DUDAK UÇUKLATAN MİKTARDA VERGİ KAYIPLARI
25 Haziran 2024, Salı 12:41
Dünyada ve ülkemizde DUDAK UÇUktacak MİKTARDA vergi kayıpları oh my goodness
Denizcilik mesleğini yalnızca para kazanmak amacıyla yapılan zorunlu ve geçici bir iş olmaktan çıkarıp, uzun yıllar severek yapılacak bir meslek haline getirecek ve Türk gemiadamlarımızın çalışma hayatlarında memnuniyetleriyle beraber verimliliğin artması yönünde,Bu kutsal işi yapmaya hevesli ve halen çalışmakta olan Denizci Meslektaşlarımıza anlatmaya zaten çoğunuzun Bildiklerini tekrar hatırlatmak Güncel Denizcilik mesleğimize ait konulları Gündeme getirmeye devam ediyorum . Rotamız Belli Tam yol ileri .
Sevgili Denizci Meslektaşlarım, Herkese merhaba bu haftaki konumuz Bazı Büyük işletmelerin Gelir , Gider harcamalarındaki VERGİLENDİRME stili dudak uçuklatıyor Herkesin kendi çapına göre Alışverişleri Gelir ,Giderleri vergilendirilmesi var zaten Ben yazımda Büyük Balıklardan bahsedeceğim Küçük balıklar yani bizler fiş, fatura ve benzeri belgeler ile belgelendirmek bir taraftan kalkınmanın altyapısını teşkil eden kamu yatırımları için yeterli finansman sağlamaya yardımcı olunuluyor. Diğer taraftan rekabetçi piyasa sisteminde haksızlığın önüne geçmek suretiyle piyasaların verimli ve sağlıklı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bodrolu çalışanlar sayesinde Devletin kasasına temiz net para girer çünkü vergi kaçırma şansı yok gider gösterme şansıda yok.Sağlıklı kamu maliyesine sahip bir devlette, kamu gelirlerinin arasında en büyük kalemi vergi gelirleri oluşturmaktadır. vergi potansiyelinden yeterince yararlanılamamasının en önemli sebebi vergi kayıp ve kaçaklarıdır. Dünyada Vergi kaçakçılığını önleyerek vergi gelirlerini artırmak için, ekonomik büyümeyi destekleyecek, vergi adaletini sağlayacak, vergi tabanını genişletecek, kayıt dışı ekonomiyi önleyecek, vergi mevzuatını basit, anlaşılması ve uygulanması kolay hale getirecek,uluslararası vergi rekabetinde üstün bir konuma getirecek yöntemlerden biri de vergi denetimidir.Denetim işlevi, planlanan işlerin amaç ve hedeflere ulaşacak şekilde gerçekleştirilip, gerçekleştirilmediğini belirlemek ve saptanacak sapmaları ve sorunları gidererek, sistemin etkin ve verimli çalıştırılmasını sağlamak bakımından, yönetimin en yaşamsal işlevlerinden birisidir. Oysa kamu yönetim sistemimizde denetim işlevinin yerine getirilmesinde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunulduğu bilinmektedir. Denetim işlevinin etkinleştirilmesine yönelik öneriler aşağıda belirtilmiştir. Mevcut denetim elemanlarının etkinliğini artırmak, idarede verimlilik, etkinlik ve tutumluluk anlayışını yerleştirmek üzere halen yapılmakta olan hukukilik denetimleri yapılacak performans denetimleriyle desteklenmeli, gerek hukukilik gerekse performans denetimlerinin yapılmasında sistem tabanlı denetim teknikleri kullanılmalıdır.
Denetim görevinin planlanması, programlanması ve yürütülmesinde; denetlenecek hususların önceliklerini tespit etmek ve yapılacak denetimlere uygun yöntemleri seçmekte serbest olmak, yetkili makamın talebi üzerine yerine getirilecek işlerin nasıl yapılacağına karar vermek, yapılan denetimin kapsamını ve biçimini değiştirmeye, denetim bulgularını, sonuç ve önerilerini örtbas etmeye zorlanmamak ve bunları temin maksadıyla uygun yasal teminatlarla teçhiz edilmek anlamında uluslararası denetim standartlarında da belirtilen denetimde bağımsızlık ilkesi, tüm denetim birimlerine tanınmalıdır. Denetim birimleri arasında iletişimi sağlamak, ulusal denetim standartlarını yayımlamak, ilgili mercilere tavsiyelerde bulunmak ve böylece denetimde bağımsızlık ve mesleki özen ilkelerini gerçekleştirmek üzere, Sayıştay’ın işbirliğinde, uluslararası kuruluşlar ve denetimle ilgili Sekizinci Beş Yılık Kalkınma Planı Kamu Yönetiminin İyileştirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması ÖİK raporu http://ekutup.dpt.gov.tr/kamuyone/oik527.pdf 43 toplum örgütlerinin de düzenleyici olarak iştirak edebileceği bir Denetim Şurası oluşturulmalı ve her yıl düzenli toplantılar yapılmalıdır.Müfettişlerin ve diğer denetim elemanlarının, gün geçtikçe değişen hile, sahtecilik, yolsuzluk yöntemleri karşısında, uygulamayı takip edebilmelerini ve bilgilerini güncel tutabilmelerini teminen kurum içi/dışı seminer, sempozyum ve akademik çalışmalara katılmaları, diğer denetim elemanlarıyla görüş alış-verişinde bulunmaları sağlanmalıdır.Vergi kaçakçılığı, vergi ödememek ya da daha az ödemek amacıyla vergi kanunlarına aykırı hareket etmektir. Vergi kaçakçılığı, bir suç oluşunun yanı sıra, vergi önünde eşitlik ilkesine aykırı düştüğü ve verginin verimini azalttığı için üzerinde önemle durulması gereken sosyal ve ekonomik bir olaydır (Nadaroğlu, 1996: 279). Vergi denetimi; ödenmesi gereken verginin, doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla; mükelleflerin vergi kanunlarına uygun hareket edip etmediklerinin, vergi uygulaması yapanların ise, kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğlerde belirtilen hüküm ve ilkelere uygun, uygulama yapıp yapmadıklarının belirlenmesi ve saptanmasıdır (Irmak ve Bilen, 2007: 12)
.
Türkiyede vergi Kayıp ve kaçakçılığının Nedenleri devletin vergi kanunlarında isteyerek ya da istemeyerek yarattığı yasal boşluklardan yararlanılması nedeniyle kamu gelirlerinde meydana gelen azalma sonucu kaybolan vergilerden oluşmaktadır (Gonca, 2005). Vergi Cezalarının Caydırıcı Olmaması Devlet kamu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için gelir elde etmek zorundadır. Elde etmek istediği geliri mükelleflerden herhangi bir yaptırım olmaksızın alması ise çok zordur. Çünkü hiç kimse gelirinde bir azaltma meydana getiren vergiyi isteyerek devlete vermemektedir. Dolayısıyla devletin üzerine düşen görevleri yapabilmek için ihtiyacı olan vergiyi toplayabilmesi, mükelleflerin vergiyi ödememeleri durumunda uygulanacak olan cezaların etkinliğine bağlıdır. Vergi sistemimize baktığımızda vergi suç ve ceza sisteminde ceza adaletinden uzaklaşılmıştır. Vergi ceza hukuku alanında yapılan düzenleme ve uygulamaların hukuka aykırılıklar içermesi, belirsizliğe, keyfiliğe, adaletsizliğe ve güvensizliğe yol açmaktadır (9.Kalkınma Planı Vergi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, 2006: 28).Vergi idaresinin etkin bir yapıya kavuşturulmaması, vergi istihbarat birimlerinin yetersizliği, vergileme sürecinin her aşamasında vergi idaresi - mükellef ilişkilerinde kopukluk ve yetersizlik olması, vergi idaresinde personel ücretlerinin yetersizliği, personelin atama-yükselme ve değerlendirilmesinde objektif ölçütlerin kullanılmaması, vergi idaresinin yeni teknoloji olanaklarından yeterince yararlanamaması ülkemizdeki vergi idaresinin mevcut sorunlarından bazılarıdır. Kendi içindeki sorunlar nedeniyle etkin olarak çalışamayan vergi idaresi, üstüne düşen görevi tam anlamıyla yapamayınca kayıt dışına çıkış da artar. Vergi idaresi; görevlerini vergilerin toplanmasının sonrasında olduğu kadar, vergi öncesi aşamada da yerine getirmelidir . (http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_genel/tr_kdisi_ekonomi_ggonca.htm).
