yeni
İstanbul
19 Nisan, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GİRİT'İN GÜNEYİNDEN MİSURATA'YA

14 Temmuz 2020, Salı 20:08

GİRİT'İN GÜNEYİNDEN MİSURATA'YA

 

   Girit'in kuzeyinde bir hak talep etmiyoruz. Orası Ege, adalar denizi. Kabul edelim veya etmeyelim, bir Yunan iç denizi. Görür gibi oluyorum, itiraz ediyorsunuz. 1984 - 85 yılları arasında Denizaltı Filo Komutanlığı yapmış E. Amiral Çetinkaya Apatay, Ege'de Olup Bitenler, adlı eserinde: "Türkiye Ege’de kaybedeceği her şeyi kaybetmiştir" der. Bugün itibarı ile doğrudur ama yarın ne olur, onu bugünden kimse bilemez, kestiremez.

 

Foça'da kurulu Türk Çıkarma Birliği, çıkacak bir krizde savaş tamtamları çaldığında, Yunanistan'ın arkasında duran Fransa, Almanya, Amerika veya Ortadoks Rusya kendi derdine düştüğü gün, hangi Yunan adalarına Türk bayrakları dikilir, o gün onun bedeli ne olur? Yaşayanlar görecek ve şahit olacak.

 

Türk Deniz Kuvvetleri Girit'in güneyi ile Libya arasında tam da Orta Akdeniz de, dosta düşmana ben varım, buradayım dercesine Navtex - denizde eğitimler yaptı ve yapıyor. Bu gelişmeler Yunanistan’da kaygı ile karşılanıyor. Hatta bazı yayın organları artık Türkler Ege'den, Trakya'dan değil de Girit'in güneyinde mi gelecek, diye hükümete soruyor.

 

VATİYYE HAVA VE MiSUTARA DENİZ ÜSLERİ

 

Libya'da Tunus hududuna yakın, Trablusgarp'ın 140 km. Güneybatısındaki Vatiyye Hava üssü ile gene Trablusgarp'ın 200 km. doğusundaki Misutara Deniz Üssü ( bugün itibariyle) aramızda yapılan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" gereği kısmende olsa konrolumuzda.

 

Biz deniz gücü olarak varız ve o geniş bölgeyi kontrol ediyoruz. İtalya ile bağlarımız ilerde bozulmazsa şimdilik kaydı ile iyi.

 

Libya’da yaşayan Türklerin 5'te 2'sinden fazlası Misurata'da, kalan kısmı ise başta Trablusgarp olmak üzere diğer şehirlerde ikamet ediyor. Halkın büyük kısmı, biz Türklere sevgi ve saygı ile bakıyor. Gayet tabi, aleyhimize olan da bir Arap kitle var. Bu yarın da olacak ve hep olacak. Temmuz 2020 başında yapılan ziyaretlerde üst düzey Türk makam ve askeri otoritelerin bizzat bölgeye gelmesi, burada görünmesi, halk üzerinde çok müsbet bir etki yaptı.

 

Bölgeyi ve Arap halkını kısmen tanıyorum. Trablusgarp ve Bingazi'ye gemilerle defalarca geldim. Halk genel yapısı itibarı ile fakir, eğitim zayıf. Tutunacak dal, güvenecek bir dost arıyor. Biz bugünkü gücümüzle, geçmişten gelen ortak birikimimizle rahatça onlara yardımcı olabilir, yol gösterir ve de her konuda, arkalarında durup destek olabiliriz.

 

  Misurata’da kurulacak güçlü bir Türk Deniz üssü Girit Adası'nın güneyinden Orta Akdeniz boyunca: Tunus, Sicilya Adası, Mora Yarımadası'nın Güney ucundaki Mataban'a kadar olan uzantısı, Girit'in güneyi, İskenderiye'den Mısır ve Libya'da Büyük Sirte Körfezi kontrol edilebilecek.

 

Devamlılık arz edecek şekilde oluşturulacak böyle bir etki sahası, Doğu Akdeniz'de sadece kendini güçlü sanan, zaman zamanda gözdağı vermeye kalkan Fransız politikacıların çıkışlarına karşı bir hât bildirme yarışı olacak.

 

 

ÜLKE GELİRİNİN % 70'İ PETROLDEN

 

Halife Hafter gerek Amerika gerek Rusya ve de gerekse Fransız desteğini her zaman ve yeterince yanında bulamayınca bocalıyor, şaşırıyor. Dayanak noktalarının en önemlilerinden biri olan Vatiyye Havaalanı’nı 19 Mayıs 2020'de, Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine karşı kaybedince bocaladı, güveni sarsıldı. Fakat halen ülkenin doğusu büyük kesimi ile onun kontrolünde.

