Gemi Otomatik Kontrol Sistemlerinin güvenliğini sağlamanın etkili yolları.
28 Ekim 2024, Pazartesi 18:53Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Ülkemiz için Canlarını feda etmiş Tüm Şehit ve Gazilerimizin Ruhlarına dua ederiz. Dünyanın en kıymetli toprakları olan aziz vatanımız üzerinde, bağımsız ve ayrılmaz bir bütün olarak bu milletin ilelebet var olacağına olan inancımı belirterek .Türk millettinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlar, sevgilerimi ve saygılaramı sunarım.
Türk Deniz Ticaret Filosundaki Gemiler için Bu hafta Türk Deniz Ticaret filosundaki Gemilerde Otomatik kontrol sistemlerinin Katkıları Ana ve yardımcı Makinaların kontrol sistemleri Yakın zamanda üretilen gemilerde titizlikle kontrol edilmektedir. insan faktörünün yol açacağı zararları en aza indirmek amacıyla bilgisayar kumandalı elektronik kontrol sistemleri kullanılmaktadır.Gemi makinelerinde devir kontrolü son derece önemlidir. Değerli Denizci Meslektaşlarım Sayın Deniz Ticaret Gazetesi okurlarım ,
⦁ Gemi sevk ve idaresinde köprüüstü, makine dairesi ve yük operasyonlarında kullanılan çeşitli otomasyon teknolojileri hızlı gelişimini sürdürmektedir. Gemi köprüüstündeki teknolojilerin gelişmesi ile birlikte, uluslararası denizcilik örgütleri yeni ekipman ve cihazların köprüüstünde bulundurulmasını, zabit ve kaptanların bu cihazların kullanımı ile ilgili yeterliliğe sahip olmalarını zorunlu kılmıştır. Gelişen teknolojilerin zabit ve kaptanlara geminin emniyetli seyri ile ilgili çeşitli kolaylıklar ve avantajlar sağladığı bilinmektedir. Otomasyonun kullanımıyla zabit ve kaptanlar ihtiyaç duyulan yerlere dikkatlerini yoğunlaştırabilmektedir. Otomasyonun bu avantajlarına karşın Bazı gemi kazalarında olduğu gibi otomasyona aşırı güvenme sonucu durumsal farkındalığın azalması,bazen geri dönüşü mümkün olmayan kayıplara ve hasarlara neden olabilmektedir.Otomasyonunun faydalarını en üst düzeyde ortaya çıkar. Zorlukların sunduğu fırsatları ve bunların sunumu için proaktif bir yaklaşımın daha verimli, doğru operasyonu planlamanıza yardımcı olmanızı unutmayın.otomasyon Dijital bir devrimdir ,iş dünyası Otomasyononun kullanımındandan sonra 2050 yılında Otonom çeşitli ve farklı yakıt enerjisi ile seyir yapacak Gemileri yeniden tanımlıyor. Öncü bir dijital yük karmaşası şirketi olan Gemi sahipleri süreçlerini iyileştirme ve üstün yeni bir verimlilik standardı yaratmak için otomasyon ve teknolojinin gücünü ciddiye alıp faydallarından yararlanmalıdırlar.
⦁ STCW 78-95 Sözleşmesi ve bu sözleşmeye uygun olarak gemi makineleri bölümü öğrencilerinin gemilerde otomatik kontrol sistemlerini temel olarak bilmeleri ve kullanmaları gerekmektedir. Otomatik Kontrol sistemlerinde gelişen teknolojinin gemi makinelerine katkıları anlatılacaktır. Gavernörler, dizel makinelerinin çalışmaları sırasında makine silindirlerine verilen yakıt miktarını denetlemek üzere kullanılır. Gavernörlerin görev yapmasını sağlayan regülatör ağırlıkların merkezkaç kuvvetidir. Regülatörlerin pek çoğunda ağırlıkların oluşturduğu bu merkezkaç kuvvet, gavernör yayı tansiyonu veya kuvveti ile daima denge hâlindedir. Bu nedenle mekanik gavernörlere “yay yüklü merkezkaç gavernör” adı verilir. Bazı regülatörler, (Massey, Marquette, Woodward vb.) merkezkaç kuvveti yağ basıncı ile dengelenmektedir. Deniz otomasyon sistemleri, denizcilik endüstrisinde gemi ve deniz araçlarının operasyonlarını daha etkili ve güvenli hale getirmek amacıyla kullanılan teknolojik çözümleri ifade eder.Ticaret gemilerinde iki ya da üç adet d/g (dizel jeneratör) bulunur. Bu d/g’lerin normal koşullarda sadece bir tanesi çalıştırılır ancak yük ihtiyacı olduğunda (kargo kapakları açılacağı zaman veya vinç-ırgat çalıştırıldığında) d/g 2’nin aynı anda çalışmasını sağlamak için otomatik olarak paralele girmesine ihtiyaç doğmaktadır. Büyük akım çeken güverte yardımcı makineleri vb. alıcılar kapatıldığında devreden otomatik olarak çıkmasını sağlamaktır. Bu işlem PLC tarafından gerçekleştirilir. Özel durumlarda bu işlem manuel olarak gerçekleştirilir. Her iki dizel devirleri eşit olana kadar gavernörleri ile ayarlanır, daha sonra frekansları eşitlenir, artık yükü eşit olarak almaya hazırdır. Paralel çalıştırma pozisyonuna alınır, yükü eşit olarak aldıkları tablo üzerinden (kW göstergesi) takip edilir.Makine kontrol odasında bulunan monitör sistemi yardımı ile arıza teşhisi ,otomasyon ve kontrol sistemlerinin bakımını, Elektrikli ve elektronik cihazların bakımınlarını modern sistemler ve elektrik kontrol ekipmanlarıyla donatılmış gemilerdeki çeşitli kontrol sistemlerini, elektrikli motorları çalıştırmak, bakımını yapmak, sorunlarını gidermek ve onarmak için gerekli temel bilgi, anlayış ve yeterliliği kazandırılmalıdır . Deniz otomasyon sistemi , uygun pratik laboratuvar egzersizleri yoluyla personellerin performansının yazılı değerlendirmeye ve beceriye dayalı değerlendirmesine dayalı bilgi sağlanmış olunur.Uygun laboratuvar ekipmanları ve egzersizleri kullanılarak gemilerde gerçekleştirilen çalışmanın pratik yönlerini en üst düzeye çıkarmak gerekmektedir.
