sohbet odalarıdini sohbetleromegle tvtürk sohbetdini sohbetcinsel sohbet
medyum

İstanbul
29 Ocak, 2025, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Gemi Yakıt Tüketimi Muhasebesi ve Gemi Dizel Yakıt Sistemleri

27 Mart 2023, Pazartesi 13:18
Gemi Yakıt Tüketimi Muhasebesi ve Gemi Dizel Yakıt Sistemleri

Deniz yakıt tüketiminin etkin bir şekilde kontrol edilmesi

Ticari gemilerin, seyirlerini en kısa zamanda gerçekleştirmesi hem yakıt tasarrufu hem de zaman tasarrufu açısından önem taşımaktadır. Gemilerin hızını etkileyen faktörler rüzgâr, dalga ve akıntı yön ve büyüklükleridir.

Hava ve Deniz şartlarına ait tahmin bilgilerini Inmarsat ve Copernicus servislerinden elde ederek, Ege Denizi üzerinde bulunan limanlar arasında yapılabilecek olası seyirler için rota optimizasyonu sağlayabilen bir karar destek sistemi ortaya koyulmuştur.

Ortaya konulan sistem, belirlenen başlangıç ve bitiş limanları arasında kullanılması gereken rotayı, deniz ve hava şartlarına göre en uygun şekilde seçebilmektedir. Uygunluk kriteri, seyir süresinin ve yakıt tüketiminin mümkün olan en az değerde olmasıdır. Hesaplamada yöntem olarak CSGA (Cuckoo Search Genetic Algorithm) algoritması kullanılmıştır.

Limanlar arasında seyir yapılabilmesi amacıyla kullanılabilecek en kısa yollar hava ve deniz şartları göz ardı edilerek Djikstra algoritması ile hesaplatılmış ve kayıtaltına alınmıştır. Hava ve deniz şartları Inmarsat ve Copernicus servislerinden elde edilerek en kısa yol için maliyet hesaplanmış,ardından da CSGA algoritması ile daha optimal bir rotanın bulunup bulunmadığı hesaplatılmıştır.

Ege Denizi limanları arasındaki mesafeler uzun olmadığı için sakin hava şartlarında en kısa yol rotasından daha uygun rota veya rotalar bulunamamıştır. Ancak,hava ve deniz şartlarının sert olduğu kış aylarında, sistemin daha uygun alternatif rotalar bulabildiği gözlemlenmiştir.

Önerilen entegre çözüm, armatörlere ve işletme şirketlerine, veri analizi ve hızlı karar verme için navigasyonun ana parametrelerinin uzaktan kontrolü için uygun bir araç sağlar. Ayrıca gerçek zamanlı olarak gemilerin konumu, rotası ve hızı hakkında eksiksiz bilgi almanıza olanak sağlar.

İzlenen parametreler

Sistem, Gemi deniz yakıtı tüketicilerinin parametrelerini uzaktan izlemenize, yakıt tüketiminin doğru kayıtlarını tutmanıza ve yakıt ikmalini kontrol etmenize olanak tanır. Uygulama, deniz yakıt sistemlerinin en kritik parametrelerini izlemek için sensörlerin kurulumundan başlayarak aşamalar halinde gerçekleştirilebilir.Kullanılan ekipman çeşitliliği, armatörlerin ve nakliye şirketlerinin bireysel görevleri için çözümler sunulmasını sağlar.

Yakıt tüketimi muhasebe sisteminin çalışması

Gemi yakıt tüketicilerine takılan sensörlerden gelen veriler, sistemin ana cihazına - toplanan bilgileri şifrelenmiş biçimde uydu kanalları aracılığıyla harici bir veritabanı sunucusuna ileten bir terminal-kayıt şirketi veya yerleşik bir kontrolöre gönderilir. Uzak kullanıcılar için erişim, şirket ağı içinde veya İnternet üzerinden düzenlenebilir. Kontrolörden gelen tüm bilgiler çoğaltılır ve kaptan köşkündeki operatör panelinde görüntülenir.Filonun hareketini kontrol etmek için GPS sensörlerini terminal-kayıt kuruluşuna bağlamak mümkündür.

Yakıt tüketimi kontrol sisteminin uygulanmasının sonucu

Muhasebe ve kontrol sistemi tarafından yakıt tüketim oranlarını optimize ederek ve miktarının ölçülmesindeki hatalardan kaynaklanan ticari kayıpları azaltarak elde edilen filo operasyonunun ticari verimliliğini artırmaktır.Önerilen sistem ve kurulu ekipman, Çözümün etkinliği, yurtdışındaki projelerin uygulanmasında kanıtlanmış, ekipmanın güvenilirliği ve yüksek doğruluğu  elde edilebilir.

