Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
18 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GEMİDE ÇALIŞMANIN 5 ALTIN AVANTAJI!

26 Temmuz 2024, Cuma 14:49
GEMİDE ÇALIŞMANIN 5 ALTIN AVANTAJI!

Değerli Denizci Meslektaşlarım,Denizi Seven Çoğu İnsanın Hayali,Dünya Denizlerini Gezip Çalışmaktır. Gemiadamı Olmanız Sizin İçin Büyük Avantaj Sağlar. Aynı Zamanda İyi Bir Meslek Seçmiş Olursunuz. Denizcilik Kariyerlerinde Fırsat Sıkıntısı Yaşanmıyor. Karadaki İşlerin Aksine, Denizcilik Pozisyonları Çok Sayıda Avantaj Sunar:Deniz Ticaret Sektöründe Gemide Çalışmak İçin  Denizcilik Genel Müdürlüğünün Ve Milli Eğitim Bakanlığının Yetki Vermiş Olduğu Tanınmış  Gemiadamı Yetiştiren Kurslara Kayıt Olup Yaklaşık 1.5 Aylık Kurs Eğitiminizin Bitimi Sonrası Ve  Gireceğiniz Ehliyet Sınavında Başarılı Olduktan Sonra Denize,Çıkmaya Gemiye Katılmaya Hak Kazanırsınız.

Gemide Çalışmanın Zorluğu,İnsanın Bedenen Dayanıklılığına Ve Fiziksel Gücüne Aynı Zamanda Güçlü Bir Ruha Da Sahip Olması Gerekmektedir.Dünyayı Dolaşıp Görme Fırsatına Sahip Olmak ,Zengin Olsanız Dahi Milyon Dolarınıza Mal Olur. Turistik Yerleri,Tarihi Sanatsal Yerleri Görebilir, Hediyelik Eşyalar Satın Alabilir Ve Keyifli Bir Deneyim Yaşayabilirsiniz.

Zamanınızın Çoğunu Yalnızca Evinizden Uzakta Değil, Aynı Zamanda Medeniyetten De Uzakta Geçirmek Zorunda Kalıyorsunuz. Gemide Bir Denizci Sürekli Olarak Aynı İnsanlarla Muhatap Olmak Zorunluluğundadır , Bu Nedenle Zor İnsanlarla Bile İyi Geçinebilmek Son Derece Önemlidir. Aileden Uzaklık. Bir Denizci İçin En Zor Şey Çocuklarının Nasıl Büyüdüğünü Görememek Ve Onların Yokluğunda Evi Aramak Her Zaman Göründüğü Kadar Kolay Değildir.

Denizcilik Kariyerlerinde Bulunan Diğer Potansiyel Riskler Şunları İçerebilir:

Yoğun Emek
Yüksek Basınçlı/Yüksek Tempolu Ortam
Kapalı Yaşam Alanları
Hastalık Riskleri
Denizli Havalarda Deniz Tutması
Bitkinlik
Denizdeyken Arkadaşlara Ve Aileye Sınırlı Erişim
Hatalar Zinciri Sonucu Yaralanma Veya Ölümle Sonuçlanan Kazalar

Ülke Ekonomileri’nin Pandemiden Sonra Tamamen Değişken Ve Belirsiz Olduğu Çağımızda, Gemilerde Çalışan,Denizci Personeller İçin Kurumsal Şirketler Ay Sonu  Maaş Garantisi Veriyor.

İnsanlar Seçimlerini Yapmakta Tabiki Özgürdürler, Ve Bunun Bedelini İyide ,Kötüde Olsa Kendileri Öderler,Gemide Genelde Yapılan İşler Ekip İşidir, Ekiple Beraber Çalışmakta Heyecan Verici Bir Kariyer Seçimi Olabilir. İster Büyük Bir Tankerde İster Başka Bir Kuru Yük Gemisinde Çalışıyor Olun, Başarılı Bir Kariyer Geliştirmenize Yardımcı Olabilecek Çok Sayıda Avantaj Sağlar. Kişisel Ve Profesyonel Olarak Kendinize Tecrübe Edindirip Meslek Sahibi Olacaksınız .
Görünüşe Göre Başka Hiçbir Meslek Denizcinin İşi Kadar Tartışmaya Neden Olmuyor. Bazıları Böyle Bir İşin Hayalini Kurarken, İnsanın Asla Denize Gitmemesi İçin Pek Çok Neden Sıralayabilenler Var. Herhangi Bir Taraf Tutmayacağız, Sadece Denizde Çalışmanın Olumlu Ve Olumsuz Bazı Yönlerinden Bahsedeceğim.

