Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Göztepe Yelken'in Tesislerini Başlarına Yıktılar

03 Temmuz 2023, Pazartesi 12:28

Bugüne dek sayısız milli sporcu yetiştiren, ulusal ve uluslararası şampiyonalara ev sahipliği yapan Göztepe Yelken’in tesisleri Urla Belediye Başkanvekilliği görevini yürüten Kaymakam Murtaza Dayanç’ın talimatı ile yerle bir edildi. Ağustos ayında ev sahibi olacağı 420 Dünya Şampiyonası 2025 yılına ertelendi. Olayda Torasan Mahallesi Muhtarı’nın etkili olduğu iddia edildi.

Yelken kulüplerinin üzerindeki baskı azalacak yerde her geçen gün daha da artıyor.

Görev ve misyonları sporcu bir gençlik yetiştirmek olan yelken kulüpleri bu güne kadar bulundukları yerde “işgalci” olarak görüldü ve öyle de devam ediyor. Bu olumsuz “statüden" bir türlü kurtulamadıkları için yıllardır büyük bir ecrimisil yükünü de göğüslemek zorundalar.

Ekonomik açıdan hayli zorlayıcı bu durum son dönemlerde giderek farklılaştı ve kulüpler açısından daha “kritik” ve “tehlikeli” bir duruma dönüştü.

KALAMIŞ YELKEN KULÜBÜ “İLK ADIM”…

İlk örneğini İstanbul’da Kalamış Yelken Kulübü’nde gördük.

Lokal binası “kaçak” olduğu gerekçesi ile yıkılan Kalamış Yelken Kulübü'nün yer aldığı arazi daha sonra Cumhurbaşkanı Kararı ile bir gecede özelleştirildi, ardından Tarım İl Müdürlüğü tarafından Balıkçı Barınağı olarak Fenerbahçe Su Ürünleri Kooperatifi’ne tahsis edilerek kiraya verildi.

Elbette olayın bu noktaya gelmesinde Kalamış Yelken Kulübü'nün de "kabahati" vardı. Kaynak bulamadıkları için ecrimisil ücretini ödeyemeyince, bu ihmalleri "pahalıya" patlamıştı.

Kalamış Yelken Kulübü, iki odalık ofisi ile kooperatif sahasında rıhtımını da kaybederek “misafir” konumuna düşerken, komşusu İstanbul Yelken Kulübü de “payına düşeni” aldı. Mendirek üzerindeki seyir terasını ve Navigasyon Binası’nı Su Ürünleri Kooperatifi’ne lokal olması için terk etmek zorunda kaldı.

Olay bununla bitmedi ve geçtiğimiz günlerde sıra Göztepe Yelken Şubesi’ne geldi.


Yıkım sonrası yelken şubesi enkaza döndü...

BİR SABAH ANSIZIN İŞ MAKİNELERİ İLE GELDİLER

1937 yılında kurulan Göztepe Yelken, 2015’te Urla Torasan Mahallesi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tahsis edilen yeni yerine taşınmıştı.

Bu güne kadar pek çok milli sporcu yetiştiren, ulusal ve uluslararası spor etkinliklerine ev sahipliği yapan Göztepe Yelken, son olarak Ağustos ayında yapılacak 420 Dünya Şampiyonası’na ev sahipliğine hazırlanıyordu. Ama olmadı…

16 Haziran Cuma günü Urla Belediyesi’ne bağlı ekipler iş makineleri ile kapıya dayandı. Sahildeki kayıkhane ve ofisler apar topar boşaltıldı, eşyaların, madalyaların ve kupaların ortaya saçıldığı bu acıklı operasyonun ardından tesisteki yapılar “kaçak” ve “Kıyı İmar Kanunu’na aykırı” olduğu gerekçesiyle yerle bir edildi.


Yıkım öncesi lokal binası...

YIKIM KARARI ŞUBAT AYINDA ALINDI

Elbette bu olay anlık bir gelişme değildi ve geçmişi vardı.

Torasan Mahallesi Muhtarı G.G.’nin CİMER’e şikayeti üzerine süreç başlamıştı. Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü devreye girmiş, kayyım olarak Urla Belediye Başkanlığı görevine atanan Kaymakam Murtaza Dayanç’a Şubat ayında bir yazı göndermişti.




Yazıda yapı kayıt belgesi İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Torasan Mahallesi 3018 ada 2 parselde bulunan Göztepe Yelken Tesisi'nin “ivedilikle” yıkılması talep ediliyordu.