⦁ Modern gemi Otomatik kontrol sistemleri neler sağlar
Gemi Otomatik kontrol sistemi bir geminin otomatik kontrolünü sağlayan, teknik durumunu ve navigasyon güvenliğini , geminin verimliliğini artırmanıza, mürettebat üzerindeki yükü azaltmanıza ve çeşitli teknik parametreleri kontrol etmenize olanak tanır. Ancak nihai amaç hem gemide hem de bir bütün olarak gemide güvenliği sağlamaktır. Gemi otomasyonu, hareket kontrol sistemlerini, navigasyonu, iletişimleri, kontrolü, güvenliği ve daha fazlasını içerebilir. Geminin sorunsuz ve güvenli çalışmasını sağlamak için hepsi birlikte çalışır. Deniz otomasyonu, bir gemiyi çalıştırırken hata riskini önemli ölçüde azaltmanıza ve dış koşullardaki değişikliklere daha doğru ve hızlı yanıt vermenize olanak tanır. OTOMATİK KONTROL sayesinde bir gemideki birçok süreç sürekli insan denetimi olmadan gerçekleştirilebilmektedir. Bu, kaptanın ve mürettebatın üzerindeki iş yükünü azaltarak daha önemli görevlere odaklanmalarına olanak tanır. Ek olarak, modern otomasyon sistemleri çeşitli gemi ekipmanlarının durumunun sürekli izlenmesini sağlayarak arıza riskini azaltır. Makinelerin bakım tutum ve işletme faaliyetlerinin ( çalıştırılması ) takibi ve yönetilmesi gerekmektedir. Bunun için personel arasında görev dağılımının sağlanması gereklidir. Ekipmanlar geminin güvenli seyri için tüm gereksinimleri karşılamalı ve sorunsuz çalışacak durumda hazır bulundurulmalıdır.Modern otomasyon araçları, örneğin bir joystick kolu kullanarak hız ve yön ayarının daha rahat yapılmasını mümkün kılar. Bu durumda iki koordinatlı kolun eğimi hareketin yönünü belirler ve bu eğimin açısı hızı belirler. Kaptan, çeşitli ayar noktalarını umursamaz, sadece kolu istenen hareket yönünde saptırır - kolun sapması ne kadar büyük olursa, hareket hızı da o kadar büyük olur. Geriye geminin dönüşünün kontrolü kalıyor. Bunu yapmak için joystick'in üçüncü koordinatını (dönen başlıklı tutamak) veya dümeni kullanmak gerekir. Bir yolcu gemisinde, koldan manevra kontrolüne ek olarak, taşınabilir bir uzaktan kumandadan kontrol de uygulanmaktadır. Bu, manevra yaparken daha iyi görüş sağlar: Navigatör, uzaktan kumandayı üst güvertenin yanlarında ve arka kısmında bulunan konektörlerden birine bağlar ve bir düğme alanını kullanarak hareketi kontrol eder. Dijital bir kanal üzerinden kontrol sistemine bağlanan uzaktan kumanda bu durumda kumanda kolunun ve diümenin yerini alır. Gemi otomasyonu, gemi ekipmanlarının otomatik kontrolüne yönelik bir sistem ve cihaz kompleksidir. Gemi otomasyonu, gemi trafik kontrol sistemlerini, navigasyonu, alarmları, güç kaynağını, video gözetimini ve güvenliği kontrol etmenizi sağlar. Onun yardımıyla örneğin kargo operasyonları gerçekleştiriliyor ve korunan tesislere erişim sağlanır.
