Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ölümü 10 Kasım 1938...

10 Kasım 2022, Perşembe 11:53
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ölümü 10 Kasım 1938...

10 Kasım 1938'de İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Atatürk 57 yaşında iken saat 9:00 u 5 geçe dünyaya gözlerini yumdu. Türk Milletimizin başı sağolsun, Allah Rahmet eylesin...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü, Türk ve dünya kamuoyunda derin bir üzüntü yaratmıştır. Gerek Türk basını gerekse dünya basını, Atatürk’ün liderlik vasıflarına, inkılâpçı ve yenilikçi ruhuna vurgu yapan çok sayıda haber ve makaleler yayınlamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün öldüğü yatak odasının mobilyaları hala korunmaktadır. Kalp atışının durduğu anda duran okları olan saatler de vardır. 

Atatürk Ankara'da toprağa verildi. Cenazesi ile birlikte tabut önce Etnografya Müzesi binasına yerleştirilmiş, daha sonra 1953 yılında inşa edilen Anıtkabir Mozolesi'ne nakledilmiştir . 

Hükûmet tarafından oluşturulan bir komisyon Atatürk için Ankara’da bir anıt mezar yapılmasına karar verdi. Aynı komisyon tarafından anıt mezarın tasarımı için uluslararası bir yarışma düzenlendi. Bu yarışmaya yurt içi ve yurt dışından toplam 47 proje katıldı. Bu projeler arasından Türk mimarlar Prof. Dr. Emin Onat ile Doç. Dr. Orhan Arda’nın ortak projesi 1. seçildi ve "Anıtkabir” ismiyle inşaatına başlandı. Vefatının 15. yılında, 10 Kasım 1953’te Atatürk’ün naaşı Etnografya Müzesi’nden alınarak Anıtkabir’e nakledildi. Yurdun dört bir yanından getirilen topraklar Anıtkabir’de, Atatürk’ün naaşının bulunduğu özel bir bölüme konuldu.

Türk vatanını düşman işgalinden kurtaran, ülkesine ve milletine ömrünü adayan bu büyük lidere karşı tüm ülke derin bir sevgi ve minnettarlık hisleriyle dolmuştur. O yalnızca milleti istiklaline kavuşturmamış, siyasi, ekonomik ve kültürel sahada gerçekleştirdiği atılımlarla Türk halkına bir kimlik ve duruş hediye etmiştir. Halk, Atatürk’ün Türk’ün kudretini temsil ettiğini düşündüğünden bu elim hadise, kalpleri şükran ve minnet duygusuyla dolu olan halk nezdinde büyük bir yas meydana getirmiştir.Türk halkını bu noktada teselli eden en önemli varlıklardan birisi de Atatürk’ün Türk halkına bıraktığı siyasi, kültürel ve ideolojik miras olmuştur.

Atatürk Türkiye sınırlarını aşan bir liderdir. Çünkü Millî Mücadele sömürge altındaki mazlum milletlere örnek olurken bu mücadelenin başkomutanı Atatürk de onlara ilham kaynağı olmuştur. Tunus, Cezayir, Hindistan, Pakistan ve diğerleri… Onlar, hem Anadolu’nun Millî Mücadele’sinde hem de bu mücadelenin başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’te kendi geleceklerini görmüşlerdir. Bu nedenle Atatürk’ün vefatı Millî Mücadele’yi yakından takip eden bu ülkeleri derinden etkilemiştir.

Millî Mücadele zaferi esaret altındaki bu milletlerde nasıl coşkuyla karşılanmışsa bu zaferin başkomutanının vefatı da aynı ülkeleri derin bir hüzne boğmuştur. Türkiye bu ülkelere coğrafi olarak uzak olsa bile inandığı değerler ve verdiği mücadele ile Atatürk ve milletimiz bu ülke insanlarına çok yakın olmuştur. Asya ve Afrika halkları Atatürk’ün vefatına ağlamıştır. Çünkü Atatürk yalnız Türkiye’nin değil; Asya ve Afrika halklarının da kahramanı olmuş, onlara kurtuluş yolunu göstermiştir.

Atatürk onlar için bir iftihar ve ilham kaynağı olmuştur. Henüz bağımsızlığına kavuşmamış Hindistan halkının gözünde “Asya’nın kurtarıcısıdır.”Çünkü Atatürk ile Türk milleti, Batı’nın sömürgeci güçlerine karşı zafer kazanarak onların “yenilmezlik” vasfını yok etmişlerdir. Düşmanlarının bile saygısını kazanmış olan Atatürk, vefatı ile tüm dünyayı etkilemiştir. Her zaman uluslararası barış ve iş birliğinden yana olan Atatürk’ün vefatı bir zamanlar cephede mücadele ettiği işgalci devletlerde dahi üzüntü yaratmıştır.

Günümüzde Mustafa Kemal Atatürk ün ölüm yıl dönümlerinde, resmi gün, bayram ve şenliklerde aynı sadakat sergilenmeye devam etmektedir. Mustafa Kemal Atatürk Türk milletine bağımsız, hür bir ömür hediye etmiş, Türk milleti de Ata’sını o ömrün içinde sonsuzlaştırmıştır.

"Ne mutlu Türküm diyene!" 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi

Birol Çetinkaya

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.