Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Dünyanın En Büyük Yolcu Gemisi Çevreci Tepkisi ile Denize Açıldı

31 Ocak 2024, Çarşamba 11:35

365 metrelik boyu ile dünyanın en büyük yolcu gemisi olan Royal Caribbean International'a ait “Icon of the Seas” ilk seferine Miami’den çıktı. 7 bin 600 yolcusuyla Karayipler rotasına hareket eden dev geminin motorları sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile çalıştığı için çevreci gruplar Icon of the Seas’e tepki gösteriyor. Gemiyi işleten şirket ise buna karşı çıkarak aksini savunuyor.


Dünyanın en büyük yolcu gemilerine sahip olan Royal Caribbean International, bunlardan daha büyüğü olan Icon of the Seas’i ilk seferine gönderdi.




Karayipler’e gitmek üzere yaklaşık 8 bin yolcusu ile bugün ABD’nin Miami kentinden yola çıkan gemiyi işleten şirketin internet sitesindeki bilgiye göre yolcular 7 gecelik Batı Karayip turu için kişi başına 3 bin 100 dolar, 7 gecelik Doğu Karayip turu için de 2 bin dolar ödedi.

365 metrelik boyu ile dünyanın en büyük yolcu gemisi olan Icon of the Seas’in inşası 1.5 milyar sterline mal oldu. Gemi 250 bin ton ağırlığıyla efsanevi Titanik’ten beş kat daha büyük.

20 güvertede 7 bin 600 yolcu taşıyan ve 2 bin 350 mürettebatın görevli olduğu dev gemide dünyanın en büyük su parkının yanı sıra 40 bar ve restoran, 15 metrelik bir şelale, mini golf sahası ve buz paten pisti de yer alıyor.



SIVILAŞTIRILMIŞ DOĞALGAZ KULLANIYOR

Çeşitli kaynaklara göre Royal Caribbean International’e ait Icon of the Seas adlı gemiyi hareket ettiren 6 motorunda gelenekselk deniz yakıtlarına göre daha temiz yanan ancak metan emisyonları açısından daha büyük risk oluşturan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanılıyor.

Çevreci gruplar, geminin motorlarından metan sızıntısının, kısa vadeli zararlı etkileri nedeniyle iklim için kabul edilemez bir risk olduğu görüşünde.

Çevre politikası düşünce kuruluşu olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nin (ICCT) Denizcilik Programı Direktörü Bryan Comer, "Bu, yanlış yönde atılmış bir adım. LNG'yi deniz yakıtı olarak kullanmanın, deniz gaz yağından toplamda yüzde 120 daha fazla sera gazı emisyonuna yol açtığını tahmin ediyoruz" dedi.



SEKTÖRÜN UZMANLARI FARKLI GÖRÜŞLERE SAHİP

Sektörün uzmanlarına göre, ısınma etkileri açısından metan, 20 yıl içinde karbondioksitten 80 kat daha kötü sonuçlara yol açacak. Metan emisyonunun azaltılmasının küresel sıcaklık artışının kontrol altına alınmasında kilit rol oynadığını vurguluyorlar.

Denizcilik sektörünü savunan bir kuruluş olan Sea-LNG'nin Operasyon Sorumlusu Steve Esau ise LNG'nin, küresel nakliye filosunun çoğuna güç sağlayan çok düşük kükürtlü akaryakıttan (VLSFO) daha az sera gazı yaydığını söyledi.



Yolcu gemisinin motorlarını geliştiren Wärtsilä'nın Ar-Ge ve Mühendislik Direktörü Juha Kytölä da motorların doğalgazı bir silindir içinde güce dönüştürdüğünü belirterek, “burada doğalgazın tamamının enerjiye dönüştürülmesini sağlamak önemli" dedi.

Dönüştürülmeyen gazın yanma işlemi sırasında atmosfere kaçabileceğini söyleyen direktör, doğalgazlı motor teknolojisinin 20 ila 30 yıl öncesine göre yüzde 90 daha az metan yaydığını sözlerine ekledi.

Cruise Line International Association'a göre, Ocak 2024 ile Aralık 2028 arasında sipariş edilen 54 geminin yüzde 63'ünün LNG ile çalıştırılması bekleniyor. Şu anda seferde bulunan 300 yolcu gemisinin yaklaşık yüzde 6'sı LNG yakıt kullanıyor.

Kaynak: euronews

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.