Üste itaat ve zamana riayet, toplum, grup, ilişki, davranış, yaşam, başarı, duygu,duygulara saygı, kural, hiyerarşi (Beyin fırtınası)
Ekipmanlardan iki tür bilgi gelişi olur. Birincisi alarmlar ve çalışma verilerinin otomatik olarak gelmesidir. Bunlar monitör sisteminden ya da göstergelerden takip edilir. ikinci bilgi gelişi personelin duyuları tarafından tespit edilen sesler, titreşimler, sızıntılar vb. olarak gerçekleşir. Durumsal farkındalık değişken durumlara göre hareket edebilme becerisidir. Olası sorunlara karşı önceden tedbir alarak sorunu önlemek ya da en az kayıpla atlamayı sağlamak gereklidir. Gemi OTOMATİK KONTROL dersini veriliyormuş gibi gösteren fakat OTOMATİK KONTROL dersin hocası olmadığı halde öğrenciyi belgelendirip mezun edenmemelidir. yada Gemi OTOMATİK KONTROL dersininin bir eğitim kurumu müfredatlarında olmadığı halde herhangi bir kurumun OTOMATİK KONTROL dersi vermeden mezun edip otomasyonlu bir gemiye gitmesi STCW (International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) 2010 Manila‟da yapılan değişikliklerle beraber gemi adamlarının bu yaklaşıma uygun eğitimler alması zorunlu hale getirilmektedir. Gemi Makine dairesindeki hataların gösterge ve anlamlarını yorumlayıp düzeltmek gerekir . Makine dairesi arızalarında ve acil durum müdahalesi olduğu zaman Gemi içerisinde kullanılan çoğu mekanik sistemlerin kullanımları OTOMATİK KONTROL sistemleri olduğu için işin uzmanları Gemi personellerine Başta ana makine safety sistemler ve güç iletişim sistemleriyle ilgili bilgi ve becerilerini sürekli düzenli olarak eğitilmelidirler.
Elektrik ,Eloktronik karmaşık sistemlerin ayarlanması, bakımı ve onarımını gerçekleştirmek radyo iletişimi, radar , radyo, televizyon, navigasyon, makine kontrol odası konsolu , bilgisayar teknolojisi, elektrik motorları, jeneratörler, dönüştürücüler, şalt cihazları, kontrol istasyonları ve diğer elektrikli aparat ve cihazlar üzerinde her türlü kontrolleri orta düzeyde onarım işlemini gerçekleştirilmesini yapmak denizcilik ve genel endüstriyel kullanıma yönelik kontrol panelleri, elektrik ağları ve elektrik tesisatları için alarmlar, kapalı güç ve düşük akım konnektörleri, gemi aydınlatma cihazları; yüksek nitelikli bilgili personele ekipmanlar, test tezgahları ve en ileri teknolojiyi kullanan cihazlarla donatılmalıdır..
Gemilerde ; Otomatik kontrol sistemleriyle ilgili
⦁ Otomatik kontrol prensiplerini ve gemideki pratik uygulamalarını öğrenmeli
⦁ Ölçümlerin ve gemideki uygulamaların temel prensiplerini öğrenmeli
⦁ Tipik deniz kontrol sistemlerinin bakımını yapmak ve sorunlarını gidermek
⦁ Elektrik güvenliği prosedürlerini uygulanması öğrenmeli
⦁ Elektriksel ölçüm aletlerinin kullanımında güvenlik prosedürlerini öğrenmeli
⦁ PSC Denetimlerinde Farklı elektriksel/elektronik parametrelerin işlevlerini tanımlayıp açıklayabilecek derecede bilgi sahibi olunmalı.
⦁ Farklı tipteki elektrik devrelerini öğrenip yorumlayacak derecede bilgi sahibi olabilmek
⦁ Çeşitli tipteki elektrik kontrol cihazlarını ve devre korumalarını öğrenmek
⦁ Motorların, jeneratörlerin ve transformatörlerin yapısını, işleyişini ve uygulamalarını öğrenmeli
⦁ Motorların montajını, demontajını ve doğru bağlantısını öğrenmeli
⦁ Elektrik motor kontrolünün temel prensiplerini işleyişinin ve Motor kontrolünde kullanılan farklı cihaz tiplerini öğrenmeli
⦁ Farklı tipteki elektrik şemalarını, sembollerini ve özelliklerini tanımlayıp yorumlamak;
⦁ Farklı tipteki motor marş devrelerinin ve bunların korumalarının prensiplerini ve çalışma şekillerini öğrenmeli
⦁ Gemilerdeki elektrikli ekipmanların güvenli ve verimli çalışmasını sağlayan bakım ve arıza bulma yeteneğini geliştirmek ve öğrenilmeli
⦁ PLC'nin temel bileşenlerini , Farklı Sensör Tipleri ve Sensörler Aracılığıyla Bağlantı Detayları, değişiklikleri duyu organları vasıtası ile algılamak ve buna bağlı olarak da hareket edilmelidir. Buna örnekler verecek olursak üşüdüğümüzde ısıtıcıyı açarız veya ortam karanlık olduğunda ışığı yakarız. Tüm bu fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık,basınç, ses vb.) bizim yerimize algılayan cihazlara “SENSÖR”, algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlara ‘da “TRANSDUSER” denir. Sensörlerden alınan veriler elektrik sinyaline dönüştürüldükten sonra elektronik devreler tarafından yorumlanarak mekanik aletlere kumanda edilebilir.
⦁ Giriş ve çıkış aygıtlarının PLC'ye kablolamasını uygulamasını öğrenmeli
⦁ Alarmların Yapılandırması.
⦁ Elektrikli tahrikler ve kontroller,Saha Enstrümantasyonu ve Pnömatik Gözetimsel Veri Toplama Dağıtılmış Kontrol Sistemi ,İnsan Makine Arayüzü ,Kontrol Paneli Tasarımlarının araştırılıp bilinmesi,Farklı Panel Tipleri, Panel Kablolama Detayları, Bileşenlerin Özellikleri ve Fiziksel Boyutları, Panellerin Topraklanması ve Kablolanması- Standart Prosedürler, P&I Diyagramı Hazırlanması öğrenmeli
⦁ Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok iş makinesinin kumandasında, kapıların otomatik açılıp kapatılmasında, birçok aygıtın istenildiği zaman devreye sokulup çıkartılması gibi birçok yerde transduserler kullanılır. Bu sayede hem günlük hayatımızı hem de endüstriyel üretim süreçlerini daha çok kolaylaştırmış oluruz.
