GEMİ MODELCİLERİ VE GEMİ SEVERLER DERNEĞİ'NİN 40. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ SERGİSİ
10 Aralık 2017, Pazar 20:20GEMİ MODELCİLERİ VE GEMİ SEVERLER DERNEĞİNİN 40.KURULUŞ YILDÖNÜMÜ SERGİSİ
Kelime anlamına göre; Bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı sevgi ve bağlılık duygusu demektir. Bu duygu olmasaydı herkes için hayat herhalde daha anlamsız olurdu. Kimine göre aşk; iki kişinin arasındaki esen fırtınalar, kimine göre doğaya duyulan his, kimine göre de yaptığı işe duyduğu tutkudur. Modelcilik de bu işlerden biridir. Ancak gemi modelciliği ayrı bir yere sahiptir.
Gemi modelciliği bu açıdan içinde aşk barındıran bir meslektir. Bu meslek ancak bu işe gönül vermekle yapılabilir. Tabi ki modelcilik el mahareti gerektirir. Teknik resimden plânları okuyabiliyor olmanız gerekir. Ama en önemlilerinden birisi de sabırdır. Dışarıdan bakıldığında gemi modeli yapmak kolay gibi gözükebilir. Hatta model yapmaya karar verenler büyük bir hevesle bu iş için lazım olan materyalleri edinirler. Fakat iş yapmaya gelince her şey değişir. Burada sabır konusu devreye girer. Bazen ufacık bir parçayı defalarca yapmanız gerekir. Önce sizin içinize sinmelidir. Yanlış yapılan ya da itinasız yapılmış ufacık bir parça o gemi modelinde sırıtır ve üzerine eklenen her parçada bunu telafi etmek gitgide zorlaşır.
Gemi modelcileri modele ve modelin ölçeğine göre mikron bazında da çalışırlar. Bunun için özel gözlükler kullanılır. Geminin boyası atılırken yine maske takmak zorundadırlar. Tam model bitti derken modele atılan boyada minik bir kabarma olabilir. O zaman da tekrar zımpara yapmak gerekir. Modelcilerin söylediği bir söz vardır. Model bitene kadar modelcinin elinden zımpara düşmez. Yani meşakkatli bir iştir. Ama bir o kadar da zevklidir.
Ülkemizde ise gemi modelciliği son yıllarda daha bilinir ve duyulur hale geldi. Teknik malzemeleri edinmek de eskiye göre daha kolay. Dolayısıyla gemi modelciliğine ileriki yıllarda daha çok önem verileceğini düşünüyorum. Hatta üniversitelerde gemi modelciliği bir meslek dalı olarak yer almalıdır. Bence çok geç kalınmış bir durumdur. Gemi modeli yapan modelciler genellikle emekli olanlardır. Nedeni gayet açık aslında. Üniversitede bir meslek olarak okutulmayan bir sanat dalı ile ilgili iş bulabilir miyim ya da bu işten emekli olabilir miyim? Birde işin başka bir yönü var. Ülkemizde meslek olarak üniversitelerde okutulmayan derslerin öğretmenleri kimler olacak? Türkiyede üniversitede eğitim verebilecek kadar mesleğinde yetkin kimseler var mı? Ülkemizde dünya çapında altın madalyaları olan bu işi hakkıyla yapan çok değerli gemi modelcileri mevcut. İş bu noktaya geldiğinde zaten bu kişilerin isimleri bilinir
Gemi modelcisi tanıdıklarımdan edindiğim bilgiye göre; Gemi İnşa Mühendisliği bölümünü okuyup da geminin bazı detaylarını ve parçalarını bilmeyen öğrenciler mevcutmuş (Üstelik bu öğrenciler 4.yılında iken). Mimarlık fakültelerinde okuyan öğrenciler çizmiş oldukları projenin maketini yapıp teslim ediyorlarsa Gemi İnşa Mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler de maket yapmalılar. En azından atlanılan ya da öğrenciler tarafından bilinmeyen kısımlar maket üzerinde daha anlaşılır hale gelir.
Sizlerde gemi modellerine ve gemi modelciliğine ilgi duyuyor iseniz bu aralar Rahmi M. Koç Müzesinde Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneğinin düzenlemiş olduğu bir sergi var. Üstelik bu sene 40. Kuruluş Yıldönümlerini kutluyorlar.
Derneğin İlk Sergisinin Afişi
Sergi alanına girince solda cam içindeki dolaplarda muhafaza edilen yarım kalmış modeller göreceksiniz. Bu modeller şu anda hayatta olmayan, modele başlayıp maalesef modelini bitiremeden bu dünyadan göçüp giden modelcilere ait. Yine giriş alanında derneğe verilmiş madalya ve plaketler yer alıyor.
Sergide savaş gemilerinden, vapurlara, kayıklardan guletlere çeşitli modeller yer alıyor.
Fatih Özgünsür ''Altınkum''Yolcu Vapuru Modeli
Metin Önkol - ''Anteo'' Römorkörü Modeli (üstteki model)
Fatih Özgünsür - ''Zafer'' Muhribi Modeli
Berk Bilgiçataç - Bodrum Guleti Modeli
Metin Önkol - ''Liman 2'' Römorkörü Modeli
Sarkis Ohanesyan - ''Smit Nederland'' Römorkörü Modeli
İ. Ercan Küçüktaş - ''Sus'' Yolcu Vapuru Modeli
İ. Ercan Küçüktaş - ''Suhulet'' Araba Vapuru Modeli
Ahmet Güleryüz - Pearl Harbor Limanı'nın Dioraması
Arman Ohanesyan - Kayıkhane
Sergiyi gezerken Anılarımızda Yaşayanlar bölümünü de göreceksiniz. Bu bölümde ; şu anda hayatta olmayan gemi modelcilerinin modelleri yer almaktadır. Aşağıda yayınlanan fotoğraflar hayatta olmayan modelcilere ait.
Rahmi Topçu - ''Nusrat'' Mayın Dökme Gemisi Modeli
Ahmet Gökçen - ''Polar'' Açık Deniz Balıkçı Gemisi Modeli
Mehmet Özkasım - 49 ''Hale'' Yandan Çarklı Yolcu Vapuru Modeli
Tunay Esen - ''Bounty'' Yelkenlisi Modeli
Zafer Özcan - Güzelhisar Vapurunun Ortaköy İskelesindeki Dioraması
Zafer Özcan - Üç Çifte Piyade Kayığı Modeli
Metin Önkol - Özge Durmuş - Fatih Özgünsür Hatıra Fotoğrafı