Toplanan vergilerin verimli alanlarda kullanılmaması, israfa varan kamu harcamaları, devlet kadrolarının popülist nedenlerle aşırı şişirilmesi gibi faktörler mükelleflerin devlete olan güvenini sarsmakta ve vergi ödememe yoluna gitmelerine ortam hazırlamaktadır (Acar ve Işık, 2003: 122) Eğer toplumda toplanan vergilerin başka yerlere harcandığına ilişkin genel bir inanç oluşmuşsa, mükellefin vergiye karşı direnci artmaktadır. Zaman zaman kamuoyuna da yansıyan kamu ihalelerinde yolsuzluk, hayali ihracat, örtülü ödenek tartışmaları vatandaşların ödediği vergilerin harcandığı yerler konusundaki kuşkularını arttırıcı niteliktedir. Bu tür gelişmeler de kayıt dışı sektöre kayma eğilimlerini arttırmaktadır (Sıvacı, 2007: 54).Kayıt dışı ekonomiye sebep olan siyasi nedenlerden bir tanesi de sık tekrarlanan vergi aflarıdır. Vergi aflarına mümkün olduğunca yer vermemeye çalışılmalıdır. Çünkü mükelleflerin ileride bir vergi affı olabileceği yönünde beklentisinin olması vergi ödeme konusunda esnek davranmalarına yol açacaktır. Vergi aflarının diğer olumsuz bir etkisi de vergilendirmede adalet ilkesinde görülmektedir. Vergisini zamanında ödeyen mükellefler, vergisini ödemeyip cezalı duruma düşen fakat sonrada bu cezaları affedilen mükellefleri gördüklerinde gelecek vergilendirme dönemlerinde ödemeleri gereken vergiyi ödememe yollarını aramaktadırlar (Kıldiş, 2000).
Devletler, kamu harcamalarını finanse edebilmek için çeşitli gelirlere ihtiyaç duymaktadır. Kamu gelirlerini, kanunlarına dayanılarak toplanan vergi,veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, borçlanma araçlarının primli satışı suretiyle elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar ile diğer gelirler şeklinde ifade edebiliriz. Bunun yanında, idarelerin kamu görevi ve hizmeti dışında ilgili kanunlarında belirtilen faaliyetlerinden ve fiyatlandırılabilir nitelikteki mal ve hizmet teslimlerinden sağlanan ve genel bütçede gösterilen çeşitli özel gelirler de bulunmaktadır.Zaman içerisinde kamu hizmetleri için gerekli kaynağı sağlamanın yanında tasarrufu ve ekonomik büyümeyi teşvik, gelir dağılımını düzeltme şeklinde diğer sosyal ve ekonomik amaçlar için de kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Madde 5, 9.11.1982 tarih 17863 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 24.12.2003 tarih 25326 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Devletin gelir kaynaklarından olan, vergi, gelirine diğer devlet gelirlerinin vergi kaçırılmasına ilişkin önlemlerin alınması ve tanımlama ya da açıklama yapılmasını makalemin içerisinde bulabilirsiniz. Devlet, devlet olmanın gerektirdiği amaçlara ulaşmak ve görevlerini yerine getirebilmek için çeşitli harcamalar yapmak zorunda iken, kamu harcamalarını finanse edebilmek için ise çeşitli gelirlere ihtiyaç duymaktadır. Bu gelir ve giderlerin yönetimi için “bütçe” önemli rol üstlenmektedir.
Vergi Kaçakçılığını İhbar Edenlere İhbar İkramiyesi Veriliyor. Gerekli Şartları Taşıyan ve Somut Bilgi ve Belgelerle Desteklenen İhbar Dilekçeleri Üzerinden Belirleniyor. İhbarcının Katkısı Dikkate Alınarak Vergi Kaçakçılığı Suçu İşleyen Kişilere 18 Aydan 5 Yıla Kadar Hapis Cezası Uygulanıyor. Vergi Suçları, Ceza Mahkemelerinin Yetkisindedir Ve Vergi Cezalarının Uygulanmasında Ceza Hukuku Prensipleri Geçerli Oluyor. Beyana Dayanmayan Vergiler İçin Pişmanlık ve Islah Hükümleri Uygulanamıyor. Asılsız İhbar Cezası bulunanlara Türk Ceza Kanunu'nun 271. Maddesi uyarınca, işlenmediğini bildiği bir suçu ihbar eden veya uyduran kişiye üç yıla kadar hapis cezası verilebilir.Ülkemizde kim vergi kaçırma suçu işliyorsa gözünün yaşına bakılmamalı ,Kul hakkı ile Kamu hakkını kim yiyorsa Devletimizin ilgili kurumları vergi kaçırma suçu işleyenlerin yakasına yapışılmalı gerekli cezalar uygulandırılmalıdır. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili makamları yurtdışı ile yakın ve sık ticari ve politik ilişki içerisinde olan her ülke gibi Türkiye Cumhuriyeti de Avrupa Birliği’nin almış olduğu her türlü tedbirleri alıp mevzuatları yakından takip etmektedir ve bu doğrultuda hassasiyet göstermektedir.
Dünyada yaşanan hızlı değişim ve yenileşmeleri, toplumsal ekonomimizi değişime ve gelişmeye, diğer bir ifadeyle yeni durumlara ve sistemlere adapte olmaya zorlanmalıdır. kamu yönetimi sistemi ve bu sistem içinde belirli fonksiyonları gerçekleştirmek amacıyla oluşturulmuş bulunan kamu kuruluşları için de geçerlidir..Türkiye’de kamu kurumlarının hantal yapıları, aşırı istihdam, yetki ve sorumluluğun iyi dağıtılamamış olması, engelleyici bürokratik zihniyet, siyasetin bürokrasi üzerindeki olumsuz etkileri gibi nedenlerle, kamu kesiminin öncü olmak yerine, gelişmelerin önünü tıkamakta olduğu şeklinde eleştiriler yapılmaktadır.Bu nedenlerin de etkisiyle; kamu kuruluşlarının amaçlarında, görevlerinde, görevlerin bölünüşünde, örgüt yapısında, personel sisteminde, kaynaklarında ve bunların kullanılış biçiminde, yöntemlerinde, mevzuatında, haberleşme ve halkla ilişkiler sisteminde mevcut aksaklıkları, bozuklukları ve eksiklikleri düzeltme amacını güden, kısa ve uzun vadeli, geçici ve sürekli düzenlemeler, kamu yönetiminin öncelikli gündem konusunu oluşturmaktadır.
Devlet toplumsal boyutta görülmesi gereken bir çok hizmeti görür. Adalet, savunma, iç ve dış güvenlik gibi. Bu geleneksel rollerin yanı sıra günümüzde eşitlikçi sağlık ve eğitim hizmeti kurmak, tüm yurttaşlara sosyal güvenlik sağlamak, işsizliği önlemek, ulaştırma, enerji, iletişim gibi temel altyapı hizmetlerini geliştirmek görevleri de vardır. Bu görevler devlete gelişmeci, kalkınmacı bir işlev yükler. Devlet bu işlevlerini yerine getirirken ekonomik hayata; bütçe, vergi, iş yaşamını düzenleyen yasal düzenlemeler, üretim ve hizmet alanında kamusal etkinlikler yoluyla müdahale eder. Günümüzde devletin ekonomik yaşama müdahale etmemesi mümkün değildir.
Siz denizcilik alanında çalışıyorsunuz değil mi? Offshore sistemini nasıl kullanıyorsunuz?
Panama Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış bir ülke. Dünya denizcilik filosunun yüzde 70' i, 80' i Panama bayraklı, Panama devletine kayıtlı. Bu ülkenin kendine has bir vergi sistemi var mı, var. Vergi cennetiyse de orada da vergi veriyorsun. Ama şimdi burada kurumlar vergisi KDV yüzde 40'lık bir orana varıyor. Devlet bana diyor ki, "İster on bin lira kazan, ister on milyon dolar kazan. Bana senede şu kadar sabit ver." Ne diyeceksin? Şimdi ben bir vatandaşsam ve Panama devleti de bunu bütün insanlara açtıysa ben bundan niye faydalanmayayım.Ticaret yapıyorum. Denizcilik sektöründeyim.Panama'da işler şöyle yürüyor. Belki onlarca, yüzlerce avukatlık bürosu var. Ve bunlar da Avrupalı insanlar, Panama'nın yerel halkı değil . Ama Panama devletinde her şeyin resmi olduğu, her şeyin yasal olduğu bir ortamda bir avukatlık büroları var. Nasıl ki Türkiye'deki mali müşavirler var, öyle. Avukatlık ofisi senden bir vekalet alarak senin adına bir firma kuruyor ve bu firmayla da senin adına gidip kağıtlarını, evraklarını, vergilerini, Panama devleti içindeki banka hesaplarını takip ediyor. Ama aynı büronun içinde belki 1500 tane firma vardır.
Siz de şimdi arasanız deseniz ki ben bir şirket açmak istiyorum. Derler ki hay hay. Hatta bu insanların artık çoğunun birçok ülkede yerel temsilcileri var. Google'a "offshore firma açmak istiyorum" diye yazdığınızda karşınıza bir sürü firma çıkacaktır.Gemi sahipleri ve denizcilik işi yapan insanlar çok büyük riskler altında çalışıyor . Şöyle ki bir yerde bir şey olduğu zaman yani ben bir işten 2-3 bin dolar, 4 bin dolar, yerine göre 5 bin dolar para kazanıyorum. Yaptığım anlaşmadan başıma gelebilecek olan risk 100 bin dolar, 500 bin dolar, 1 milyon doları bile bulabilir. Şimdi bir geminin sahibi var. Gemiyi tutan kişi Yani o gemiye mal koyup taşıtan kişi Bir de ben varım aradaki aracı.Yük taşımak isteyen insana gemi buluyorum. Gemisine yük arayan adama da yük. Şimdi bu yükün sahibi Panama'da. Yani Panamalı bir firma. Veya herhangi bir offshore firma. Geminin sahibi de öyle bir firma kullanıyor. Aracı olduğum gemiyle ilgili hukuki bir sıkıntı çıktığı zaman Panama'daki adamın yakasına nasıl yapışacaksın?