⦁ Kontaktörler, Röleler, Zamanlayıcılar Vb. Kullanılarak Kontrol Devrelerinin Tasarlanması öğrenmek
Programlama Uygulamaları. Öğrenmeli
Jeneratör Kontrol Sistemleri
⦁ Jeneratör alarm arızalarının hangi arıza verdiğinin bilinmesi ve çözümü için arızanın giderilmesi
⦁ Overspeed sistemleri bakım onarımı, sistem kontrollerinin bilinmesi
⦁ Uzak kumanda sistemleri bakım onarımın yapılmasının bilinmesi
⦁ Govarnör kontrol sistemindeki arızaların giderilmesi bilinmesi
⦁ PLC destekli panolar ile analog (Basınç, Devir, Sıcaklık vs.) ölçüm bilinmesi
⦁ Aktif ve reaktif güç paylaşımı arızalarının giderilmesi bilinmesi
⦁ AVR (Automatic Voltage Regulator) montajı ve devreye almanın bilinmesi
⦁ Senkronizasyon ve paralel çalışma arızalarının giderilmesinin bilinmesi
⦁ Aşırı akım ve ters akım arızalarının çözülmesinin bilinmesi
Otomasyon Sistem Bakımı ve Arızaların Giderilmesi
⦁ Ana makine kontrol, alarm, emniyet ve izleme sisteminin testlerinin bilinmesi
⦁ Ana ve yardımcı D/G sistemlerinde bakım ve onarımın bilinmesi
⦁ Oilmist dedektör sistemi bakım, onarım ve testleri bilinmesi
⦁ Basınç, sıcaklık, devir ve voltaj kontrol izleme sistemlerindeki arızaların onarımı ve yedek parça temini hususunda kritik ekipmanların Listesinin çıkartılması
Vinçlerin Bakım ve Onarımı
⦁ Kumanda sistemi arızalarının giderilmesi
⦁ Vinç çalışma hız ayarlarının yapılması
⦁ Motorlarının bakım ve onarımları
⦁ PLC kontrollü yeni model vinç sistemlerinin arızalarının giderilmesi
⦁ Yeni kumanda panosu dizaynı
⦁ Yedek parça temini (sensör, limit switch, kontaktör vs.)
Ana Makina Kumanda Sistemleri Bakım, Onarımı
Sistemler hidrolik, pinomatik, mekanik ya da elektrik kontrollü olabilmektedir. Bazı makineler ise tüm sistemlerin birleşiminden oluşmaktadır. Ana makine start arızaları, yol verememe , safety stop , emergency stop vb.. bir çok arızalar oluşabilmektedir , onarımları yapılıp, çalışır duruma getirilmesi gerekmektedir.
⦁ Overspeed alarmı
⦁ Yağ basıncı alarmı
⦁ Soğutma suyu alarmı
⦁ Torna çark bağlı olduğunda
⦁ Yakıt kaçak alarmı
⦁ Yağ Kaçağı (Oilmist ) alarmı
⦁ Egzost sıcaklık alarmı
Ölçü Aletleri Test ve Kalibrasyonu (A, V, kW, vs.)
⦁ Ampermetre
⦁ Voltmetre
⦁ kWmetre
⦁ Frekansmetre
⦁ Termometre
Elektronik kartlardan bazı onarımları aşağıdaki listedeki gibidir.
⦁ Alarm kartları
⦁ Vinç kumanda kartları
⦁ Battery charger kartlarının bakım ve onarımı
⦁ Generator AVR kartları
⦁ Ana makine kumanda sistemi kartları
⦁ Sürücü Kartları
Yangın Alarm Sistemlerinin Bakım ve Onarımı
⦁ Yangın alarm sistemi paneli ve kart arızalarının giderilmesi
⦁ Dedektörlerin gerektiğinde yenilenmesi
⦁ Sahte alarm arızalarının çözümü
⦁ İlave dedektör hattı çekimi, montajı ve testi
⦁ Yangın alarm sistemindeki dedektörlerin testi
Otomasyon sistemi, insan-makine arayüzünün iki bileşenini sağlamalıdır: birincisi, bunlar operatör için uygun ayar noktalarıdır ve nesnenin bireysel mekanizmalarını kontrol etmek yerine bir bütün olarak kontrol etmenize olanak tanır ve ikincisi, bu, nesneyi tek tek mekanizmalarını kontrol eden bir mühendislik kurulum arayüzüdür. çeşitli seçenekleri belirleyerek belirli bir nesne için otomasyonu yapılandırmanıza olanak tanır. Elbette mühendislik arayüzü normal çalışma sırasında gizlenir ve şifreyle korunur.
otomasyon sistemlerinde Elektronik haritacılıkta, Aşağıda örneği verilen sistemi Çeşitli verilerin işlenmesinde, metin, video, grafik ve diğer bilgilerin görüntülenmesinde kullanılırlar. Bu cihazlar, özellikle navigasyon, video gözetimi ve parametre izleme olmak üzere gemi sistemlerini yönetme sürecinde kullanılır.
