Dragon Turkish Grand Prix’i İsviçreli 1Quick1 kazandı
01 Mayıs 2023, Pazartesi 11:27Mayıs ayındaki Dragon Dünya Şampiyonası öncesinde düzenlenen Turkish Grand Prix, 26-29 Nisan tarihlerinde 2’si yabancı 11 ekiple gerçekleşti. Son gün Provezza Dragon’u liderlikten düşüren İsviçreli 1 Quick1, regattayı da birincilikle noktaladı. Geçen yılın Dünya şampiyonu İngiliz Fever ekibi ikinci olurken, 2017-2019 Dünya Şampiyonu Provezza Dragon ekibi üçüncü sırada yer aldı.
Türk Dragon Birliği (TDA) ve Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü (BAYK) işbirliğinde, Milta Bodrum Marina desteğinde düzenlenen Turkish Grand Prix yarışları bugün (29 Nisan) yapılan tek ve son mücadele ile tamamlandı.
DÜNYA ŞAMPİYONLARI BODRUM’DA KAPIŞTI
26 Nisan’da başlayan mücadelenin son gününe lider başlayan 2017 ve 2019 Dragon Dünya Şampiyonu Andy Beadsworth yönetimindeki Provezza Dragon (TUR 12) ekibi, İsviçreli 1Quick1 ekibinin son iki yarıştaki birinciliği ile pozisyonunu kaybederek üçüncü sıraya geriledi. Geçen yılın Dünya Şampiyonu İngiliz Fever (GBR 819) ekibi ise seriyi ikincilikle noktaladı.
25 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında ilk kez Dragon Dünya Şampiyonası’na ev sahibi olacak Bodrum’da bir anlamda 2’si yabancı 11 ekibin katılımıyla gerçekleşen Turkish Grand Prix ile son hazırlıklar da gözden geçirildi.
YARIŞLARI TYF MHK BAŞKANI HAKAN KÜTÜK YÖNETTİ
Dragon dünyasının önemli isimlerinden Uluslararası Hakem Nino Shmueli’nin Marina Fener Club’da düzenlediği dümenci toplantısı ile başlayan Turkish Grand Prix’de Başhakemlik görevini TYF MHK Başkanı Hakan Kütük, yardımcılığını Aslı Göktan yürüttü.
Jüri Başkanlığını 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda Başhakem olarak görev yapacak Pınar Coşkuner Genç üstlenirken, ekibinde Timo Hass, Jean Miltiade Bouyoukas, Marco Scarcoli ve Aylin Suntay yer aldı.
YAĞMURLA VE ‘OYNAK HAVA’ İLE BAŞLADI
İlk gün yağmura başladı. Oynak ve hafif rüzgarın etkili olduğu Bodrum parkurunda serinin ilk yarışı için rüzgarüstü şamandırası 1.6 deniz miline ve 180 dereceye yerleştirildi. Bu mücadelede ilk finişi Orhan Tüker liderliğindeki Provezza Blue (TUR 212) yaptı.
İkinci yarış için parkur 120 dereceye dönen rüzgara göre düzenlendi ve start verildi. Ancak hemen peşinden rüzgarın 180 dereceye dirise etmesi üzerine yarış abandone edildi. Kısa bir bekleyişin ardından 190 derecede karar kılan ve 11 knot’a kadar yükselen rüzgarla gerçekleşen mücadelede Andy Beadsworth yönetimindeki Provezza Dragon (TUR 12) birinci oldu.
ÜÇÜNCÜ GÜN YARIŞ YAPILAMADI
Turkish Grand Prix’de ikinci gün parkur Ortakent açıklarında kuruldu. Orsa şamandırası da 1.6 deniz mili mesafeye ve 310 dereceye göre Aspat önlerine yerleştirildi.
Günün ilk yarışı 11 knot’lık rüzgarla gerçekleşti ancak ikinci yarışta 260 dereceye döndü. 12 knot’lık hızı ise ilerleyen dakikalarda 18 knot’a kadar yükseldi, sağnaklarda da 25 knot görüldü.
Rüzgarın güçlenmesi mücadelede rekabeti arttırırken, Yiğit Taban dümenciliğindeki Felix Culpa (TUR 39) direk kırdı. Kimsenin yaralanmadığı ekibi destek botları karaya çekti.
İkinci günün sonunda genel sıralamada Provezza Dragon (TUR 12) birinciliğini korurken, Fever (GBR 819) ikinci, 1Quick1 (SUI 318) üçüncü durumdaydı.
Üçüncü gün, kuzeyli sert rüzgarın gücünü koruması yüzünden yarış yapılamadı.