Senin yakana yapışacaklar. Ama milyon dolarları onlar kazanıyor. Yani hukuki, illegal bir durum olduğunda en azından senin de kendini güvenli hissedebilmen için, ikisinin olduğu gibi senin de Panama'da olman gerekiyor.
Peki bunun böyle olması yerine bütün ülkeler aslında vergi cennetlerini kontrol etmeye çalışsa, şirketlerin vergi cennetlerine kaçmasına izin vermese ve her ülke kendi vergisini alsa daha iyi olmaz mı?
Şimdi bakın Malı taşıyan geminin sahibi İsviçre'de, malı taşıtan da başka bir yerde. Şimdi ben yurt dışında hizmet yapıyorum ve o parayı Türkiye'ye getiriyorum. Bin dolar, 2 bin dolar, 5 bin dolar birikiyor. Ay sonunda atıyorum oluyor sana 20 bin, 30 bin dolar. Böyle bir ciro yapıyorum şirket olarak. Şimdi bunun yüzde 22'sini Türkiye Cumhuriyeti devletimize vergi olarak ödediğim zaman benim ayakta kalmam çok mümkün olmuyor. Yani az vergi ödeyeyim de vergi vermeyeyim, kazandığım her şeyi de cebime atayım. Evet eyvallah ama sürdürülebilir bir şey değil. Yani şöyle düşünün. Her ay 20 bin, 30 bin, 100 bin dolar. Öbür ay ya da 2-3 ay iş yapamadığın zaman devlet sana gel ben yüzde 22'sini sana vereyim diye bir şey demiyor. Yani bu vergi sistemiyle, bu vergilerle kimsenin ayakta kalması mümkün değil."Panama'da kurulu iki tane firma var ve bunlar çok büyük paralar kazanıyorlar. Ama bir şey olduğu zaman benim yakama yapışırlar" . Vergi cennetlerinde gizlilik çok üst seviyede olduğu için de bir şeylerin kontrolü çok zor. Sizce regüle edilmesi gerekir mi bunun?
Bazı bilgilere göre Yurt dışı Bankaların birçok Denizcilik firma hesapların kapatıldığı. hesaplarına Bankalar "alın" çekin buradan demişler .Yani 5 bin dolar birinde, 10 bin birinde, 12 bin dolar birinde. Çek vermiyor banka hesabını kapatmış, dondurmuş. Şimdi şöyle bir şey var. Sen de gidip herhangi bir iş yapmasan da orada bir şirket açabilirsin.Artık yapamazsın ama o zaman o şirkete bir de banka hesabı açabiliyordun.
Vergi cennetleri para akışını takip etmeyi en iyi ihtimalle zorlaştırmak, en kötü ihtimalle ise imkansız kılmak üzerine kuruludur.
Oradaki şirkette senin ne iş yaptığının ne ettiğinin hiç önemi yok, Diyelim ki O banka hesabına benden para istiyorsun ben de parayı verdiğin hesaba, gönderiyorum, yani cebine koyacağıma o parayı oraya gönderiyorum ve sen o parayı orada kullanıyorsun. Sana kimse de bu parayı nereden buldun, bu para nereden geldi diye sormuyor.
Şimdi bunun nesini regüle edeceksiniz?
Yani regüle edilmesi gereken varsa bu sistemi kullanan insanlar değil, bu sistemi kuranlar. Git Panama'yla konuşmu diyecek.Yani sen ülkeyi tanımışsın. BM' ye almışsın. Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Avrupa Birliği herkes tanıyor. Dünyaca tanıyorsunuz ama bu ülkelerin içinde olan biten şeyleri kabul etmiyorsunuz.
Peki bu firmalar nasıl açılıyordu ?
Şirketi kurmak için 2 bin, 3 bin dolar veriyordun bu "aracı kurumlara". Sonra da her yıl ortalama 1500 dolar ödeme yapıyordun. Senin için adına banka hesabı açıyorlardı. Evrakları gönderiyorlardı. Hala bütün bu offshore ülkelerde firma açabiliyorsun. Ama banka hesabı yok. Banka hesabı açmıyorlar. Banka hesabı olmayınca zaten bunun manası yok. Şimdi hepsinin yolunu kestiler, Şuan herhangi bir yerde herhangi bir banka hesabı açmak ölüm yani, yok… Açamıyorsun zaten. Ama gidip de işte ne bileyim çat diye bir bankaya bir buçuk milyon dolar getirip, benim Türkiye'de fabrikam, gemim vesaire var onları buraya getiriyorum diyen insan banka hesabını açabilir.
Yasal mevzuat daha farklı olsaydı, offshore şirket açma ihtiyacı duymayabilir miydiniz?
Kurumsal düzenlemeler farklı olsa, tabii ki. Ne işim var orada benim? Bu şuna benziyor: eşlerin birbirini ayda bir kere aldatma izni olsa, bu regüle edilmiş olsa, gidip kimse kimseyi aldatır mı? Bu oran ne kadar düşer. Buna benziyor biraz. İngiliz vergi denetçileri, kaçırılan vergilerin çoğunun bu tür küçük işlemlerle gerçekleştiğini, zenginlerin gizli banka hesaplarındaki paraların bunun yanında önemsiz bir miktar olarak kaldığını tahmin ediyor.Fakat bundan emin olmak zor. Eğer kaçırılan vergiyi ölçmek mümkün olsaydı, kaçırmak mümkün olmazdı. Alıntı Röpörtaj söyleşi Panama Papers https://www.economist.com/
Tüm bu olumsuz gelişmelerin üzerine, geleneksel denizci devletlerde ve ülkemizde; gemilerini Milli Gemi Sicillerine kaydettiren donatanların elverişli bayrak sicillerine kayıtlı gemilerin donatanları ile denizcilik alanında rekabet edebilmelerini ve elverişli bayrak sicillerinin olumsuz etkilerinden kurtulmalarını sağlamak amacıyla vergi indirim ve muafiyetleri, denizcilik sektörüne yapılan teşviklerin artırılması, milli sicile kayıtlı gemilerin ‘‘bareboatcharter’’ şeklinde yabancı gemi sicillerine kaydedilmesine imkan sağlamak şeklinde düzenlemeler yapılmıştır .
Buna karşın, günü kurtarmak adına yapılan bu düzenleme ve teşvikler, yetersiz kalmış ve donatanların elverişli bayrak sicillerini tercih etmeleri önlenememiştir. Bunun üzerine geleneksel denizci ülkelerde ve ülkemizde, tabiyetlerindeki donatanların gemilerinin elverişli bayrak sicillerine kayıt edilmesini engellemek hem de elverişli bayrak ülkelerinin sicillerinde kayıtlı gemilerin kendi sicillerine kayıt edilmelerini sağlamak üzere mevcut Milli Gemi Sicillerinin yanında elverişli bayrak sicillerinin sağladığı muafiyet ve avantajların belirli ölçüde öngörüldüğü ‘‘Uluslararası Gemi Sicili’’ diğer bir ifade ile ‘‘İkinci Sicil’’ kurulması yoluna gidilmiştir.
Ülkemizde de gemi ve yatların elverişli sicillere kaydedilerek yabancı bayrak çekme faaliyet göstermelerinin engellenmesi, yabancı gemi sicillerine kayıt edilen gemi ve yatların Türk gemi siciline kaydedilmemesi ve Türk bayrağı altında seyrüseferde kullanılmamaları sebebiyle mahrum kalınan vergi, harç vb. ekonomik gelir kalemlerinden ülkenin mahrum kalmasının yarattığı olumsuz sonuçların ve Türk deniz filosunda kayıtlı gemi ve yat sayısındaki azalmaların sona ermesi amacıyla 16.12.1999 kabul tarihli ve 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca Türk Uluslararası Gemi Sicili kurulmuştur.Kayıt dışı ekonomi ile vergi kaçırma birbirini beslemektedir. Ekonomide kayıt dışılığın artması, vergi oranlarının artmasına, vergi gelirlerinin ve vergilemede etkinliğin azalmasına neden olur. Bu durum vergi kaçırma eğilimini arttırabilir. Öte yandan vergi kaçırmanın arttığı bir durumda kayıt dışılık da yükselecektir. Bu nedenle iki değişken birbirini olumlu ve olumsuz yönde beslemektedir. Vergi kayıp ve kaçağı önlendikçe ekonomi daha sağlıklı işleyecektir.
ABD Hazine Bakanlığı'nın İstihbarat Ve İcra Kolu Olarak Görev Yapan. Ekonomik yaptırımları günümüzde kendi küresel ekonomilerini şekillendiren unsurların başında geliyor Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi
(OFAC), temel amacı, ulusal güvenliğine, dış politikasına ve ekonomisine tehdit oluşturduğu düşünülen yabancı ülkelere, Vergi kaçırılmasında Hayati Bir Rol Oynamakta Ve Ulusal Güvenlik Amacıyla Engellenen Kişiler ve Yaptırım Uygulanan Ülkelere İlişkin Listesini Tutmak ve bireylere, kuruluşlara karşı ekonomik ve ticari yaptırımları yönetmek ve uygulamaktır.