Monitörlerin teknik özellikleri ve gemi otomasyon ekipmanının gerekli çalışma parametrelerini görüntülemek için kullanılmalarına uyumlu olması ve Gemi otomasyonu, işletilmesinde ve seyir güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Otomatik araçlar, radyo-elektronik navigasyon yardımcıları ve filo iletişimleri cihazlar, seyir güvenliğinin sağlanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
⦁ Programlanabilir Denetleme Kontrolü
(PLC) Bütün PLC işletim sistemlerinde birbirine çok benzeyen işletim sistemi programları kullanılır. Bu programlar üretim aşamasında sisteme yüklenir. Genel olarak işletim sistemi programı bu işlevleri yerine getirir: Kullanıcı programını yürütür, olay ve zamana bağlı kesme hizmet programlarının çalışmasını düzenler, Sistemin hatalı çalışma durumlarını belirler ve PLC’lerin haberleşmesini düzenler. Kontrol edilmesi istenen birimlerde (motor yol vericisi, selenoid valf, gösterge lambası vb.) çıkış ara biriminin terminallerine bağlanır. PLC’ler makine ve prosesleri kontrol etmek için mantık, sıralama, zamanlama, sayma ve aritmetik gibi bazı belirli işlemleri gerçekleştirmeyi sağlayan komutların depolandığı programlanabilir bir hafızası olan sayısal elektronik araçlardır. PLC’ler endüstri alanında kullanılmak üzere tasarlanmış, dijital prensiplere göre yazılan fonksiyonu gerçekleştiren, sistemleri giriş-çıkış kartları ile denetleyen, zamanlama, sayma, saklama ve aritmetik işlem fonksiyonları ile kontrolü sağlayan elektronik sistemlerdir. Geminin emniyeti, otomasyonu sayesinde sağlanmaktadır. Bu nedenle ekonomide büyük kazançlar sağlar. Aritmetik işlem özelliklerinin PLC’lere daha sonradan eklenerek bu cihazların geri beslemeli kontrol sistemlerinde de kullanılabilmelerine imkân sağlamıştır. PLC, hafızasındaki programın akışı içinde, giririşleri okuyup programda istenilen kontrol işaretlerini çıkışa ileten ve çıkışlara yazan bir mikro bilgisayardır.İşletmeler dijital dönüşüm çağını benimserken , nakliye otomasyonu bir lüks olmaktan çok bir kayıtlı hale geliyor. Şirketler, avantajları, faydaları ve mevcut çözümleri anlayarak, hedefleri ile uyumlu ve hızla değiştiren bir iş ortamındaki kalmalarına yardımcı olan, duraklamaları alabilirler. Aşağıdaki şemalar, nakliye otomasyonlarının nasıl çalıştığı, doğru otomasyon sistemi seçme hususlarını ve başarılı bir şekilde gerçek anlamda dağıtılmasının nasıl gerçekleştiği.
⦁ Otomasyonunun Temel Bileşenleri
Nakliye otomasyonu, nakliye sürecinin çeşitli uzamasını kolaylaştıran, verimlilik ve artış artışı çok yönlü bir yaklaşımdır. Kusursuz ve optimize edilmiş bir nakliye iş performansına toplu olarak dahil edilen birkaç temel cihaz dahildir. Bu bileşenleri ayrıntılı olarak inceleyelim:
⦁ Sipariş İşleme ve Yönetimi
Verimli sipariş işleme, başarılı nakliye otomasyonunun temelidir. Bu üretim, bir siparişin verildiği andan sevkiyata hazırlığa kadar olan adımların otomatikleştirilmesini içerir. Otomasyon yazılımı siparişini hızlı bir şekilde yakalayabilir ve işleyebilir, envanterin gerçek zamanlı olarak güncellenmesini sağlayabilir ve paketleme listeleri ve faturalar olabilir. İşletmeler, manuel veri girişini ortadan kaldırabilir ve hata riskinin doğru şekilde toplanmasını, paketlenmesini ve tek tek dağıtılmasını sağlayabilir.
⦁ Envanter Yönetimi
Stok yönetimi, stok tükenmelerini, aşırı stoklamayı ve sipariş karşılama gecikmelerini önleyen nakliye otomasyonunun kritik bir unsurudur. Otomasyon sistemleri, envanter seviyeleri hakkında gerçek zamanlı içgörüler sağlayabilir ve işletmeleri ürünleri yeniden sipariş verme zamanı geldiğinde uyarlanabilir. E-ticaret platformları ve satış noktaları sistemleriyle entegrasyon, satışlar yapıldıkça envanterde otomatik yapılandırmalar sağlamak için müşterilerin doğru stok almasını garanti eder ve aşırı satışları önler.
⦁ Otomasyon Sistemini Seçmek
Doğru otomasyon sistemini seçmek, operasyonların ayrıntılarını, doğruluk ve genel konfigürasyonda çok önemlidir. Bilinçli bir seçim yapmak için, işletmenizin benzersiz genişliği ve büyüme hedefi ile uyumlu birkaç faktör göz önünde bulundurmak önemlidir.Otomasyon sistemi düzeninin dikkat edilmesi gereken temel hususlar şunlardır:
⦁ İş İhtiyaçlarını Değerlendirmek
Gemiye katılmadan Gemi otomasyon sistemlerini görmeden önce, işletmenizin Gemilerinin Güvenli İşletilmesi ve Kirliliğin Önlenmesi için Uluslararası Yönetim Kodu (ISM Kodu), güvenliği ve kirliliğin önlenmesini teşvik etmek için tasarlanmış bir yönetim sistemleri modelinde tarif edildiği üzere Yolcu gemileri ve uluslararası seferlerde çalışan 500 groston ve üzeri diğer gemiler için uyumluluk zorunludur, ancak bireysel bayrak idareleri bu asgari gerekliliklere ekleme yapabilir.