Sistem özellikleri

Geminin hareket aşamaları hakkında bir uyarı sistemi kurmak. SMS ve E-posta posta listeleri için destek, bir kullanıcı olayı meydana geldiğinde tarayıcıda açılır pencereler kontrol noktalarını geçme, arıza süresi, rotadan sapma.Planlama ve kararlar alınırken hava durumu faktörlerini hesaba katmak için meteoroloji ve hava durumu haritalarını web ara yüzünün ek katmanlarına bağlama desteği.

Gemi günlüğü, olay günlüğü ve bakım günlüğü işlevi için destek.Her yerde ve herhangi bir cihazdan bir web arayüzü aracılığıyla sisteme uzak kullanıcı çevrimiçi erişimi sağlanır.

İşletme Performansı

İşletme Performansı, bir gemi veya filonun gerçek performansını etkileyen fonksiyonel alanlardan biridir. Yakıt izleme, envanter kontrolü, muhasebe ve yakıt yönetimi, işletme performansının önemli yönleridir.

Yakıt izleme, hareket halindeyken yakıt kullanımının ölçülmesine ve izlenmesine olanak tanır. Optimum sistem, güverteden yakıt yakma hızlarını anında izleme yeteneğini içerir. Bireysel motor ve jeneratör yanma hızları dahil edilmeli, ayrıca yakıt tankı seviyeleri de dahil edilecektir. Bu proaktif izleme, mürettebatın yakıt yakma oranlarını ve verimliliğini olumlu yönde etkileyen kararlar vermesine olanak tanır.

Envanter kontrolü, yakıtın gemiye alındığı ve Makinallar ve jeneratörler tarafından yakıldığı sürece yakıt tankı seviyelerinin sürekli olarak izlenmesini içerir. Bu kontrol düzeyi, bir deniz motorunun tüketebileceği yakıt hacimleri verildiğinde, periyodik olarak tank seviyelerinin geleneksel manuel yöntemlerle ölçülmesinin yeterince doğru veya zamanında olmaması nedeniyle önemlidir. Yakıtın gemiden gizlice transfer edilip edilmediğini belirlemek için transfer hatlarında akış ölçerler veya göstergeler kurulmalıdır.

Muhasebe, bazı dünya bölgelerinde endişe verici bir konu olan yakıt hırsızlığını önlemek için önemlidir. Tüm yakıt transfer hatlarına akış ölçerler kurulmalıdır, böylece doğru yakıt verileri yakalanabilir. Bu veriler daha sonra yanma oranlarıyla karşılaştırılabilir ve gemiden yakıtın gizlice transfer edilip edilmediği belirlenebilir. Ayrıca, bir seferin farklı noktalarında yakıt kullanımının muhasebesi, nakliye veya konteyner ücretlerine yakıt yakma ve ilişkili maliyetleri bağlama yeteneği sağlar. Bir geminin seyahatinin belirli kısımlarında yakıt yakma şeklini anlamak, konteyner ücretlerini daha doğru teklif etmek için daha sağlıklı bir kar marjı sağlar. Belgedeki yakıt tüketim oranlarına dayanarak nakliye ücretlerini değiştirmek, bir göndericinin daha agresif bir şekilde teklif vermesine olanak tanır.

Damıtık Yakıtlar Distillate Fuels

Bu yakıtlar, petrolün rafinerilerdeki ayrıştırma kulesinde işlenmesi esnasında, üst seviyede kalan, nispeten hafif, kısa karbon zincirli, açık renkli, artık yakıtlara göre temiz sayılabilecek olan yakıtlardır. En bilineni benzin ve motorindir. Çoğunlukla küçük makineli hız ve performans aranan gezinti ve sürat teknelerinde tercih edilmektedir.

Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.

Yakıt tüketiminin azlığı: Dizel motoru aynı özelliklere sahip bir benzin motorunun tükettiği yakıtın yarısı kadar yakıt tüketir.Bir saatte Kilovat başına harcanan yakıt benzin motorlarında 170-260 gram olmasına karşın dizel motorlarında bu miktar 120-150 gramdır.Bu değerlere motorların özgül yakıt sarfıyatı ( specific fuel consumption) da denilmektedir.

Yakıtın ucuzluğu: Benzin de motorin de petrolün damıtılmasıyla üretilmesine karşın motorinin miktarı fazladır ve daha ucuza satılmaktadır.