Ardından Göztepe Yelken’e tebligatta bulunulmuş, Urla Belediyesi’ne bağlı ekiplerin tesislere 19 Haziran Pazartesi günü gelerek “gereğini yapacakları” bildirilmişti.

Başvurularına olumlu bir cevap alamayan kulüp yönetimi de tahliye işlemini hafta sonunda yapmayı uygun görmüş, ancak yıkım ekipleri 16 Haziran Cuma günü kapılarına dayanmıştı.

Evleri gibi “yuva” belledikleri kulüplerinin iş makinelerinin çelik kepçeleri altında yok edildiğini gören genç sporcular gözyaşlarına engel olamadı.

“GEÇİCİ” OLARAK “ZORUNLU” TAŞINMA

Ağustos ayında 420 Dünya Şampiyonası’na ev sahibi olmaya hazırlanırken, sporcuların apar topar kapı önüne çıkarıldığı binaların yıkılması ile dakikalar içinde enkaza dönen Göztepe Yelken’deki eşyaların bir bölümü geçici olarak Urla Adnan Süvari Futbol Tesisleri’ne taşındı.

Kulübün kendine yeni bir yer bulmasına ya da itirazları sonucu “haklılıkları” ve “mağduriyetleri” kanıtlanana kadar faaliyetlerinin bir bölümünü 3 Temmuz’dan itibaren İzmir Marina’da, antrenmanlarını ise İnciraltı Tesisleri’nde gerçekleştireceği öğrenildi.

Bu arada bir diğer gelişmeyi de aktarmakta yarar var.

TYF (Türkiye Yelken Federasyonu) Türkiye'yi sarsan 6 Şubat depremi yüzünden Göztepe Yelken'in ev sahibi olacağı 2023 Dünya Şampiyonası'nın 2025 yılına kaydırılması talebini 420 Sınıf Birliği'ne iletti. Sınıf Birliği de bu isteği yerinde bularak şampiyonayı 2023 için İspanya'ya çekti, Urla'daki organizasyonun da 2025'e ertelendiğini duyurdu.

Bu erteleme kararı Göztepe Yelken'in elini ciddi ölçüde rahatlattı.


MUHTAR, GÖZTEPE YELKEN’E NEDEN “TAKTI”?

Yaşanan bu gelişmelerin ve “ivedi” yıkım kararının alınmasında Torasan Muhtarı’nın etkili olduğuna değinmiştik. Peki, Muhtar G.G.’nin Göztepe Yelken ile alıp veremediği neydi?

Bu soruyu aynı zamanda Türkiye Yelken Federasyonu (TYF) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Göztepe Spor Kulübü Yelken Şubesi Başkanı Hakan Yenigün’e sorduk.

Kulüp, bir süre önce Yelken Şubesi içindeki kafeteryanın işletmesini Torasan Muhtarı G.G.’ye vermiş ve karşılığında kira talebinde bulunmamıştı. Ancak bir süre sonra, özellikle akşam saatlerinde burada alkollü içki satıldığı belirlenince kafeterya kapatılmış, muhtarla yapılan anlaşma feshedilmişti.      

Yenigün’ün ifadesine göre, muhtar G.G. ve oğlu G.G., bunun üzerine tesisin yıkılması ile ilgili kamu kurumlarına sürekli olarak şikayetlerde bulundular. Hatta yetinmeyip, yıkımı gerçekleştirmeyen bürokratların görevlerini yerine getirmediği gerekçesi ile şikayetlerini CİMER’e de aktardılar.


“DÜNYA ŞAMPİYONASINI BEKLEMEDİLER”

Göztepe Yelken Şubesi Başkanı Yenigün şöyle devam etti:

“Bakanlık nezdinde hakkımızı aramaya ve itirazlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Sorunun çözüleceğini ümit ediyorum. Buradaki yapılar tek katlı ve prefabrik. Dolayısıyla yüksek katlı binalar, Kıyı Kanunu’na aykırı olan büyük tesisler yok.

Ticari faaliyet de söz konusu değil. Biz köy okullarında denize meraklı ve yelkene yeteneği olan öğrencilere eğitimler veriyoruz. Konunun bu noktaya gelmesinden sporcularımız adına üzüntü duyuyoruz.”



Önce İstanbul’da Kalamış Yelken Kulübü, ardından bir “ısırık” alınan İstanbul Yelken Kulübü ve şimdi de İzmir Urla’da Göztepe Yelken…

Bakalım sırada ne var?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.