(OFAC) Ambargoların, varlıkların dondurulması, ticaret kısıtlamaları ve diğer önlemleri içerebilecek çeşitli yaptırım programlarını yönetir ve uygular. Bu yaptırımlar genellikle ABD'nin daha geniş dış politika hedeflerinin bir parçası olarak uygulanır , OFAC'ın temel amaçlarından biri bilgilendirilmemiş vergisi alınmamış varlıkların Bloke Edilmesi ve engellenmesidir. Bu, yaptırımlara tabi olan bireylerin, kuruluşların veya hükümetlerin varlıklarının dondurulmasını içerir. ABD vatandaşlarının bloke edilen varlıklarla ilgili işlemlerde bulunması yasaktır.
OFAC, Faaliyetleri ulusal güvenlik çıkarlarını korumayı ve uluslararası normlara uyumu teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Uluslararası iş yapan kurum ve kişilerin, yasal sonuçlardan kaçınmak için OFAC düzenlemelerini bilmeleri ve bunlara uymaları tavsiye ediliyor.
Türkiye’deki bir ihbar bankası tarafından akreditif ihbar edilirken kullanılan OFAC şartı örneği
(Bankamız nezdinde/ aracılığı ile gerçekleştirilen işlemler ulusal ve uluslararası finansal yaptırımlar ve özellikle Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC) tarafından uygulanan kısıtlamalar göz önünde bulundurularak değerlendirilir / gerçekleştirilir. Bu kapsamda, Bankamız yabancı ülkeler tarafından uygulanan kısıtlamaları ihlal eden ve/veya Bankamız itibarını zedeleyecek/ itibar riskine sebebiyet verecek işlem talimatlarını/taleplerini gerçekleştirmeme hakkına sahiptir.)
OFAC tarafından ambargo konulmuş kişi ve firmalara Sanctions List Search (treas.gov) sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Vergi kaçırma yasadışı ve ahlaki olmayan bir davranıştır
⦁ Gemi Belge ve Sertifika Sahteciliği
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın DTO gönderilen 18.07.2023 tarih ve 1169881 sayılı yazıda; Belge Sahteciliği konulu Sirküler No: 509 yazısında işletmelerin sahip olduğu belge, sertifika veya ruhsatların tahrif edilerek gerçekte var olmayan kişi ve firmalar adına sahte belgeler düzenlendiği ve bu belgeler sayesinde kötü niyetli kişilerin kendilerine meşruiyet kazandırmaya çalıştıkları, bu durumun faaliyetlerine uygun gerekli belge, sertifika ve izinleri alan firmaların mağduriyetlerine sebep olduğunun belirtilmesi üzerine 22.05.2023 tarih ve 1162537 sayılı yazıları ile Bölge Müdürlüklerinin söz konusu sahte belge kullanımı hakkında dikkatli olunması ve yaşanabilecek muhtemel mağduriyetlerin önceden önlenmesi hususunda bilgilendirildiği ifade edilmektedir. yetki belgelerinin e-Devlet portalı üzerinden yada https://atlantis.denizcilik.gov.tr/gscl2/Belge_Dogrula.asp) yetki belgesi sahibi tarafından barkodlu olarak temin ve teyit edilmesi mümkün olduğu bildirilmektedir.
⦁ (False Flag) Sahte Bayrak
Sahte Bayraklar, Denizde Yaptırımların Uygulanması ve Gemi sicili Kimliği Sahteciliği Hileli gemi tescili, zaten zorlu olan cezaların denetimini daha da zorlaştırıyor.
Çalıntı Gemilerin belirlenmesine ve kurtarılmasına, gemi hırsızlığının caydırılmasına güvenlik ve sigorta dolandırıcılığının ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla gemiler ve gemi mülkiyeti hakkında bilgi toplayan ülke genelinde bir sistemdir.Bazı ülkelere, yabancılara ait veya kontrol edilen gemilerin açık bir sicil yoluyla kendi bayraklarını kullanmasına izin verir. Diğerleri ise yalnızca dağıtım veya bölme yoluyla ülkeyle bağlantı olan gemileri tescil ettirmeyi tercih edebilir. Buna Gemi sicil kayıt defteri denir. Bazıları ise bayraklarının uluslararası ticarette kullanılmasına hiçbir şekilde izin vermemeyi tercih ediyor. Hepsi Gemi sicil gemi kimliği sahtekarlığından etkilenebilir.
⦁ Vessel Identification fiziksel olarak değiştirilmesi
300 gros tonun üzerindeki tüm gemilerin, rotaları ve kimlikleri (isim, bayrak ve çağrı işareti dahil) hakkında bilgi aktaran bir Otomatik Tanımlama Sistemine (AIS) sahip olmaları gerekmektedir . Yasadışı faaliyetlerde bulunan gemiler genellikle bu kapasiteleri ya tamamen kimlik elde etmek ya da başka bir geminin kimliğini almak yansıtılacak şekilde değişir. Bir gemi operatörünün yapması gereken, geminin AIS aktarıcısına manuel olarak yanlış bilgi girilmesidir.Şirkette, yalnızca sahte kayıt işlemleri yönlendirme amacıyla yerleşme ve bu çaba, ilk görünüm ve hatta ikinci görünürlükte tamamen kullanılabilir görünen, orijinal görünümlü web siteleri tarafından kolaylaştırılılmıştır.Ulusal denizcilik sicilleri gibi davranarak bireysel geminin bilgisi veya izni olmadan ülkelerin ele geçirmesine yol açıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fiji, Nijerya,Kamboçya, Nauru ve Samoa, bu tür dolandırıcılığın kurbanı olmasına rağmen bayraklarının uluslararası ticarette kullanılmasına izin vermemelerine rağmen gizliden kullanılmıştır. Tüm bu vakalarda , en az bir şirkette, yalnızca sahte kayıt işlemleri yönlendirme amacıyla ve hatta ikinci görünürlükte tamamen kullanılabilir görünen, orijinal görünümlü web siteleri tarafından kolaylaştırıldı..
Bir Ülkenin bayrağını 300'den fazla gemi dalgalandırmış olabilir . Bu, IMO' nun yanlışlıkla sahte kayıt sistemi resmi bir Ülkenin varlığı olarak tanınmasıyla mümkün olduğu anlamına gelmez. Buna ek olarak Bazı ülkelerin en az 20'sinin izni olmadan Gemi sicilinin kullanıldığı ve bağlantılı olmak üzere, aynı şekilde izinsiz olarak kendi bayraklarını talep eden 91 gemi vakasıda araştırılıyor. Şüpheli bazı Gemilerin ne kadarının kayıtlarının hileli olabileceği belli değil, sahte siciller,ülkelerdeki Sicil işletmesinden elde edilen geliri reddediyor ve olası olarak şüpheli gemilerin bilgileri olmadan ülkede saklanıyor. Ayrıca, gemilerin meşru veya daha saygın bir sicile gelirinden önce yasa dışı faaliyet geçmişini maskelemesine kamufule edilmesine izin vererek, gemilerin bir tür "itibar aklama" işlemine girişmelerine yönelik bir yöntem olarak da hizmet edebilmeleri muhtemel görünüyor. Gemi sicil kimliği sahteciliği, IMO ve Üyeleri için sonuçları karmaşık bir süreklilik arz etmektedir Kendilerini şaşırtıcı derecede dolandırıcılık eylemlerinin habersiz bir şekilde kurbanı olarak bulan ülkelerin içinde büyük bir sorundur. IMO nihayet bu tür olayların mevcut olduğu kısa zamanda anlaşıldı ve konuyu Hukuk Komitesinde açıkladı Bu toplantının çıkışında IMO, " liman Devleti kontrol müfettişlerinin de bilgilendirmesini ve dolandırıcılıkla bayrak taşıyan gemilere karşı uygun önlemlerin alınmasını sağlamak için" bilgi dağıttığı söylenmektedir. Buna rağmen Gemi sicil kimlik sahteciliğinin engellenmesinde pek fazla ilerleme kaydedilmediği görülüyor.
⦁ Gemiden gemiye transferler (“STS”) “Ship to Ship” kelimelerinin kısaltmasıdır.
Uygulamada, yaptırımlardan kaçanların, gizleme çabalarını arttırmak için birden fazla yanıltıcı şirketlerin uygulama yapmaları muhtemeldir. Örneğin, sahte belgeleri AIS manipülasyonu ve yasa dışı STS faaliyetleriyle operasyon yapmak gibi Bunu anlamak için aşağıdaki verdiğim örnekte Bir ham petrol tankeri İran sularına girmeden ve İran ham petrolünü taşıyan bir gemiyle STS transferi gerçekleştirmeden önce AIS' cihazını kapatır. Tanker yüklendikten sonra Irak sularına doğru bilinen, meşru bir STS bölgesine doğru yola çıkar, AIS'yi tekrar açıyor ve başka bir tanker ana gemiden İran ham petrolünü yüklüyor ve ham petrolün Irak menşeli olduğunu belirtmek için kargo belgelerinde sahtecilik yapıyor. Bu kargonun daha sonraki alıcıları için, ham petrolü teslim eden kardeş geminin değil, yalnızca ana geminin geçmiş AIS faaliyetinin ayrıntılı bir incelemesi potansiyel yaptırım risklerini vurgulanmalıdır
İki gemi arasındaki yük transferi operasyonunu tanımlar. Genellikle tankerler arasında yapılmakla birlikte kuru yük gemilerinde de yapıldığı da görülür.