Setan sayısı: Dizel motorunun en önemli hassası olan gecikme süresinin belli bir seviyede olmasını, yani yakıtın kendi kendine tutuşabilme kabiliyetini gösteren ölçüye "setan sayısı" denir.

Dizel indeks: Dizel yakıtının setan sayısının ölçülmesi pratik bir iş olmadığı için, bunun yerine aynı kavramı ifade eden ve "Dizel indeks" adı verilen bir sayı kullanılmaktadır.

Gemi Dizel Motorlarında Verimin Hesaplanması

Verim elde edilen sonuç ile bu sonucu elde etmek için harcanan çaba arasındaki oranı belirtir. Başka bir deyimle, motordan alınan gücün verilen güce oranının yüzde olarak belirtilmesidir. Verim daima % 100’den azdır. Çünkü, silindir içinde yakılan yakıtın ısı enerjisinin çoğu yanmadan sonra yitirilir.

Dizel Motorların Yakıt Sistemi

Dizel motorlarında yanma, sıkıştırma sonunda sıkışan, sıcaklığı ve basıncı artan hava içinde yakıtı yüksek basınçla püskürterek sağlanır. Bunu sağlamak için sağlam ve çok hassas çalışan birçok parçanın toplandığı bir sisteme gerek duyulur. Bu sisteme dizel yakıt sistemi denir.

Dizel motorları yakıt sistemleri büyük sabit tesislerde, gemilerde ve motorlu taşıtlarda yerleştirme bakımından farklılık gösterirler. Ancak sistemleri oluşturan parçalar görev ve yapılarına göre birbirlerine benzer.

Yakıt Tankları

Gemilerde yakıt tankı olarak, yakıtın gemiye ilk olarak alındığı çift dip (dabılbotum) dinlendirme tankları ve servis tankları bulunur. Yakıt tankları yakıtı temiz ve güvenli bir şekilde depolayacak kapasitede çelik saclardan yapılır. Paslanmasını önlemek için kurşun kalay karışımı ile kaplanır. Yakıt tankları içinde yakıt seviyesini göstermek üzere şamandıra düzenekleri bulunur.

Dizel Motorlarında Yakıtın Temiz Olmasının Önemi

Dizel yakıtı olan motorin viskozitesi benzine göre yüksektir ve sakızlaşmaya uygun,damıtma sırasında ayıklanamayan küçük parçaları bünyesinde taşır. Ayrıca yakıt rafineriden,yakıt tankına gelinceye kadar birçok yer ve depo değiştirir. Gerek bu yer değiştirmelerde,gerekse depolardaki havalandırma deliklerinden pislik, su ve toz zerreleri de yakıtın içine girerek yakıtı kirletir.

Yakıt süzülüp temizlenmeden kirli haliyle kullanılacak olursa, motorun kalbi sayılan pompa ve enjektörler kısa zamanda hasara uğrar. Çünkü pompa elemanları, basma valfları ve enjektör memeleri çok hassas çalışan elemanlardır. Bu elemanların birbiri içinde çalışan parçaları arasındaki boşluk 0,001 mm’dir. En küçük bir toz zerresi bile bu parçaların çizilmesine, aşınmasına ve arıza yapmasına yol açar.

Yakıt filtresinin çalışması

Besleme pompasından gelen basınçlı yakıt, giriş rekorundan girerek gövde ile eleman arasındaki boşluğa dolar. Dolan yakıtın üzerine devamlı yakıt geldiği için sıkışır ve elemana nüfuz ederek merkeze doğru geçer.Bu geçiş sırasında içindeki pislikler eleman üzerinde tutulur. Yakıt içindeki büyük zerreler ve su, yoğunluk farkından dolayı dibe çöker. Süzülmüş ve temizlenmiş olarak merkezde toplanan yakıt, çıkış borusundan çıkış rekoruna, oradan da yakıt pompasına gider. gemi dizel motorları ve yakıt sisteminde kullanılan besleme pompalarının,Enjektörlerin bakım ve onarımını makine kataloguna uygun olarak yapabileceksiniz.

Besleme Pompalarının Görevi

Yakıt pompalarının emme yeteneği olmadığından bunlara yakıtı, basınçlı olarak göndermek gerekir. Bu nedenle hemen hemen her yakıt sisteminde besleme pompası bulunur. Besleme pompaları yakıtı, yakıt tankından emer ve basınçlı olarak filtre üzerinden yakıt pompasına gönderir. Günümüzde kullanılan besleme pompaları yakıtın basıncını, 1,5-3 bar basınca yükseltir. Kapasiteleri, motorun harcayacağı en fazla yakıt miktarını karşılayabilecek kadardır.