Uzaksefer Gemilerinde Çalışan Tüm Gemiadamlarının Gemi Sahibi İle Yazılı Bir İş Sözleşmesi / Kontrat Olması Gerekmektedir. MLC'nin Kurallarına Göre Denizcilik İş Sözleşmeleri Her Durumda ,PSC Denetimleri Ve Masrafların Ödenmemesine Yönelik Katı Önlemler, Ücretin Yansımaları Bir Ölçüde Personellerin Endişelerini Hafifletilebilir. 

Https://Www.İtfseafarers.Org/En/Your-Rights/Wages

Eğer Çalışacağınız Gemi Türk Bayraklı İse TL + Sigorta Alırsınız .Yabancı Bayraklı Gemi İse Maaşınızı Dolar Olarak Ödenir Türk Bayraklı Gemilerde Ay Sonu Maaşınızı Alırken Genelde Merkez Bankasının Dolar Karşılığı TL Kur Karşılığı Olarak Hesabınıza Yatırılır.Yağcı Yada Gemici Ehliyetinizle Gemiye Çıkmadan Personel Müdürlerine Gemide Fayda Sağlıyacak Asli Görevizin Dışında Farklı Bir Ustalığınız Var İse Muhakkak Özelliğinizi Söyleyin Görüşme Esnasında İletin Gemiye Katıldıktan Sonra Size Gemide Verilen Ekstradan İşleri Yapıp  İş Ustalığınız Amirlerinizce Onaylandıktan Sonra, Örnek Olarak Tornacı ,Kaynakçı Elektrikçi,Elektronikçi,Otomasyoncu Gibi Meslek Dallarından İyi Anlıyorsanız Ve Size Verilen İşi Sonuçlandırabiliyorsanız  Şirketin Size Karşı Muhakkak Maaş Farkı Anlaşmaya Göre Olacaktır.

ITF İn Yıllık Belirlemiş Olduğu Minumum Ödenmesi Gereken Ücret Skalası  Aşağıda Sunulan Sitede Mevcut Olup       Görevinizin Karşılığını Bakıp Karşılaştırabilirsiniz. Bu Durum Geminin Cinsine ,Sefer Bölgesine ,Göre Değişir.

ITF ILO Minimum Wage Scale Using Joint ITF/ISF Interpretation Of The ILO Recommended Minimum Wage For An AB - Extrapolated On Basis Of ITF Standard Agreement Differentials Rates Applicable From 1st January 2024
⦁    Güverte , Ve Makine Bölümlerinde Görevde Yükselmenizin Tabii Ki Maaş Seviyenizin Artmasına Olanak Tanır. İlk Etapta İş Zor Gözükse Dahi  Edindiğiniz Tecrübe İle Yapılan İşler Basitinize Gelip Riskleri Bertaraf Ederek İşinizi Zamanla Keyif Alarak Para Kazanmaya  Devam Edeceksiniz.

Kulağa Heyecan Verici Geliyor Değil Mi? Profesyonel Kariyerinizi Yakından Takip Ederken Siz De Dünyayı Keşfetmek İçin , Gemide Çalışmanın Benzersiz Avantajlarından Birini Yaşıyacaksınız; Ancak Gemideki Kariyerinizi Ve Deneyiminizi Hayatınızın En İyi Zamanına Dönüştürmek İçin Bundan Çok Daha Fazlası Vardır . En Önemli Olan İse Sizin Hedefiniz, Diğer Gemi Mürettebat Üyeleriyle Uzun Vadeli Bir Kontrat Bitirip Ve Aynı Gemide Dostane Çalışma Koşulları Oluşturup Şirket Politikalarını Saygıyla Yerine Getirirseniz Yöneticileriniz Tarafından Sizin Hakkınızda Olumlu Bir Değerlendirme Oluşmasına Neden Olacaktır.