STS operasyonu denizde, her iki gemi de seyir halindeyken veya bir gemi diğerinin yanına demir atmış halde gerçekleştirilebilir. Operasyonlar bazen limanda, bir limanın veya liman otoritesinin yetkisi altında, bir geminin bir kıyı tesisine sabitlenmesi ve bir veya daha fazla geminin yanaşması ile gerçekleştirilir.
⦁ Donatan ve İşleten Firmaların Karmaşıklılığı
ISM Kodu bir denizcilik Şirketinin Uygunluğunun Tespiti İdare veya İdarenin Yetki Verdiği Bir Klas Kuruluşu Tarafından Yapılan Denetimlerde Sistemin Yeterli Görülmesi Durumunda, Ofis İçin Uygunluk Belgesi (Document Of Compliance-Doc),Sertifikası Verilir .
Donatan ve İşletenlerin DOC Sertifası için denete giden klas firmaları Denizcilik şirketinin denetimi yapıldıktan sonra denetimi yapan sörvey şirket hakkında daha geniş bilgi alanına sahibi olacağından sörveyör bahsetmiş olduğumuz konuları göz ardı etmemeli denetim esnasında her klas kuruluşunun kendine özel hazırlamış olduğu DOC check listesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından ulusal güvenlik çıkarlarını korumayı ve uluslararası normlara uyumu teşvik etmeyi amaçlayan ve kriterler ilave olarak eklenmeli ve Bazı firmaların hoşuna gitmesede kontrolleri sağlanmalı bu noktada önem kazanmaktadır. Finansal kurumlar ve diğer işletmeler, müşterilerinin kimliklerini doğrulamak ve belirli bilgilerini toplamak zorundadır. Bu, müşterinin faaliyetlerini Şüpheli İşlemleri Klas kuruluşlarına Bayrak Devletine belirleme ve ilgili makamlara bildirme yükümlülüğüne sahiptir.Vergi hırsızlığının tespit edilip önceden bilgilendirilmesi suç faaliyetlerini önlemede yardımcı olabilir. Deniz ticaret hukukun’da Gemilerin klastan geçirilmesi hukuken çok önemlidir. Nitekim, Gemilerin klaslanması Denizcilik çevrelerinde onların durumu ve gerçek değerleri hakkında ciddi, tam ve güvenilir bilgi sahibi olunması ihtiyacından doğmuştur. Bir geminin klaslanması; can, mal ve çevre güvenliği açısından Geminin faaliyette bulunmasına (çalıştırılmasına) engel bir durum olup olmadığının denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bu yönüyle klas işlemi kamu düzenindedir. Bir geminin klası, (adı, tonajı, milliyeti gibi) gemiyi başkaca gemilerden ayırt etmeye yarayan unsurların arasında yer almasa da önemli bir hukuki konudur. Zira, gemilerin klası denizcilik çevrelerinde onların durumu ve gerçek değeri hakkında ciddi, tam ve güvenilir bilgi sahibi olunması ihtiyacından doğmuştur.
Firmaların ortalama yıllık gelirini bilmiyorum bilmedende yorum yapamak istemiyorum , umarım herkes vergisini ödüyordur .Ama şu gerçek var Türkiye de ve Dünyada Vergi adaletsizliği var . Herkes doğruyu söylemiyor Bazı Büyük firmalar vergisini tam ve eksiksiz ödeseler şuanda bu cümleleri konuşmamış olurduk.
Hazine ve Maliye Bakanlığı
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE EYLEM PLANI (2023-2025)
⦁ Makro ve sektörel düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutu ölçüm çalışmaları yürütülecek ve analiz raporları hazırlanacaktır.( Uluslararası bilimsel yöntemler kullanılarak yürütülen ölçüm çalışmalarına devam edilerek çalışma sonuçları rapora bağlanacaktır. Bu doğrultuda ölçüm sistematiğinin oluşturulması ve geliştirilmesi sağlanacaktır.)
⦁ Kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan makro ve sektörel düzeydeki vergi açığı hesaplama çalışmaları vergi türleri bazında yürütülecektir.( Uluslararası bilimsel ölçüm yöntemleri kullanılarak yürütülen vergi açığı hesaplama çalışmalarına devam edilerek çalışma sonuçları rapora bağlanacaktır. Bu doğrultuda hesaplama sistematiğinin oluşturulması ve geliştirilmesi sağlanacaktır.)
⦁ Mükellef bilgi anketi uygulaması hayata geçirilecektir.( Mükellef bilgi anketleri ile sektörel düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutunun ve vergi açığının hesaplanması, vergi bilincinin ölçülmesi, vergi idaresi hakkındaki mükellef algısının değerlendirilmesi, vergi kanunları ve diğer vergisel konular hakkında bilgi edinilmesi sağlanacaktır.)
⦁ İlk ve ortaöğretim düzeyinde vergi ve sosyal güvenlik bilincinin oluşturulmasına yönelik eğitimler verilecektir.( Eğitim müfredatına uygun olarak ilk ve ortaöğretim öğrencilerinde vergi ve sosyal güvenlik bilincinin artırılması amacıyla ilgili derslerin müfredatı düzenlenerek eğitimin sürekliliği sağlanacaktır.)
⦁ Çağın getirmiş olduğu teknolojik araçların etkin kullanımı sağlanarak çocuklarda vergi ve sosyal güvenlik bilincinin oluşması ve gelişmesi sağlanacaktır. (Çocuklarda vergi ve sosyal güvenlik bilincinin oluşması ve gelişmesine yönelik çizgi film, animasyon, dijital oyun ve sosyal medya içerikleri) hazırlanacaktır.
⦁ Fiş ve fatura düzenlenmesinin yaygınlaşmasını sağlamak üzere çocuklara yönelik ödül uygulaması getirilecektir. (Kayıt dışı ekonomi ve vergi algısı konusunda farkındalığı oluşturmak amacıyla çocuklara, harcamalarına ait fiş ve fatura üzerinden ödül verilmesi sağlanacaktır.)
⦁ Vatandaşları/mükellefleri vergisel hak ve yükümlülükler ile e-vergi uygulamaları konusunda zamanında ve etkin bir şekilde bilgilendirmek amacıyla yazılı, görsel ve dijital içerikler hazırlanarak tüm paydaşların iletişim kanallarında ve mecralarında yayımlanması sağlanacaktır.(Vatandaşları/mükellefleri vergi kanunlarında yer alan hak ve yükümlülükleri ile elektronik vergi uygulamaları konusunda bilgilendirmeye yönelik yazılı ve görsel içeriklerin (sosyal medya görseli, rehber, broşür, afiş, pop-up, slider, video, kamu spotu vb.) hazırlanması sağlanarak bu içeriklerin; GİB ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarında, RTÜK kanalıyla hazırlanan içeriklerin yerel ve ulusal kanallarda ve diğer mecralarda yayımlanması sağlanacaktır.)
⦁ Mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesini sağlamak amacıyla davranışsal yaklaşım politikalarından faydalanılacaktır.( Vergi mükelleflerinin beyanname verme ve ödeme yükümlülüklerini süresinde yerine getirmelerini sağlamak amacıyla, davranışsal yaklaşım politikaları çerçevesinde rastgele kontrol deneyleri ile hızlı ve etkili sonuç verecek yaklaşımlar geliştirilecektir. Mükelleflerin davranış değişikliklerindeki olumlu veya olumsuz etkiler izlenerek vergiye gönüllü uyumlarının artırılması sağlanacaktır.)
⦁ Toplumun, sosyal güvenlik hak ve yükümlülükler ile sigortalılık bilinci ve e-SGK uygulamaları konusunda zamanında ve etkin bilgilendirilmesi amacıyla yazılı, görsel ve dijital içerikler hazırlanarak tüm paydaşların iletişim kanallarında ve mecralarında yayımlanması sağlanacaktır. Toplumu sosyal güvenlik kanunlarında yer alan hak ve yükümlülükleri ile elektronik uygulamalar konusunda bilgilendirmeye yönelik yazılı ve görsel içeriklerin (sosyal medya görseli, rehber, broşür, afiş, pop-up, slider, video, kamu spotu vb.) hazırlanması sağlanarak bu içeriklerin; SGK ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfaları ve sosyal medya hesaplarında, RTÜK kanalıyla hazırlanan içeriklerin yerel ve ulusal kanallarda ve diğer mecralarda yayımlanması sağlanacaktır.
⦁ Yeni çalışma modellerinin kayıt dışı istihdama yol açmasını engellemek amacıyla gerekli altyapı ve mevzuat çalışmaları yapılacaktır.( Esnek-uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılması sağlanacaktır.)