Enjektörler çalışma şartlarına göre belirli süreler sonunda kontrol edilmelidir.Enjektörün çalışmasında memenin önemi büyük olduğundan kontroller daha çok meme üzerinde toplanır.Bakıma alınan enjektörde herhangi bir temizleme ve ayar yapmadan önce son durumu anlamak için bazı kontroller yapılmalıdır.

Bu kontroller sonucunda bulunan arızaya göre gerekli ayar, alıştırma, taşlama ve parça değişimi saptanır. Bu saptanan işlemin yapılabilmesi için enjektörün dış kısmı motorinle iyice yıkanır ve temizlenir. Meme, enjektör gövdesinden sökülür ve iğne çıkarılır. Eğer iğne aşırı ısı nedeniyle mavileşmiş ise iğne ve yuvası çizilmiş, hasara uğramışsa bu meme tekrar kullanılmamalıdır. İğne ve memede fazla hasar ve çizik yoksa iğne oturma yüzeyi taşlanıp özel macunla alıştırılır. Ancak taşlama ve alıştırma yapılacak memede geri kaçak ve sızıntısı ve iğnenin kalkma yüksekliği normal sınırlar içinde olmalıdır. Memesi değiştirilen, taşlanan veya normal çalışmada tekrar kullanılacak enjektörün şu kontrol ve ayarları mutlaka yapılmalıdır.

Püskürtme basıncı kontrol ve ayarı

 Geri kaçak ve sızıntı kontrolü

 Püskürtme şekli kontrolü

 Damlama kontrolü

Mühendislik ve Bakım Yönetimi

Bazı Gemi operatörlerinin, yakıt tasarrufu sağlamak için makina hızını ve dolayısıyla gemi hızını düşürmeyi tercih ederler. Ancak, motor RPM ve gemi hızı yalnızca toplam yakıt tüketiminin belirteci değildir, bu nedenle keyfi olarak makina hızını düşürmek yakıt tasarrufu garanti etmez. Mevcut değişen koşullar altında tahrik sisteminin nasıl çalıştığının iş akışı hesaplamalarını yapmak ve bunu yakıt tüketimine bağlamak gereklidir. Makina RPM’yi düşürmek, koşullara dayalı olarak optimum bir gemi hızı ayarı garanti etmez. Bazı modern yakıt yönetim sistemleri, sefer halindeyken hesaplamalar yapmak ve gemi makine zabitlerine önerilerde bulunmak için tasarlanmıştır.

Mühendislik ve Bakım Yönetimi, gerçek yakıt tüketimi veya çalışma saatleri temel alınarak Gemi Makinallarında ve jeneratörlerinde uygun bakımı destekleyerek doğru bakımın yapılmasını sağlar. Bu koşullara dayalı bakım programı, Makinanın işletme ortamını daha doğru bir şekilde yansıtır ve gereksiz bakım işini azaltır.

Yakıt tüketimini ve maliyetleri takip etmek için,yakıt Sarfiyatını izleyerek işletme verimliliğini artırmak önemlidir. Yakıt sarfiyatının takip edilmesi ,Gemiye yakıt alınacağı zaman doğru hesaplamalların yapılması Yakıt alınacak yakıt barge miktarıyla şirketin sipariş etmiş olduğu yakıtı karşılaştırmak ,yakıt alınırken sık sık iskandil atıp yakıt sounding table kitabına bakılarak alınan yakıtın doğruluğunu teğit etmek,temiz olup olmadığını Yakıtta su olmadığının anlık kontrollerini sağlamak Gemi mühendislerin görev ve sorumluluğundadır . İşletme stratejilerinin etkililiğinin bir geminin yakıtını ne kadar iyi kullandığını Gemiye alınacak yakıtın kullanılabilir olduğunu daha net bir şekilde anlamamıza  yardımcı olur.

Sonuç olarak, Yakıt maliyet tasarrufu aynı zamanda çevre koruma aracıdır. Deniz yakıtı maliyetleri arttıkça ve deniz kirliliğini azaltma ihtiyacı daha acil hale geldikçe, İşletme performansı,mühendislik ve bakım yönetimi ve yönetim denetimi  Değişen ve zorlu 21. yüzyıl sularında seyir yapmak isteyen herhangi bir gemi sahibi için bu olayları benimsemek en önemli öncelik olmalıdır.

 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi

Birol Çetinkaya

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

 

 

 

Kaynaklar :

Megep Modülü

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

google