 

Topraklar çok büyük ve çöl, yetişmiş eğitimli insan yok, teknolojisi geri, olanda bağımlı. Afrika Kıtası’nın en büyük petrol rezervlerine sahip. Ülke gelirinin % 70'i petrolden.

 

Üretim ve ihracatı, Libya Ulusal Petrol Kurumu ( NOC ) yapıyor. 7 aydır duran üretim düşük hacimle tekrar başlıyacak. Dış güçler Libya petrolünün dünya piyasasına tekrar çıkması ile fiyatların düşeceği korkusu yaşıyor. Bunların başında Rusya ve Suudi Arabistan var.

 

NOC Genel Müdürü Mustafa Sanallah, alt yapının büyük hasar gördüğünü, önceliğin buna ayrılmasını, daha sonra yükleme limanlarında doğacak promlemlerden kendilerini koruyacak bir deniz gücü ile ( güvenlik sıkıntılarını) mutlaka aşılması gerektiğini haklı olarak işaret ediyor.

 

30 Haziran 2020'de Adnan Özbal kuvvet komutanı olarak Trablusgarp'a geldi. Üç gün sonra gelecek Milli Savunma Bakanı H. Akar ve Genel Kurmay Başkanlarının ziyaretlerine ortam hazırladı. Busitte ( Ebu Sitte) Deniz Üssü'nü ziyaret etti.

 

Kanaatim, Adnan Özbal başarılıdır ve Orta Akdeniz'de Türk Donanması'nın gücünü göstermesinde yerinde hareketler yapmakta, masa başından değil, su'da, teknede, güvertede, silah başında bizzat kendisi de bulunmakta.

 

3 Temmuz 2020,  TSK üst düzey etkili komuta kademesi Trablusgarp'da, Libya halkı bunu görüyor, halkta sevinç var. Sanki Kasım 1911'lerden, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ten beri devam eden Türk sevgisi tekrar yüzlere yansıyor. Sanki 109 sene önceki gibi.

 

ORTA AKDENİZ'DE TÜRK MUHRİBİNİN KIÇÜSTÜNE İNEN TSK PERSONELİ

 

Yabancı ülke donanmalarında görüp beğendiğimiz güzel bir olay, MSB H. Akar  ve Genel Kurmay Başkanı'nın geceyi Orta Akdeniz'de bir Türk muhribinde T.C.G.Giresun'da geçirmeleri, orada gecelemeleri. Bir denizci olarak bu haberi duyunca Orta Akdeniz de, Girit'in Güneybatısında, Türk muhribinin  kıçüstüne helikopterin inişi, TSK kadrolarının tavır ve davranışları şahsen beni etkiledi, gururlandırdı.

 

Ertesi gün Malta - La Valetta'ya giden heyet, denizde de karada da etkili bir grafik çizdi.

 

Devam eden gece 5 Temmuz’da Halife Hafner'in kaybettiğinde üzüldüğü Vatiyye Havaüssü'ne bir hava saldırısı oldu. Türkiye'den getirilen radar ve hava savunma sistemleri ile ASELSAN üretimi mobil elektronik harp sistemi ve diğer kullanılacak askeri mühimmat zarar gördü. Kendilerince Türk kontrolünde ki hava üssüne zarar veriyorlardı.

 

Büyük Sirte Körfezi'nin temelini oluşturan Sirte ve Cufra teslim alınmadan Halife Hafner'in başını çektiği Libya Ulusal Ordusu'nun direnci kırılmayacaktır. Çünkü Sirte ile Bingazi arasındaki "Petrol Hilali" denilen geniş saha bütün Libya petrolünün % 60'ını çıkarıyor.

 

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE ) ve Mısır bize karşı cephe oluşturdular. Ve onların arkasında adeta saklanan, paralı askeri ile açık veya gizli Halife Hafter desteği ile Rusya’da var.

 

Türkiye tam da Orta Akdeniz'in kalbinden geçen Girit'in güneyi ile Misurata arasında güçlü bir deniz hattı oluşturarak varlığını dosta düşmana gösteriyor. Bölgede, yarınlar için sağlıklı bir rotada ilerliyor.

 

Fransa bilmeli ki o eski Cezayir'e kök söktürdüğü, kan döktüğü 1958 - 63'lü yıllardaki potansiyelinde değil. E. Macron bunu öğrenecek ama ne zaman? Gelin Kıbrıs Rum Kesiminde, Larnaka yakınlarında, bize karşı kurduğunuz Mari Deniz Üssü'nün büyütülmesiden de vazgeçin. Sık sık Kıbrıs'a gönderdiğiniz bakanınız Florance Parly’de umduğumuz kadar başarılı değil Sayın Macron.  

 

13 Temmmuz 2020

Babür Hüseyin ÖZBEK

google