Genel anlamda, Kod, gemi operasyonlarında yer alan güvenlik ve kirlilik risklerine karşı koruma önlemlerinin oluşturulmasını gerektirir. Bunun sorumluluğu, gemilerin yönetiminden sorumlu şirketlere kesin olarak yüklenmiştir. ISM Kodunun uygulanması, daha yüksek operasyonel verimliliğe ulaşmanıza yardımcı olur ve kazalar ile kirlilik olaylarından kaynaklanan kayıpların azaltılmasını sağlayabilir.Şirketinizin tüm seviyelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış koordineli bir eğitim paketi şeklinde güvenlik yönetiminin tüm yönleri hakkında eğitim Konuları, genel aşinalıktan , risk yönetiminin ayrıntılı otomasyon sistemlerinin yönetilmesine kadar belirli gereksinimlerine katılın sağlayın ,Bu eğiıimlerde kritik olaylar çalışmaları temelinde bireysel ve ortak değerlendirmeler ve tartışmalarla birlikte sunulacaktır. ISM Kod kapsamında Makine ve otomasyon kontrol türleri hakkında daha önce çalışmış olduğunuz benzer bir gemi var ise karşılaşılabileceksiniz , Tanımadığınız değişik bir otamasyon sistemi ise bu durumda fırsatları göz önünde bulundurup. Eğitimeniniz tarafından verilen anlamadığınız konulların ince detaylarını sorup öğrenebilirsiniz , bakım tutum onarım aralıklarını iyi öğrenip acil durumlar için özellikle Black Out Presüründe ne yapılması gerekir bilin . Bu almış olduğunuz temel bilgileri Gemiye katıldıktan 15-20 vardiya sonrası personellerinizi toparlayıp ilk yapacağınız Genel toplantıda Hem pratik hem teorik tecrübellerinizi doğruları yanlışları kafanızda muhakeme edip abi,kardeş,Aile hoş görüşü içerisinde sohbet bağlamında toplantıyı yapın , paylaşılmasında ve işlenen konuyla ilgili alt personellerden bildiklerini anlatmak isteyen varsa dinlemekte her zaman fayda var .Bilgi alış verişinde bulunmak dinlemek her zaman fayda sağlar.Personellerin eğitim ihtiyaçlarında toplantıyı katılımcı olarak dinleyen personeller arasında aysonu şirkete gönderilecek personel değerlendirme formunda da Baş Mühendis personel analizi için fayda sağlayacaktır eğitimlerinizi düzenli olarak sunmaya devam edin.Otomasyon sisteminizin temel özellikleri ve daraltmanıza yardımcı olacaktır. Türk Bayraklı gemilerde10/6/1946 tarihli ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun hükümlerine dayanılarak,Uluslararası sefer yapan Gemiler Kabotaj seferi 500 grt yakıt tankerleri ,Yolcu sayısı 17 kişiyi geçen Yolcu Gemileri ISM Code kural ve gerekliliklerine tabidir.
⦁ Entegrasyon Yeteneklerinin Göz Önünde Bulunması
Otomasyon sisteminiz ile mevcut teknoloji portföyünüz arasında kusursuz bir entegrasyon, verimli operasyonlar için önemlidir. Satınalma Müdürleri yada Teknik Müdürler Seçtiğiniz otomasyonunuzun acil yedek parça gereksiniminde oluşabilecek arızada çözümünün envanter yönetim yazılımınızda ve diğer ilgili sistemlerle kusursuz bir şekilde entegre olabileceğinden emin olmalısınız. Entegrasyon yeteneği, Yedek parça istek sipariş ayrıntılarının, envanter verilerinin ve bilgilerinin oyamasyon kontrol sistemi gerçek zamanlı aktarımını değiştirebilir, manuel veri girişini en az indirir ve hata risklerini azaltır. Otomasyon sistemi popüler teknolojik platformları, muhasebe yazılımlarını yönetim sistemleriyle entegre olup olmadığının kontrolünüde sağlar. Seçtiğiniz otomasyon sistemleri ile mevcut sistemleriniz arasında sorunsuz bir entegrasyon, sorunsuz bir geçiş sağlamak için hayati öneme sahiptir. Seçilen otomasyon yedek parçalarının envanter yönetim yazılımınız, muhasebe sistemleriniz ve diğer ilgili platformlarla entegre olabileceğini doğrulayın.Entegrasyon sırasında, veri görünümünün doğru olduğundan ve gerçek zamanlı güncellemelerin işlevsel olduğundan emin değilseniz. Bilgilerin sistemleri arasında hata veya gecikme olmadan doğru şekilde aktarılmasını sağlayıp farklı senaryoları test edin. A planı B planı gibi
⦁ Ölçeklenebilirlik ve Geleceğe Hazırlık
İşletmeniz genişledikçe, otomasyon sistemine bağlı gereksinimlerinizi de geliştirebilirsiniz. Büyüme düzeninizle birlikte ölçeklenebilen bir sistem seçmek esastır. Verimlilikten ödün vermeden artan yedek parça sipariş hacimlerini, Maliyetlerin gider kaynaklarını yeni noktalarını ve ek ürün hatlarını idare edebilen bir çözüm kritik sisteme sahiptir.Toplu işletmeyi yönetme, birden fazla depo veya sunma merkezini yönetme ve farklı gemilerin taşıyıcılarını Yatırımınızın gelecek programlarını, değişimlerinin pazar süreçlerine, teknolojilere ve müşteri isteklerine uyumu sağlayabilen bir sistem seçme anlamına gelir.Ayrıca otomasyon sistemi yeni modlarına, ortak ortaklıklara ve hatta makine geliştirmeyi veya yapay zeka gibi ortaya çıkan teknolojilere uyum sağlamanın sağlanması sunup sunmadığını da göz önünde bulundurun.