⦁ İşverenlerin, ücret ödemelerini bankalar vasıtasıyla gerçekleştirmesi sağlanacaktır.( Bankalar vasıtasıyla gerçekleştirilen ücret ödemelerinin kapsamının genişletilmesi amacıyla ilgili mevzuat gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacaktır.)
⦁ Elektronik ortamda tutulması gereken defterler kapsamının genişletilmesine yönelik gerekli altyapı ve mevzuat çalışmaları yapılacaktır.( Envanter defteri başta olmak üzere tüm ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasına ilişkin gerekli altyapı ve mevzuat çalışmaları yürütülecektir.)
⦁ Dijital varlıkların ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısı oluşturulacaktır.( Yeni gelişen teknolojiler ile ortaya çıkan kripto ve e-pin gibi varlıklar takip edilerek bu varlıkların ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacaktır.)
⦁ DERİN (Defter Risk İncelemesi) Projesi hayata geçirilecektir.( Elektronik defterler üzerinden risk analizi ve değerlendirme çalışmaları yürütülebilmesine yönelik hukuki ve teknik altyapı oluşturulacaktır.)
⦁ Yeni faaliyet alanlarına yönelik kod tanımlaması yapılması ve mükelleflerin esas faaliyetlerinin sicil kayıtları ile uyumlu olması sağlanacaktır.( Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis kiralama faaliyeti gibi yeni faaliyet alanlarına yönelik kod tanımlaması yapılacaktır. Bununla birlikte mükelleflerin esas faaliyet alanlarının tespit edilebilmesi amacıyla faaliyet kodları güncellenecektir.)
⦁ İhbar ve şikayet mekanizmasının etkinliğinin artırılması sağlanacaktır. Vergi kayıp ve kaçağına yönelik ihbar ve şikayet mekanizmasının daha etkin ve verimli hale getirilmesi amacıyla sistemsel ve yasal düzenlemeler gözden geçirilerek gerekli çalışmalar yapılacaktır.
⦁ Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallar bakımından mahsuben iade uygulaması gözden geçirilerek gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır. ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların imalatta kullanımından kaynaklı mahsuben iade taleplerinin, vergi incelemesi neticelerine göre karşılanmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır. Bu düzenlemeler ile imalatları şüpheli görülen mükelleflerin mahsup talepleri vergi incelemesi neticelerine göre yerine getirilecektir.
⦁ Veri Paylaşımı ve Denetim Koordinasyon Kurulu kurulacaktır. Veri Paylaşımı ve Denetim Koordinasyon Kurulu; - Bakanlıkların görevleri kapsamında ihtiyaç duydukları verilerin temini, muhafazası ve paylaşımı konularında usul ve esasları belirleyerek kurumlar arası koordinasyonu sağlayacaktır. ( Yıllık müşterek ve münferit denetim programları oluşturacaktır. - Risk analizi ve değerlendirme sonuçları ile münferit denetim sonuçlarının paylaşılmasına yönelik usul ve esasları belirleyecektir.)
⦁ Kayıt dışı faaliyet gösteren özel istihdam bürolarına yönelik denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi sağlanacaktır.( Kayıt dışı faaliyetlerin yaygın olduğu iş ve işçi bulma faaliyetlerine aracılık eden gerçek veya tüzel kişilerin denetimine ilişkin mekanizmalar güçlendirilecek ve cezai yaptırım uygulamalarına devam edilecektir.)
⦁ Vergi daireleri tarafından yürütülen kontrol ve denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla ön kontrol ve analiz sistemi geliştirilecektir.( Mükelleflerin vermiş olduğu beyanname, bildirim ve formlar üzerinde vergi daireleri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerin etkinliğinin artırılması amacıyla risk temelli analizleri içeren ve tespit edilen hususları vergi dairelerine elektronik ortamda ileten analiz uygulaması hayata geçirilecektir.)
⦁ Elektronik ortamda gerçekleştirilen iktisadi ve ticari faaliyetlere yönelik denetleyici ve düzenleyici uygulamaların geliştirilmesi sağlanacaktır. Elektronik ortamda gerçekleştirilen iktisadi ve ticari faaliyetlerde kayıt dışılıkla mücadele kapsamında mevzuat gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca bu alanda faaliyette bulunan aracı hizmet sağlayıcıları gibi paydaşlara vergisel ödevlerin yerine getirilmesine yönelik sorumluluk ve bildirim yükümlükleri getirilecektir.
⦁ Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis kiralama faaliyetlerine yönelik düzenleyici ve denetleyici uygulamaların geliştirilmesi sağlanacaktır. Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis kiralama faaliyetlerinde kayıt dışılıkla mücadele kapsamında mevzuat gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Ayrıca bu alanda faaliyette bulunan mükelleflere vergisel ödevlerin yerine getirilmesine yönelik sorumluluk ve bildirim yükümlükleri getirilecektir
Vergi kaçakçılığının tespiti : Kurumlar arası yakın işbirliği ve vergi yetkilileriyle bilgi paylaşımı, vergi suçlarının tespitini destekleyebilir, vergi uyumsuzluğu risklerinin değerlendirilmesine yardımcı olabilir, vergi denetimlerini daha iyi hedefleyebilir ve vergi mükellefi risk profilinin çıkarılmasına katkıda bulunabilir. Finans kurumları ve avukatlar, muhasebeciler, Vakıf ve Şirket Hizmet Sağlayıcıları diğer işletmeler ve mesleklerin şüpheli faaliyet ve işlemleri Vergi Dairelerine bildirmeleri gerekmektedir. yetkililer – genellikle yerel mali istihbaratı yürürlükteki yerel yasal çerçeveye uygun olarak derler, analiz eder ve vergi makamları da dahil olmak üzere tespitlerini diğer makamlara dağıtır.
Vergiden kaçınma programları en çok, gerekli düzenlemelerin tasarlanması ve uygulanmasına yardımcı olan uzman tavsiyesinden yararlanabilen daha bilgili vergi mükellefleri tarafından kullanılmaktadır. Önemli olan, genellikle uzman tavsiyesi almayı gerektiren geçerli vergi kanunları kapsamında nelerin yasal ve yasa dışı sayılacağını anlamaktır. Örneğin, vergilendirmenin kişinin vergi mukimliğiyle (veya daha az yaygın olarak uyruğuyla) bağlantılı olduğu göz önüne alındığında, bu tür planlar vergi mukimliği statüsünün olanak tanıyan tekniklere başvurabilirler.
Vergi politikası uygulamasında 9 Ocak 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4783 sayılı Kanun'la yürürlükten kaldırılan “Nerden buldun” yasasına göre: “Bildirilmeyen ve vergisi ödenmeyen bir gelirle tasarruf edildiği tespit edilen mal ve haklar, safi irat olarak” kabul ediliyordu.Vergi inceleme elemanı mükellefi çağırıp;“Gel bakalım Mehmet Bey, sen bu yılki gelir vergisi beyannamende ….. bin lira kazanç beyan etmişsin. Ancak ben senin …. milyon liralık gayrimenkul, …. bin liralık otomobil, ….. milyonluk yat aldığını ve bankada da …. milyon lira olduğunu tespit ettim.Bu varlıklara ve paraya sahip olmak için gereken parayı nereden buldun? Vergi müfettişinin kabul edebileceği cevapların şunlar olabilir.
-Miras kaldı.
-Milli Piyangonun yılbaşı çekilişinde en büyük ikramiye benim bilete çıktı.
-Vergi yasalarına göre beyannameme dâhil etmediğim gelirlerim var,
Bunların gerçekleştiğini belgeleriyle ispat edebilirsem ve bu gelirlerim harcamalarımı karşılayacak tutarda ise kurtardım. Aksi halde yandın!
.
Demek ki sen bu varlıkları almak için para kazandın ancak beyan etmediğinden vergilenmedi. Bu durumda NERDEN BULDUN YASASINA GÖRE sahip olduğun varlıkların değeri ile beyan ettiğin gelir arasındaki fark, safi kazanç kabul edilecek ve bu tutar üzerinden %35 oranında vergi, bir kat vergi ziyaı cezası ve o güne kadar geçen süre için gecikme faizi istenmekteydi.Beyannamesinde gelir beyan eden Mehmet Bey, ….. milyonu aşan bir vergi ve ceza ödemesi ile karşı karşıya kalıyordu.2013 yılında, bu yasanın ekonomiyi kilitlediğini ve girişimcilik ruhunu öldürdüğünü, yatırım şevkini kırdığını ve “Nerden Buldun Yasası’nı yürürlükten kaldırdığı için tekrar iyi yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak, yasaların uygulaması için de iyi bir teşkilatın kurulması gerekmektedir. Birçok kesimlerce de ifade edildiği gibi, günümüzde, ekonomi yönetimi ile birlikte gelir idaresinin yeniden yapılandırılması zorunlu hale gelmiştir.
