yeni
İstanbul
29 Nisan, 2025, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Günümüz Teknikleriyle Model Gemi Yapım Teknikleri - 4. Bölüm

29 Mart 2022, Salı 14:01

Modelin gövdesi bu şekilde yapıldıktan sonra tamamen üst donanımlara sıra geliyor. Üst donanımların yerleşeceği yerleri gövdeyi yapım aşamasında ana güverteyi 2 mm’lik pleksiglas ile kapatıyorduk. Ancak bu 2mm’lik pleksiglasın üzerine güvertede ne kadar ekipman var ise yerlerini belli edecek çizimler yapılıyor. Bu çizimler kırmızı renkte yapılıyor (auto cad uygulamasında). CNC tezgahları üç renge göre işlem yapıyor. Kırmızı çizgileri sadece çiziyor, tam bir kesim yapmıyor. Yeşil çizgileri oyup  çıkarıyor, beyaz çizgileri tamamen kesiyor. Dolayısı ile sıralama şöyle oluyor: Kırmızı çizgileri (fuga) sadece çiziyor, oymuyor, yeşil çizgileri oyup çıkarıyor, beyaz çizgileri en son kesiyor.

 

Örnek vermek gerekirse; 10 cmx10 cm’lik  pleksiglastan kesilecek bir parçamız var. Bu karenin tam ortasında 2 cm x 2 cm’lik bir kısımın kesilmesi ve çıkarılması, bir köşesinde de 1 cm x 1 cm’ lik üzerine daha sonra yapıştıracağımız bir parça var. 10 cmx10 cm’lik esas parça beyaz renkli, kesilip çıkarılacak 2 cm x 2 cm ‘lik kısım yeşil, 1cmx 1cm’lik kare kırmızı çiziliyor. CNC, önce kırmızıyı işaretliyor, sonra yeşili oyup çıkarıyor, en son 10 cm x 10 cm ‘lik beyaz dış çizgiyi kesiyor.

 

Bu mantık ile modelin tüm güvertedeki parçaların yerleri kırmızı çiziliyor, kesip çıkarılması gereken yer yeşil, son kesim ise beyaz çizgi ile yapılıyor. Dolayısıyla modele ne kadar parça konulacak ise yerleri kırmızı çizgi ile çiziliyor, modelin üzerine konulacak parçaların yerlerini belirlemek için herhangi bir referans noktasını baz almadan   parçaları yerleştirme imkanımız oluyor.

 

Yapıştırılacak parçalar için kat’i surette 502 Japon yapıştırıcı kullanmıyoruz. Çünkü bu yapıştırıcı anında donduğu için yapışan parça herhangibir şekilde yatık yapışmış ise sökmemiz imkansız hale geldiği için tercih etmiyoruz. Nitekim; söksek bile alttaki boyayı da kaldıracağı için hoş olamayan bir görüntü meydana geliyor. Bunun için yapıştırmada genellikle Çeko Rapid kullanıyoruz. Çeko Rapid; iki kompenantlı bir yapıştırıcı olup A ve B kompenantının aynı miktarda kullanılması gerekiyor.Her iki kompenant iyice karıştırıldıktan sonra yapışacak parçaya sürülüp yerine yapıştırılıyor. Yapıştırıcı 10 dakikada donduğu için yapıştırılan parçanın düzgün yapışıp yapışmadığı da kontrol altına alınmış oluyor.

 

Ana güvertede ne kadar parça var ise bir üst güverteye geçmeden önce yerlerine yapıştırıldıktan sonra bir üst güverteye geçiyoruz. Bu güvertede yaşam mahalli bulunuyor.

 

Yaşam mahallinde ne kadar lumbuz (cam) , yangın dolayları var ise hepsi kırmızı (yangın dolapları için) , lumbuzlar için yeşil renk kullanılarak çizimleri autocad ortamında yapılıp yaşam mahallinin tüm dış duvarları beyaz renkte çizilip CNC kestirilip (pleksiglas malzemeden) duvarları birleştirme aşamasına geliniyor. Yapıştırma, Kloroform ile yapılıyor. Yapıştırma yerlerine çelik macun tatbik edilip kuruduktan sonra yaşam mahalline gri renkli selülozik Astar Boya pistole ile tatbik ediliyor. Astar boya herhangi bir çizik veya istenmeyen bir yer var ise açığa çıkardığı için bu kısımlar tekrar tesfiye edilip yine astar boya tatbik ediliyor. Pürüzsüz bir yüzey elde edilince esas renk olan beyaz renk ( beyaz mat selülozik boya) ile boyanıp yaşam mahalli elde ediliyor.

 

Boya kuruduktan sonra oyulup çıkarılan perçerelere içeriden 1 mm kalınlığında şeffaf pleksiglas yine kloroform ile yapıştırılıp

yaşam mahalli bitirilmiş oluyor.

 

Aynı yöntem ile köprü güvertesi ( kaptan köşkü) yapılıyor.

 

Katlar arasındaki irtibatı sağlayan merdivenler ise  modelin ölçeğine göre değişiyor. Gemilerde bu merdivenler genellikle 70 cm genişliğinde oluyor. Dolayısı ile Sefine Tersanesine yapılan model Feribot 1/100 ölçeğinde olduğu için 7 mm genişliğinde merdiven kullanmamız gerekiyordu. Gemilerde merdivenler genellikle 65 derecelik bir açı ile yerleştiriyor. Basamakların ise yere paralel olması gerekiyor. Bu parçayı CNC’de kestirme imkanımız olmasına rağmen kestirmiyorum. Nitekim; o zaman basamaklar yere paralel olmuyor. Bunun için hemen hemen her ölçekte plastikten enjeksiyon sistemi ile yapılmış merdivenleri Almanya’dan alıyorum. Sonra bunları silikon ile kalıplayıp çoğaltma imkanım oluyor. Silikon; dondurucu ile birleştirildikten sonra karıştırıldığından (bu karıştırma en az 10 dakika sürüyor) arada hava kabarcıkları oluşuyor. Bu kabakcıklar silikonun donma esnasında çok zaman gitmediği için silikonda kalıyor ve dökümler de hatalı oluyor. Bu istenmeyen durumdan kurtulmak için kalıbı alınacak parçanın etrafına kalın kartondan bir çerçeve yapılıyor, çerçevenin içine kalıbı alınacak parça yapıştırılıyor ve üzerine dondurucusu iyice karıştırılmış silikon döküldükten sonra vakum odasına konuluyor. Vakum odası sıkıca kapatılıp hava emme işini yapan vakum motoru çalıştırılıp vakum odasının içindeki bütün havayı emiyor. Havası alınmış silikon kalıp çıkarılıp oda sıcaklığında kurumaya bırakılıyor. Bu kuruma yaklaşık 12 saat sürüyor.

Silikon ile kalıbı alınmış merdivene yapılacak dökümü bilahare anlatacağım.

 

Gemi  Model Malzeme ve Plan ihtiyaçlarınız için, her tip  model yapım siparişleriniz için ( klasik,modern ticaret gemisi, savaş gemisi, yat, kotra ) iletişim adresimiz:

http://www.profesyonelgemimodelciligi.com/ 
gsm: 0532 321 27 56 
mail: in[email protected]  

google