yeni
İstanbul
29 Nisan, 2025, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Günümüz Teknikleriyle Model Gemi Yapım Teknikleri - 3. Bölüm

29 Aralık 2021, Çarşamba 14:11

Postaları uygun bir ağaçla (ıhlamur veya ayous ağacıyla) sarmak istendiğinde postaların sancak ve iskele taraflarını 2 mm içeriye almak gerekecektir. Tabii sarma çıtaları 2 mm  kalınlığında olacak ise. Dolayısıyla sarma çıtalarının kalınlığı ne kadar ise postaların da sancak ve iskele tarafından içeri çekilmesi gerekecektir.

 

Buna mukabil, ben postaları aynı genişlikte bırakıyorum ve postaları sarmak yerine postaların aralarını dolduruyorum. Dolgu malzemesi  olarak günümüz gezi teknelerinde kullanılan straforun daha sert ve kolay aşınmayan malzemesini kullanıyorum ve bu malzeme postalarından  dışarıya 4-5 mm taşacak kadar fazla oluyor. Yapıştırıcı olarak Japon tutkalının daha jelimsi olanını kullanıyorum. Bütün postaların bu malzeme ile doldurulduğunda dışarı taşan kısımları avuç içi taşlama motoruna taktığım zımpara ile zımparalıyorum, zımpara postaya gelince duruyorum. Diğer dışarı çıkmış poliüretan malzeme aynı metodla zımparalanıyor ve gövde formu meydana çıkmış oluyor. Bütün gövdeye fırça ile polyester sürüyorum ve kurutuyorum. Kuruduktan sonra zımpara ile tesfiye edip bütün gövdeye çelik macun çekiyorum. Bu da kuruyunca pistole ile geri renkli selülozik astar atıyorum. Astar kuruyunca nerelerde çıkıntı veya girinti olduğunu görmek mümkün oluyor. Buralara da yine çelik macun sürüp kurutuyorum.

 

Tekrar selülozik astar ile boyayıp istenmeyen bir görüntü mevcut ise bunu da çelik macun ile giderip tekrar astar atıyorum. Gövde istediğim şekilde olduğunda yalpa omurgasını yapıyorum ve tekrar astar atıyorum. Gemide manevra pervanesi (Thurust) var ise onun yerini açıp uygun çaptaki bir boruyu (tercihen plastik boru) yerine yapıştırıp tesfiyesini yapıyorum.

 

Gövdenin tam anlamı ile bittiğine kanaat getirince zehirli boya kısmına pistole ile boya atıyorum. Zehirli boyalar hemen hemen her gemide aynı renkte yani kırmızı oluyor. Kırmızı kuruyunca faça rengi ne ise onu modeli yaptıran firmaya sorup RAL kodunu alıyorum. RAL kodu dünyanın her yerinde aynı kodda kullanılan bir boya olduğu için ve formulasyonu aynı olduğu için her ülkede bu formulasyona göre boya yaptırmanız mümkün oluyor. Örneğin ; RAL kodu 6002 olan bir boya 3 ayrı çeşit boyadan oluşuyor. Bu renkler; yeşil, mavi ve sarıdan oluşuyor. Yeşil … kaç gr, mavi .. kaç gram, sarı… gram. Boyayı yapacak kişi bu formulasyonu bulup kaç gram kullanılacağını öğreniyor ve ona göre boyayı yapıyor.

 

Böylelikle elde edilen boya gemide kullanılan boyanın aynısı oluyor. Bütün boyalarımı mat selülozik boyadan yaptırıyorum. Çünkü Dünya'da Gemi Modelleri yarışmaları düzenleyen ve şartlarını belli eden bir kuruluş var. Adı : NAVİGA. Navigaya göre bütün modeller mat boya ile boyanmış olacak. Modelinizi parlak yaparsanız eksi puan alıyorsunuz. Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneğininin geçen yıllarda düzenlediği Uluslararası Gemi Modeli  Yarışmalarına davet edilen Naviga Jürileri bu değerlendime sonucu puan vermişlerdi.

 

Gövdede yer alan; kano rakamları, gemi ismi, vasatta yer alan kano rakamları ve plimsol halkası ile kıç aynada yer alan; gemi ismi, bağlama limanı ve IMO numarası modele uygulamak için DECAL denilen su çıkartmasını kullanıyorum. Bu rakam ve harfler beyaz renkte oluyor. Dolayısı ile bu harf ve armaların beyaz renkli olmaları lazım. Bunun için ölçeğine uygun bir film yaptırıp bu filmi decal yapan bir usta veriyorum. Bu filmi ipeğe basıp su çıkartması olarak kullandığımız özel bir kağıda trensfer ediyor. Bu kağıda transfer edilen rakamlar ve yazılar beyaz oluyor. Uygun yerlerinden kesip suya atılıyor. Suda kağıt kısmı ayrılıyor ve lazım olan yazılar soğan zarı kadar bir kalıkta kalıyor. Lazım olan bu yazılar cımbız ile tutulup yerlerine yerleştiriyor ve pamuk ile suyu alınıp arada hava boşluğu kalmamasına dikkat ediliyor.

 

Bütün gövdeye Decal uygulaması yapıldıktan sonra tüm gövdeye pistole mat selülozik vernik atılıyor.

 

Gemi  Model Malzeme ve Plan ihtiyaçlarınız için, her tip  model yapım siparişleriniz için ( klasik,modern ticaret gemisi, savaş gemisi, yat, kotra ) iletişim adresimiz:

http://www.profesyonelgemimodelciligi.com/ 
gsm: 0532 321 27 56 
mail: [email protected]  

google