SON GÜN LİDERLİK SIRALAMASI ALT ÜST OLDU
Regattanın son günü olan 29 Nisan’da yapılan tek yarış ise liderlik tablosunu tepetaklak etti.
İsviçreli 1Quick1 (SUI 318), yarışı birinci bitirince Provezza Dragon’u liderlikten düşürdü ve genel sıralamada üçüncülükten birinciliğe yükseldi. İngiliz Fever (GBR 819) elde ettiği ikincilikle ikinci sıraya yerleşirken Provezza Dragon (TUR 12) seriyi üçüncü durumda tamamladı.
Yarışların tamamlanması ile birlikte Milta Bodrum Marina içindeki Tarihi Osmanlı Tersanesi'nde düzenlenen ödül töreninde Overall ve Corinthian olmak üzere iki kategoride dereceye giren ekiplere kupaları dağıtıldı.
‘AKILLI ŞAMANDIRALAR’ TÜRKİYE’DE İLK KEZ KULLANILDI
Yazımızda dikkatli takipçilerin gözünden kaçmamıştır, orsa şamandırası için “atıldı” değil, “yerleştirildi” ifadesini kullandık.
Zira Turkish Grand Prix’de Türk Dragon Birliği tarafından yurt dışından getirtilen “akıllı şamandıralar” ülkemizde ilk kez kullanıldı.
“SmartMark” olarak tanımlanan bu robotik şamandıralar sensör ve GPS teknolojisiyle belirlenen konumda bağımsız olarak hareket edebiliyor. Dolayısıyla çıpa atılmasına gerek bırakmıyor. Konumunu son derece hassas bir şekilde koruduğu için, tek bir operatörün yönetimiyle mükemmel bir yarış parkuru kurulmasına olanak sağlıyor.
Dünya standartlarında yarışlar yapmak için “kiralama” yolu ile getirilen “akıllı şamandıralar” aynı zamanda 27 Mayıs - 2 Haziran tarihlerinde Bodrum’da yapılacak Dragon Dünya Şampiyonası’nda da kullanılacak.
8 ÜLKEDEN 23 EKİP KAYIT VERDİ
Ön kayıtlara göre Bodrum’un ilk kez ev sahibi olacağı Dragon Dünya Şampiyonası’na şu ana kadar Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere, Macaristan, Portekiz, İsviçre ve Türkiye’den 23 ekip ön kayıt yaptırdı. En yüksek katılım sayısı 10 ekiple ev sahibi Türkiye ve 5 ekiple İngiltere.
Rusya’dan da birçok Dragon ekibinin şampiyonaya katılmak için başvurduğu, ancak Dünya Yelken Federasyonu (WS) tarafından konulan kuralların (Rusya’ya karşı yaptırım) TYF tarafından da uygulanması yüzünden taleplerinin geri çevrildiği öğrenildi.
25, 26 ve 27 Mayıs günleri ölçü ve kayıt işlemlerinin yapılacağı Dragon Dünya Şampiyonası’nda ilk start 28 Mayıs Pazar günü verilecek. 6 gün sürecek ve 10 yarışın hedeflendiği Dragon Dünya Şampiyonası, 2 Haziran’da ödül töreni ile sona erecek.
DRAGON TURKISH GRAND PRIX
26-29 Nisan / Bodrum
GENEL OVERALL
(11 ekip arasında ilk 5)
1. 1Quick1 (SUI 318) [4]-3-3-1-1 (8 net)
Wolf Waschkuhn - Joao Vidinha - Charles Nankim
2. Fever (GBR 819) 2-2-2-[4]-2 (8 net)
Klaus Diederichs - Jmie Lea - Diego Negri
3. Provezza Dragon (TUR 12) 5-1-1-2-[12 RET] (9 net)
Andy Beadsworth - Simon Fry - Arda Baykal
4. Provezza Blue (TUR 212) 1-4-[8]-3-3 (11 net)
Orhan Tüker - Ersin Özkan - Kıvanç Sevinç - Betigül Şengül
5. Borga (TUR 50) 3-[9]-6-6-4 (19 net)
Azat Baykal - Sercan Büyüksöylemez - Emir Işıklıgil
CORINTHIAN TROPHY
1. Borga (TUR 50)
Azat Baykal - Sercan Büyüksöylemez - Emir Işıklıgil
2. Akmetal (TUR 54)
Can Fuat Akbaşoğlu - Serhat Ayan - Robert Jan De Liefde
3. Felix Culpa (TUR 39)
Yiğit Taban - Hakan Karakaplan - Yiğit Eroğlu - Ada Göktan
Kaynak: TurkSail
Fotoğraflar: TDA / Çiğdem YURTSEVER
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.