Denizcilik Kariyerinin Dezavantajları

A) Ailenizden Ve Arkadaşlarınızdan Uzun Süre Uzak Kalmak. Zor Olabilir Ama Alışınca Zaman Çok Çabuk Geçiyor
B) Denizdeki Tehlikeler; Yangınlardan Fırtınalara, Kasırgalara, Alaboralara, Patlamalara Ve Tabii Ki Korsanlar Tarafından Rehin Alınmaya Kadar Uzanır; Bu Da Özellikle Somali Rotası Dışında Son Zamanlarda Haberlerde Yer Alan Bir Durumdur.
C) 11 Eylül'den Sonra Tüm Güvenlik Önlemleriyle Kağıt İşi Arttı. Kaptanlar Artık Limanda Yerel Otoriteler, Sörveyörler, Liman Devleti Kontrolü Ve Denizcilik Acenteleri Tarafından Takip Ediliyor.
Ancak Artıları Eksilerinden Daha Ağır Basıyor Ve Benim Naçizane Fikrime Göre Bir Gemide Yaşam Çok Ödüllendirici.
Gelecekte, Benim Gibi Denizde Çalıştıktan Sonra, Karaya Çıkma Zamanın Geldiğine Denizi Bırakıp Çalışmak İçin Eline Fırsat Geçtiğinde ,Karar Verdiğinizde, Aralarında Seçim Yapabileceğiniz Birçok Kariyer Yolu Olacaktır.

Denizde Kariyer Seçmenin Avantajları Şunlardır

A) Dünyayı Dolaşıyor, Farklı Yerler Görüyor Ve 'Para Da Alıyorsunuz
B) Çoğu Ülkede, Bir Mali Yıl İçinde Belirli Bir Süre Ülke Dışındaysanız (Yerleşik Olmayan Durum) Vergi Ödememenizi Öngören Yasalar Vardır.Örn.Arabanızı Uzun Süre Kullanmayacaksanız Araç Yerinden Hareket Etmeyecekse Ve Bunu Resmi Belgelerle Vergi Daireller’ine Gemide Olduğunuzu Aracınızıda Kimse Kullanmayıp Trafiğe Çıkmayacağınızı Talep Eden Dilekçenizi Diğer Ek Evraklarınızla Beraber Vergiden Muafiyet Talebinizi İletirseniz Değerlendirmeye Alınabilir.
C) Yiyecek Aldığınızda Ücretsiz Ve Konaklama, Kira Ödemesi, Elektrik Veya Gaz Faturası Ödemesi Yok. Kazançlarınızın Çoğunu Biriktirirsiniz.
D) Denizdeki İşler Her Zaman Talep Görmektedir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Bir Araştırmayı Tamamladı Ve Rapor, Büyük Bir Zabit Açığının Olduğunu Ve Şu Anda İnsansız Veya Atıl Durumda Olan Büyük Bir Gemi Arzının Olduğunu Gösteriyor.
E) Nitelikli Denizcilere Yönelik Büyük Eksiklik Ve Talep Nedeniyle Dünya Çapındaki Şirketlerde Uluslararası İstihdam Ve İş Güvenliği Sıkıntıları Mevcut