Türkiye’de 24 Yıl Boyunca Uygulanan "Servet beyanı ve gider esası" olan bu müessese, vergi sistemimize 1960 yılında girmiş ve 1984 yılında 2995 sayılı yasa ile kaldırılmıştır. Bu müessese ile bir kısım gelir vergisi yükümlüsüne, servetlerini ve harcamalarını beyan etme yükümlülüğü getirilmiştir. Eğer bir dönemdeki servet artışı ile harcamalar toplamı, o dönem için beyan edilen gelirden fazla ise, yükümlünün bu farklılığın nedenini açıklaması, artışın vergiye tabi olmayan gelirlerden veya miras, piyango gibi kaynaklardan elde edildiğinin izah ve ispat edilmesi gerekir. Aksi halde bu artış farklılığı, dönem içinde elde edilen ancak beyan edilmeyen, dolayısıyla vergilenmemiş gelir olarak nitelendirilmekte ve gelir vergisine tabi tutulmaktaydı.Servet beyanı müessesesinin, 20 yılı aşkın uygulama sonucunda vergi hasılatını artırma yönündeki otokontrol görevini gereği gibi yerine getiremediği anlaşıldığından kaldırıldı.
Avrupa Birliği Ülkelerinde Vergi Kaçakçılığının Önlenmesi İçin Yapılan Çalışmalar Vergi kaçakçılığı bütçede gelir kayıplarına yol açtığı gibi vergi adaletini bozmakta ve ekonomik düzen içindeki sermaye hareketlerinde ve rekabet şartlarında da eşitsizliklere yol açmaktadır. AB’nin 19.12.1977 tarihli direktifinde, vergi kaçakçılığı ile mücadele amacı ile üye ülkelerin vergi idareleri arasında karşılıklı bilgi değişimi konusunda yardımlaşması öngörülmüştür. (Ulutaş, 2004). Bu direktifle; üye devletlerin 87 sınırları ötesinde vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma yollarının vergide adalet ilkesinin çiğnenmesi ile birlikte bu devletleri bütçe kayıplarına uğrattığını ve ikili anlaşmalardan hareketle üye devletlerin vergi idareleri arasındaki işbirliğinin, gittikçe uluslararası bir nitelik kazanan vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma ile ilgili yeni girişimler karşısında etkisiz kaldığı kabul edilmiştir.
AB Komisyonu vergi kaçakçılığı ile mücadele için uygulanan AB stratejisini tartışmaya açmak amacıyla bir bildirge yayınlamıştır. Bu bildirgede vergi kaçakçılığının büyüyen bir sorun olduğuna dikkat çekilerek, üye ülkelerin bireysel mücadelesinin yetersiz kaldığı belirtilmektedir. Bildirge bu bağlamda AB çapında bir yaklaşım belirlenmesini önermektedir. Ayrıca üye ülkeler arası ve üçüncü ülkelerle idari işbirliğinin önemini hatırlatan bu bildirgede AB’de uygulanan KDV rejiminin de gözden geçirilmesi gereğine dikkat çekilmektedir (Çakır ve Ateş, 2006: 4). Avrupa Topluluğu içerisinde 28 Nisan 1999 tarihinde, Topluluğun bütçesini etkileyen, sübvansiyonların (teşviklerin) kötüye kullanımını ve vergi kaçırılmasını, yolsuzluk ve Avrupa Topluluğu’nun mali çıkarlarına zarar veren yasa dışı faaliyetleri önlemek amacıyla Avrupa Hile ile Mücadele Birimi (Fransızca sözcüklerin baş harfleri olan OLAF) kurulmuştur Alptürk, 2005:
Vatanını Milletini seven Lisans yada ön Lisans mezunu Her bir Türk Vatandaşı Gençlerine Gönüllü olarak Fahri vergi müfettişliği yetkisi verilmeli mevcut vergi müfettişlerinin iş yükleri hafifletilmelidir.
Gemi Makinaları İşletme Mühendisi
Birol Çetinkaya
Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…
KAYNAKÇA
⦁ İmeak Deniz Ticaret Odası
⦁ İstanbul, Türkiye. Candanoglu, Z. O. (2013). Scheduling Transit Vessels İn The İstanbul Strait, Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul. Collins, C. (2005). Bir Başka Benzeri Olmayan İstanbul Boğazı Yeni Bir Tehlikeyle Karşı Karsıya. Chicago: Tribune. Demir, İ. (2018). Montrö Boğazlar Sözleşmesinin Feshi. Türkiye Barolar Birliği Dergisi, 136, 330.
⦁ Kayıhan, S.23. Önemli Klas Kuruluşları Şunlardır: Türk Loydu, Klas Kuruluşları Uluslararası Birliği (Iacs), American Bureau Of Shipping (Abs), Bureau Veritas (Bv), China Classification Society (Ccs), Croatian Register Of Shipping (Crs), Det Norske Veritas-Germanischer Lloyd (Dnv-Gl), Indian Register Of Shipping (Irs), Korean Register Of Shipping (Kr), Lloyd’s Register Of Shipping (Lr), Nippon Kaiji Kyokai (Class Nk), Polski Rejestr Statkow (Prs), Registro Italiano Navale (Rına), Russian Maritime Register Of Shipping (Rs).
⦁ Bu Kuruluşlara Örnek Olarak Lloyd’s Register Of Shhipping (Lr) Verebiliriz. Diğer Örnekler İçin Bkz. Kender / Çetingil / Yazıcıoğlu, S.45; Can, Mertol, Deniz Ticareti Hukuku, Ders Kitabı C. I, Ankara 2000, S.71.
⦁ Koyuncu, S.100, S.106, S.109. Koyuncu, İbrahim Serdar, Gemi Sınıflama Kuruluşlarının Faaliyetleri Ve Sorumluluğu, İSTANBUL 2008, S.68.
⦁ Pelin Ünker / Serdar Vardar © Deutsche Welle Türkçe Https://T24.Com.Tr/Haber/Bir-Offshore-Sirket Yanitliyor
⦁ Tugs’ne İlişkin Mevzuatta, Gemi Ve Yatların Tugs’ne Kaydedilmesini İfade Etmek Üzere ‘‘Tescil’’, Gemi Ve Yatların Tugs’ndeki Kayıtlarının Silinmesini İfade Etmek Üzere İse ‘‘Terkin’’ İbareleri Kullanılmıştır. Ancak Yukarıda Yer Alan Dn. 3’de Belirtilen Gerekçe Ve İhtiyaçlar Doğrultusunda Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne İlişkin İkinci Bölümünde, ‘‘Tescil’’ İfadesi Yerine ‘‘Kayıt, Kaydedilme’’ İbareleri, ‘‘Terkin’’ İfadesi Yerine ‘‘Silinme’’ İbaresi Kullanılacaktır.
⦁ BBC' NEWS Tim Harford, Financial Times gazetesinde Undercover Economist https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya
Https://Www.Whitehouse.Gov/Briefing-Room/Presidential-Actions/2023/12/22/Executive-Order-On-Taking-Additional-Steps-With-Respect-To-The-Russian-Federations-Harmful-Activities
⦁ Rg: 21.12.1999 Sayı: 23913; 4490 Sayılı Tugsk’na İlişkin Değişiklikler Hakkında Bkz. 02.12.2004 Tarih Ve 5266 Sayılı Kanun (Rg: 09.12.2004 Sayı: 25665); 28.08.2016 Tarih Ve 6745 Sayılı Kanun (Rg: 07.09.2016 Sayı: 29824); 18.01.2017 Tarih Ve 6770 Sayılı Kanun (Rg: 27.01.2017 Sayı: 29961). Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu Bundan Sonra, Tugsk Olarak Kısaltılacaktır
⦁ Yazıcıoğlu, Emine / Kender, Rayegan / Çetingil, Ergon, Deniz Ticaret Hukuku, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 15.Baskı, İstanbul 2020.
⦁ * Prof. Dr. Şaban Kayıhan: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD. Öğretim Üyesi.
⦁ Ayrıca Belirtmek Gerekir Ki, Bağlama Kütüğüne İlişkin Mevzuatta Da ‘‘Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne Tescilli’’ Ve ‘‘Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne Tescil Edilmemiş’’ İbareleri Tercih Edilmiştir.
⦁ Aktan Coşkun Can (1994), Temiz Toplum ve Temiz Siyaset, T Yayınları: İzmir.
⦁ Amemiya A. (1981), “Qualitative Response Models: A Survey”, Journal of Economic Literature, Sayı. 194 s. 483-536.
⦁ Andreoni J., Erard B., ve Feinstein J. (1998), “Tax Compliance”, Journal of Economic Literature, Sayı 36, no. 2, s. 818-860.
⦁ Antonides, G. ve Robben, H. S. J. (1995), “True Positives and False Alarms in the Detection of Tax Evasion”, Journal of Economic Psychology, Cilt 16, sayı 4, s.617-640
⦁ Bosco, L., ve Mittone, L., (1997). “Tax Evasion and Moral Constraints: Some Experimental Evidence”, KYKLOS, sayı 50, s. 297-324.
⦁ Crane, S.E. ve Nourzad, F. (1990), “Tax Rates and Tax Evasion: Evidence from California Amnesty Data”, National Tax Journal, cilt 43, s. 189-199.