⦁ Otomasyonunun Uygulanması: Adım Adım
otomasyonunu uygulama sürecinden kaçınmak, dikkatli planlama ve uygulama kapsamlı önemli bir çabadır. Bu adım adım yaklaşımı,otomasyonunu işletmenizde başarıyla uygulama sürecinde size rehberlik edecektir. Otomasyona dalmadan önce, mevcut genişlemeniz hakkında net bir anlayışa sahip olmak önemlidir, her adımı belgelendirin, sorun noktalarını, darboğazları ve hataların sıklıkla meydana geldiği alanları vurgulayın. Bu çalışmayı belirleyerek, otomasyon süreci sırasında bunları ele almak için daha donanımlı olabilirsiniz. Otomasyon hakkında bir analiz gerçekleştirin. Bu değerlendirme, işletmenizin benzersiz oranlarıyla uyumlu bir otomasyon stratejisi tasarımının temeli olacaktır.
Değerlendirmenize göre gereksinimlerinize en uygun otomasyon araçlarını ve çözümlerini belirleyin. Envanter yönetimi, izleme gibi otomasyonların kritik bileşenleriyle uyumlu cihazların göz önünde stoklarda bulundurulması,gerekmektedir.Otomasyonu belirli iş akışlarınıza göre uyarlamak için kişiselleştirme seçenekleri sunan çözümler arayın.
Tam otomasyona aynı anda geçiş yapmak yerine bir yaklaşım düşünün. Gönderiminizin bir alt ayarını otomatikleştirerek, sonuçları takip ederek ve gerekli ayarlamaları yaparak başlayın. Bu, tüm gönderim işlemlerini otomatikleştirmek için ölçeklendirmeden önce kontrollü bir şekilde herhangi bir gerilmenin genişlemenizi sağlar.Bu adım adım uygulama programını izleyerek, işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde otomatik bir çerçeveye dönüştürebilirsiniz. Otomasyonunun tek seferlik bir olay olmadığını unutmayın; Optimum performans ve iş hedeflerinizle uyumluluğu sağlamak için sürekli izleme, ince ayar ve uyarlama gerektirir.
⦁ Otamatik Kontrol sistemleri Ekipmanları hususunda Personellerin Eğitimi ve Oryantasyonu
Otamatik Kontrol sisyemini tanıtmak,personelinize yeni sistemlerin ve kullanım konusunda eğitim harcamayı gerektirir. envanter işleme, takip ve spariş edilecek parçanın doğruluğu ve şirketle iletişimine kadar otomasyon sisteminin tüm ayrıntıları kapsayan kapsamlı bir eğitim planı geliştirilmelidir .Personellerinizin yeni iş ilişkilerine geçiş için uygulamalı eğitim kayıtları, kullanıcı kılavuzları ve video eğitimlerini sunun. Ekip Üyelerini soru sormaya teşvik edin ve değişikliklere uyum sağlarken sürekli destek sağlayın.
⦁ Otomasyonundaki Zorlukların Üstesinden Gelmek
Nakliye otomasyonu sayısız fayda sunarken, her yerde yok değil. Bu, fark etmek ve proaktif bir şekilde ele almak, otomatik nakliye verilerinizin başarılı bir şekilde performans göstermesini ve sürekli bakımı sağlamak için çok önemlidir. Nakliye otomasyonundaki bazı yaygın zorluklar ve bunların yaygınlaştırılması için stratejiler şunlardır:
⦁ Yedek Parça Siparişi Doğruluğu ve Tutarlılığı
Zorluk: Çeşitli sistemler arasında doğru ve performans verilerini korumak zor olabilir. Yanlış envanter değişiklikleri, yanlış gönderim adresleri veya uyumsuz ürün bilgileri gönderim hatalarına ve yanlış yedek parça sipariş edip memnuniyetsizliğine yol açabilirsiniz.
Çözüm: Sistemler arasında titiz veri ayrıntılarını ve otomatik veri kayıtlarını güncelleyin. Tutarsızlıkların belirlenmesi ve bunların takibini sağlamak için veriler düzenli olarak denetlenir ve uzlaştırılır. Farklı platformlarda veri bütünlüğünü sağlamak için bir ana veri yönetim sistemi kullanmayı düşünün.
⦁ Özelleştirme ve Esneklik
Zorluk: Her insanın kendine özgü çalışma şekli iş akışları ve özellikleri vardır. Otomasyon yedek parça çözümleri, özel ayrıntılarınızla mükemmel bir şekilde uyum sağlayabilir ve bu da kişiselleştirme ve esneklik konusunda endişelere yol açabilir.