Yeni Katılan Personele, Emniyet Yönetim Sistemi ISM Ve Görev Tanımlarını Gemi Safety Zabitinin Rehberliğinde Tanıtılmalıdır.Gemi Personelinin Gemiye Katılışları, Görev Tanımının Okutulup İmzalatılması Gerekmekte Yapılan İşbaşı Brifingi Sonrasında Kayıtta Tutulan ,ISM Formları Kaptanın (Baş Mühendisin) Onayına Sunulduktan Sonra Şirkete Gönderilmelidir Ve Kopyaları Gemide Saklanır. Gemiye Yeni Katılan Gemi Personeli Kendisini Kaptana Tanıtmak Zorundadır.Sevgili Gemi Personeli Meslektaşlarım, Gemi Talim Ve Eğitimleriniz Gemillerde Çalışma Hayatınız Boyunca Her Zaman Güvenli Çalışma İş Güvenliğinizi Aldıktan Sonra İş Talimatını Uygulayın Riskli Bir İş Talimatı Verildi İse Risk Değerlendirme Formunu Zabitlerin Onayı Olmadan Kendi Başınıza İş Yapmayın Zabit  Değerlendirmesi  Onaylandıktan Sonra İş Emrini Uygulayınız.Unutmayınız Ki Sizin İçin En Değerli Şey, Can Güvenliğinizdir.Mürettebat İşleri Oldukça Zorlu Bir Çalışma Olabilir Bir Gemide Çalışmak, Navigasyon, Bakım Hizmetleri Dahil Olmak Üzere Çeşitli Beceriler Gerektirir. Mürettebat Üyeleri Kendi Ayakları Üzerinde Durabilmeli Ve Gemideki Misafirlerin Güvenliğini Ve Konforunu Sağlamak İçin Bir Ekip Olarak Çalışabilmelidir. Bu Zorlu İş Hem Zihinsel Hem De Fiziksel Olarak Canlandırıcı Olabilir, İyi Yapılmış Bir İşte Başarı Ve Gurur Duygusu Sağlar. Mürettebat İşleri Son Derece Rekabetçi Ücret Ve Avantajlar Sunar. Çalışmak İstediğiniz İşe Ve Tanker Veya Kuru Yük ,Konteyner ,RORO ,Gemilerin Cinslerine Bağlı Olarak İyi Bir Maaş Almayı Ve Türk Bayraklı İse Sağlık Sigortası, Bazı Şirketlerde Ücretli İzin Ve Emeklilik Planları Gibi Avantajlardan Yararlanmayı Bekleyebilirsiniz. Mürettebatın Hayatı Dışarıdan Göründüğü Kadar Kolay Ve Basit Değildir.Bazen Farklı Ve Şaşırtıcı, Bazen De Son Derece Zor.Gemi Mürettebatının Sorumluluğu Ve Hayatı Farklı Evrelerden Oluşabilir. Bazen İyi, Bazen Kötü, Olabilirler.
⦁    Boş Zamanlarınızda Limanlarda İnebilir, Yakındaki Yerleri Tanıyabilir Ve Dünyanın Dört Bir Yanındaki Güzel Manzaraların Keyfini Çıkarabilirsiniz.
Herkesin Bunu Yapma Şansı Yoktur!Gemide Çalışmak Çok İlginç, Zorlu Ve Eğlencelidir. Gemide Geçirilen Zamanın Çoğu Birlikte Çalıştığınız Mesai Arkadaşlarınızla Sınırlıdır Ve Benzersiz Bir Ortam Olduğundan Burası Sizin Eviniz Haline Gelir. Farklı Milletlerden İnsanlarla Çalıştım Ve Çoğu Zaman İş Arkadaşlarıyla Kalıcı Dostluklar Geliştiriyorum.

Ekip Çalışması Son Derece Önemlidir Çünkü Bu Bir Ölüm Kalım Meselesi Olabilir. Sadece Fiziksel Olarak Değil Zihinsel Olarak Da Birbirimize Yardım İçin Güvenmeyi Öğreniyoruz. Değişik Limanlara Gittiğinizden Sosyal Olarak Gelişmenize Ve Sürekli Olarak İngilizce Seviyeniz Katlanarak Artacaktır. Sadece Anadili İngilizce Olan İnsanlarla Değil, Dünyanın Her Yerinden İngilizce Konuşan Ve İletişim Kuran İnsanlarla Konuşacaksınız. Öğrenmeye İlgi Duyduğunuz Dilleri Akıcı Ve Pratik Bir Şekilde Öğrenebilirsiniz.Yabancı Dillerin Geliştirilmesi İse Tamamen Sizin İsteğinize Bağlıdır.Dünyanın Her Yerinden Ve  Birçok Ülkeyi Bölgeyi, Eşsiz Manzarayı Ve Denizi Tanıma Konusunda Benzeri Görülmemiş Bir Deneyime Sahip Olabilirsiniz.Çoğu İnsanın Bir İla İki Hafta Tatili Varken, Gemide Çalışan Sizlerin İş Yoksa Vardiyanızı Tutup İşiniz Bittiyse Sürekli Tatiliniz Olacaktır.

Becerilerinizi Test Etme Fırsatınız Var ! Birazda Şansın Yardımıyla Neler Yapabileceğinizi Gösterin Ve Kendinizi Profesyonel Bir Denizci Olmaya Hazırlamak İçin Elinize Geçen! Fırsatları İyi Değerlendirin Kendinizi Yeni Seviyelere Taşıyın! Daha İleri Eğitim Fırsatları Ve Eğitimlerle Kariyeriniz Tüm Hızıyla Başlayacak . Hangi Pozisyonda Olursanız Olun Kariyer Basamaklarının Bir Sonraki Seviyesine Ulaşmanızda Sizi Her Zaman Destekliyeceklerdir.Her Zaman Gemide Çalışan Ekip Üyelerini Terfi Ettirmek Ve Geliştirmek , Çoğumuz Kendi Ailemizden Daha Fazla Zamanımızı İş Hayatımızla İş  Arkadaşlarımızla Geçiriyorsun Denizin Binlerce Mil Açığında Güçlü Bir Arkadaşlığınızın Bağların Nasıl Gelişebileceğini Göreceksiniz. Sonuçta, Benzersiz Bir Ekibin Parçası Olacaksınız  Ve Yalnızca Siz Ve Ekip Arkadaşlarınız, Bazen Zorlu Koşullar Altında Aylarca Evden Uzakta Çalışmanın Nasıl Bir Şey Olduğunu Anlayabilirsiniz.
⦁    Özgeçmişiniz İçin Önemli Bir İş Deneyimi Arıyorsanız, Diğer İşlerde Büyümenize Olanak Tanır. Çalıştığınız Pozisyon Ne Olursa Olsun, Bunu İstekle Ve Özveriyle Yaparsanız, Bunun Size Çok Büyük Faydası Olacaktır.


