD Sahil Güvenlik (USCG) gemisinin komutanı Yüzbaşı Neerah Chaudhary, “Bu, denizcilik camiasının denizde can güvenliğini sağlamaya yönelik birleşik çabalarının mükemmel bir örneğidir" dedi.



USCG’DEN “UYGUN GÜVENLİK EKİPMANI” VURGUSU

Aradan geçen toplam 12 günlük zaman nedeniyle kayıplara ulaşılabilmesi konusunda önceleri büyük bir endişe hakimdi. Bu öykü “mutlu son” ile noktalanırken Atlantik Sahil Güvenlik Sözcüsü Daniel Schrader önemli bir konuya şu sözlerle parmak bastı:

"Bay Hyde ile Bay Ditomasso'yu aileleri ve arkadaşlarıyla yeniden bir araya getireceğimiz için davanın sonucundan memnunuz. Ama bu arada denize açılırken uygun güvenlik ekipmanı ve hazırlığın önemini de vurgulamak istiyoruz. Teknede acil durum pozisyonunu gösteren bir EPIRB cihazı olmadığı anlaşılıyor. EPIRB’ye sahip olmak, denizcilerin acil bir durumda ilk müdahale ekipleriyle anında temas kurmasına olanak tanır.”


KURTARMA OPERASYONUNUN MALİYETİ

Şimdi “mutlu son” ile noktalanan bu olaya bir de “ters köşe”den bakalım ve ikisi Sahil Güvenlik, biri ABD Donanması’ndan üç gemi, yine Sahil Güvenlik’ten üç uçak ve iki helikopterin katıldığı arama-kurtarma operasyonunun maliyetine bir göz atalım.

Bunun için kesin bir rakam verebilmek güç. Ancak bazı kaynakların verilerine göre standart bir helikopterin yakıt maliyeti yaklaşık 1.600 dolara, bir Sahil Güvenlik devriyesinin de saatlik yakıt giderinin 1.147 dolara ulaştığı tahmin ediyor. Bir C-130 TurboProp uçağının yakıt faturası da saatte 7.600 dolara kadar çıkıyor. Diğer bazı kaynaklar ise saatlik yakıt tüketimi için daha yüksek maliyetler öneriyor.

Basit bir karşılaştırma yapılırsa, bir EPIRB cihazının, modeline bağlı olmakla birlikte maliyetinin yaklaşık 500 dolar olduğu görülüyor.

Yasa gereği Sahil Güvenlik, kurtarılan denizcilere yapılan masraflar için fatura kesmiyor. ABD Sahil Güvenlik’i yılda yaklaşık 680 milyon dolarlık bir maliyetle günde ortalama 114 kişiyi kurtarıyor.


Alıntı / Ek kaynaklar: Turksail / USA Today / Fox News / The Old Salt Blog / Eurisles

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.