⦁ Çember Erol, Fiş Almayana da Ceza, Anadolu Ajansı Erişim:
⦁ Ancak Çalışmanın Bağlama Kütüğü’ne Ayrılan Üçüncü Bölümünde, Terminoloji İle Uyumlu Olması Ve İleride Üçüncü Bölüm, I, A’da İnceleneceği Üzere, Bağlama Kütüğünün Hukuki Niteliği Bakımından Bir ‘‘Gemi Sicili’’ Olmaması Gerekçeleriyle Gemi, Deniz Ve İçsu Araçlarının Bağlama Kütüğüne ‘‘Kaydedilmesi’’ Ve Kayıtlarının ‘‘Silinmesi’’ İfadeleri Tercih Edildiğinden Terminolojik Açıdan Karışıklığa Neden Olmamak İçin Çalışmanın Üçüncü Bölümünde, Türk Uluslararası Gemi Sicili Bakımından ‘‘Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne Tescilli’’ Ve ‘‘Türk Uluslararası Gemi Sicili’ne Tescil Edilmemiş’’ İfadeleri Kullanılmıştır.
⦁ ACAR, İbrahim ve Mehmet Emin MERTER (2005): “Türkiye’de 1990 Sonrası
⦁ Dönemde Vergi Denetimi ve Vergi Denetiminde Etkinlik Sorunu”, Maliye Dergisi,Sayı:147,Ocak-Şubat.
⦁ AKARCA, Akif ve Mehmet ŞAFAK (2007):“İşletmelerde Vergi Planlamasının Önemi”
⦁ http://www.muhasebenet.net/mh_0208_isletmelerde%20vergi%20planlamasinin%20onemi.html, (09.10.2007).
⦁ AKBIYIK, Sedat (2005): Vergi Uygulamaları Yönüyle Denetim ve Raporlama, Bursa, Ekin Kitabevi.
⦁ AKTAN, C.Can (2000): “Vergi Dışı Piyasa Ekonomisi”, Ankara: TOSYÖV Yayınları,
⦁ http://www.canaktan.org/ekonomi/kamu_maliyesi/vergi-disi/kavram.htm, (24.04.2007). AKTAN, İbrahim (1992): “Türk Vergi Yönetimi ve Reorganizasyonu”, VIII. Türkiye
⦁ Maliye Sempozyumu, Bursa, Uludağ Üniversitesi Yayınları, 12-15 Mayıs. AKTAŞ, Erdoğan (2005): “Türkiye’de Vergi Sitemi”,
⦁ http://www.ntvmsnbc.com/news/303555.asp, (07.02.2008).
⦁ AKYOL, Murat (2003): “Türk Vergi Sistemindeki Temel Sorunlar”, Ekonomi Politik, Kasım, http://kaykusuz.tripod.com/id26.html, (26.04.2007).
⦁ ALPTÜRK, Ercan (2005): “Vergi Kaçakçılığı ve Karapara Aklama Faaliyetlerine Karşı Mücadelede İnterpol ve Europol”, Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Sayı: 22, E
⦁ ALTUĞ, Osman (1994): Kayıt Dışı Ekonomi, İstanbul, Türkmen Kitabevi, Mart.
⦁ Ankara Ticaret Odası Kayıt Dışı 2007 Raporu (2007),
⦁ http://www.atonet.org.tr/yeni/index.php?p=827&l=1, (21.05.2007).
⦁ ASLAN, Abdullah (2001): “Kayıt Dışı Ekonomi Üzerine”, Vergi Dünyası Dergisi, Sayı:241, İstanbul, Eylül.
⦁ ASLAN, Abdullah (2002): “Vergi Denetim Sistemi ve Hesap Uzmanları Kurulu”, Vergi Dünyası Dergisi, Sayı:250, İstanbul, Haziran.
⦁ Seviğ Veysi, “Ücretlilere Vergi İadesini Kaldırma Gafleti”, 02.10.2002, Dünya Gazetesi
⦁ Erişim: http://www.turmob.org.tr/turmob/basin/03-10-2002(3).htm, 15.09.2007
⦁ Slemrod, J. B. (2002), “Trust in Public Finance” , Working Paper No. W918, NBER
⦁ Slemrod, J. B. And Katuscak, P. (2002), “Do Trust and Trustworthiness Pay Off?”, Working Paper No. W9200, NBER
⦁ Tittle, C. (1980) “Sanctions and Social Deviance: The Question of Deterrence New York: Praeger
⦁ Torgler, B., (2001). “What Do We Know About Tax Morale and Tax Compliance?”, International Rewiev of Economics and Business, (RISEC) sayı 48,s.395-419.
⦁ Torgler, B. , (2002). “Speaking to Theorists and Searching for Facts: Tax morale and tax compliance in experiments”, Journal of Economic Surveys, sayı16, s.
⦁ Torgler, B. ve Valev N. T. (2006) “Corruption and Age”, Journal of Bioeconomics, cilt 8, sayı 2, s. 133-145
Kaynak İnternet Siteleri Listesi
http://www.cozummusavirlik.com/blog/?p=510, (24.12.2007). http://www.tisk.org.tr/yayinlar.asp?sbj=ic&id=1832, (24.12.2007). http://www.acikgazete.com/?action=journalist&aid=3268, (24.12.2007). http://www.ceterisparibus.net/calisma/makaleler.htm, (28.01.2008).www.tisk.org.tr/yayinlar.asp?sbj=ic&id=1851, (24.12.2007).136http:/www.deloitte.com/dtt/cda/doc/content/turkeytr_ceo_kayitdisi_ekonomi_0702007. pdf, http://www.tisk.org.tr/yayinlar.asp?sbj=ic&id=1848, (24.12.2007). http://www.vergi.tc/framechild.aspx?ıd=9660&sort=0&ınternal=true, (29.01.2008).http://www.tisk.org.tr/yayinlar.asp?sbj=ic&id=796, (28.01.2008). http://www.tisk.org.tr/isveren_sayfa.asp?yazi_id=249&id=15, (04.01.2008).http://www.ikv.org.tr/katilimmuzakereleri.php, (07.01.2008). http://www.turkforum.net/showthread.php?p=3980789, (28.01.2008).http://www.kobifinans.com.tr/tr/icerik.php?article=11977&where=bilgi_merkezi&category=020501, (24.12.2007).http://www.tesev.org.tr/etkinlik/maliye_teftis_yon_ozet.php, (04.02.2008).http://www.theiia.org/theiia/about-the-profession/internal-audit-faqs/?i=1077,(12.02.2008).http://www.hssgm.gov.tr/stratejisite/bilgipaylasim/i%e7%20denetim%20sunum.ppt,12.02.2008).http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/133959.pdf, (12.02.2008).http://www.tesev.org.tr/etkinlik/bol5.doc, (19.02.2008).http://www.abgs.gov.tr/index.php?p=111&l=1, 14.02.2008).http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/ab/abkurumsaldb/apturkiyekarari.doc, (22.02.2008).http://www.mfa.gov.tr/mfa_tr/dispolitika/anakonular/turkiye_ab/trab.htm, (25.02.2008).http://www.ymm.net/yazilar/vergi.html, (10.10.2007). http://www.akademiktisat.net/calisma/tr_iktisat_genel/tr_kdisi_ekonomi_ggonca.htm, (24.12.2007).http://www.vergidanismani.com/yazdir.asp?id=545, (29.01.2008). http://www.idari.cu.edu.tr/igunes/makale/vergiaffi.doc, (09.10.2007). http://www.memurlar.net/haber/16500/, (11.01.2008).http://w3.gazi.edu.tr/web/fatihsaracoglu/dosyalar/akademik_calismalar/makaleler/makale_14.pdf, (04.12.2008). http://www.sakaryavdb.gov.tr/duyurular2.asp?duyuruno=11, (06/12/2007). http://arsiv.sabah.com.tr/2007/05/03/haber,3eeba8afac54453886382e5ccdbfcf5 2.html, (21.05.2007). http://www.maliye.gov.tr/kalite/kitap/bolum4_e.pdf, (21.11.2007).http://www.1bilgi.com/iktisat/4985/icindekiler.html, (18.01.2008). http://muhasebemerkezi.marmara.edu.tr/egitimler.htm#vergi%20denetimi,(10.12.2007). http://www.archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/32malicozum/08bayramturancıfcı32.doc), (10.05.2007). http://maliyesempozyumu.pamukkale.edu.tr/abdullahkaya.pdf, (18.01.2008). http://www.denetimnet.net/pages.aspx?pgıd=350, (18.01.2008).http://www.tesev.org.tr/etkinlik/bol1.doc, (24.12.2007). http://www.gib.gov.tr/index.php?id=103, (30.05.2007).http://www.mtk.gov.tr/detail.aspx?cid=70, (01.06.2007). http://www.mtk.gov.tr/detail.aspx?cid=5, (01.06.2007).http://www.gib.gov.tr/fileadmin/html/gibmevzuat/mb_ggm_ver_den_gor_yo n.htm), (01.06.2007). http://www.maliye.gov.tr/pergen/bakanlikteskilati.asp, (01/06/2007http://www.sgb.gov.tr/annual_reports/idare%20faaliyet%20raporu%20v.50.pdf, (01/06/2007). http://www.ilkhaber.net/haber_detay.asp?haber_id=14121, (10.10.2007).http://www.sosbil.gazi.edu.tr/edergi/makale.php?makale=1, (10.12.2007). http://www.gvdb.gov.tr/upload/tou.statistiiaralik2006.htm, (05.06.2007).
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.