Denizci Olmak, Birçok Avantajı Olan Ödüllendirici Bir Kariyer Seçeneğidir. Denizci Olmanın Bazı Temel Avantajları Şunlardır:

Dünya Seyahati : Denizciler Dünyayı Dolaşarak Çeşitli Ülkeleri Ve Limanları Ziyaret Etme, Farklı Kültürleri Ve Yaşam Tarzlarını Deneyimleme Fırsatına Sahiptirler.
İş Güvenliği : Deniz Ticareti Küresel Ekonominin Kritik Bir Parçası Olmaya Devam Ettiği İçin, Kalifiye Denizcilere Olan Talep Nispeten İstikrarlı Kalmaktadır.
Rekabetçi Maaş : Denizcilik, Özellikle Uzmanlaşmış Rollerde Veya Daha Yüksek Rütbelerde Çalışanlar İçin Rekabetçi Maaşlar Sunabilir.
Kariyer Gelişimi : Denizcilik Sektöründe Kariyer Basamaklarını Tırmanma Ve Daha Fazla Sorumluluk Alma İmkânı İle Kariyer İlerlemesi İçin Fırsatlar Bulunmaktadır.
Eğitim Ve Gelişim : Denizciler, Becerilerini Ve Yeterliliklerini Artırabilecek Eğitim Programlarına Ve Sertifikalara Sıklıkla Erişebilirler.
Benzersiz Çalışma Ortamı : Denizde Çalışmak, Tipik Ofis Ortamından Uzakta, Benzersiz Ve Dinamik Bir Çalışma Ortamı Sağlayabilir.
Takım Çalışması Ve Arkadaşlık : Denizciler Genellikle Farklı Geçmişlere Sahip Çeşitli İnsanlarla Yakın Bir Şekilde Çalışırlar, Bu Da Güçlü Bir Takım Çalışması Ve Arkadaşlık Ortamı Sağlıyor.

Macera : Bir Denizcinin Hayatı Macera Dolu Ve Heyecan Verici Olabilir; Düzenli Olarak Yeni Zorluklarla Ve Deneyimlerle Karşılaşma Fırsatı Vardır.
Faydalar Ve Ek Ödenek : İşverene Ve İstihdamın Özel Şartlarına Bağlı Olarak Denizciler Sigorta Kapsamı, Ücretli İzin Ve Diğer Ek Ödeneklerden Yararlanabilirler.

