Reklamı Geç
41ci yılımız deniz ticaret
A.S.P.
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Fenerbahçe- Kalamış Yat Limanı’nın Yeni Patronu Karaaslan

24 Temmuz 2024, Çarşamba 09:30
reklam yerim makale içi

Özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 505 milyon dolarla işadamı Vahit Karaaslan verdi. Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesini Koç Grubu’ndan 1 milyon dolar daha fazla vererek kazanan Karaaslan, Oksijen’den Ali Boratav’a “Denizcilikle ilgim yok. Teknem yok. İnsanlar son dönemde zenginleşiyor, yat sahipliği artıyor. Amacımız zengin insanlara hizmet etmek" dedi.

2021 yılında yapılan ve üç firmanın katıldığı Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı özelleştirme ihalesini 2 milyar 531 milyon lira ile Koç Holding iştiraki TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. kazandı.

21 Ekim 2021'de Rekabet Kurumu'nun onayladığı ihaleyi 12 Kasım 2021'de imzalayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 19 Ocak 2022'de gerekçe göstermeden onayladığı ihaleyi iptal etti.



27. TURDA SONUÇLANDI

Bunun üzerine Nisan 2024'te açılan yeni ihalenin 6 talibi oldu.

16 Temmuz’da yapılan ihaleye Vahit Karaaslan adlı bir işadamı, Can Kültür Sanat Eğitim Kurumları İşletmeciliği A.Ş., Doğuş Çay, Ceynak Yatırım Holding A.Ş., Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi/Sinyar Enterprises-Sole Proprietorship L.L.C Ortak Girişim Grubu ile Koç Holding’e bağlı TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. katıldı.

İhalenin elemeli ilk turunda en düşük teklifi veren Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi/Sinyar Enterprises-Sole Proprietorship L.L.C Ortak Girişim Grubu, ikinci turda ise Ceynak Yatırım Holding A.Ş. elendi.

Ardından yapılan açık arttırmanın 27’nci turunda 505 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Diyarbakırlı işadamı Vahit Karaaslan, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl boyunca işletim hakkını kazandı.

“Kazanacağına” kesin gözü ile bakılan Koç Holding iştiraki TEK-ART ise 504 milyon doların üzerine çıkmadığı için “kaybeden” oldu.

27 yıl önce tarım alanındaki faaliyetle ticarete atılan, ardından devletten aldığı arazilerin üzerine lüks konutlar inşa ederek ve önemli kamu ihalelerinin yüklenicisi olarak büyüyen Vahit Karaaslan ile denizcilik yazarı Ali Boratav görüştü, bunu da Oksijen’de kaleme aldı:



“BİZ KEYİF İNSANI DEĞİLİZ”

- Bildiğimiz kadarıyla Diyarbakır merkezli bir firmasınız. Başlangıç hikayeniz nedir?

Biz 97-98’de tarım firması olarak kurulduk, daha sonra akaryakıt, daha sonra arsa, en son da inşaat.

- İnşaatı seçmenizin özel bir nedeni var mı?

Bazı işlerin büyümesi sınırlıdır ama inşaat ve gayrimenkulde sınır olmadığı için bu sektöre girdik.

- Diyarbakır’dan sonra da Antalya’da projeler üretmişsiniz...

Sadece Antalya değil. TOKİ’den, Milli Emlak’tan, Çevre Şehircilik’ten, Özelleştirme’den Türkiye’nin böyle rahat satılabilecek yerlerinden gayrimenkuller aldık. İstanbul’daysa İstanbul’a, Ankara’daysa Ankara’ya, İzmir’deyse İzmir’e, arazilerimizin bulunduğu yere gittik.

- Kaç ilde yatırımınız var?

Antalya, Aydın, İstanbul dahil 14 ilde arsalarımız var.

- Hep kamu ihalelerine mi katıldınız?

24 yıldır ilgili devlet kurumlarında ihalelere girip en yüksek teklifi vererek alıyor ve üstüne inşaatlar yapıyoruz.

- İnşaat sektöründe yatırımlarınız varken yat işletmeciliği gibi farklı bir sektöre yatırım yapma kararı almanızda ne etkili oldu?

İnsanlar bu son dönemde gittikçe zenginleşiyor. Zenginleşen insanlar arttıkça gördük ki yat sahipliği de artıyor. Yat bağlama yerleri Türkiye’de, hele de İstanbul’da çok sınırlı. Biz burada gelecek gördüğümüz için değişik bir alternatif olarak bu sektöre de girelim dedik. Kısmet olur da bunu başarırsak devamı da gelecek.

- Denizcilikle bir ilginiz var mı?

Yok.

- Örneğin tekneniz var mı?

Benim teknem yok, tekneye de binmem.

- Neden tekneye binmiyorsunuz?

Biz keyif insanı değiliz, bizim amacımız ülkemizdeki zengin insanlara hizmet etmek.





SETUR MARİNAS YIL SONUNA KADAR HİZMET VERECEK

İhale öncesinde, projenin Kalamış Parkı da dahil olmak üzere geniş bir alanı kapsayacağı yolundaki söylentiler, edindiğimiz bilgilere göre gerçeği yansıtmıyor.

Bir AVM inşa edilmesi, kapasitenin yükseltilmesi, kara alanının genişletilmesi düşünülüyor ancak bunlar Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı sınırlarını aşmayacağı belirtiliyor.

Bu arada Setur Marinaları’nın Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nı yıl sonuna kadar işleteceği, ardından “yeni patrona” devredeceği ulaşan bilgiler arasında.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Deniz ticaret41 yasında