yeni
İstanbul
03 Nisan, 2025, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Galata Köprüsü ve Pislik

17 Haziran 2023, Cumartesi 13:33
Galata Köprüsü ve Pislik

EYY İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAYIRDIR TARİHİ YENİ GALATA KÖPRÜSÜ SİDİK KOKUSUNDAN VE PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR ESKİ BİR İSTANBULLU OLARAK BU PİSLİĞİ HAK ETMEDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM. 

1845 yılında I. Abdülmecit’in annesi Valide Sultan tarafından ahşap olarak inşa ettirildi. Kısa sürede eskiyen köprüyü, Kaptan-ı Derya Hasan Ahmet Paşa 1863 yılında yenileyerek, tekrardan hizmete girdi. Sultan Abdülmecid döneminde yaptırılan köprü, Sultan' ın annesi Bezm-i Alem Valide Sultan adına inşa edildi. Galata köprüsü mimarisi ile oldukça güzel bir köprüdür .Günümüzde Haliç üzerinde Eminönü’yle Karaköy’ü birbirine bağlayan yaya ve tramvay trafiğine de hizmet eden İstanbul’un tarihi köprüsüdür.

İstanbul deyince akla kesinlikle ilk gelen Tarihi mekanların görselleridir.Yeni Galata Köprüsü. Tarihiyle, yapısıyla ve eşsiz İstanbul manzarasıyla kendine hayran bırakmayı kolaylıkla becerebiliyor.Bir tarafı Haliç ,diğer tarafı İstanbul Boğazı ve Galataport ne kadar etkileyici olursa olsun, aynı manzaraya bakmaktan başka bir şey yapamazsın maalesef. Evet, manzara nefes kesici ve kesinlikle İstanbulu ziyaret etmiş birinin bu körüden geçip manzarayı seyretmesi lazım fakat imkanı yok pis ve sisdik kokusundan ,Yabancı Turistlerin Köprüden geçmeden ülkelerine dönmesi çok büyük kayıp olur.

Galata Köprüsünün Eminönün Başından Karaköy çıkışına kadar hergün işe gidip gelirken Boğaz vapurundan inip mecbur Sabah,Akşam kullandığımız yol güzergahımız Galata Köprüsü olduğundan ötürü hem burnumuzu tıkayıp işe gitmeye çalışıyoruz ,hemde sidik kokusu üzerimize sindiğinden yemek dahi yiyemiyoruz .Kokudan Midemiz kalkıyor , biran önce çöplere ve sidik kokusuna çare ve çözümü için gerekli çalışmanın ivedi olarak yapılmasını eski bir İstanbullu olarak talep ediyorum.Bıktık artık hergün sidik kokusunu koklamaktan.Keşke imkan olsa o kokuyu yazımda yazarken koklatma imkanı olsaydı ,Yada ilgililer bir gün sabahtan Yeni Galata köprüsünden karşıdan karşıya yürüyerek geçsin ne demek istediğimi anlarsınız.


Galata Köprüsü’nde yürütülen olta balıkçılığında yaygın olarak kullanılan av aletleri ile köprüde yürütülen balıkçılık faaliyetlerini  bölgede balıkçılık yapanlara sorduk .Büyükşehir Belediyesinden tuvalet ihtiyaçlarının giderileceği alan istemişler fakat geri dönüş olmamış.


Bölgeden gördüğüm kadarıyla İstavrit , Kefal, İzmarit , Mezgit , Palamut ve Sardalya , oltası olarak isimlendirilen oltaların kullanıldığını gördüm.
Köprüde olta balıkçılığı yapanların yaş, eğitim, medeni durum, mevcut çalışma durumları, yaşamları boyunca balıkçılık yaptıkları süre, yıl bazında balıkçılıkta geçirdikleri süre, balıkçılık yapma amacı ve olta balıkçılığı ile ilgili bilgilerin edinildiği kaynaklar bakımından dağılımları Buna göre oltacıların çoğu hobi,dinlenme amacıyla balıkçılık yaptıkları, az sayıda olanların ise dinlenme ve ticari amaçla bu faaliyeti yaptıkları  anlaşılmaktadır.

Yeni Galata Köprüsü’nde Müdürlüğünüzce sabahları Temizlik  İşlemleri gerçekleşiyor görüyoruz.Orda çalışan temizlik personeli saatlerce çevre kirliliğine dikkat etmeyen kendini bilmez insanların atıklarını temizlik görevlileri temizlemeyle ,Bizim vergilerimizle 10-20 sorumsuz insanlar yüzünden vergilerini biz ödüyoruz çilesini de pis sidik kokusunu koklayarak vatandaş olarak biz çekiyoruz.
Hergün binlerce Turisttin köprüden yürüyerek geçiş yaptığı ve ,Milyar Dolar harcanıp sermaye yatırlan Galataport iskelesine Yanaşan Büyük yolcu Gemilerinden inen yolcular ,Galata port Limanından Eminönü semtine geçerlerken,Malasef Burnunu iki eliyle kapatıp pislik ve sidik kokusunu almamak için resmen köprüden kaçarcasına maraton yarışına çıkmış gibi hızlı hızlı köprüden geçişlerini görmek, Bir İstanbullu olarak gördüğüme inanamıyorum ve  bu durum bu yüzyılda hala bu durumda oluşumuz bize yakışmıyor.

Galata Köprüsü,üstünde Yıllardır balık tutan yaşlı bir amca ile sohbetimizde ,eskiden köprünün olta sallayan balıkçılarla özdeşleştiğini balık tutanların birbirini tanırlardı ve işleri bittikten sonra kendi bulundukları alanı tertemiz yapıp bırakırlardı, şimdi durum öyle değil biri gelip 3 saat balık tutmaya çalışıyor olta sallamasını dahi bilmediği halde bulunduğu yeri 1 saat içerisinde çekirdek kabukları ,bira kutuları ,su pet şişelleri yerlerde kaynıyor halbuki 4 adım geri gitse çöp tenekesine atabilir .Biz söyleyip uyarınca bu pisliği yapanlara tartışma hatta kavga dahi çıkıyor .Bu olay sizle ilgisi yok tabiyki çevre temizliği konusunda toplum bilinci sağlanmalı yada yabancı ülkelerde olduğu gibi ceza sistemi uygulanmalıdır.Akşamlarıda tuvalletler kapalı olduğundan ya denize işiyorlar yada olduğu yere çaktırmadan işediklerini söyledi yaşlı amca . . 

Yazımı sonlandırırken , Çevre temizliğinin önemi bütün bireylerin sorumluluğunda olduğu kadar özelikle tarihi alan olan Yeni Galata Köprüsü Temel yaşam alanlarının korunmasında çevre temizliğinin önemi büyüktür.
Çevre temizliği birçok eğitim kademesinde önemi anlatılan bir olgu olsa da, ne yazık ki yaşlanan dünyamızı gerektiği kadar koruyamıyoruz.Çevremize Daha dikkat edilmesi gekmekte vatandaş olarak kurallara uymayanları uyaralım ve Yetkililere bildirelim.

 

 

 

Gemi Makinalları İşletme Mühendisi / Birol Çetinkaya 

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

google