Bu Faydalara Rağmen, Denizci Olarak Çalışmanın Evden Uzun Kalma, Olası İşin Zorlayıcı Doğası Gibi Zorluklarla Da Gelebileceğini Belirtmek Önemlidir. Denizde Bir Kariyer Düşünen Bireylerin Karar Vermeden Önce Hem Faydaları Hem De Zorlukları Tartmaları Önemlidir.Denizcilik  Dünyanın En Büyük Endüstrilerinden Biridir. Sektörde Kariyer Fırsatları Çoktur, Ancak Rekabet De Öyle. Denizcilik Tecrübeniz İle İyi Bir Temel Elde Edeceksiniz, Ancak Kendinizi Diğer Personel Arkadaşlarınızdan  Ayırabilmeniz İçin Becerilerinizi Geliştirmeye Devam Etmeniz Önemlidir.
⦁    Zabit Olarak Harika Bir Denizci  Olabilirsiniz, Ancak Bir İşletmenin Nasıl Yönetileceğini Bilmek, Karaya Geçme Düşünceniz Var İse Gemiyi İşletirken İşinize Yarayacaktır.
 Gemi Mürettebatının Bir Parçası Olsanız Bile, İşletme Yönetiminin Temellerini Bilmek, Gemideki Yedek Parçadan Tutun ,Müstehlik Malzemelerin İğneden İpliğe Envanterinin Güncel Tutulması Ekonomik Olarak Gemiye Nasıl Operasyon Yapıldığını Anlamanıza Yardımcı Olacaktır. Bütçeleme, Muhasebe Ve Envanter Takibini Öğrenmek, Herhangi Bir Denizcilik İşletmesinde Ve Daha Da Önemlisi Gelecekte Bir Girişimde Bulunmayı Düşünüyorsanız Bahsetmiş Olduğum Bu Çalışmalar Size Çok Yardımcı Olur.
Yaratıcılık Ve Yenilik
Çoğu Gemillerde  Güverte ,Makine Reislerinin Sabah Mesai ‘Ye Kalkıp Sabit Verilen Bir İşleri  Yoksa Reise Ve 2 Kaptana 2 Çarkcıya Bağlı Kalması Beklenir. Ancak Yaratıcılığın Kullanılabileceği Durumlar Da Vardır. Günün Harala ,Gürele Çalışma Ortamından Uzakta İken Sakin Kafanızla Kafanızda Yapılması Gereken İşleri Unutmadan Fikrinizi Reise Yada 2.Mühendise İletebilirsiniz Fikrinizi Sizin Bu Fikriniz Belkide  Yenilikçi Yöntemlerle Kullanılmaya Çalışılabilir.Buna Ek Olarak, Yaratıcılık Sürdürülebilir Ve İş Gelişiminde Büyük Bir Rol Oynar;
Organizasyon Ve Çoklu Görev
Gemiye Yeni Çıkmış  Acemi Bir Gemiadamına  Verdiğiniz  İşi Eğer Deliliğe Vurup Savsaklar Ve Kulağının Bir Tafından Girip Diğer Tarafından Çıkarsa İşler Çok Çabuk Kontrolden Çıkabilir. Organizasyonunuzu Ve Çoklu Görev Becerilerinizi Geliştirmek,Yükselmenizde  MK.GV Lostramosu ,Reis Olarak İlerlemenize Yardımcı Olacak Harika Bir Yoldur.Sorumluluklarınıza Bağlı Olarak, Görev Ve Sorumluluğunuzdaki İşleri Gününüzü Planlamakla Başlayın. Ne Yapacağınızı Bilmek Doğru Yolda Kalmanıza Yardımcı Olur. İyi Bir Çoklu Görev Adamı Olmak, Gününüze Kasıtsız Eklemeler Ne Olursa Olsun Odaklanmanızı Sağlar.
Takım Oyuncusu Olmak
Önemli Becerilerden Biride, Bir Takımda Nasıl Çalışılacağını Öğrenmektir. Gemilerinde Reisler , Her Bir Gemi Personelin Çalışmasını İzlerler , Gemiye Yeni Çıkmış  Acemi Personel Olsalar Dahi Elinden Tutup Personellerin Kendi Sorumluluklarını Bilmeseler Bile Çarkın Bir Dişlisi, Ekibin Bir Parçası Olduklarını Meslektaşlarıyla Uyumlu Çalışması ,Başkalarını Kollamak Ve Yardım Eli Uzatmak, Personellerin Takım Çalışmalarına Yardımcı Olur.
 
Gemilerin IMO Sözleşmelerine Uygun Hale Getirilmesi Mülkiyet Ve İşletim Hakları Oluşturulur Ve İşletilir. Tüm Bu İşlemler Ulusal Ve Uluslararası Kurallara Göre Yapılır Ve Kurallara Uygunluğu Resmi Belge Ve Sertifikalar İle İspat Edilir. Bu Belge Ve Sertifikaların Hemen Hemen Hepsinin Asılları Gemide Bulundurulmalıdır. Kaptanda Bulunan Gemi Çantası İçinde Muhafaza Edilen Bu Belgeler Periyodik Olarak Kontrol Edilir, Süresi Geçenler Yenilenir, Gerektiğinde Yapılan Kontrollerde İbraz Olunur.
Bazı Bayraklar, Özellikle De Kolay Bayraklar Ve Kısmen Klas Kuruluşları Ekonomileri Büyük Ölçüde Filoya Bağımlı Hale Geldiği İçin Tonaj Kaybetme Kaygısı İle Armatörlere Yaptırım Uygulayamaz Hale Gelmişlerdir. Bazı Bayraklar İse, Gemileri Sadece Ülkeye Gelir Kaynağı Olarak Görmeleri Yüzünden Denetimlerini Bilinçli Bir Şekilde Gerektiği Gibi Yapmamaya Başlamışlar, Hatta Bu Durumu Diğerleriyle Rekabet Unsuru Olarak Benimsemişlerdir.( Kayıtsız Offshore Hesaplardan İşlem Yapıldığından Göstermelik Ufak İşler Gösterilip Faturalandırılıp Asıl Büyük Lokma Pastanın Payını Yağdan Kıl Çeker Gibi Hissettirmeden İşlem Yapmak Ülkeye Vergi Kayıplarına) Sebepiyet Vermekte Bu İşletmelerin  Denetimleri De Oldukça Zayıf Kalmakadır.

