Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Double Handed Dünya Şampiyonası’ndan 9’unculuk Geldi

10 Ekim 2024, Perşembe 12:49

Onur Tok ve Pelin Keskin ekibi, Fransa’da düzenlenen ve 16 ülkeden 22 ekibin katıldığı Offshore Double Handed Dünya Şampiyonası’nda verdikleri zorlu sınavı 9’uncu sırada tamamladı. Yaklaşık 151 deniz mili mesafeli yarışın en kritik anı starttın ardından yaşandı. 270 dereceden esen ve 4 metre yüksekliğinde dalga yaratan 30 knot gücündeki rüzgar 5 saat boyunca etkili oldu.

Fransa'nın kuzeybatısında, Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan Bretonya Bölgesi'ndeki Morbihan şehrinin Lorient kasabasında düzenlenen Double Handed Offshore Dünya Şampiyonası, zorlu koşullarda gerçekleştirildi. Yarış, toplamda iki eleme ve bir final olmak üzere üç etaptan oluştu.

24 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen her yarışa, yerel destekçilerden gelen katkılar nedeniyle özel isimler verildi. 1. Eleme yarışı, “Department Du Morbihan Race” adını alırken, 2. Eleme yarışı “Region Bretagne Race” olarak adlandırıldı. Final mücadelesi ise “Lorient Agglomeration Race” olarak anıldı.



22 EKİP, ELEME YARIŞLARI İLE 10’A DÜŞÜRÜLDÜ

FFVoile, Yacht Club de France ile Royal Ocean Racing Club tarafından Cap-Regatta ve Multiplast / Jeanneau desteğinde, SunFast 30 tipi eş teknelerin kullanıldığı şampiyonada 16 ülkeden 22 takım, eleme sonucu iki filoya ayrılarak yarıştı.

1. Eleme yarışında (Department Du Morbihan Race) ABD, Uruguay, Belçika, Yeni Zelanda, Hollanda, Japonya, Fransa, Yunanistan, Hindistan, Birleşik Krallık ve Kanada ekipleri yer aldı. Bu yarışta Fransa, Uruguay, Belçika, Birleşik Krallık ve Kanada ekipleri ilk 5'e girerek finale yükselmeyi başardı.



1. ve 2. eleme yarışlarının rotası (üstte) Final yarışının 151 millik rotası (altta)


2. Eleme yarışına ise Almanya, Türkiye, İspanya, Fransa, ABD, Yeni Zelanda, Hollanda, İsveç, Belçika ve Bulgaristan katıldı. Bu etapta Fransa, İsveç, Hollanda, Almanya ve Türkiye ilk 5'i oluşturarak finalde yarışmaya hak kazandı.

Yaklaşık 151 deniz mili mesafeli rotada planlanan final mücadelesi Lorient Agglomeration Race’te ikisi Fransız olmak üzere Uruguay, Belçika, Birleşik Krallık, Kanada, İsveç, Hollanda, Almanya ve Türkiye olmak üzere 10 ülke ekibi yarıştı.

Birinciliği Birleşik Krallık (GBR) ekibi kazanırken, Fransa 1 ikinci, Fransa 2 üçüncü sırayı aldı. Onur Tok ile Pelin Keskin’in yer aldığı şampiyonadaki tek Türk ekip yarışı 9’uncu sırada tamamladı.



GÜÇLÜ RÜZGAR 180 DERECE DÖNDÜ

Yarışın en kritik anı olan start sırasında rüzgarın 270 dereceden 30 knot hızla esmesi ve ilk dönüş şamandırasında kadar 5 saat boyunca aynı şekilde devam etmesi bekleniyordu.

Yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki sert rüzgar etkisini sürdürdü ancak yönü 180 derecelik değişiklik gösterdi. Dolayısıyla açık deniz adaları ve İngiltere kıyıları oyunu sürekli değiştiren etkiler üretti.


EKİBİMİZ START SIRASINDA SORUN YAŞADI

Rüzgar şiddeti zaman zaman 40 knot'ı zorlayınca eleme yarışlarının rotalarında kısaltmaya gidildi. Final yarışında ise start 4 numaralı alçak basınç sisteminin geçmesi beklendiği için gecikmeli verildi.

Ancak 30 knot’lık rüzgar ve 4 metrelik dalgalarda ekibimiz bir sıkıntı yaşadı. Code 0 basıldıktan sonra furling sistemindeki sorun yüzünden yelken açılamadı. Bu da 45 dakikalık bir gecikme yarattı.

Onur Tok-Pelin Keskin ikilisi, bu olumsuzlukla filonun gerisinde kalmalarına rağmen yarıştan kopmadı ve ilk şamandıraya ulaşmadan önce önlerindeki Kanadalı ekip ile aralarındaki farkı 5 dakikaya kadar indirmeyi başardı.



Offshore Double Handed Dünya Şampiyonası'nda Jeanneau SunFast 30 tipi eş tekneler kullanıldı.


YARIŞTAN KOPMADILAR, ARAYI KAPATTILAR AMA YETMEDİ

Son şamandırayı döndükten sonra, rüzgar yönü ve hızı sürekli değişiklik gösterdi. Bu yüzden ekibimiz sıklıkla Code 0 ile A2 yelkenleri arasında geçiş yaptı. Bu azimleri onları önlerindeki gruba yaklaştırdı ancak yarışın son kolunda onları geçmeye zamanları yetmedi.



Mücadeleyi 9’uncu sırada tamamlayarak zorlu okyanus sınavında büyük bir deneyim kazandıklarını ifade eden Pelin Keskin şöyle konuştu:

“Bu süreçte sponsorumuz Beymetal Linea Rossa'ya, her zaman yanımızda olan ve desteğini esirgemeyen Naci Gül ve Mustafa Gül'e teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca, antrenman sürecinde oto pilot çözümleri konusunda bize destek olan Raymarine'e ve donanım destekçimiz Denpar'a da teşekkür ederiz.

Destekleri sayesinde bu başarıyı elde ettik. Gelecekte daha büyük başarılara imza atmayı hedefliyoruz. "

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.