Çözüm: Özel ihtiyaçlara uyum sağlamak için kişiselleştirme seçeneklerini sunan veya kurallara dayalı tetikleyiciler oluşturmanıza olanak sağlayan otomasyon yedek parçalarına envanter oluşturun. İşletmeniz ile aynı saydığınız parçaları paylaşın şayet kullanmış olduğunuz herhangi bir parça var ise onu listeden düşüp işletmeye bildirilsin buradaki amaç ofisinde kullanulan malzemenin gelişmesiyle iş akışlarını çalıştırarak, zaman içinde operasyonlarınızda değişikliklere uyum sağlayabilen sistemler seçebilirsiniz.
⦁ Teknik Aksaklıkların ve Durgunlukların Giderilmesi
Zorluk: Herhangi bir teknoloji gibi, otomatik sistemlerde teknik aksaklıklar, hatalar veya kesintiler yaşanabilir, bu da operasyonlarınızı aksatabilir.
Çözüm: İzleme ve bakım için sağlam bir sistem kurulumu. Otomasyon yazılımınızı düzenli olarak güncelleyin ve otomasyon sağlayıcınızdan güvenilir teknik destekle entegre edin. Sistem arızalarını ele almak ve iş sürekliliğini sağlamak için yedekleme planları ve acil durum değişiklikleri önlemlerini alın.
⦁ Değişim Yönetimi ve Çalışan Direnci
Zorluk: Yeni otomatikleştirilmiş bileşenlerin tanıtılması, geleneksel yöntemlerle alışkın olan çalışanların direnciyle karşılaşılabilir. Değişim yönetimi ve personellerin desteğinin sağlanması zor olabilir.
Çözüm: İletişim ve eğitime önem verin. personellerinize otomasyonun faydalarını açıkça iletin ve yapın, nasıl daha kolay ve daha verimli hale getirdiğinizi vurgulayın. Kapsamlı eğitim kayıtlarını sağlayın ve kişilerin yeni iş akışlarına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için sürekli destek sunun.
⦁ Maliyet Hususları
Zorluk: otomasyonu uzun vadeli maliyet tasarrufuna yol açabilecek, yazılım, eğitim ve entegrasyonla ilgili ön maliyetler olabilir.
Çözüm: Yatırımın potansiyel getirisini öğrenmek için özet bir maliyet-fayda analizi yapın. Sadece anlık kesintiler değil, aynı zamanda otomasyonun sağlayabileceği uzun verimliliği ve rekabet avantajlarını da göz önünde bulundurun. Farklı manuel kullandığınız sistemlerle modellerini değerlendirin ve bütçeniz ve iş hedeflerinizle uyumlu olanları seçin.
⦁ İzleme ve Optimizasyon
Zorluk: Limanlarda denetime gelen sörvey’ler için Otomasyonu gösteren tek seferlik bir olay değildir. Sistemin optimum performans göstermesini ve iş ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak için sürekli izlenmesi ve performansının sağlanması gereklidir.
Çözüm: Düzenli sistem denetimleri ve performans incelemeleri için bir süreç oluşturma. Verileri analiz edin ve sipariş işleme süresini, hata oranlarını, arıza geri bildirimlerini ve maliyet tasarruflarıyla ilgili temel performans göstergelerini izleyin.
Sistemlerin güvenilirliği konusunda da sorunlar olduğu görülmektedir. Uluslararası kurallar dâhilinde sistemlerin yedeklenmesi gerekmektedir. Bu sayede sistemler ani bir arıza gösterdiğinde yedek sistem kullanılabilir. Ancak bu noktada da, otomasyon kullanıcılarının sisteme hâkim olması konusunda problemler olduğu görülmektedir. Otomasyonun aniden devreden çıkması sonucu paniklemenin sebep olabileceği kazaların önüne geçmek için sistem kullanıcılarının iyi bir eğitimden geçmesi şarttır.
Otomatik Kontrol Sistemleri için fark yaratabilir ve Etkisi tüm Denizcilik sektöründe olumlu bir şekilde hissedilecek ve gelecekteki başarısına büyük katkı sağlayacaktır. Bu eşsiz bir fırsat... Hadi o halde yazdıklarımı gerçekleştirelim !
Gemi Makinaları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…
KAYNAKÇA
⦁ ÇAKIR Abdulkadir, Otomatik Kontrol Sistemleri Sunumu, Isparta,
⦁ Süleyman Demirel Üniversitesi.
⦁ KAYAARASI Tolunay, Gemi Makineleri Simülatörü Sunumu,
⦁ İstanbul, Piri Reis Üniversitesi.
⦁ ÖZDEMĠR Ali, Endüstriyel Elektronik, Birsen Yayınevi, İstanbul, 2001.
⦁ SOYDAL Osman, Ölçme Tekniği ve Laboratuvarı, Ankara, MEB, 2000.
⦁ Otomatik Kontrol (PLC’ler),Trakya Üniversitesi.
⦁ TRANSAS Öğretmen Eğitim Kitapcığı, İstanbul.
⦁ Megep Modülü
⦁ Mimoza.marmara.edu.tr 10.03.2015
⦁ www.mekateknik.com
⦁ www.elektrikport.com
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Şaban altın
31-10-2024 21:15Kendini bu kadar geliştirmiş bir mühendisler(BM) var. Onlara 2 veya üç ay güverte eğitimi verilse böyle teknolojik gemilerde Kaptan olarak görev yapmasının önü açılabilir düşüncesindeyim.