Bayrak Devleti İdareleri Üzerinde Politik Ve Ekonomik Baskılar Oluşmuş, Denetim Eksiklikleri Nedeniyle Gemilerin Beklemesi Kayıp Zaman Veya Zarar Olarak Görülmüştür. Pastadan Pay Alabilmek İçin Kolay Bayraklara Paralel Olarak Göstermelik Birçok Klas Kuruluşu Ortaya Çıkmıştır. Kolay Bayrakların Denetim Ve Belgelendirme Yetkilerini Üzerlerine Alan Göstermelik Klas Kuruluşları, Finansal Yönden Sadece Donatanlara Bağlı Oldukları İçin Hiçbir Zaman Gerekli Yaptırımları Uygulayamamışlardır. Denetimler Gereği Gibi Yapılmamış, Bazen De Hiç Yapılmamıştır. Kurallara Uyumun Göstergesi Ve Kanıtı Olan Gemi Belgeleri Parası Ödendiğinde Verilmesi Zorunlu Olan Kağıt Parçalarına Dönüşmüştür. Kanal İstanbul Projesi Bu Yüzdendir Ki   Desteklememin Sebebi Risk Unsurunu Yok Etmek Substandart (Standart Dışı) Neredeyse  Hurdaya Ayrılacak Kamikaze Tarzındaki Gemilerinboğazlardan Değil Yapılması Düşünülen Kanal İstanbuldan Geçmesi Yerinde Olacaktır. Hiç Olmazssa Ülke Ekonomisine De O Kanaldan Katkı Sağlamış Olunur .
Bu Sebepler Sonucunda Bayrak Devletleri, Gemiler Üzerindeki Denetim Ve Kontrol Fonksiyonlarını Kaybetmeye Başlamışlardır. Esasen, Donatanı, Personeli, Bayrak Devleti, Klas Kuruluşu, Sigortacısı, P&I Kulübü, Yük Sahibi, Kiracısı Gibi Birçok Tarafın Sıkça Kontrol Edilmesi Gereken Gemiler, Yukarıda İzah Olunan Bozulmanın Ardından Nispeten Kontrolsüz Ortamlarda, Zorunlu Uluslararası Kuralların Bir Kısmına Uymadan Çalışmaya Başlamışlardır. Kötü Yönetilen Ve Bakımsız Kalan Bazı Gemiler, Can, Mal Ve Yük Güvenliği İçin Olduğu Kadar, Aynı Zamanda Çevre İçin De Birer Tehdit Haline Gelmişlerdir. Bunun Sonucu Olarak; Sigortalarda, Klüp Sigortalarında Zarar Ödemeleri Çok Büyük Oranlara Ulaşmıştır. Aynı Zamanda, Can, Mal Ve Yük Kayıplarına Ve Çevre Kirliliğine Yol Açan Kazalarda Büyük Artışlar Olmuştur. Standart Altı Gemiler, Bakımlı Gemilerle Taşımacılıkta Haksız Rekabet Ortamı Bulmuşlardır. Düşük Navlunlarla Yük Taşıyan Bu Gemiler, Gemisine Gerektiği Şekilde Bakmaya Gayret Eden Armatörlerin Büyük Zararlara Uğramasına Yol Açmıştır. Yükünün Akıbetini Ve Taşıma Güvenliğini Önemsemeyen Bazı Taşıtanların Ucuz Navlunlu Gemileri Tercih Etmesi Nedeniyle Adaletsiz Bir Uygulama Gelişmiştir. Bu Gelişmelerden Sonra, IMO, Bu Durumu Telafi Etmek Üzere, Gemi Kontrolünde Bir Son Emniyet Valfı Olarak Liman Devleti Kontrolü (PSC) Sistemini Uygulamaya Koymuştur. Gemilerin Gittikleri Limanlarda, O Liman Devletinin Denetimine Açılabilmesi İçin Tüm IMO Ve ILO Sözleşmelerine Liman Devleti Kontrolüne İmkân Ve Hukuki Zemin Sağlayan Maddeler Eklenmiştir. Gemilerin Standartlarındaki Düşüşün Sonucunda, Ek Bir Güvenlik Ağı Olarak Oluşturulan Ve Bayrak Devletinin Görevini Yapmamasından Veya Yapamamasından Dolayı Ortaya Çıkan, Liman Devleti Kontrolü Sistemine, Aslında, Bayrak Devletlerinin Kendi Üzerlerine Düşeni Yapmaları Durumunda Hiç İhtiyaç Duyulmayacak Olması Da Bir Başka Hakikattir.

Bağımsız Her Devlet, Kendi Sınırları İçerisindeki Her Türlü Aktiviteyi Kontrol Etme Ve Denetleme Yetkisine Sahiptir. Gemi Hareketleri De Buna Dâhildir. Bir Ülkenin Limanlarına Gelen Yabancı Bayraklı Gemilerin Uluslararası Denizcilik Sözleşmelerine Uyumunun Kontrol Edilmesi İşlemi, Liman Devleti Kontrolü (PSC) Olarak Adlandırılmaktadır. Gemi Sahipleri, Gemi Yönetici Ve İşleticileri, Klas Müesseseleri, Sigorta Kuruluşları Ve Nihayet, Bayrak Devleti Yönetimi (Geminin Bayrağını Taşıdığı Ülkenin Denizcilik İdaresi), Uluslararası Denizcilik Kurallarına Uyum Konusunda Başarısız Olduklarında Devreye PSC Girmektedir. Liman Devletleri, Sadece Kendi Limanlarını Ziyaret Eden Gemileri Kontrol Etmekte Ve Emniyet, Güvenlik, Çevre Temizliği Ve Yaşama Koşulları Konularında Bulunan Önemli Eksiklikler Giderilene Kadar Geminin Limandan Kalkışının Önlenmesini (Geminin Tutulması/Detention) De İçeren Önlemler Almaktadır.

PSC Sistemi, Bu Açıdan Bayrak Devleti Kontrolüne Yardımcı Bir İşleve Sahiptir. PSC Sayesinde, Devlet Aynı Zamanda Kendi Karasularını Ve Limanlarını Olaylardan, Kirlilikten Ve Hasarlardan Korumuş Olmaktadır. IMO Sözleşmelerine Göre, Her Devletin Kendi Başına PSC Yapma Yetkisi Vardır. Dünyada Tek Başına PSC Yapan (ABD Gibi) Devletler Mevcuttur. Bununla Birlikte, Liman Devleti Denetimlerinde İşbirliği Yapmak Üzere Bölgesel Mutabakat Zabtı İmzalayarak, Ortak Faaliyet Gösteren Ülkeler De Bulunmaktadır. Bazı Gemilerin, Belli Yörelerde, Yakın Limanlar Arasında Taşımacılık Yapmaları Söz Konusu Olduğu İçin, Bir Geminin Aynı Bölgede Gittiği Her Limanda Otoriteler Tarafından, Tekraren Kontrol Edilmesi, Hem Masraflı Hem De Gereksiz Bir Uygulama Olacağı İçin Bölgedeki Ülkelerin Devletleri Ortak Hareket Etmeyi Tercih Etmektedirler. Böylece, Denetim Ağının Daha Geniş Tutulması Ve Standart Altı Gemilerin Bir Limanı Veya Belli Bir Devleti Bir Şekilde Atlatmak Suretiyle Denetimden Kaçmaması Da Temin Edilmiş Olmaktadır.
Size Destek Olmak İçin Burada Olduğumuzu Ve Uzaktan Öğrenim Sırasında Ve Yüz Yüze Eğitime Geçildiğinde Sizin Ve Personelleriniz İçin Faydalı Olacağını Umuyorum .
Tüm Dünya Ülkelerinde Gemilerde Zabitan Dinlenme Ve Yemek Salonu Ayrı Bir Yerde , Personellerin Dinlenme Ve Yemek Salonları Ayrı Yerlerdedir Nedenini Hiç Düşündünüzmü ?

 Gemi Makinaları İşletme Mühendisi
 Birol Çetinkaya
 Pruvanız Neta, Denizleriniz Sakin, Rüzgarınız Kolayına Olsun. Selametle…

 

 KAYNAKÇA
⦁    MEGEP Modülü

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında